Sarjavinkki: Stranger Things

15.8.2016

strangerthings01

Sarjavinkkejä jaan blogissa aina, kun kohdalle osuu sarja, josta haluan levittää niin paljon tietoisuutta kuin mahdollista. Jokin aika sitten hengailin Idan kämpillä ja selailtiin Netflixiä yrittäen keksiä jotain katsottavaa - ja silmiin osui Stranger Things, uusi Netflix original-sarja. Scifikauhua, sijoittuu kasarille, sisältää paljon viittauksia ja kunnianosoituksia kasarikauhuun ja aikamme parhaimpiin kauhuleffoihin ja -ohjaajiin. Öö, joo. (Ei hätää, en spoilaa tässä postauksessa!)

strangerthings02
strangerthings03

Suloinen nelihenkinen poikaporukka pelaa Miken kellarissa Dungeons & Dragonsia. Stand By Me-viba. Will on juuri kohdannut Demogorgonin - mitä tehdä? Lucas käskee tykittää tulipalloilla, Dustin neuvoo tekemään suojeluloitsun. Will häviää monsterille ja matkalla kotiin kohtaa oikean sellaisen. Will katoaa, ja sarja räjähtää käyntiin jenkkien pikkukaupungin kohdatessa koko ajan enemmän kauhuja - ja kuvioon ilmestyy salaperäinen tyttö Eleven, siilitukkainen ja hyvin vähän puhuva mysteerilapsi, joka osaa outoja juttuja.

strangerthings05
strangerthings07

Winona Ryderia ei ole näkynyt aikoihin, mutta hän tekee erittäin vakuuttavan comebackin tässä sarjassa kadonneen Willin äitinä, joka tuntuu löytävän yhteyden poikaansa jonnekin meidän maailman tuolla puolen. Poikaa etsivät niin äiti, veli, ystäväporukka Elevenin avulla, paikallinen sheriffi, Miken isosisko kuin hämärä valtiolle työskentelevä porukka, joka liittyy jotenkin kaikkeen muttei kuitenkaan mihinkään. Demogorgoniksi ristitty hirviö liikkuu kahden maailman välillä ja kuumottaa molemmissa. Mutta miten kaikkeen liittyy MKUltra?

strangerthings06
strangerthings04

Stranger Things on kertakaikkiaan lumoava sekoitus autenttisen tuntuista kasarikauhumeininkiä (lukioteinejä ja heidän suhdesolmujaan, mm. Star Wars-viittauksia latelevat nörttipojat sankareina, ilkeä koulukiusaajakaksikko, ällöttävä ja pelottava monsteri...) nykyaikaisilla laitteilla, kauhua, scifiä, salaliittoteorioita, jenkkilän pikkukaupunkikauhua, upeita näyttelijöitä ja kaikenkaikkiaan onnistunutta fiilistä. Välillä Idan kanssa arvattiin tapahtumat puoli minuuttia etuajassa ja harmiteltiin kliseiden ylikäyttöä, mutta loppujen lopuksi kliseisyyskin on yksi tapa osoittaa kunnioitusta kasarikauhulle - silloin kliseet eivät olleet vielä kliseitä.

Ja, tottakai, allekirjoittaneen henkilökohtaisesta näkökulmasta on ihanan freesiä nähdä näin hyvä sarja, jossa eräänlaisena sankarihahmona on nainen, tai tässä tapauksessa tyttö. Elevenin näyttelijä Millie Bobby Brown on aivan mieletön lapsinäyttelijä, joka jättää varjoonsa jopa sarjan muut lapsinäyttelijät, vaikka hekin ovat todella hyviä. Näin kauhufriikille jo muutenkin se, että nykyaikana on tehty oikeasti hyvää kauhua, on todella virkistävää - mutta siihen päälle se, että kyseinen uusi kauhu herättelee nostalgiarakkautta vanhoihin klassikkokauhuihin ja -scifeihin, niin ollaan jo ihan uusissa sfääreissä.

Stranger Things on  t o d e l l a  hyvä sarja, jota suosittelen ihan kaikille - kauhufriikeille tai sellaisille, jotka eivät yleensä kauhusta perusta. Kauhuaspekti nimittäin ei ole tässä sarjassa ärjyntäsäikäytyksissä tai goreällötyksessä, vaan taitavassa ja kestävässä tunnelmanluomisessa. Jos siis haluat katsoa oikeasti laadukkaan sarjan, tiedät mitä tehdä.

2 kommenttia :

  1. Millie on tosiaan huippunäyttelijä, mutta en voi sille mitää, että Gaten on vienyt mun sydämen<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gaten on kyllä myös ihan älyttömän ihana <3

      Poista