Sarjavinkki: Cosmos: A Spacetime Odyssey

20.8.2016

Eräänä päivänä töissä eräs duunikaverini kertoi Netflixistä löytyvästä sarjasta, joka oli kuulemma todella mindblowing and fascinating. Tämä jo yksinään herätti mielenkiintoni, mutta lisätiedot räjäyttivät sen uusin ulottuvuuksiin: kyseessä oli dokumenttisarja, joka kertoo maailmankaikkeudestamme, sitä juontaa suosikkitiedeviestijäni astrofyysikko ja kosmologi Neil deGrasse Tyson ja jonka yksi päätuottajista on Seth MacFarlane, eli tutummin Family Guyn luoja.

cosmos01

Cosmos: A Spacetime Odyssey jyrisi siis suoraan katselulistalleni, ja nyt kipeänä kotona se onkin ollut mitä parhainta ajanviettoa. Aiemmin mainitsemani termi tiedeviestijä, science communicator, tarkoittaa siis tiedemiestä tai -naista, joka kertoo tieteestä ns. kansantajuisesti meille, jotka emme ole tiedemiehiä tai -naisia. Kun käsitellään niitä aiheita, joita Cosmos käsittelee - maailmankaikkeutta, aikaa ja avaruutta, atomeita, koko universumin historiaa, multiversumeita... - on hyvä osata esittää ne tavalla, jonka me maallikotkin ymmärrämme. Siinä Cosmos todellakin osuu nappiin.

Visuaalisesti lumoava dokumenttisarja keskittyy siis Tysonin miltei transsiin rentouttavalla äänellä kerrottuun tieteeseen, joka on kuvitettu niin oikealla kuvalla, CGI:llä kuin animaatiolla. Aloitamme perustiedolla siitä, missä me olemme maailmankaukkeudessa - me olemme maapallolla, maapallomme on meidän aurinkokunnassamme, aurinkokuntamme Linnunradalla, Linnunrata Paikallisessa ryhmässä, Paikallinen ryhmä Neitsyen superjoukossa ja Neitsyen superjoukko universumissa. Tai siinä universumissa, jonka me olemme tähän mennessä pystyneet näkemään. Tulee kieltämättä hyvin pieni olo tätä katsoessa, mutta siinäkin fiiliksessä on jotain ihan omanlaistaan - kun ymmärtää, miten pieni ja mitätön meidän planeettamme ja koko aurinkokuntamme edes on koko universumin mittakaavassa.

cosmos03

Koko ajan Tyson selittää kaikkea sitä, joka loppujen lopuksi on aika vaikeasti ymmärrettävissä, termein ja esimerkein, jotka varmasti jokainen pystyy ymmärtämään. Esimerkiksi jo ensimmäisessä jaksossa puhutaan siitä, miten vähän aikaa me ihmiset olemme olleet olemassa - koko universumin ikä esitettiin kalenterivuotena, jossa tammikuun ensimmäisenä oli alkuräjähdys, ja joulukuun viimeisen päivän viimeisinä sekunteina ihmiskunta on ollut olemassa. Puhutaan universumin ja kaikkeen siihen kuuluvan synnystä - ja tähänastinen lempilainaukseni sarjasta onkin alla.

cosmos02

Olen itsekin vasta pari jaksoa tuotantokauteen sisään, mutta tottakai kehotan aivan kaikkia katsomaan tämän. En väitä, ettäkö kaikkien pitäisi olla samalla tavalla kiinnostuneita avaruudesta tai muustakaan sarjaan liittyvästä, mutta onhan kyseessä kuitenkin kertomuksia kaikesta siitä, mitä me tiedämme olevan olemassa. Palauttaa aika hyvin maanpinnalle käsittää, miten kaikenkaikkiaan mitättömiä me kaikki olemme, meidän koko planeettamme. Me olemme itsellemme tärkeitä, meidän elämämme ovat tärkeitä meille, mutta suuremmassa mittaakaavassa emme ole edes sitä kuuluisaa kärpäsenpaskaa. Me olemme pieni osa jotain käsittämättömän paljon suurempaa - universumia.

cosmos04

Koulussa en oikein koskaan pärjännyt tiedeaineissa, koska ne olivat niin uskomattoman tylsiä. Kuivat opettajat puhuivat narisevilla äänillä vaikeasti ymmärrettävällä termistöllä asioista, jotka itsessään ovat todella mielenkiintoisia, mutta joiden mielenkiinnon hyvin tehokkaasti kouluasetelma pilasi. Lukiossa halusin kovasti käydä vain sen yhden fysiikan kurssin, joka käsitteli avaruutta, mutta sitä ei saanut käydä ellei käynyt muuta 7-8 kurssia ennen sitä. Numeroni tiedeaineissa - fysiikka, kemia, biologia - olivat hyviä vain yhden steinerkoulun opettajan kursseilla, koska hän oli Tysonin kaltainen innostunut, asiat esimerkein hyvin esittävä opettaja. Muuten innostusta ei vain ole ollut ja se on näkynyt numeroissa, vaikka aiheet ovatkin koulun ulkopuolella itseopittuina kiinnostaneet aina.

Jos kaikki opettajat olisivat edes murto-osan enemmän kuin Neil deGrasse Tyson, jos tiedeaineita opetettaisiin koulussa edes murto-osan lähempänä samaa fiilistä kuin Cosmos on tehty, olen aivan täysin 100% varma siitä, että tieteiden suosio kouluissa nousisi huomattavasti, kun nuoret ja lapset haluaisivat enenevissä määrin oppia näitä asioita.

Cosmos: A Spacetime Odyssey on jatkoa 1980-luvulla pyörineelle Cosmos: A Personal Voyage-sarjalle, jota juonsi sen ajan suosituimpia tiedeviestijöitä Carl Sagan, ja uudessa Cosmoksessa viitataan vanhempaan versioon muutamaankin otteeseen. Vaikka aiheet ovat mielettömään mielenkiintoisia sellaisenaan, sarjan varsinaisen hurmaavuuden luo mielestäni nimenomaan Tysonin ruudusta uhkuva innostus kertomaansa kohtaan, mielettömän upeat visuaaliset efektit ja "ahaa, wow"-fiilikset joita sarjaa katsoessa saa muutaman sekunnin välein.

Jos siis haluat katsoa jotain muuta kuin fiktiota, suosittelen ehdottomasti Cosmosta. Koskaan ei voi tutkia liikaa!

5 kommenttia :

 1. Kiitos taas vinkistä, meni heti katseluun! :) Täytyy sanoa että visuaalisesti erittäin hienosti toteutettu, jo pelkästään sen takia on mukava katsella kyseistä dokkarisarjaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ihan mielettömän näkönen :)

   Poista
 2. Se voi olla ainoa tämän kaltainen sarja koko universumissa 😄

  VastaaPoista
 3. Mä jotenki en taas päässy yli siitä et se on niin sellanen scifi-eeppinen visuaalisesti. Jotenki ku Tyson seisoskelee siellä cgi-avaruudessa ni mulle tulee vaan sellanen supervieraannuttava fiilis että tässähän ei oo mitään aitoa vaik tän pitäis olla dokkari. Myöskin ekan jakson alku missä ne kertas aurinkokunnan planeettoja oli jotenki niin urpo-tasoista että kyllästyin. Harmittaa koska oon ihan Neil Degrasse Tyson-fani ja esim siitä Steven Hawkingin universumi-ohjelmasta tykkäsin. Mut ehkä voisin antaa uuden mahiksen ku sä oot noin innostunut, yleensä meillä menee maut suht hyvin yhteen ni ehkä olin vaan liian tuomitsija kun vilkasin ekaa jaksoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas tykkään just siks että on tollee eeppiseksi tehty! :D esim. se ship of imagination on vähän korni, mut se on käsittääkseni kasariversiossa käytetty nii halus sisällyttää uuteenkin. Ja avaruus näyttää eeppiseltä! :)

   Poista