Avaruuskirja äidiltä tyttärelle

22.6.2016

Alunperin idea iski raskausaikana - miten ihanaa olisikaan tehdä itse lapselle opettavaisia kirjoja? Suunnitelma muhi päässä pitkään, kunnes päätin tehdä ensimmäisen yrityksen avaruuskirjan muodossa Shirin avaruusinnostuksen heräillessä. Tein kirjan muutama kuukausi sitten ja tarkoituksenani on ollut jatkaa sitä, minkä vuoksi en ole siitä vielä postaillut - mutta kuten multa niin tuttua on, jatkamissuunnitelmat on jääneet tässä vaiheessa vielä suunnittelutasolle, eli postataan nyt silti!

P6220240
P6220241
P6220242

Ostin Suomalaisesta Kirjakaupasta muistaakseni noin femman maksaneen pahvikantisen kirjasen, käytin Wikipediaa ja URSA:n sivuja apuna omien tietojen täydentämisessä ja aloin täyttämään sivuja tiedolla avaruudesta. Shiri on niin pieni että luen kirjaa tietty hänelle itse, eli kirjoitin samalla tavalla kuin puhuisin - mm. Venukseen lisäsin kuvauksen "siellä ei voisi asua edes kesästä tykkäävä äiti!" - ja Shiri on ollut tekeleestä aivan onnensa kukkuloilla. Useimmiten pyyntö selata ikiomaa avaruuskirjaa tulee muodossa "Äiti, sinun pitää kertoa minulle planeettojen nimet!"

Koska olen steinerlapsi ja koska kyseessä on lapselle tehty kirja, piti se tietty myös kuvittaa. En todellakaan hakenut mitään tieteellisesti päteviä läpileikkauskuvia mittakaavassa, vaan lapsenomaisia ympäripyöreitä kuvia, joiden avulla Shiri voi saada yleisen käsityksen esimerkiksi planeettojen ulkonäöstä. Kirja on tehty kokonaan ihan tavallisilla Cittarista ostetuilla puuvärikynillä ja kuulakärkikynällä.

P6220248
P6220264
P6220258
P6220245

Kirja on jo taaperon käsissä vähän tahriintunut ja nuhjuuntunut, mutta se ei lukemisintoa häiritse äidin eikä tyttären kohdalla. Tiedostan, että kansien välissä oleva informaatio on monissa kohtaa kolmevuotiaan kapasiteetille vähän överiä, mutta ajattelin myös tulevaisuutta. Pakahtuisin ylpeydestä, jos Shiri ajan kanssa oppiessaan lukemaan vielä lukisi tätä kirjaa itse! Siksi haluankin myös saada kirjaa täytettyä enemmän. Sieltähän puuttuu mm. osiot Linnunradasta, Maan omasta kuusta, avaruusmatkailusta, ensimmäisestä kuukävelystä, raketeista ja astronauteista, mustista aukoista.... Vaikka mistä!

P6220268
P6220272

Tärkeintä oli tottakai, että arvon taapero tykästyy kirjaan, ja pirpana rakastaa sitä - eli fiilis on laimeasti kuvattuna voittajafiiliksen multihuipentuma. Ja Shirin reaktiosta innostuneena olen suunnittelut tekeväni mimmille myös aapisen, numeroja opettavan kirjan, dinosauruskirjan, ehkä jonkinlaisen maantieto-/maapallokirjan... Ideoita riittää, mutta toteutus tökkii ihan ajanpuutteenkin vuoksi. Tykkään kuitenkin ajatella tämän ja mahdollisten tulevien tekeleideni säilyvän Shirillä tärkeinä ja rakkaina kirjoina, joilla on tunnearvoa aikuisenakin.

Kirjan tarkoitus on myös täyttynyt, koska Shiri osaa mm. kertoa maapallon olevan kotiplaneetta, nimetä muitakin planeettoja ja myös vaatia huoneeseensa koristeeksi oikeaa komeettaa. Ja turhautua, kun selitetään, ettei viimeinen ihan nyt vaan onnistu...

2 kommenttia :