The ABC's of self-love, prt 2

30.8.2016

Nelisen kuukautta sitten tein tämän postausparivaljakon ensimmäisen osan, ja tämä kakkososa on roikkunut luonnoksissa odotellen valmistumistaan. Leikkasin ihan huoletta osan aakkosten loppukirjaimista pois - ellei joku teistä keksi jotain hyvää listaan sopivaa, joka alkaa esimerkiksi z:lla, x:llä tai w:lla, en varmaankaan tehnyt väärin!

Lainaan edellisestä tekstistä nyt tähänkin: Ennen kuin aloitan, mainittakoon ennen kuin joku ehtii asiasta kommentoimaan, että tottakai on ihan eri asia olla vaikkapa vakavasti masentunut - siinä vaiheessa ei paljoa auta asenteenmuutos tai "noh, yritäpäs piristyä"-tyyppinen soopa. Mutta meille, jotka emme ole masentuneita, mutta koemme joskus huonoja päiviä ja emme aina jaksa rakastaa peilikuvaamme, ehkä tässä voisi olla pieniä vinkkejä.

abcsss02

O Omien voimien mukaan - jokaisella on omat voimavaransa ja omat rajansa, joiden mukaan jaksaa. Niiden tunnistaminen on vain positiivista, eikä automaattisia "ahaa, tommonen laiskuri"-stigmoja kannata asettaa itselleen tai muillekaan. Vertailu voi olla todella negatiivista, koska se, että henkilö A jaksaa tehdä päivän aikana kymmenen asiaa ei tarkoita sitä, että henkilö B olisi epäonnistunut yksilö jaksaessaan vain kuusi. Kaikista tuotteliain sinä olet silloin, kun toki kannustat ja tsemppaat itseäsi jaksamaan enemmän, mutta et vaadi itseltäsi niin paljoa, että lopulta stressaat liikaa ja petyt itseesi.

P Puuhastelu on aika laaja käsite tässä kohtaa, koska tarkoitan sillä ihan kaikenlaista tekemistä, josta saat itse nautintoa työn ulkopuolella. Olen aika laiska luonne itse, mutta huomaan valtavan eron sellaisina päivinä, kun inspaannun puuhastelemaan jotain kivaa - kirjoittamaan monta postausta luonnoksiin, kyhäämään jotain DIY-projektia, järkkäilemään kotona... Tuntuu hyvältä olla tuottelias, vaikka hyöty olisikin vain itselle. Aktiivisena pysyminen, tasapainossa tottakai ajoittaisen chillauksen kanssa, on tärkeää.

Q Question yourself. Itsetutkiskelu on erittäin tärkeä osa itsetuntoa, ja vaikka se välillä voi tuntua pahalta, mielestäni on tärkeää oppia tuntemaan myös omat huonot puolensa ja vikansa. Vain siten voi saada edes melkein täysin realistisen kuvan itsestään. Yksi parhaita keinoja omien vikojensa huomaamiseen ja niiden työstämiseen on itsensä kyseenalaistaminen - miksi reagoin asiaan x tällä tavalla? Miksi toimin tavalla x? Mitä tekojen, päätösten, tunteiden ja reaktioiden taustalla on - toiminko minä nyt oikein, vai olisiko vika sittenkin minussa?

R Rytmit ja rutiinit kuulostavat tylsältä, mutta olen sitä mieltä, että joissain asioissa niitä vaan kannattaa ylläpitää. Mut tekee hyvinvoivaksi säännöllinen ruokailurytmi, unirytmi ja myös lapsiperheen arjen rutiininomaisuus. Musta on ihanaa viettää hitaita aamuja nakerellen aamupalaa lastenohjelmien pyöriessä, tai silitellen laulaa unilaulua kahdeksalta illalla. Ja kun rutiinit ja rytmit ovat kunnossa, niiden ajoittainen rikkominen onkin ihan erityisen tuulettavaa.

S Syyllistyminen on turhaa. Syyllistyminen tuntuu hirveän yleiseltä ilmiöltä - itseään on helppo syyttää kaikesta, mikä menee vikaan, ja harmitella sitten omaa huonouttaan ja epäkelpoisuuttaan. Siitä tavasta on kuitenkin tärkeää päästä eroon! Tottakai pitää tiedostaa omat virheensä ja työstää niitä, mutta kaikki paha ei aina ole omaa syytä. Yhtenä käytännön yleisenä esimerkkinä yksipuolisen ihastumisen kokiessaan sitä alkaa helposti syyttämään itseään siitä, että toinen ei ihastunutkaan takaisin. Kun mä oon tämmönen, liian tommonen ja liian vähän sellanen, niin onko ihmekään - ei näin! Ihastuminen on pitkälti myös satunnaista, eikä yksipuolinen ihastus ole menetys. Jos joku ei tykkää, tilaa jää jollekulle paremmalle, joka tykkää.

abcsss02a

T Tasapaino on tärkeää niin keholle kuin mielelle, ja jokaiselle tasapaino on omanlaisensa. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että tasapaino tulee nimenomaan siitä, että itselleen antaa joskus periksi - pitää vaan opetella painottamaan kohtaa joskus ja pitämään päänsä, jos houkutuksille antautuminen aiheuttaa morkkista. Jos siis esimerkiksi on laihdutusprojekti käynnissä, se ei kaadu yhteen kuppikakkuun viikossa, ja se yksi kuppikakku voi tehdä mielelle paljon hyvää tiukan ruokavaliontarkkailun keskellä. Tasapaino on hyvä löytää kaikelle, koska liika tai liian vähä mitä vaan tekee onnettomaksi.

U Uni on tärkeää, ihan oikeasti, näinkin "vanhan" ihmisten mielestä. Eron huomaa kyllä ihan oikeasti jo näin kaksfemmana - siinä missä teininä sitä meni jätskikiskalle töihin 20min yöunilla aika lailla suoraan baarista, nykyään alle 8h nukutun yön jälkeen fiilis on kuin lihamyllyn läpi vedetyllä keuhkokuumeisella zombiella. Uni ja unen laatu vaikuttavat niin mielettömästi päivän puhtiin ja fiiliksiin, että niistä huolen pitäminen on ihan ensiaskelia itsensä hoivaamisessa.

V Vaihda negatiivinen positiiviseen. Joo, aika ympäripyöreää, mutta pätee moneen asiaan. Negatiiviset ihmiset? Ei tarvitse pitää lähipiirissäsi. Harrastus, joka oli ennen rakas, mutta nykyään vain stressaa ja ahdistaa? Lopeta se, löydä joku toinen, mieluisampi. Duuni, joka rassaa? Vähän isomman luokan juttu, mutta vaihto on aina mahdollista. Langat on käsissäsi, käytä niitä hyvin.

Ä Älä pelkää heittäytyä seuraamaan omaa onnellisuuttasi. On liian helppoa laittaa muiden tarpeet omiesi edelle ja unohtaa täysin hoitaa itseään - sitä kokee olevansa itsekäs ja paha ihminen, jos tekeekin jotain ihan vain itselleen. Älä pelkää, koska itsensä hoivaaminen ei ole koskaan itsekästä ja pahaa.

1 kommentti :