KAUHUSARJA: Yliluonnollisuus ja okkultismi

24.6.2017

Muistatteko vielä kauhusarjan? Blogin kulta-aikoina (lol) eli enemmän bloggailevana aloitin kauhusarjan eli postauksia, joissa käsittelin erilaisia kauhun maailmaan liittyviä ilmiöitä. Aiempia postauksia on vampyyritsarjamurhaajatscream queensfreakshowscifikauhu ja sarjamurhaajanaiset. Nyt kun olen tietoisesti halunnut vähentää tarkkoja kuvauksia omasta ja tytön elämästä, olen taas intoutunut vähän enemmän tekemään kaikenlaisia muita postauksia - ja mikäs sen parempaa kuin kirjoittaa omasta intohimon aiheesta, eli kauhusta ja kaikesta siihen liittyvästä. Tällä kertaa niinkin kliseinen aihe kuin yliluonnollisuus ja okkultismi kauhugenressä.

Postauksessa on kuvakaappauksia eri kauhuleffoista jotka saattavat järkyttää joitain, eli laitoin tekstin Lue lisää-linkin taakse. Jos siis olet blogin etusivulla, klikkaa alla olevaa linkkiä. Jos avasit postauksen suoraan esim. Facebookin linkin kautta, scrollaa vain alaspäin lukeaksesi.


Kauhugenreen liittyy paljon, PALJON kliseitä, ja oikeastaan genren fanittaminen onkin pitkälti sitä, että samat ilmiöt ja aiheet käsitellään miljoonaan kertaan. Joskus onnistuneesti uudella freesillä otannalla, ikävä kyllä useimmiten ei. Yliluonnollisuus, aaveet, okkultismi, demonit, saatananpalvonta, kuoleman jälkeinen elämä ja yleensäkin kaikki näihin liittyvä hörhöily on niin yleisiä, että uskaltaisin väittää niiden olevan kaikista yleisin kauhugenren klisee. Ei tarvitse edes etsiä löytääkseen siihen liittyviä kauhuleffoja, koska ne on ensimmäiset, jotka eteen pomppaavat. 

Kuten mainitsin, kliseetkin voivat olla onnistuneita, eli en missään nimessä torppaa yliluonnollisia kauhuleffoja, -kirjoja ja muita medioita automaattisesti surkeina. Sinänsä aihe on mulle vähän kaksipiippuinen, koska en sinällään usko sieluun tai kuolemanjälkeiseen elämään, eli esimerkiksi riivaukset, demonit, kummitukset sunmuut tähän liittyvät ovat mulle ihan pelkkää fantasiaa eivätkä siksi välttämättä onnistu pelottamaan niin hyvin. Kuitenkin jotkut onnistuvat pelottelussa silloinkin, ja sepäs se vasta viihdyttävää onkin.

para01

Yleisin klisee yliluonnolliseen liittyen onkin juuri kummittelu. Tiedättehän - perhe muuttaa taloon, talossa onkin kummituksia. Kummallinen esine onkin vihaisen hengen riivaama. Joku on kuollut väkivaltaisesti ja tämän vihainen sielu jää tappamaan jengiä kuolinpaikalle tai sen holleille. Kummittelua on kotona, metsässä, mökillä, laivassa, koulussa, maailmalla ja vaikka missä. Riivauksen kohteiksi joutuu niin esineet kuin ihmisetkin. Ihan vaan ulkomuistista luetellen yliluonnollisia kauhuleffoja löytyy jo lukuisia: Paranormal Activity-sarja, The Blair Witch Project, Babadook, Manaajat, Hellraiser-sarja, Kuudes Aisti, The Conjuring, Poltergeist, Insidious, The Amityville Horror, Orpokoti, The Ring, Drag me to hell, Kauna, 1408, Emily Rosen riivaaja, Evil Dead, The Skeleton Key sekä tuhannet muut, joita en edes jaksa luetella. Leffoja, joiden nimessä esiintyy "the haunting of/in/at" on niitäkin lukemattomia. Osa luettelemistani leffoista on tosi hyviä, osa ihan hirveetä kuraa.

Okkultismi liittyy yliluonnollisuuteen, mutta on vähän pienempi osa kauhugenreä - kaikissa kummitusleffoissa ei esiinny okkultismia, enkä tarkoita nyt pelkästään sitä, että kauhistunut, mutta idioottimaisesti sinne kummitustaloon jäävä valkoinen perhe soittaa ennustajaeukon paikalle hymisemään ja käskemään henkiä lähtemään. Ouija-laudat ovat kauhugenressä melko suosittuja, mutta ikävä kyllä sitä käyttäviä leffoja, jotka olisivat hyviä, on todella vähän ainakin oman kokemukseni mukaan. Yksi ensimmäisiä kosketuksiani kauhugenreen oli herkässä yhdentoista vuoden iässä katsomani Long Time Dead, jota rakastan edelleen nostalgiamielessä, ja se on ihan semimaittava okkultismiaiheinen kauhuleffa, jossa joukko opiskelijoita kokeilee bileissä ouija-lautaa ja kutsuukin vahingossa demonin peräänsä. Ninth Gate, jonka pääosassa esiintyy Johnny Depp, on hyvä esimerkki oikeasti todella hyvästä okkultismilla rönsyilevästä kauhuleffasta.

Kauhukirjallisuus on mullekin vielä melko tuntematon laji, koska olen tähän mennessä lähinnä raapaissut sen pintaa omasta mielestäni, mutta yksi kirja on pakko nostaa esille yliluonnolliseen kauhuun liittyen - Heart-Shaped Box, jonka kirjoittajana on Joe Hill, eli Stephen Kingin poika. Se kertoo rokkarimiehestä, joka keräilee kaikkea sairasta ja saa käsiinsä puvun, jonka mukana tulee tyypille vihainen riivaajahenki. Vaikka asetelma on aika kliseinen, kirja on oikeasti tosi kuumottava. Suosittelen!

para02

Uskon, että yliluonnollisuuden ja okkultismin suosio kauhugenressä johtuu siitä, miten pelottavaa tuntematon ihmisille usein on. Vaikka ihminen ei välttämättä uskoisi kummituksiin, pienikin epäilys asiasta saa helposti ihon kananlihalle, kun tarpeeksi hyvin tehty leffa näyttääkin kummituksia. En missään nimessä kiellä, ettenkö olisi itsekin nukkunut valot päällä joidenkin paranormaalista kauhua ammentavien leffojen jälkeen, vaikken koekaan paranormaaliin uskovani. Haastavinta onkin juuri se, että örkeistään ja monstereistaan saa oikeasti pelottavia - ja siinä ikävä kyllä moni tähän genreen yrittävä epäonnistuu komeasti. Babadook on hyvä esimerkki tuoreemmasta, oikeasti helvetin hyvästä yliluonnollisesta pätkästä, kun taas esimerkiksi Paranormal Activityt on totaalista ajan, rahan ja ihmisyyden tuhlausta. Makuja ja mielipiteitä tosin on tottakai monia.

Okkultismi on mielestäni tosi mielenkiintoinen aihe muutenkin, eli siitä kaipaisin enemmän oikeasti hyviä leffoja, jotka eivät tippuisi siihen samaan kliseiseen kuoppaan, jossa vahingossa kutsutaan henki pilaamaan päivää. Saatananpalvonta ja noituus ovat mielettömän kiehtovia juttuja, joista tykkään muutenkin ihan huvikseni lueskella paljon ja olenkin iloinen siitä, että etenkin jälkimmäisestä löytyy aika hyvin niin leffaa, kirjaa kuin sarjaakin. Netflixistä löytyy sellainen sarja kuin Salem, joka pienestä tökkimisestä huolimatta on todella viihdyttävä ja käsittelee juurikin Salemin noitia ja noitavanoja draamasarjan muodossa.

Yliluonnollisuus on ollut kauhugenressä mukana oikeastaan ihan aina, sen alusta alkaen, ja se tulee varmasti aina olemaankin suosituimpien kliseiden joukossa, niin hyvässä kuin pahassa. Siinä missä kummitukset, demonit, riivaajahenget, kaikenlaiset örkit, hirviöt ja vastaavat voivat toki olla todella pelottavia, genre voisi kyllä ottaa itseään siinä mielessä vähän niskasta kiinni, että liukuhihnatuotanto samoilla tarinoilla tyrehtyisi pikkuhiljaa. Tuoreemmat leffat kuten mainittu Babadook, It Follows, Unfriended, 1408 (voiko sen edelleen laskea tuoreemmaksi?) ja As Above, So Below ovat hyviä esimerkkejä siitä, että teemaan voi vielä tuoda tuulahduksen originelliä uutta fiilistä, vähän erilaista näkökulmaa kuin aina ennen, ja luoda oikeasti todella kuumottavia leffoja kulahtaneemmallakin idealla.

Mitä te tykkäätte paranormaalikauhusta?

8 kommenttia :

 1. Tiiän että kauhuelokuvien on tarkoitus olla pelottavia, mutta tykkäisin jos ois enempi semmosia yliluonnollisia kauhufilmejä, mitkä perustuis enemmänkin semmoseen jännään tunnelmaan ja hyvään juoneen eikä siihen että säikytetään katsojalta paskat housuun. Esim. just noissa Paranormal activityissä ois ollu potentiaalia vaikka mihin, ykkönen oli vielä ihan hyvä, mutta ku jatko-osissa keskityttiin erikoistehosteilla pelleilyyn ja siihen että on mahollisimman pelottava (vika mikä katottiin poikaystävän kanssa, oli se missä oltiin Meksikossa..? tai niillä hoodeilla, ja se nyt oli jo täyttä paskaa. Sen jälkeen on kai tullu vielä ainaki yks osa ja ei viititty ees pierasta siihen päin enää.)

  JA KUITENKI vaikka yliluonnollinen on yliluonnollista eikä tapahtumille usein löydy mitään loogista selitystä, NIIN arvostan sitä jos leffassa se juoni nivoutuu niin että siitä ensinnäki saa selvän, ja toiseksi että siinä ylipäänsä on joku juju, eikä että lopussa vaan "selviää" että asiat tapahtui koska yliluonnollisuus. Hyvänä esimerkkinä on noi Kuudes aisti ja The Others jotka ei kovin pelottavia ole, mutta niissä on ihan loistava juoni josta löytää vielä monen katselukerran jälkeen aina jonkun ahaa-elämyksen. Yks mihin kans petyin tosi pahasti oli tuo Cabin in the woods (vaikka se olikin satiiri ja varmaan moni mun mielestä keskenjäänyt ja tyhmä juttu oli ihan tarkoituksellinen :D), koska siihen oli ympätty niin paljon juttuja kaikenmaailman metajuttuja myöten eikä lopulta mun mielestä millekään annettu tyydyttävää selitystä. Ja

  Conjuringista tykkäsin kans, mutta siinä esiosassa (Annabelle? mun muisti on vähän kehno) ja jatko-osassa oli kans vaan vedetty erikoistehoste- ja säikyttelyvaihde silmään eikä ne ollu lainkaan niin hyviä ku se ykkösosa. Kakkososa oli ihan ok, mutta siinäkin mun mielestä pääpaino oli liikaa säikyttelyelementeissä, jolloin juoni jäi vähän puolitiehen. Mua ois oikeesti kiinnostanu enemmänkin sen manaajapariskunnan tarina, kun nyt ruutuaikaa meni ihan ihmejuttuihin, niinku se crooked man -hömpötys mikä tuntui ihan irralliselta hommalta.

  Babadook oli kyllä oikeesti hyvä, tykkäsin siinä varsin juuri siitä ettei sen tarkoitus ollu pääasiallisesti vaan olla pelottava. Siitä on jo vähän aikaa ku näin sen, mutta muistelen ettei leffan värimaailma esim. ollu kauhean synkkä, niinku yleensä kauhuleffoissa (kaikki tapahtuu aina pimeessä, illalla tai yöllä...). Oon vähän ihmeissäni ettei se oo saanu enempää huomiota kaikkien roskaleffojen joukosta. :D

  Mitä noi kollaasien elokuvat muuten on? Muutaman tunnistin mutta osa jäi kaivelemaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Manaaja, The Ring, Babadook, Kuudes Aisti, Evil Dead, The Others, Kauna, Insidious, The Conjuring on eka, sitten tokassa Salem (sarja), Eyes Wide Shut (ei sinänsä kauhua, mut kulttiteemaa), Long Time Dead, Ouija, Omen, Hellraiser, Kill List, olikohan Starry Eyes? ja viimesestä en oo ihan varma, loppu ideat kesken niin googlasin vaan jotain "horror cult movie" :'D

   Babadook on musta siis ihan mieletön tosi monella tavalla, mut osittain siks et Babadook monsterinahan on melkeen sellanen tragikoominen, se on oikeesti pelottava mut se näyttää pienellä budjetilla tehdyltä. Ja leffan kuumottavuus perustuu enemmän just tunnelmanluomiseen ja näyttelijätyöhön kun semmosiin äkkikirkumisiin. Babadook on ihan priimaa musta moderneissa kauhuissa :) oon ottamassa oikeeseen käsivarteen kauhuteemalla halfsleeve-tatskaa eli useampaa kuvaa ja yks niistä on ehkä pikkanen varjokuva Babadookista!

   Ja niinpä, yliluonnollisessa on niin helppoa sit mennä laiskan kautta ja jättää asioita selittämättä, koska ~paranormaalia~. Cabin in the woods oli kyl musta ihan sairaan hyvä, mut otin sen ihan komediana, kun satiiriks just tarkotettu ja tahallaan ympätty kaikki mahdolliset kliseet yhteen leffaan :D mut joo, selitys jäi siinäkin kyllä pois. Annabelle oli tosi huono mun mielestä, odotin sitä innolla mut se jäi tosi latteaksi.

   Poista
 2. Mä tykkään kauhua katsoa, mutta usein just nää yliluonnolliset demonileffat on niin tylsiä ja puhkikulutettuja et ei niitä edes osaa pelätä. Mutta ton babadookin katoin kuukausi takaperin ja se oli kyllä kuumottava, katottiin se vielä päiväsaikaan ja silti pelotti. Se oli mielestäni todella hyvä, pisteet siis sille! Oli kiva sun ajatuksia tästä aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Babadook on sikahyvä! :) ja just se, että vaikka kliseetkin voi toimia, niin helposti menee nää yliluonnolliset kauhut vaan vanhan toistoks ja niin ennalta-arvattaviksi, että ekan kymmenen minuutin aikana tietää, miten leffa loppuu ja minkälaisia säikäytyksiä on tulossa. Boring! Ja kiitos, kivasti sanottu :)

   Poista
 3. Hei mitä mieltä olit tuosta it follows leffasta? Kuinkahan pelottava se ois? Muistan kun paranormal activityt tuli ja niitä mainostettiin maailman kamalimpina/pelottavimpina leffoina ja pakotin itteni katsomaan ne ja ne oli kyllä suuuri pettymys...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä se oli oikeesti tosi hyvä! Siinä myös kauhuelementti ei ollut niinkään jumpscare-tyyppisissä äkkisäikäytyksissä vaan sellasessa hitaammassa tunnelmanluomisessa. Paranormalit on musta ihan järkyttävää kuraa, odotin niitä myös innolla mut leffan loputtua teki mieli mennä pyytää lippurahat takasin. It Follows on tosi freesin tuntuinen, siinä on vähän sellanen ernuileva hipster-otanta kauhuun, mut ei kuitenkaan sellasella "ah, olen niin uniikki lumihiutale"-tavalla, joka on vaan ärsyttävä :)

   Poista
 4. Mietin joskus olisko susta katsomaan Netflixissäkin viihtyvää Scream-sarjaa ja antamaan mielipidettäs siitä. :D Olis kiva tietää kannattaako kauhusta tykkäävän ihmisen sijoittaa aikaansa semmoseen, mutta kaikki kommentit on olleet niin ristiriitaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kuullut siitä, pitää tsekkailla joku ilta! :) kiitos ehdotuksesta.

   Poista