LEMONADE

6.5.2016

bey1

Mikä on Tidal? En vieläkään oikein tiedä, mutta mun oli pakko tehdä sinne tunnukset, jotta voin katsoa Beyoncén, aka Queen of Everything, uuden visuaalisen albumin - Lemonade. Beyoncé nyt ei kennellekään voi olla tuntematon, mutta uudessa albumissa on mun mielestä niin freesit uudet tuulet, että uudesta taideteoksesta voi puhua ihan omana todellisuutenaan. Screenshottailin joitain lempparikohtiani ja sotkin päälle tekstinpätkiä - Lemonade koostuu sekä Beyoncén uusista kappaleista että puhutuista pätkistä, joihin Beyoncé on lainannut mm. Warsan Shiren runoutta.

bey2
bey3

Lemonade on visuaalinen albumi, mutta koska termi ei kerro tarpeeksi, kutsutaan sitä oikeutetusti tunnin mittaiseksi audiovisuaaliseksi mestariteokseksi, joka riepoo läpi ihan joka ikisen mahdollisen tunteen, jonka ihminen vain pystyy tuntemaan. Tiedättehän, I came here to have a good time and I honestly feel so attacked right now. Beyoncé latoo tunnin ajan kajarit täyteen sulosointuja, kertakaikkiaan kummittelevia sanoituksia ja runonpätkiä ja näytön täyteen vuoroin henkeäsalpaavan upeita ja vuoroin tajuttoman siistejä kohtauksia.

bey4
bey5

Lemonade on, pähkinänkuoreen ahdettuna, kertomus petetyn naisen näkökulmasta. Beyoncé avaa avioliiton kriisiä askel askeleelta täysin häpeilemättä ja käsittelee aika rankkojakin aiheita. Metaforista voi tietenkin väitellä, mutta tunnin aikana Beyoncé mm. kuvailee tiedon totaalista kieltämistä, itsensä syyttämistä, väkivaltaisia tunteita toista naista ja miestään kohtaan, täydellistä turhuuden ja tyhjyyden tunnetta, päässä naksahtamista, mielettömän itsevarmaa voimaannuttamisasennetta "you know I give you life -- you ain't married to no average bitch boy", käsittelee naisen (ja etenkin tummaihoisen naisen) asemaa yhteiskunnassa ja avioliitossa, sukupolvien ajan.

bey6

Lemonade on kantaaottava monella tapaa - Beyoncé on pitkään puhunut julkisuudessa aktiivisesti ongelmista esimerkiksi rasismiin ja seksismiin liittyen, ja on avoimesti ja ylpeästi feministi. Lemonade näyttää ja kertoo Beyoncén elämästä USA:n raamattuvyön etelävaltioissa, landella kasvaen, isällä toisessa kädessä raamattu ja toisessa kivääri. Beyoncé tuo myös uskovaisuutensa esille tuotannossaan aina mielestäni kauniilla, henkilökohtaisella tavalla, joka ei häiritse kaltaistanikaan pesunkestävää ateistia. Lemonaden pääasialliset pointit ovat kuitenkin nimenomaan naiseudessa ja ihonvärissä. Ennen albumia ilmestynyt Formation-video (joka löytyy siis myös Lemonadelta) oli täynnä viittauksia  #BlackLivesMatter-kampanjaan, ja Lemonadella sydäntäsärkevässä pätkässä rasistisen poliisiväkivallan uhreina kuolleiden nuorien äidit pitelevät heidän valokuviaan. Paljon huomiota saanut Mike Brownin tapaus screenshotissa.

bey7
bey8

Formation enteili jo jotain ihan mieletöntä kannanoton kannalta - vai voiko mennä mitään muuta kuin kylmiä väreitä, kun pieni tummaihoinen poika nostaa kädet ilmaan ison mellakkapoliisirivin kohdatessaan, seisten "STOP SHOOTING US"-tekstin vieressä? Tää on hankala aihe mulle käsitellä, koska en ikinä voi sanoa edes melkein tietäväni asiasta mitään ja ymmärrän white privilegeni. Siksi tuntuukin niin mielettömältä, että Beyoncén kaltaiset valtavan vaikutusalan omaavat tummat naisartistit oikeasti nousevat ylös puhumaan näistä asioista - koska ketkä muut niistä voivat oikeasti puhua? Samantyylinen pointti "no uterus, no opinion"-lauseella.

bey9

Lemonade on ihan oikeasti katsomisen arvoinen ihan jokaiselle - myös niille, jotka eivät välttämättä Beyoncésta muuten perusta. Se ei ole vain yhden artistin uusi levy, vaan se on tunnin mittainen tunnevyöry, kantaaottava teos, sydänjuuria repivä kertomus. Olen valkoinen nainen jota ei ole petetty, ja silti tunnen mieletöntä yhtenäisyyttä Lemonaden kanssa. En tiedä, onko sitä edes tehty minulle. Mutta en pysty pysymään poissa siitä.

2 kommenttia :

  1. Tämä vaan on (en varmaan ole yhtään puolueellinen) maailman paras levy. Minunkin suosikkikohtiini lukeutuu tuo I'mma fuck me up a bitch :D

    Lemonade on selkeästi tehty tumman naisen point of view'sta ja kuten joku Tumblrissa kirjoitti, open love letter for black women, mutta uskon että tällaisena siitä huolimatta ja juuri siksi siitä voi nauttia kuka vaan (: Lemonade on yksinkertaisesti taideteos.

    VastaaPoista