10 vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle

27.12.2016

Harvemmin tulee blogissa otettua osaa haasteisiin, mutta nyt Laura haastoi mut kirjoittamaan aiheesta, joka tuntuu niin kivalta, että pakko osallistua! Haasteen tarkoituksena on jakaa vähän omaa taustaa bloggaamisen parissa ja jakaa joitain omasta mielestään hyviä vinkkejä aloitteleville bloggaajille. Omaa blogihistoriaa olen ennenkin blogissa kertoillut, eli ei pureuduta siihen nyt liikaa.

Pähkinänkuoressa aloitin ensimmäisen blogini 13-vuotiaana vuonna 2004 ja ylläpidin useamman vuoden omia blogejani englanniksi, koodaillen siis koko sivuston alusta asti itse. Vuonna 2012 raskaana ollessani löysin suomalaisten raskaus- ja vauvablogien maailman ja siirryin tänne Bloggeriin kertoilemaan hyvinkin päiväkirjamaisesti raskaudestani ja elämästäni yleensä. Sille tielle on jääty, ja blogi on vaihtanut nimeään kahdesti - ensin oli Fuck Yeah Sofia!, sitten Heart Pumps Diesel ja nyt Sofia B.

hhhhhhhhhhhhh

Minä blogin alkuaikoina, vuonna 2012!

Joskus ajatuksia lopettamisesta on pyörinyt mielessä, mutta ei koskaan kovin tosissaan - viimeisen (miltei) kolmentoista vuoden aikana, joina olen blogannut, olen pitänyt kaksi noin puolen vuoden mittaista taukoa bloggaamisesta ja palaan siihen aina takaisin. Harrastus on kuitenkin tuntunut ns. tarkoituksenomaiselta vasta tämän blogin myötä ja käväisin portaalissakin bloggaamassa - mutta jollain tasolla bloggaaminen suorittamisena ei tunnu yhtään omalta. Pitkässä ajassa on ehtinyt kokemaan jos jonkinlaista, eli ehkä multa jotain varteenotettavia vinkkejä voikin löytyä!

1) Pidä aina kiinni itsestäsi ja omasta jutustasi. Blogit ovat räjähtäneet suosiossaan ja niitä on nykyään niin paljon, että voi tuntua todella vaikealta erottua joukosta. Siksi mielestäni onkin tärkeintä pitää aina kiinni siitä, minkälaista blogia juuri sinä haluat pitää, eikä miettiä liikaa sitä, mitä uskot muiden haluavan lukea. Tottakai julkista blogia pitää myös muille kuin itselleen, mutta liika muotteihin tunkeutuminen näkyy kyllä lukijallekin. Ole oma itsesi.

2) Älä kehitä pakkomiellettä blogisi suosiosta. Tottakai on ihanaa, jos kävijämäärät kasvavat, somekanavat saavat tykkäyksiä ja seuraajia ja postauksiin tulee kommentteja. Bloggaamisen ei kuitenkaan pidä olla vain numeroiden tuijottamista, click bait-otsikoita ja sensaatiohakuisuutta vain klikkauksien perässä - bloggaa, koska haluat kirjoittaa, jakaa, kuvata, luoda, mitä vain, älä siksi, koska janoat valokeilaan.

3) Ykköseen viitaten - ole oma itsesi, mutta... Myönnetään, että jos pitää julkista blogia, yleensä taustalla on luovien syiden (kirjoittamisinto, valokuvausharrastus...) lisäksi myös jollain tasolla halu saada kävijöitä. Siksi blogissa kannattaa yrittää ylläpitää jonkinlaista kävijäystävällisyyttä, vaikka oman luonteen pitääkin näkyä. Tällä tarkoitan nyt esimerkiksi lukijoiden toiveiden toteuttamista, risujen ja ruusujen vastaanottoa, oikeinkirjoitusta, edes jonkinlaista semisäännöllistä postaustahtia suurimman osan ajasta... Helppoa on yrittää miettiä asiaa myös siltä kantilta, minkälaista blogia itse haluaisit lukea.

4) Jos toivot blogiltasi nousevia kävijämääriä, älä unohda muita somekanavia. Meille lifestylebloggaajille somen ja blogin yhdistäminen on helppoa, koska blogimme keskittyvät meihin ja meidän elämiimme - kuten myös somekanavamme. Mutta erikoistuneempaa, vaikkapa ruoka- tai DIY-blogia pitävä ihminen, voi henkilökohtaisen somekanavan lisäksi luoda blogille omia sonekavia. Helpoiten blogiin liittyvä somettaminen tapahtuu mielestäni Facebookissa luomalla blogimme omat sivut sekä Instassa, mutta toki kaikenlaiset somekanavat sopivat.

5) Panosta ulkoasuun. Itse luen blogeja edelleen aika paljon koneella, eli vaikka mobiilissa kaikki blogit näyttävät miltei samalta, tietokoneella en edes jaksa alkaa lukemaan blogia, joka on hankalan näköinen. Jos jokainen postaus pitää erikseen klikata auki, teksti on jollain vaikeaselkoisella fontilla, teksti on pientä tai väriskaala on sekaisin, kuvat ovat suttuisia ja pieniä tai blogi jollain tavalla särkee silmiä, on hyvin todennäköistä, että potentiaalisia lukijoita katoaa ihan vain sen vuoksi ensimmäisten sekuntien aikana. Koodaaminen ei ole kovin vaikeaa ja netti on pullollaan erilaisia ohjeita, mutta vaikkei haluaisikaan koodata yhtään, on esimerkiksi Blogger-blogien muokkaaminen todella iisiä ihan nappeja klikkailemalla.

6) Kuvat siivittävät tekstiä ja tuovat blogille mielenkiintoisemman ja persoonallisemman tunnun. Omana nyrkkisääntönä on, että käytännössä jokaiseen postaukseen pitää saada ainakin yksi kuva - yleensä itse ottamiani, joskus lainattuja, joskus itse tehtyjä... Blogi, jossa on hyvän kokoisia laadukkaita kuvia, on automaattisesti paljon laadukkaamman ja mielenkiintoisemman tuntuinen kuin blogi, jossa ei ole kuvia ollenkaan tai jonka kuvat ovat huonolaatuisia ja/tai pienikokoisia.

ggggggggggg

Tuoreempi meitsi

7) Kirjoita, kirjoita, kirjoita! Yksi ihanimpia saamiani kehuja on kehut liittyen kirjoitustyyliini. Eräs bloggaajatuttava sanoi jokin aika sitten usein lukeneensa postauksiani, vaikka aihe ei olisi kiinnostanut häntä erityisemmin ihan vain siksi, että tykkää niin paljon tavastani kirjoittaa. Onko parempaa kehua?? Kirjoittaminen on aina ollut mulle mieluisaa ja lähellä sydäntä, mutta ihan puhumattakaan tyylistä, kirjoittaminenkin on asia jota voi kehittää harjoittelemalla ja erityisesti lukemalla. Ja jos ihan raatorehellisiä ollaan, lähden itse hyvin pian blogista, joka on kirjoitettu tyylillä "No siis niinku eilen mentii ulos. Ja siel oli kivaa. Käytii jätskilllll. Otin, mansikan, makuista."

8) Käytä mielikuvitustasi ja lähde mukavuusalueeltasi - voit yllättyä, kuinka terapeuttisen freesiltä tuntuu kirjoittaa aiheesta, joka ei yleensä olisi yhtään blogisi tyyliin sopiva. Jos blogiaan ylläpitää säännöllisesti sitä huomaa olevansa ison osan ajasta ns bloggaajamoodi päällä - silmät skannaavat kuvattavia kohteita, mielessä pyörii lauseita, joilla kuvata tapahtuvia asioita, ideoita pyörii mielessä. Yritä välillä löytää ihan uusia näkökulmia ja ajatuksia.

9) Älä pelkää olla geneerinen. Usein ajatukseen "ole oma itsesi" liitetään paniikinomainen uniikin lumihiutaleen persoonan hakeminen, mutta eihän lause viittaa siihen ollenkaan - voit olla oma itsesi vaikka oma itsesi olisikin samankaltaista muiden kanssa. Jos mielesi tekee jakaa kuvia kahvikupeista ja lounaista tai kirjoittaa vaatteista ja meikeistä, tee niin. Yritän itse välttää kokonaan niitä "voinko postata nyt tästä, onks tää liian massaa"-ajatuksia, koska eihän se ole oman itsensä olemista jos kieltää osan itsestään normaaliuden pelossa.

10) Pidä hauskaa! Parhaimmillaan blogi on antanut minulle ystäviä, kokemuksia, tapahtumia, bileitä ja gaaloja. Parhaimmillaan blogialustan avaaminen ja kirjoittaminen tuntuu freesiltä tuulahdukselta, terapeuttiselta tavalta käsitellä asioita, luovalta tavalta ilmaista itseäni. Parhaimmillaan palautteena on ollut ihmisten kertomuksia siitä, miten blogini on auttanut heitä, tsempannut, auttanut vaikean asian käsittelemisessä, saanut ajattelemaan asioita uudelta kantilta, antanut vertaistukea ja viihdyttänyt. Pidä blogia rakkaudesta bloggaamiseen, niin se pysyy hauskana!

Tarkoituksena on haastaa kymmenen muuta bloggaajaa, mutta mielelläni näkisin kaikkien tätä lukevien bloggaajien tekevän tämän - eli jos luet tätä ja bloggaat, haastan sinut! :) linkatkaa kommenttiboksiin omia postauksianne, jos päätätte ottaa haasteen vastaan!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti