Normista poikkeavat suhteet

20.4.2017

vvvvv

Parisuhteet on kinkkinen juttu. Uskaltaisin melkein väittää, että ihmissuhteet on elämän hankalimpia asioita - ei siksi, että ne itsessään olisi automaattisesti vaikeita, vaan koska niillä on meille niin järjettömän suuri arvo, vaikkemme oikeastaan tajua niistä paljoa.

Oletusarvo pitkälti on, että ihminen on yksiavioinen olento ja jokaisen tulisi tähdätä pitkään avioliittoon, lasten pyöräyttelyyn, koiraan ja valkoiseen aitaan. Ajathan ovat (onneksi) muuttuneet ja ihmiset määrittelevät paljon vapautuneemmin itse omien suhteidensa tavat, tyylit, tavoitteet ja jutut yleensäkin, mutta paljon löytyy edelleen tabujakin.

Minä olen sitä mieltä, että ihminen ei ole yksiavioinen olento ollenkaan. Mutta pääpointti onkin siinä, mitä ihmissuhteiltaan hakee - yksiavioisuus toimii silloin, kun on löytänyt kumppanin, jolta todella saa kaiken sen, mitä parisuhteelta haluaa. Silloin tarvetta suhteen ulkopuoliselle säätämiselle ei ole millään muotoa. Yksi iso tekijä on myös siinä, minkälaiset rajoitukset itse kunkin parisuhteessa on ja minkälaisten tarpeiden tyydytys kuuluu tiukasti suhteen osapuolien välille.

Esimerkki: olet ns. tavallisessa parisuhteessa, jossa pettämiseksi ei lasketa yleisesti ystävien väliseksi kanssakäymiseksi lasketut jutut. Voit siis kokea rakkautta, syvää yhteyttä, henkistä harmoniaa ja kaikkea ihanaa emotionaalista ja psyykkistä hyvää myös muiden ihmisten kanssa kuin kumppanisi kanssa - kunhan ne eivät ole romanttisia. Voit halata ja koskea ystäviisi epäseksuaalisilla tavoilla. Mutta kaikki seksuaalinen kosketus, romanttinen rakkaus ja ehkä flirttailukin on suhteen säntöjä vastaan ja laskettaisiin pettämiseksi. Jos tarpeesi seksin ja romanttisen rakkauden suhteen tulevat tyydytetyksi kumppanisi kanssa, olet ihannetilanteessa etkä koe tarvetta hakea romanttisia tai seksuaalisia asioita muualta.

Mitäs kuitenkin sitten, kun ne tarpeet eivät tulekaan tyydytetyiksi parisuhteen sisällä? Alleviivataan nyt heti ensimmäisenä, etten puhu nyt todellakaan pettämisestä - vaan niistä muista, vaihtoehtoisista suhdemuodoista, jotka niin tabuja tuntuvat olevan.

Polyamorinen suhde on pähkinänkuoressa suhde, joka koostuu useammasta kuin kahdesta ihmisestä. Avoin suhde on sellainen, jossa parisuhteen osapuolilla on keskinäisten sääntöjen puitteissa lupa tehdä yleisesti ottaen parisuhteen sisällä pysyviksi asioiksi käsitettyjä asioita suhteen ulkopuolisten ihmisten kanssa. Näistäkään ei ole mitään oppikirjamääritelmää, koska jokainen suhde on omanlaisensa - säännöt sovitaan osapuolten kesken juuri sellaisiksi, kuin he ne haluavat. Voi olla vaikkapa pariskunta, jotka harrastavat yhdessä kimppoja, mutta omillaan muiden näkeminen on kiellettyä. Tai pariskuntia, joilla on yhteisiä ylimääräisiä kumppaneita, muttei ketään pysyvää polyamorisen suhteen kolmatta osapuolta. Tai ihan mitä tahansa muuta.

Varmastikaan tämänkaltaiset järjestelyt eivät sovi kaikille. Omalla kohdallani voisin ajatuksen tasolla kuvitella pystyväni erinäisiin ns normista poikkeaviin järjestelyihin, mutta kokemusta asiasta ei ole, eli en voi varmaksi sanoa mitään. Olen kuitenkin tutustunut muutamaan "epänormaaliin" pariskuntaan ja on ollut jotenkin ihanan virkistävää keskustella heidän kanssaan - heille heidän tapansa on tietenkin ihan normaali, juuri sellainen joka sopii heille, ja on ollut kiehtovaa kuulla heidän kokemuksiaan asiasta, joka on ollut oman kuplani ulkopuolella. On ollut myös kamalaa kuulla, miten paljon ennakkoluuloja ja ihan suoraa vihaakin he kohtaavat valintansa vuoksi.

Ihmiset ovat vihamielisiä, koska eivät ymmärrä asiaa itse - ja siksi se on heille oletusarvoisesti väärin. Se, mikä menee minulta ohi, on se, miten ihmeessä muiden pariskuntien valinnat näissä asioissa vaikuttavat millään lailla kenenkään muun elämään.

On upeaa, että ihmiset uskaltavat tutkia enemmän itseään, seksuaalisuuttaan, tarpeitaan, halujaan ja kiinnostuksiaan ja haluavat avoimesti ja vapautuneesti toteuttaa itseään. Ja on mielettömän upeaa, että tämänkaltaiset ihmiset löytävät toisensa ja voivat elää juuri sellaisessa suhteessa, joka sopii heille.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti