SARJAVINKKI: Black Mirror

27.11.2016

blackmirror01

Kun kaksi eri kaveria, joiden makuun yleisesti ottaen luotan, mainitsi mulle Black Mirror-sarjasta ja suositteli sen katsomista, päätin antaa Netflixin suosituksissa roikkuneelle sarjalle mahdollisuuden. Ja ai jumalauta että olen siitä onnellinen! Näin uniikkia sarjaa saa ihan oikeasti etsimällä etsiä - ja mikä parasta, uniikki tarkoittaa tällä kertaa myös taattua laatua.

Pähkinänkuoressa brittiläisessä sarjassa jokaisella jaksolla on oma muihin jaksoihin liittymätön tarinansa (paitsi anyone...) ja jokainen niistä käsittelee jonkinlaista dystooppista tulevaisuudenkuvaa. Yleisin teema on, että ihmiskunta on perseestä - ja sitä tarkastellaan mm. teknologian, sosiaalisen median, normimedian ja parisuhteiden kautta. Muutamalla sanalla kuvailtuna Black Mirror herättelee ajattelemaan, järkyttää, saa pahoinvoivaksi, inhottaa, saa päästämään aaaw-ääniä, vihastuttaa ja ihastuttaa. Jaksoista ei voi paljoa kertoa ettei mitään spoilaa, mutta koska tuotantokaudet ovat lyhyitä, kasasin pienen infopaketin jokaisesta - mukaanlukien oman arvosanani ja älyttömän läjän mulle tuttuja naamoja.

blackmirror02

The Nathional Anthem on ensimmäinen jakso, jonka aikana meinasin soittaa kaverilleni ja kysyä, mitä helvettiä se on pistänyt mut katsomaan. Brittein prinsessa on kidnapattu ja kidnappaajan lunnasvaatimus ei ole rahaa, vaan jotain aivan puskista tulevan kuvottavaa ja tragikoomista.

Tutut naamat: Donald Sumpter (Game of Thrones)
Arvosana: 5/5

Fifteen Million Merits sijoittuu jonkinlaiseen suureen futuristiseen rakennukseen, jonka sisällä asuvat ihmiset polkevat kuntopyörillä kerätäkseen pisteitä, joilla sitten mm. syövät, pesevät hampaansa ja katsovat videoita. Seuraamamme apaattinen asukki tutustuu uuteen tyttöön ja elämä menee kertaheitolla uusiksi. Molemmilla.

Tutut naamat: Daniel Kaluuya (Skins) ja Jessica Brown Findlay (Misfits)
Arvosana: 4.5/5

The Entire History Of You keskittyy pariskuntaan, jotka elävät tulevaisuudessa, jossa kaikkien silmiin/aivoihin on asennettu laite, jonka avulla kaikki heidän näkemänsä nauhoitetaan ja he voivat katsella muistojaan joko suoraan silmillään yksityisesti tai heijastamalla niitä vaikkapa televisioon muidenkin katseltavaksi. Parisuhteeseen ilmenee ryppyjä, kun naisen eksä ilmestyy kuvioihin.

Tutut naamat: Ei tällä kertaa ollut!
Arvosana: 3/5

blackmirror03

Be Right Back kertoo naisesta, jonka aviomies kuolee traagisesti, ja jonka muistoa hän alkaa ylläpitämään uuden ohjelman avulla - ohjelma, jolle ladataan kaikki kuolleen läheisen tietokoneella olevat tiedot, puhelimessa olevat tiedot ja olemassaolevat kuvat ja videot. Ohjelman kautta voi esimerkiksi jutella puhelimessa tekoälylle, joka puhuu kuolleen rakkaasi äänellä ja imuroi antamistasi tiedoista hänen persoonallisuutensa ja puhetapansa.

Tutut naamat: Ei tässäkään!
Arvosana: 2/5

White Bear alkaa siitä, kun sekavan oloinen ja näköinen nainen herää oudosta talosta muistamatta mitään mistään. Hän hoipertelee alakertaan, nappaa mukaansa pienen tytön valokuvan ja rämpii ulos etsimään apua ja ihmisiä, jotka tietäisivät, missä mennään - mutta astuu keskelle maailmanloppua.

Tutut naamat: Michael Smiley (Kill List), Tuppence Middleton (Sense8)
Arvosana: 6/5

The Waldo Moment kertoo miehestä, joka tienaa elantonsa olemalla Waldo-nimisen sinisen piirrosnallen äänenä. Waldo on aikuisten ohjelmissa esiintyvä rääväsuinen hahmo, joka sekoittuukin politiikkaan parin sattuman kautta.

Tutut naamat: Tobias Menzies (Game of Thrones)
Arvosana: 3/5

White Christmas on itse asiassa ylimääräinen jouluspesiaali, mutta löytyy Netflixissä kakkoskaudelta. Siinä sekoittuu useampi eri tarina - kaksi miestä istuu mökissä ja keskustelee elämistään. Toinen kertoo menneisyydestään auttaessaan yksinäisiä miehiä saamaan seuraa katselemalla maailmaa heidän silmiensä läpi ja neuvoen treffitilanteissa sekä epäeettisestä duunistaan. Toinen kertoo vähän rajumpaa tarinaa rikkonaisesta parisuhteestaan.

Tutut naamat: John Hamm, Oona Chaplin (Game of Thrones), Natalia Tena (Game of Thrones)
Arvosana: 6/5

blackmirror04

Nosedive kertoo naisesta, jonka tulevaisuuden maailmassa kaikilla ihmisillä on eräänlainen synnynnäinen someprofiili, jonka voi lukea katsomalla heidän naamaansa. Muut antavat heille yhdestä viiteen tähteä milloin missäkin tilanteessa, ja näiden tähtien keskiarvo on kaikkien elämän keskipiste.

Tutut naamat: Bryce Dallas Howard (The Village), Cherry Jones
Arvosana: 4/5

Playtest kertoo reppureissaavasta miehestä, joka rahapulan iskiessä briteissä ilmoittautuu testaajaksi eräänlaiseen uuteen, hyperrealistiseen kauhupeliin mukavaa rahasummaa vastaan.

Tutut naamat: Hannah John-Kamen (Game of Thrones)
Arvosana: 5/5

Shut Up and Dance kertoo pojasta, joka monen muun pojan tapaan harrastaa nettipornolle runkkaamista. Tällä kertaa koneeseen olikin tunkeuduttu ja hakkerit uhkaavat julkaista videon, jos poika ei toimi heidän käskyjensä mukaan.

Tutut naamat: Jerome Flynn (Game of Thrones)
Arvosana: 4/5

San Junipero kertoo vähän sekavasta aikahyppelystä keinotekoisessa San Juniperon maailmassa, jossa kaksi naista tapaa toisensa ja rakastuu välittämättä ulottuvuuksien rajoista.

Tutut naamat: Gugu Mbatha-Raw (Easy), Mackenzie Davis (Halt and Catch Fire)
Arvosana: 2/5

Men Against Fire kertoo armeijajoukosta, jonka päätehtävänä on taistella roaches-nimityksellä kutsuttavia örkkejä vastaan. Yksi mies kuitenkin hämmentyy.

Tuttuja naamoja: Madeline Brewer (OITNB/Hemlock Grove)
Arvosana: 4/5

Hated in the Nation alkaa, kun etsivä Karin Parke alkaa kertomaan tarinaa viimeisimmästä työkeissistään. Sosiaalisessa mediassa kohua aiheuttaneet ja paljon vihaa niskaansa saaneet ihmiset alkavat kuolemaan oudoilla tavoilla ja on Parken tehtävä selvittää mysteeri.

Tutut naamat: Kelly Macdonald (Trainspotting), Faye Marsay (Game of Thrones)
Arvosana: 6/5


Oma kolmoiskärkeni on siis kakkoskauden White Bear, jouluspesiaalijakso White Christmas sekä kolmoskauden päätösjakso Hated in the Nation. Kolmoskausi ilmestyi tämän vuoden lokakuussa, eli mahdollista neloskautta joudutaan itku kurkussa odottamaan ihan liian kauan! Ilmeisesti kolmoskauden piti alunperin olla kahdentoista jakson pituinen, mutta se jaettiin puoliksi - eli näillä näkymin ainakin kuusi jaksoa neloskauden muodossa olisi tulossa.

4 kommenttia :

 1. Kiitti vinkistä, vaikuttaa kiinnostavalta :)

  VastaaPoista
 2. Uu, dystopia-tyyppiset jutut kiinnostaa aina, taitaa siis mennä katseluun :D Kiitos taas vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään kans kaikesta maailmanlopun meiningistä ja huonon tulevaisuuden ennustamisesta :D ! Varmasti tykkäät sit :)

   Poista