RED RABBIT

24.5.2017

Huhtikuu oli mun kuukausi sillä tapaa, että sain kutsun osallistumaan kahteen eri aikuisten kauhukokemukseen - eli ymmärtänette, että intotärisin koko kuukauden odottaessani näitä kahta tapahtumaa, jotka sijoittuivat samalle viikolle. Keskiviikkona oli After Dark Helsingin uusin kauhutalo, Motel, ja sunnuntaina Red Rabbit, uudenlainen immersiivinen kokemus, joka nimettiin seuralaiseni Idan kanssa seikkailupeliksi paremman sanan puutteessa. Tässä postauksessa kerron nyt jälkimmäisestä.

En tiennyt yhtään mitä odottaa, koska tapahtumaa hehkutettiin ihan uudenlaisena - ja myös ennakkoon saadut sähköpostit kielivät jostain ihan erilaisesta kuin niistä kauhutaloista, joita After Dark on järjestänyt ja armeliaasti antanut mun testata aiemmin. Tarkkaa lokaatiota ei ollut, vaan meidän käskettiin mennä Keskuskadulle tasan kolmelta. Tapahtuman kestoksi kerrottiin kolme tuntia.

Kymmenisen minuutin odottelun jälkeen puhelimiimme kilahti tekstiviestit, jotka käskivät menemään Rautatientorin pääoville kello 15:30 ja odottamaan siinä lisäohjeita. Minuutintarkasti puhelimiin tuli silloin uudet viestit, jotka käskivät etsimään pääovilta punahattuisen, puhelimeen puhuvan naisen, ja sanoa hänelle "punainen jänis". Teimme työtä käskettyä ja nainen antoi meille avaimen ja kehoitti menemään etsimään Rautatientorin tallelokeroista oikean. Kun pääsimme lokerolle numero 24, sen sisältä alkoi kuulua puhelimen pirinää. Lokerossa oli reppu, jonka sisällä oli puhelin, johon vastatessa kuultiin äänite, josta ei saanut kunnolla selvää - onneksi perään tuli tekstiviesti, joka kertasi samat asiat. Reppua ei saanut hävittää, omia puhelimia ei saanut enää käyttää vaan kaikki kommunikaatio, peliin tarvittavat mapsit yms piti hoitaa heidän antamallaan puhelimella. Repussa oli sekalaista sälää kuten kertakäyttöhanskoja, isoja teippirullia sekä lompakko, jossa oli lappusia, rahaa ja matkakortti.

Reb Rabbit-niminen henkilö alkoi viestitellä meille puhelimen välityksellä. Tehtävänämme oli auttaa häntä ja tehdä, kuten käsketään, kommunikoiden koko ajan hänelle viestien välityksellä. Ensimmäinen tehtävämme puhelimen välityksellä oli mennä Elielinaukion Vltava-ravintolaan ja etsiä sieltä kirjahylly. Kirjahyllystä piti löytää Hanna-nimisen henkilön lapsuuden lempikirja, vihjeeksi kerrottiin, että Hanna tykkää kännissä kutsua itseään perhoseksi. Perhonen-nimisen kirjan sisältä löysimme Hannan puhelinnumeron, johon meidän piti soittaa ja pyytää Pasia.

Hanna oli äkäinen, vaikka tottelin ohjeita ja kehuin ja lepertelin häntä ennen kuin pyysin Pasia puhelimeen. Hanna löi meille luurin. Red Rabbit käski meidän soittaa uudestaan ja sanoa, että Pasille on tarjolla lähettihommia, joista maksetaan hyvin. Hannan kysyessä paljonko Pasille maksettaisiin sanoin ensimmäisenä mieleen tulleen asian - 3000e kuukaudessa - ja luuri lyötiin taas kiinni. Red Rabbit nauroi meille viestien välityksellä, ettei kyse ole mistään kuukausipalkkahommista. Naurun seasta huomattiin uusi viesti, käsky mennä metrolla Sörnäisiin ja Kolme Kaisaa-ravintolaan. Siellä meidän käskettiin istua alas ja mennä puhelimen Facebook-applikaatiolla jonkun Sergiyn profiiliin ja etsiä hänestä mahdollisimman paljon taustatietoa. Sitten meidän piti löytää Sergiy baarista ja saada hänet jotenkin ulos.

Sergiy, tutummin Sere, istui jonkun muun miehen kanssa pöydässä pelaten Trivial Pursuitia. Istuin heidän viereensä ja aloin juttelemaan - Sere hei, mä oon sun vanhan koulukaverin Villen pikkusisko, muistatko mua? Teetkö vielä haudankaivajan hommia? Onko sulla liput Scooterin keikalle? Seren kanssa istunut Tero suuttui ja vaati huutaen saada tietää kuka tää vitun horo on joka keskeytti pelin, ja viereisen pöydän pelistä tietämättömät asiakkaat alkoi vilkuilemaan meitä hyvin hämmentyneesti. Sere innostui siitä, että "tommone bööna tulee iskee mua" ja lähti kanssani käymään ulkona. Red Rabbit ohjeisti pyrkimään Seren kotiin, ja pian kännissä keikkuva elämänkoululaisemme Sere pyysikin meidät kämpilleen "ottaa vähä viinaa ja sutinoimaan". Seren kämppä oli Kattilahallin lähellä ja koko kävelymatkan sinne Sere huusi miltei jokaiselle vastaantulijalle "Kattokaa hei, kattokaa miten kuumii mimmei oon viemässä mun kotiin! Nää on tulos mun kotiin ottaa vähä viinaa! Tulkaa teki, meil on siel bileet!" ja voitte arvata, millaisia katseita nämä tapahtumasta täysin tietämättömät ihmiset meihin loi.

Hoiperteleva, meitä sammaltaen "kuumiksi bööniksi" kehuva Sere sai meidät lopulta vietyä kotiinsa asti. Paskaisessa pienessä huoneessa istuuduttiin sohvalle ja ovesta hyökkäsi sisään täydellisesti lähiön pubiruusuksi puettu nainen, joka vaati saada tietää, kuvittelimmeko saavamme Seren vain itsellemme. Nainen istui Idan syliin, suukotteli tätä ja kyseli kummalla meistä on isommat rinnat samalla kun Sere istui taakseni, kopeloi ja veti yhteiskuvaan. Ennen kuin tilanne pääsi pidemmälle, aiemmin Seren kanssa baarissa istunut Tero iski sisään ja hyökkäsi Seren kimppuun. Hirveän huudon ja raivoamisen saattelemana kaikki kolme katosivat ulos ja me jäimme pöllämystyneenä sohvalle. Saimme käskyn ottaa Seren mukanaan kantama pussi mukaamme ja poistua asunnosta kohti Kalasataman metroasemaa. Sieltä piti napata metro Kulosaareen.

Kulosaaressa tehtävänämme oi kaivaa puhelimen navigaattorista Pasin kotiosoite ja suunnata sinne. Kävelimme hetken aikaa ja päädyimme kerrostalolle, saimme Red Rabbitilta ovikoodin ja nousimme asuntoon, jonka ovi oli jätetty auki. Asunnossa oli sotkuista, pöydällä ase ja sen näköistä kuin sieltä olisi lähdetty vauhdilla. Tero alkoi soittelemaan puhelimeen - "MISSÄ VITUSSA TE OOTTE?" - ja löimme hänelle luuria. Sitten Hanna soitti. "Mä tiedän, missä Pasi on." Emme kertoneet Hannalle missä olimme tai missä paketti oli, mutta hän kertoi Pasin lymyilevän punaisessa pakussa kämpän lähistöllä. Kun pääsimme pakun luo, Hanna saapui myös paikalle ja kiipesi sisään. He tappelivat hetken Pasin kanssa sisällä.

Red Rabbit käski meitä kertomaan Pasille, että hänellä on hommia hoidettavana ja me tulimme auttamaan. Pasi oli aivan hermona, huusi meille että hän ei halua olla kanssamme tekemisissä, homma ei kuulu enää hänelle. Lopulta hän suostui lähtemään hoitamaan hommia. Hanna kiipesi pakun taakse, minä ja Ida kiipesimme eteen Pasin ajaessa. Pasi oli hätääntyneen oloinen, kirosi ja raivosi ettei häntä kiinnosta tehdä tätä, vaihteli radiokanavaa parinkymmenen sekunnin välein ja ajoi holtittomasti. Red Rabbit laittoi viestinä gifejä autokolareista - "tehtiin Pasin viime kyydistä tämmönen..." Pasi hätkähdytti meidät huutamalla yhtäkkiä "Ida, mitä sä teet!" - vaikka tietää, että he ovat näyttelijöitä jotka tottakai tietävät nimemme, tilanne hämmästytti hetkeksi.

Ajoimme jonnekkin pellolle keskelle ei-mitään. "Sofia, ota lapio", kuului käsky ja kävelimme mutaisessa maassa pensaiden sekaan. Sain käskyn alkaa kaivamaan ja kuuliaisesti kaivoin kuoppaa samalla kun Pasi kaivoi jostain kumisen jänisnaamarin ja puki sitä Hannalle. Yhtäkkiä Ida, jolle Red Rabbit viestitteli, alkoi käskystä laulamaan Paljon onnea vaan-laulua. Hanna liittyi mukaan, kehoitti minua lopettamaan kaivamisen ja yhdessä lauloimme "mitä vittua" hokevalle Pasille synttärilaulun. Hanna hihkui ilosta, "Pasi tää on sun synttäriyllätys!" ja kallisarvoinen Seren kantama paketti, jonka varastimme ja jonka takia Teron sanottiin jahtaavan meitä, paljastui kakunpalaksi, jota Hanna survoi Pasin suuhun. Naurava Hanna kehoitti meitä palaamaan pakulle, josta Sere nappasi meidät kyytiin.

Edelleen jäätävässä jurrissa oleva Sere jutteli mukavia ajaessaan meitä takaisin Kattilahallin kämppäänsä kohti. Red Rabbit laittoi meille kuvan Pasista pupunaamari päässään, verisenä ja kuolleena. Kysyimme miksi ja hän vastasi, että Pasin aika oli loppunut. Red Rabbit kiitti meitä vuolaasti avusta, koska nyt kaikissa lokaatioissa ja Pasin tavaroissa oli meidän sormenjälkiämme. Sitten hän lähetti meille liudan valokuvia meistä - kaukaa otettu kuva meistä Kolmessa Kaisassa tutkimassa Seren Facebook-profiilia, kerrostalon ikkunasta otettu kuva meistä kävelemässä Seren kanssa kadulla, käyttämämme puhelimen etukameralla huomaamattomasti etänä otettuja kuvia Idasta, joka kantoi heidän antamaansa puhelinta melkein koko seikkailun ajan ja hoiti kommunikaation Red Rabbitin kanssa. Sere ajoi meidät Kattilahallin eteen, rikkoi roolinsa pariksi sekunniksi kiittääkseen meitä ja jatkoi jurrista sammallustaan meidän noustessa autosta.

Hihkuttiin koko matka metroasemalle, että nyt oli oikeasti ihan helvetin siistiä. Kokemus ei oikeastaan ollut niinkään pelottava kuin se oli jännittävä ja molemmille kokemuksena ihan uudenlainen. Muutamaa tuntia kokemuksen jälkeen molempien omiin puhelimiin kilahti tekstiviesti - minulla Seren ottama yhteiskuva minusta ja hänestä ja teksti "Sofia, onko jo huilittu tarpeeksi? Seuraava tehtävä alkaa N.Y.T... - Red Rabbit. PS. Terkkuja Sergeiltä." Ida taas sai viestin "Ida, mikä lokaatio? Paketti on liikkumassa sinne päin. Näetkö miehen muovikassi kädessä? - Red Rabbit" - viestit olivat siis toki vain kuumottelua eikä juttu oikeasti jatkunut, mutta olivat erittäin toimiva loppu "mitä helvettiä"-fiilis meille molemmille. Kruunasi homman!

Pelottavuuden kannalta pelissä olisi toki voinut olla enemmän ns äkkisäikäytyksiä ja meihin käsiksi käymistä, mutta koko kokemuksen ajan jännitys ja adrenaliini jylläsivät meissä molemmissa, eli kokemuksena se oli todella onnistunut. Seikkailu oli hauskaa ja näyttelijät olivat kaikki uskomattoman hyvin aivan koko ajan roolissaan (lukuunottamatta sitä parin sekunnin hetkeä lopussa, kun "Sere" kiitti meitä selvänkuuloisesti ennen kuin jatkoi jurrista sammallusta, mutta sekin oli meistä hauska ylläri) ja kaiken kaikkiaan unelmoin vaan siitä, että näitä kokemuksia tulee lisää ja pääsen kokemaan ne kaikki. Mieletöntä!

8 kommenttia :

 1. Oi kuulostaapa jännältä ja mielenkiintoselta!!

  VastaaPoista
 2. Ite oon niin jänishousu etten voisi kuvitellakaan osallistuvani itse tällaisiin, mutta odotan kuin kuuta nousevaa aina sun postauksia kaikista näistä kokemuksista. Pääsen sun tekstin myötä kokemaan ne just sopivalta etäisyydeltä :D Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana haha! Kiva kuulla että nää kiinnostaa ihmisiä! :) ehkä säkin vielä rohkaistut, näähän on ihan turvallisia settingejä kuitenkin! :)

   Poista
 3. Moro Sofia, oliko teillä ollenkaan Red Rabbitissä metrolla menon aikana sitä, että kännykkään tuli viestejä teistä ja teidän kiinnostuksen kohteista sekä harrastuksista? Siitä huomas, että Red Rabbit ryhmä oli jo etukäteen tutkinu meitä. Oli kyllä omalla tavallaan siisti lisä. Meidän ryhmä taas missas ton Pasin asunnon, kun mentiin väärään metroon. Oliko siellä asunnolla jotain muitakin vihjeitä sotkun ja aseen lisäks tarinasta? Nii ja satuitteko huomaamaan, että se puhelin, jota käytettiin oli mitä luultavimmin Pasin ja samoin laukku. Ainaki Facebook tunnus, jota käytettiin oli Pasin.

  Kiitokset vielä kattavasta blogitekstistä! On aina mukava kuulla, miten muilla meni kokemus ja mitä eroja siinä oli. Alunperin sun ekoista After Dark -teksteistä innostuin ihan tosissaan itse After Darkista ja nyt en suostu missään nimessä jättämään väliin yhtään heidän produktiotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mutta eri vaiheessa! Idalla on tosi suljetut sometilit niin siitä ei saanut tietoa, mutta esim mun työpaikan mainitsi! Oli jännää :D ja joo se tajuttiin jossain vaiheessa ja Red Rabbit myös siinä lopussa tekstas et kaikissa Pasin tavaroissa on nyt teidän sormenjäljet. Siellä kämpillä kurkkasin jääkaappiin ja se oli täynnä ruokaa eli arveltiin sen olevan oikeasti asuttu eikä vaan produktiota varten vuokrattu tms eli ei kehdattu ihan hirveästi tonkia, ja se oli niin täynnä sekalaista sälää että noi jäi lähinnä mieleen :)

   Ja hei ihana kuulla että oot innostunut mun kautta! En mä turhaan niitä hehkuta, kiva kuulla että säkin oot tykännyt! :)

   Poista
 4. Juu, aivan tosissaan! Aiotko muuten vielä joskus kirjotella kattavamman tekstin Motellista, kun viimeset näytökset on ohi? Olisi siitäkin mukava kuulla, miten sun porukalla se meni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin jättää postaukset aiheesta tähän, mut jos haluat voin laittaa sulle sähköpostilla kattavamman tarinan :) kommentoi vaan sun osoite, en julkaise kommenttia :)

   Poista