Mikä tekee ihmisestä älykkään?

1.6.2016Myönnän, että tämän postauksen kirvoitti tieto siitä, että eräs tutuntutuntuttu-tasoinen ihminen oli ystäväni kanssa puhuessaan kyseenalaistanut älykkyyteni vetoamalla siihen, että olen ravintolassa töissä. Se nimittäin herätti aika monia ajatuksia - miten ihmeessä työpaikkani voisi kertoa mitään älyykkyydestäni? Miten ihminen, jonka kanssa en ole koskaan keskustellut paria lausetta enempää, voi tehdä johtopäätöksiä minusta oikeastaan minkään perusteella? 

Ja sitten tajusin, että teen itsekin sitä. Jos joku kirjoittaessaan netissä ei osaa yhdyssanoja, mieleen tulee automaattisesti ajatus, ettei kyseinen tyyppi ole kovin fiksu. Tietynlaiset mielipiteet voi tehdä ihmisestä silmissäni yksinkertaisen. Yleissivistyksen puute on monelle sellainen asia, ettei kyseistä ihmistä vaan voi pitää älykkäänä. (Mieleen nousee esimerkki eräästä Big Brother-kilpailijasta, joka kertoi auliisti olevansa keskivertoa älykkäämpi, ja sitten käytti isoja sanoja väärin kuvaillessaan ryhmäänsä heterogeeniseksi yrittäessään kuvailla sen olevan yhtenäinen. Homogeeninen tarkoittaisi yhtenäistä.)

Kuitenkaan nämä asiat eivät välttämättä kerro koko totuutta. Eräs läheiseni on yliopiston käynyt maisteri, mutta hänen yleistietonsa ei ole hyvällä tasolla - hän tietää sen itsekin, mutta ei pidä monia asioita tärkeänä. Hän on älykäs, vaikka moni voisi olla eri mieltä kysellessään häneltä yleistietoon liittyviä kysymyksiä. Jos joku iskisi minun eteeni vaikeamman tason matematiikkaa, vaikuttaisin varmasti ihan idiootilta.

Älykkyyksiäkin on niin monia erilaisia. Joku voi olla matemaattisesti uskomattoman lahjakas, mutta ei omista sosiaalista älykkyyttä ollenkaan. Joku voi olla arvostettu lääkäri, muttei osaa kohdella ihmisiä hyvin eikä käyttäytyä sosiaalisissa tilanteissa edes melkein asiallisesti. Tiedättehän, olla sellainen töykeä töksäyttelijä vailla empatiakykyä - hän on älykäs yhdellä tavalla, muttei toisella. Joku taas voi olla sosiaalisesti älykäs, mutta täysi tampio minkään vähänkään tieteellisen asian hahmottamisessa. Kumpikaan ihminen ei kuitenkaan ole yksikantaisesti tyhmä. Tyhmyys ja älykkyyskin kun tuntuvat olevan mielipideasioita.

Minun mielestäni sellainen ihminen on tyhmä, joka ei osaa ajatella asioita muiden näkökulmasta. Sellainen, jolla on tietty mielipide, joka ei järky mihinkään suuntaan vaikka hän oppisi uusia puolia asiaan liittyen. Ihminen, joka sanoo "asia on näin", koska hän ei ole kokenut asiaa muilla tavoilla, eikä välttämättä edes halua yrittää ymmärtää asioita laajemmalla skaalalla. Tai älykäs ihminen, joka pitää itseään kaikkien muiden yläpuolella olevana parempana ihmisenä älynsä vuoksi ja joka kohtelee muita huonosti, alempiarvoisina, on loppujen lopuksi tällä tavalla aika tyhmä. Ihminen, joka toitottaa omaa älykkyyttään.

Ja olen minäkin omalla tavallani kusipää - tuomitsen tyhmäksi myös ne kielioppia osaamattomat ihmiset, jotka eivät osaa yhdyssanoja. Ihmiset, jotka eivät omasta tahdostaan matkustele koskaan, tai matkustaessaan valitsevat kohteet, joissa on mahdollisimman paljon suomibaareja ja mahdollisimman vähän paikallisia. Ihmiset, jotka muodostavat mielipiteitä kopioiden - "mun isi sano et asia x  on näin, ja mun isi on musta fiksu, niin tää on nyt munkin mielipide" - tai joiden mielipiteet eivät ole muodostuneet minkäänlaisen loogisen päättelyn tuloksena vaan vaikkapa tunneperäisenä reaktiona. Tuomitsemiseni ja reaktioni ovat tietenkin minun vastuullani, enkä sano kenenkään olevan paha ihminen tai mitenkään minua ala-arvoisempi näiden asioiden vuoksi.

Ja tietty tykkään ajatella olevani itse edes jollain tavalla älykäs. mutta uskon, että melkein kaikki ovat jollain omalla tavallaan älykkäitä. Se, mitä älykkyys on, on tietenkin väiteltävissä - mutta älykkyys ei tee kenestäkään meistä sen parempaa ihmistä kuin toisesta. Se, mikä jokaisen omasta mielestä tekee jostakusta paremman ihmisen, riippuu ihan muista asioista.

2 kommenttia :

  1. Tosi hyvä postaus, mielenkiintosta luettavaa. Sä kirjotat hyvin :) Älykkyys ei tosiaankaan oo mikään ihan yksiselitteinen juttu. :D mäkään en oo mikään fiksuin mitä tulee vaikka matikkaan ja yleistiedossakin on joitakin aukkoja mutta se tekee musta mut :-) musta tärkeintä on että itse pärjää elämässä niillä eväillä mitkä on saanut :) myönnän itsekin sortuvani tohon "tuomitsemiseen" just jos vaikka yhdyssanat ei oo jollain kirjottajalla hallussa vaikka ei saisi vetää sellasia johtopäätöksiä, eihän sitä tiedä onko taustalla esim lukihäiriötä tai muuta vastaavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ! Se on totta että ikinä ei voi tietää ja lukihäiriöt on tottakai asia erikseen, jotka ei kerro älykkyydestä. Mut on niitäkin jotka ei vaan oo jaksanut opetella omaa äidinkieltään :D ja ehkä siinä mielessä ne ihmiset tuntuu mun mielestä tyhmiltä, koska ei siltä vaan voi välttyä. Lukemaan ja kirjoittamaan oppiessa (ite tai koulussa) niitä kielioppisääntöjä toitotetaan niin paljon et pitää olla vähän yksinkertainen jos ei opi niitä eikä omaa häiriöitä!

      Poista