Lutkat, lortot ja horot

10.2.2017

Ahh. Päästään mun lempiaiheisiin. (Huom: käsittelen tässä seksuaalisuutta heteronormatiivisesta näkökulmasta.)

Aivan varmasti jokainen tätä lukeva tietää asetelman - mies, joka harrastaa paljon irtosuhteita, on ihan ok. Nainen, joka harrastaa paljon irtosuhteita, on likainen, ällöttävä, tautinen, löysä, huora, oksettava, ruma, ei yhtään vaimomatskua eikä omista minkäänlaista itsekunnioitusta.

Tietenkään kaikki eivät ole tätä mieltä ja esimerkiksi omassa kaveripiirissäni tämä ajatus ei ole valloilla, koska hengailen vain hyvien tyyppien kanssa, heh, mutta tätä kohtaa edelleen Suomessakin hyvin paljon. Mutta, jännä juttu, mitään pohjaahan tällä ajattelumallilla ei ole. Mitä yleisiä syitä sille sitten löytyy?

(source)
Väite 1. Seksuaalisuus on miesten juttu, evoluution kannalta vain miehillä tarvitsee olla vahva seksuaalinen vietti ja naisista tykkääville miehille nyt vaan on luonnollista haluta harrastaa paljon seksiä monien eri naisten kanssa, koska biologia. Naisilla ei ole samanlaista libidoa kuin miehillä.

Teoriassa naisen orgasmi voi auttaa raskaaksi tulemista, perustuen siihen, että lihasten supistellessa orgasmin aikana ne vetävät siittiöitä nopeammin kohti kohtua. Faktaahan se kuitenkin on, ettei naisen orgasmia raskaaksi tulemiseen tarvitse, joten oletus on, että vain miehen kiihoittumisella olisi jotain väliä lisääntymisen kannalta. Pari pointtia: seksiä ei harrasteta vain lisääntymismielessä ja silloin kun sitä harrastetaan, lisääntymismielessä tai ei, olisi varmaan ihan hyvä juttu näin emotionaalisella tasolla jos nainenkin nauttisi siitä.

Stereotypia siitä, että miehet ovat seksihulluja olentoja jotka käyttävät kaiken aikansa etsien reikää johon tunkeutua kun taas naiset ovat puhtoisia olentoja jotka antautuvat tälle likaiselle lihalliselle menolle vain yhteiskunnan painostuksesta voisi sinänsä perustua ihan loogiseen ajatteluun - monien tutkimusten mukaan miehillä on suurempi seksuaalivietti kuin naisilla. Mutta tärkein asia tässä kohtaa on allekirjoittaneen mielestä se, että tutkimukset, stereotypiat ja kaikki "no, yleisesti ottaen"-lauseet ei seksuaalisuudesta puhuttaessa vaan ole hyviä pointteja. Seksuaalisuus on niin yksilökohtainen asia, ettei vaan voi sanoa "no, yleisesti ottaen naiset haluaa seksiä vähemmän kuin miehet, eli seksistä tykkäävä nainen on outo", koska yksilötasolla erot seksuaalivietissä on valtavia niin miehillä kuin naisilla.

Omastakin lähipiiristä löytyy kaikenlaisia - löytyy miehiä, jotka pitävät kyllä seksistä mutta joille se ei ole kovinkaan iso asia eivätkä he harrasta sitä usein. Löytyy miehiä, jotka haluaisivat koko ajan olla jynkyttämässä. Löytyy naisia, jotka eivät erityisemmin pidä seksistä ja löytyy naisia, jotka haluaisivat koko ajan olla jynkyttämässä. On ihmisiä, jotka pitävät seksiä henkilökohtaisena asiana kahden toisiaan rakastavan ihmisen välillä ja on ihmisiä, joiden mielestä seksi on fyysinen tarve siinä missä nälkä, ja sitä on ihan hyväksyttävää tyydyttää vaikka sitten tuntemattomien kanssa yhden yön jutuissa vähän väliä.

Kaikki nämä ihmiset ovat täysin oikeassa, koska vain he voivat tehdä päätöksiä omaan seksuaalisuuteensa liittyen, eikä asia millään muotoa vain kuulu muiden tuomittavaksi. Minkäänlainen (ei-vaarallinen) seksikäyttäytyminen ei ole pahasta - oli kyseessä sitten yksilön halu harrastaa yhden yön juttuja tai osallistua orgioihin. You do you, honey.

Ja sitten se ikiaikainen ajatus siitä, että paljon pannut nainen on löystynyt ja rupsahtanut. Emätin, sen seinämät ja kaikkea ympäröivät lantionpohjan lihakset ovat kaikilla naisilla erilaisia ja toki myös erikokoisia, mutta ne ovat elastisia - ne ovat kehittyneet venymään ja paukahtamaan sitten paikalleen ihan entiselleen. Naisen kiihottuessa emätin automaattisesti ns. löystyy, eli paremmilla sanavalinnoilla tekee tilaa tulevalle yhdynnälle - tämä on evoluution kannalta tärkeää, koska miehen pitää mahtua sisään jotta raskautuminen mahdollistuu. Tilaa tekevä alue menee kyllä seksin jälkeen takaisin omaksi itsekseen. Tottakai naisen sukupuolielimet muuttuvat ajan saatossa, vuosien vieriessä, lapsia synnyttäessä... mutta yhdyntä ei aiheuta löysyyttä.

Väite 2. Naisen rooli on olla metsästettävä uhri, jota seksiä hakeva mies voi saalistaa. Naiset ovat alistuvia, ujoja ja kilttejä, eivätkä voi haluta seksiä oma-aloitteisesti, vaan miehen tulee aina suostutella nainen tähän syntiseen aktiin. Ei naiset edes nauti seksistä, suostuu siihen vaan kun niin nyt vaan kuuluu tehdä.

Tätä ajatusmallia en edes haluaisi joutua avaamaan. Naisetkin tykkää seksistä ja naisetkin voivat haluta seksiä. Jotkut naiset ovat oma-aloitteisia, jotkut naiset tykkäävät metsästysleikistä. Jokainen käyttäytyy niin kuin itse haluaa käyttäytyä, eikä mitään yleistä "olet nainen, eli toimi näin"-nyrkkisääntöä vaan ole olemassa. On täysin okei olla sitä mieltä, ettei miehenä halua harrastaa seksiä naisen kanssa joka tekee itse aktiivisesti aloitteita seksin harrastamiseen - se on sinun mieltymyksesi ja tottakai jokainen hakee juuri sellaisia seksikumppaneita kuin haluaa. Mutta on myös ihan okei olla haluamatta olla passiivinen seksinhakutilanteissa ja etsiä naisena sitten niitä kumppaneita, joita ei vahvasti seksuaalinen nainen haittaa.

Väite 3. Kukaan mies ei halua kumppanikseen naista, jolla on ollut paljon seksikumppaneita. Siinähän menee ihan sekaisin kun miettii, onko itsellä pienempi kuin naisensa muilla kumppaneilla tai kun panikoi sitä, onko yhtä taitava kuin muut. Tosi kiva muutenkin kävellä jossain kadulla kun joutuu miettimään moniko vastaantulija on pannut samaa muijaa.

Niin, koska naisella ei itsellään saa olla persoonaa, menneisyyttä tai omaa seksuaalikäyttäytymismallia, koska naisen elämän koko tavoite on olla miehen kumppani. Ja miksei tämä voisi sitten toimia toisinpäin? Miksei pidetä yhtä normaalina ajatuksena sitä, että roolit kääntyisi toisinpäin ja naista hävettäisi seurustella miehen kanssa, jota koko kylän muijat on käynyt polkemassa?

Vapaa seksuaalikäyttäytyminen ei tee kenestäkään huonompaa ihmistä ja näin epätasa-arvoinen ja naisia alentava ajatusmalli on oikeasti todella myrkyllinen. Ideaalitilanteessa ihminen valitsee kumppaninsa vapaaehtoisesti, eli mitä väliä sillä on, minkälaisia kumppaneita on ollut aiemmin - siihen on syynsä, miksi he eivät enää ole kuvioissa, mutta sinä olet.

Väite 4. Nainen, jolla on ollut paljon seksikumppaneita, pettää todennäköisemmin suhteessa. Naisella, jolla on ollut paljon seksikumppaneita, on todennäköisesti huono itsetunto jota hän pönkittää kumppaniensa huomiolla ja siksi anteliaat naiset ansaitsevat vain sääliä.

En edes yritä ymmärtää, mihin nääkin perustuu. Kun ihminen on sinkku, hän ei ole tilivelvollinen tekemisistään ja menemisistään, eli voi olla juuri niin monen tyypin kanssa kuin haluaa. Tämä ei kerro yhtään mitään siitä, onko tyyppi uskollinen parisuhteessa vai ei. Ihminen, joka haluaa olla uskollinen, on uskollinen - riippumatta siitä, onko menneisyydessä ollut 1, 10 vai 100 seksikumppania.

Mitä itsetuntoon tulee, tääkin väite on ihan sontaa. Eikö hyvä itsetunto ja itsensä kunnioittaminen ole juuri sitä, että on sinut seksuaalisten halujensa kanssa ja toteuttaa niitä ja itseään juuri haluamallaan tavalla? Miksi seksistä nauttiminen ja sen aktiivinen hakeminen kertoisi mitään itsetunnosta tai itsekunnioituksesta? Tämmösiä väitteitä tulee, kun ihmiset yrittävät selittää asioita, joista eivät yksinkertaisesti ymmärrä yhtään mitään.

Ja mikä tärkeintä: kaikenlainen käyttäytyminen tässä on ihan okei.

Jokaisella on omat mieltymyksensä ja omat asenteensa, eikä mikään niistä ole parempi kuin toinen. Nainen, jolla on ollut paljon seksikumppaneita omasta vapaasta tahdostaan ja nainen, jolla on hyvin vähän seksikumppaneita omasta vapaasta tahdostaan, ovat molemmat ihan yhtä oikeassa ja arvokkaita. Tärkeintä olisi, että jokainen ihminen ihan sukupuoli-identiteettiin katsomatta pystyisi olemaan sinut seksuaalisuutensa, seksuaalisten halujensa ja seksuaalikäyttäytymisensä kanssa. Tiedostaisi, miksi on sellainen kuin on, löytäisi ne omat tapansa toimia ja toimisi niiden mukaan. Oli se sitten seksistä pidättäytyminen kokonaan tai seksin harrastaminen usein ja aina eri kumppanin kanssa.

Ideaalia olisi, että kaikki onnistuisivat löytämään tässä asiassa itsensä ja olisivat sinut itsensä kanssa.

10 kommenttia :

 1. Oi tää oli hyvä postaus! Tätä oli ilo lukea! Kiitos <3

  VastaaPoista
 2. Niin täyttä asiaa!
  Tätä lukiessa muuten tuli tosi vahva fiilis että susta muuten tulis oikeesti varmaan ihan huippu seksuaaliterapeutti! :D

  VastaaPoista
 3. HA! Tätä on tullut viime aikoina paljon mietittyä, varsinkin kun menneisyydessään on kuullut olevansa huora koska on "harrastanut seksiä liian monen miehen kanssa" (what??). Onnekseen sitä on oppinut miettimään että eipä ole multa pois jos joku elää vielä jossain menneisyydessä ja seksistä digaava nainen on jotenkin pelottava/inhottava/ällöttävä/vastenmielinen ajatus. Noin niinkuin ylipäätänsä mun seksielämän ei kai pitäisi olla kenenkään muun kuin mun oman itseni asia, oli niitä kumppaneita ollut sitten 1 tai 100.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu et melkeen kaikki naiset saa kuunnella huorittelua tms sheimaamista vaikkei paljoa kumppaneita ees olis ollut :/ ja ihan idioottimaistahan se on. Kertoo enemmän ihmisestä itsestään joka yrittää dissauksena käyttää toisen seksielämää :)

   Poista
 4. Tää on niin täyttä asiaa, arvostan!

  VastaaPoista
 5. mä mietin itse tätä aihetta muutama päivä sitten ja mietin, miksi oon aina toivonut että kumppanin entisten seksikumppanien määrä olisi kohtuullinen (minä siis heteronainen; kohtuullinen n tietysti liukuva käsite..) ja tajusin etten pidä suuta seksikumppanien määrää merkkinä mistään likaisesta, syntisestä tai halveksuttavasta kummankaan sukupuolen kohdalla. Itse olen liittänyt sen aina siihen, kuinka vakaan kumppanin mahdollisesti saan. Mielestäni nuorella ihmisellä joku sata seksikumppania tai enemmän voi olla merkki siitä, ettei pysty sitoutumaan, ja sitä ainakin omalta kumppaniltani haluan.

  Ei aina toki, mutta jäin yksi päivä miettimään tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on myös yleinen käsitys! Mutta se ei kuitenkaan päde, jokainen on tottakai yksilö. Suurikin määrä kumppaneita ei välttämättä tarkoita että olisi kykenemätön sitoutumaan - se voi olla merkki todella aktiivisesta seksielämästä sinkkukausina tai myös siitä, ettei tahdo sitoutua ennen kuin löytyy oikeasti se oikea ihmine :)

   Poista