Suunnitelmia tulevalle

5.2.2017

Koulussa on tullut viihdyttyä nyt miltei kuukausi ja siinä ajassa olen vähän ehtinyt pohtimaan, mitä kaikkea tulevaisuudelta tahdonkaan. Sosionomiopinnot on siitä omiaan munkaltaiselle tuuliviirille, että työllistymismahdollisuudet on laajat, puhumattakaan jatko-opiskelumahdollisuuksista. Onneksi ihan heti ei tarvitsekaan päättää, koska tiedän etten halua varhaiskasvatuksen puolelle - jos sinne haluaa, se pitää tietää jo nyt melko alussa opiskelua, jotta voi valita opintopolkunsa varhaiskasvatukseen suuntaavaksi.

P2050025

Oikeastaan tällä hetkellä on muutamia ideoita, joita pyörittelen päässäni. Lukioaikainen unelmanihan oli vankilapsykologi, joten mietin sosionomin mahdollisuuksia vankiloissa/vankien kanssa, vaikken riskosseuraamusalan sosionomilinjalla olekaan - en vaan tiedä, mitä täällä ns. normisossulinjalla sitten voisi tässä kategoriassa tehdä. Mietin myös nuorten kanssa työskentelyyn tähtäämistä, joko ihan "yleisesti" tai erikoistuen nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmiin. Mietin myös tulevaisuudessa sosionomin ylempään ammattikorkeakoulututkintoon hakeutumista.

Tällä hetkellä kiinnostavin olisi kuitenkin seksuaaliterapeuttina työskentely. Olen aina ollut (liiankin) avoin seksuaalisuuden suhteen ja pitänyt hölmönä sitä, miten iso tabu seksi ja seksuaalisuus edelleen yhteiskunnassamme ovat. Mitä nyt olen skidillä googlettelullani ymmärtänyt, seksuaaliterapeutin koulutus on Suomessa kolmiosainen, kestää yhteensä parisen vuotta ja on helppo suorittaa työskentelyn ohessa, ja mikä tärkeintä - vaatii esimerkiksi jonkin sosiaali- ja terveysalan korkeakoulupohjan, eli vaikkapa nimenomaan sosionomiksi valmistumisen. Siispä jos tälle tielle päätän lähteä, valmistuttuani sosionomiksi käytän työn ohella vielä pari vuotta opiskellen itseni seksuaaliterapeutiksi! Mitään en tietenkään ole vielä ihan varmaksi päättänyt, kun koulukin on vielä näin alussa, mutta ainakin tällä hetkellä uskon lähteväni tähän viimeiseen vaihtoehtoon mukaan. 

Varmasti kirjoitan aiheesta omia postauksiaan, mutta palatakseni vielä seksualisuuteen ja sen tabuasemaan - mut tuntevat ihmiset tietää, etten ujostele seksiä ja seksuaalisuutta puheenaiheena ollenkaan. Tottakai tiedostan, että kaikki ihmiset eivät halua aiheesta puhua, enkä olekaan sellainen että kiljuisin seikkailujani jokaiselle hyvänpäiväntutulle koko ajan (vain hyville ystäville, haha!), mutta näin yleisesti ottaen koen jotenkin vähän hassuna sen, että niinkin luonnollinen ja kiva asia kuin seksi tuntuu välillä olevan ihan hirveän kiusallinen ja vaikea aihe puhua edes geneerisellä tasolla. Tottakai seksuaalisuuteen voi liittyä paljon ongelmia ja negatiivisia asioita, joita voi olla vaikea käsitellä, mutta yhteiskunnassa jossa seksillä myydään kirjaimellisesti kaikkea, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on sillä asteella että naisetkin ovat täällä melko vapautuneita seksuaalisuutensa kanssa ja jossa seksuaalikasvatusta on kouluissa avoimesti seksiä pidetään silti monin paikoin jotenkin likaisena ja pahana asiana. On se jännä!

Koulussa yleensäkin viihdyn koko ajan paremmin, ja vaikka välillä tuntuu edelleen vähän haikealta ettei ole töissä niin paljoa kuin ennen, olen ihan supertyytyväinen nykyiseen elämäntilanteeseen. Sosionomilinja tuntuu ihan siltä omalta jutulta jo nyt näin alussa. Aikaa tottakai kuluu paljon kouluhommiin eli blogi on ollut nyt vähän hiljaisempi, mutta mieluummin kirjoitan tänne ajan kanssa kunnolla silloin kun aikaa löytyy. Tätä tulevaisuuden ammatin miettimistä helpottaa varmasti tuleva henkilökohtainen opintosuunnitelmakeskustelu meidän tutor-opettajamme kanssa, joka varmasti osaa kertoa vaihtoehdoistani vähän lisää - ja jos joku tätä lukeva tietää aiheesta jotain, saa mielellään jättää kommenttia!

10 kommenttia :

 1. Kuullostaa tosi hyville suunnitelmille!

  Vankila/vankimielisairaala on varmasti mielenkiintoinen haaste jos sinne uralle joskus pääset, sosionominakin hyvällä tuurilla saattaa olla siellä hommia mutta ei ehkä niitä mielenkiintoisimpia, koska arvelen sua kiinnostavan nimeomaan se mielen syvyyksien kaivelu?

  Mutta sosionomi on loistava pohja siis näille kaikille vaihtoehdoille, siispä toivon sulle aikaa ja motivaatiota opiskeluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vankilapsykologi oli tosiaan ajatuksena silloin kun suunnittelin vielä hakevani Helsingin yliopistoon psykaa opiskelemaan :) eli nimenomaan se mielten syvyyksien kaivelu, rankkojen asioiden käsittely ja toiveena tottakai auttaa ihmisiä, jotka on kokenut ehkä ihan hirveitäkin asioita. Kelailinkin vähän sitä, että sosionomina ei välttämättä vankiloissa pääsisi tekemään sitten kuitenkaan ihan niitä hommia, joista itse olisin kiinnostunut, mutta tottakai tsekkaamisen arvoinen vaihtoehto joka tapauksessa :)

   Kiitos paljon!

   Poista
 2. aiheesta toiseen näin sut töissä yks päivä D: mun teki NIIIIIN mieli tulla sanomaan että hei luen sun blogia ja tykkään siitä ja bla bla, mutten kehdannut koska ensinnäkin en ollu käyny suihkussa varmaan viikkoon ja mun mielestä pikaruokalassa sen näkösenä käyminen on vähintäänkin shady JA toisekseen olit just vissii luutunnu lattioita ja tyhjentäny roskiksia ja sit mä menin ja pudotin lattialle kunnon majoneesissa uitetun tomaattiviipaleen :( ja hävetti ihan sikana. mutta seuraavan kerran kun nään sut ja oon vähemmän kuvottavan näkönen ni ehkä tuun juttusille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua eikä, ihana, nauroin ääneen :'D siis ei haittaa jos tippuu, äkkii ne sieltä siivoo, en kestä miten söpö kommentti! Ihmeessä saa tulla juttelee, piristää varmasti päivää :)

   Poista
 3. Oot laihtunut huimasti, hyvä sinä!! :) Voitko tehdä pienen postauksen siitä? Itselläkin edessä ISO projekti eikä motivaatioo löydy mistään :'D Jotenkin tuntuu että apua mitä hittoo mun pitäis nyt tehdä että pääsen alkuun, vaikka tiedänkin ni en vaan saa itseäni alkuun..
  Ps. Näytät hirmu kauniilta ja onnelliselta kuvissa, just sellaiselta et sul on hyvä olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, yli 10kg ! 😍 mulla onkin luonnoksissa aiheeseen liittyvä postaus, mut tuntuu hassulta kun nää on oikeesti lähtenyt ihan ns vahingossa - meen tänään salille ekaa kertaa yli viikkoon jne! Mut varmasti jossain vaiheessa kirjotan aiheesta :) motia on tosi hankala välillä löytää, tarvisun itekkin lisää! Ja ihana viimeinen pointti, kiitos paljon, ihana kuulla että se näkyy <3

   Poista
 4. Vau kuulostaa kyllä hyvältä ja mielenkiintoiselta suunnitelmalta:)

  VastaaPoista
 5. Hyviltä kuulostaa siun suunnitelmat :) Sosionomikoulutus on niin hyvä kun antaa mahiksia ihan kaikennäköisiin juttuihin :) Itse haluan tehdä ehdottomasti töitä taas ennaltaehkäisevissä palveluissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) ja se on tosi hyvä linja jolle lähteä ja sä oot varmasti mahtava siinä 💪

   Poista