Edustus - ja miksi se on niin tärkeää

13.11.2016

Kun uutiset levisivät uuden Ghostbusters-leffan naisvoittoisesta näyttelijäkaartista, osa internetistä repesi järkyttäviin itkupotkuraivareihin. Sama ilmiö tapahtui, kun uuteen Star Warsiin napattiin päähenkilöiksi nainen ja tummaihoinen mies. Jokainen tietää kliseen, että muuten valkoihoisten hallitsemassa roolituksessa on pakollinen "kiintiömusta" (looking at you, Stranger Things, ikävä kyllä...) ja monien mielestä se tuntuu pakotetulta ja kornilta.

Ilmiön takana on kuitenkin jotain tärkeää, mitä moni ei ehkä tulekaan ajatelleeksi. Jos otetaan kärkkäästi esimerkiksi nyt valkoihoinen poika, joka kuluttaa hänen ikäluokalleen suunnattua mediaa, hän näkee itsensä kaikkialla. Kaikessa on valkoihoihisia miehiä - sankareina, päähenkilöinä, syvällisinä pahiksina, huomion keskipisteenä, esiteltävänä ja ylistettynä. Toki heitä on myös pienissä rooleissa, vähemmän näkyvinä, huonoina hahmoina, mutta pointti on tässä: valkoihoisen pojaksi syntyneen pojan ei tarvitse kuin avata telkkari, tietokone, älypuhelin tai mikä tahansa väline päästäkseen käsiksi mediaan, joka esittelee hänen näköisiään ja kaltaisiaan ihmisiä, joihin hän pystyy samaistumaan edes jollain tasolla.

Mutta jos esimerkkiin vaihtaa tytön, sukupuoli- tai suuntautumisidentiteeltitään normista poikkeavan lapsen, tummaihoisen lapsen, aasialaisen, ruskean, minkä tahansa muun kuin valkoisen normiin uppoavan pojan, joutuu jo vähän aikaa etsimään. Heitäkin toki näkyy, mutta huomattavasti vähemmän. Ja huomattavan usein pelkästään pieninä rooleina, kiintiöinä, generalisoituina ja stereotypisoituina kategorioina. Me joudumme etsimään itsellemme sankareita, jotka eivät olisi jollain tasolla problemaattisia - me joudumme kaivelemaan valkoisten miesten täyttämästä suosta ne muutamat esikuvat, jotka esikuviksi yltävät, jotka näyttävät meiltä.

representation01

Tätä on edustus. Toki esikuva voi olla joku, joka ei näytä itseltään, mutta etenkin pieni lapsi tarvitsee itsensä kaltaisia esikuvia luodessaan omaa identiteettiään ja itsetuntoaan. Keskustelu esimerkiksi tyttöihin kohdistuvista ulkonäköpaineista olisi ihan erillinen postauksensa, eli puhutaan nyt ihan vaan edustuksesta yleensä - siitä, mitä me näemme, kun kulutamme mediaa. Näemmekö me vahvoja naishahmoja? Vahvoja, moniulotteisia ei-valkoisia hahmoja?

Pikkuhiljaa me alamme näkemään niitä enemmän - mutta tottakai aiemmin niin paljon edustusta itselleen saaneiden ihmisten vastustusten saattelemina. En suostu uskomaan hetkeäkään, että laajempi edustus sukupuolista, suuntautumisista, kulttuureista, perimästä tai mistään muusta voi olla kenellekään haitallista. Naishahmoja videopeleissä arvostellaan, koska miespelaajan on (kuulemma) niin vaikeaa samaistua naishahmoon - ihan niinkuin naispelaajat eivät joutuisi yrittämään samaistua mieshahmoon miltei kaikissa suuren suosion peleissä, joissa hahmon sukupuolta ei voi valita.

Arvon valkoiset miehet, teissä ei ole mitään vikaa, eikä tämä liity millään tavalla teihin. Edustuksen laajentaminen ei ole hyökkäys teitä kohtaan eikä se sinänsä vähennä teidän näkymistänne valtamediassa - me pyydämme vain vähän tilaa meidän edustuksellemme. Sarjat kuten How To Get Away With Murder (vahva, moniulotteinen musta naispääosa), Orange Is The New Black (naisvoittoinen, seksuaalivähemmistöt, trans-edustus) ja Sense8 (trans-edustus, seksuaalivähemmistöt, sukupuolijakauma pääosissa tasapuolinen) ovat yksittäisiä ja niitä ihan syystäkin kehutaan ja nostetaan jalustalle erikoisuutensa vuoksi. Mutta olisi aika siistiä, jos ne eivät olisi erikoisia, vaan tavallisia juttuja.

representation02

Ja jos haette siihen syitä, katsokaa niitä lapsia, jotka ovat löytäneet edustuksensa, esikuvansa, olivat he keitä tahansa. Katsokaa heidän silmiensä syttymistä, kun he katsovat idoliaan - kun he esikuviensa kautta rakentavat itsetuntoaan ja uskoa siihen, että he pystyvät mihin tahansa.

Siksi edustus on niin tärkeää - koska edustus antaa lapsillemme uskoa itseensä. Annetaan edustuksen siis laajeta, jotta sitä uskoa voisivat ammentaa ihan kaikennäköiset lapset.

2 kommenttia :

  1. Ihan älyttömän tärkeä ja ajankohtainen postaus, tälle asialle täytyisi saada paljon enemmän näkyvyyttä. Arvostan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja samaa mieltä, laajempi ymmärrys asian tärkeydelle!

      Poista