Guilty pleasures

6.6.2016

Kaikilla on niitä - vähän noloja juttuja, joiden tykkäämisestä ei välttämättä kehtaa joka paikassa huudella. Joku joskus sanoi, että koko ajatus "guilty pleasure"-termin taustalla on tyhmä, koska ei ole mitään järkeä nolostua jostain mistä pitää, vaan pitäisi ylpeänä tykätä juuri siitä mistä tykkää. Allekirjoitan lauseen sinänsä täysin, mutta tiedostan, että pidän asioista, jotka ei oikeastaan ole kovin hyviä - ja siksi nämä ovatkin mun guilty pleasures.

guiltypleasures01

Kun olin teini, olin todella genreuskovainen. Ernuilin erinäisissä laajaan rock-kategoriaan liittyvissä tyyleissä ja silloin oli oikeasti ihan kamalaa, jos joku kuunteli listamusiikkia. Jos joku radiojumputus oli mielestäni hyvä, en myöntänyt sitä edes itselleni - jos kuuntelemani bändi oli suosittu, se ei haitannut, kunhan se ei vaan ollut poppia, r'n'b:tä tai mitään vastaavaa mainstream-genreä. Vasta joskus 17 ikävuoden tienoilla heitin nämä ajatukset helvettiin ja ymmärsin, että tärkeintä on tykätä juuri siitä mistä tykkää, ja jos sattuu tykkäämään NRJ:n listan ykkösbiisistä, niin sitten sattuu. Noloa on se, että kieltäytyy tykkäämästä, vaikka tykkää, koska olisi jotenkin vähemmän katu-uskottava.

Silti olen edelleen jollain tasolla sitä mieltä, että listamusiikki ei ole ns. oikeaa musiikkia - se voi olla todella hyvää musiikkia, se voi nostattaa fiilistä ja tunteita, saatan kuunnella pelkkää ns. mainstream-musiikkia viikkoja putkeen, mutta se on silti monella tasolla mielestäni ala-arvoisempaa musiikkia kuin erilaisemmat musarakkauteni. Muusikot, joiden musiikki on muiden kirjoittamaa, jota on autotunetettu raskaasti ja joka on tehty ihan selkeästi motivaattorina enemmän raha kuin taiteen luominen (lue: melkein kaikki listamusiikki) voi olla mielestäni toki mielettömän hyvää, mutta artistina sitä tekevät muusikot eivät vaan saa multa täyttä arvostusta. Siksi ne on guilty pleasure.

guiltypleasures02

Esiteini-ikäisille suunnattu televisio ja elokuvat on ihan rehellisesti munkin mielestä todella noloja, mutta ah, niin ihania. En nyt tarkoita ihan lastenohjelmia joita esimerkiksi Shiri katsoo, vaan nuorten ohjelmia. Muhun iskee, ja siis oikeasti iskee, mm. High School Musical-trilogia, Hannah Montana, That's So Raven, Wizards of Waverly Place, Bratz-elokuva (se ihmisillä tehty!) ja vastaavat tweenien straight-to-video-leffat... Ja en todellakaan tiedä miksi.

Tai ehkä se johtuu siitä, että joskus on vaan kivaa laittaa aivot narikkaan ja katsoa jotain höttöä, joka ei vaadi minkäänlaista aivotoimintaa katsojalta. Aikuisille suunnatut romanttiset komediat, jotka ajaa saman asian, ei taas iske muhun ollenkaan, eli mun korvikkeeni niille lienee sitten nää skidien jutut. Muistan kuinka silloin vuosia sitten ollessani sitä ikäryhmää, jolle nämä jutut on suunnattu, niistä tuli tietyllä lailla tosi hyvä ja voimaantunut fiilis. Kuulostaa ehkä hölmöltä, mutta silloin teini-iän kynnyksellä tykkäsin hirveästi katsoa sarjoja ja leffoja, joissa nätit minun ikäiseni tytöt eli jotenkin taianomaista versiota tavallisesta teini-ikäisen elämästä.

guiltypleasures03

YouTube on ensisijaisesti mulle paikka tappaa aikaa, kun olen tylsistynyt - ja siihenhän se onkin täydellinen, koska videovalikoima on loputon. Mulla tavaksi on muodostunut joko eksyä videosta videoon (tiedättehän, "alotin katsomalla musavideota ja päädyin lopulta katsomaan infovideota etanoiden parittelusta) tai sitten tuijottaa taas aivot narikassa jompaakumpaa kahdesta kategoriasta - listauksia ja kilpailuohjelmia.

Listavideoita kuvassa esitellyllä tyylillä on YouTube täynnä ja saatan katsoa lukuisia videoita ihan ihmeellisistä jutuista. Top 10 pelottavimmat kauhuleffat, top 10 rikkaiden rikollisten lapset, top 10 Kardashian-selfietä, top 10 kidutusmenetelmää keskiajalta... Toinen kategoria on siis kilpailuohjelmat, tarkemmin yleensä Talent ja X-Factor, joita en siis katso muualta ollenkaan kun en katso televisiota muutenkaan. Silti saatan tapittaa YouTubesta kokoelmavideoita surkeista esiintymisistä, parhaista golden buzzer-hetkistä, aggressiivisista torjutuista kilpailijoista, Simonin tylyimmistä letkautuksista... Lista jatkuu.


Lyhyesti voisin lisätä listaani ristikot, sudokut, nostalgiahengessä popitetut ysäripopit, Kardashian/Jenner-klaanin someseuraamisen, meikkitutoriaalivideot, kotona hoilailun YouTuben lyriikkavideoiden tahtiin, hämmentävän turhat klikkailupelit kännykällä (AdCap!<3) ja Äitylit.

Mitä "noloja" juttuja teillä on?

4 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. meinasin jo suuttuu mut postauksen huomioon ottaen ymmärrän ajoittaisen nolostumisesi :------------D

   Poista
 2. sisko! (no ei<33)
  mut miks sudokut ja ristikot on sun listalla? 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska jengi yleensä nauraa että oon mummo ku teen niitä:D

   Poista