The ABCs of self-love, prt. 1

27.4.2016

En olekaan vähään aikaan kirjoitellut mitään itsetuntoon liittyviä juttuja! Törmäsin Tumblrissa lyhyeen postaukseen otsikolla "ABC of self love", ja inspaannuin siitä sen verran, että aloitin listaamaan omaa aapistani parempaan itsetuntoon ja itsensä rakastamiseen. Tässä olisi ensimmäinen osa - kirjaimet A-N. Saa nähdä minkälainen toisesta osasta tulee, sinne jäi kaikki vaikeimmat kirjaimet...

Ennen kuin aloitan, mainittakoon ennen kuin joku ehtii asiasta kommentoimaan, että tottakai on ihan eri asia olla vaikkapa vakavasti masentunut - siinä vaiheessa ei paljoa auta asenteenmuutos tai "noh, yritäpäs piristyä"-tyyppinen soopa. Mutta meille, jotka emme ole masentuneita, mutta koemme joskus huonoja päiviä ja emme aina jaksa rakastaa peilikuvaamme, ehkä tässä voisi olla pieniä vinkkejä.

selflove02

A Armollinen - ole sitä itsellesi. On helppoa alkaa vaatia itseltään paljon ja puskea itseään kohti parempia suorituksia, ja sehän on sinänsä hyvä piirre, mutta menee helposti myös överiksi. Asia on vähän kaksipuolinen - toisaalta tekee hyvää liikkua mukavuusalueensa ulkopuolella joskus, pakottaa itsensä antamaan enemmän - mutta toisaalta liika ylisuorittaminen ei aiheuta muuta kuin stressiä ja pettymyksen tunnetta. Tässä, kuten monessa muussakin listan kohdassa, tärkeintä on löytää tasapaino.

B Body love, body positivity, rakasta kehoasi ja huolehdi siitä niin kuin se olisi tärkein omaisuutesi - koska sitä se onkin. Kehonsa rakastaminen ei tarkoita välttämättä sitä, etteikö sitä voisi haluta muuttaa ja parantaa, mutta tärkeää on löytää omat syynsä ja tapansa rakastaa itseään ja kroppaansa. Vaikka et olisi tyytyväinen peilikuvaasi, kehosi on silti mielettömän ihmeellinen. Sinä olet tässä, elossa, sellaisena kuin olet, kehosi kannattelemana. Minulle yksi mieletön asken tähän oli raskaus ja synnytys - oli uskomatonta tuntea, että se keho jota vihasin niin paljon niin monta vuotta suojeli ja kasvatti ja toi maailmaan minulle kaikista rakkaimman ihmisen.

C Chillaa - rasittava ohjenuora, joka kuitenkin on niin totta. Jos onnistuu opettelemaan keinoja rauhoittamaan itsensä, lopettamaan ylistressaamisen ja hiljentämään ilkeän ääneen päässään, on oikeasti niin paljon parempi olla. Sinun ei tarvitse vähentää omaa tuottavuustasoasi, energialeveliäsi tai mitään muutakaan positiivista asiaa, vaikka oppisitkin ottamaan rennommin. On hyvä oppia tunnistamaan, milloin päässä alkaa puristaa liikaa.

D Deittaile itseäsi. Tiedän, tiedän, tämä on ehkä kornein naistenlehtien käyttämä lausahdus ikinä - mutta siinä piilee kyllä totuuden siemen. Mielestäni yksi kulmakiviä hyvän itsetunnon luomiselle on nimenomaan mahdollisimman kattava itsetuntemus, ja siihen kuuluu tärkeänä osana ajanvietto itsensä kanssa ihan yksin. Omassa ylhäisessä yksinäisyydessäsi olet todella täysin sinä, ja itsensä hemmottelu tekee välillä hyvää. Joskus ilta yksin kotona leffan ja popparin kanssa on paras vaihtoehto!

E Ehostus on jokaiselle ihmiselle sitä, mitä sen haluaa olevan - eikä kellään muulla ole siihen mitään sanomista. Älä kuuntele, jos joku ihmettelee, mikset meikkaa. Älä kuuntele, jos joku valittaa, että meikkaat liikaa. Älä kuuntele, jos joku sanoo, ettei poikien pitäisi käyttää peiteväriä. Saat ehostaa itseäsi tai olla ehostamatta juuri sillä tavalla kuin haluat ja näyttää juuri siltä kuin haluat! Tärkeintä on, että itse koet olosi hyväksi ja mukavaksi, oli se sitten naturellina tai kuusikymmentäkolme tuotetta naamassa. Sukupuolesta muuten viis - ehostus ja ulkonäöstään huolehtimien on ihan normaalia molemmille sukupuolille.

F Fanituksen aiheesi, intohimosi ja kiinnostuksenkohteesi ovat kaikki valideja. On paljon harrastuksia ja kiinnostunkohteita, joita yleisesti pidetään noloina, mutta se on ihan paskaa - se, etten itse ole kiinnostunut vaikkapa cosplaysta, postimerkkikeräilystä tai ristipistotöistä ei tarkoita sitä, että kyseinen intohimo olisi jotenkin nolo tai huonompi kuin minun kiinnostukseni esimerkiksi kirjoihin tai bloggaamiseen. Mielestäni on tärkeää, että jokainen löytää ne omat jutut, jotka sytyttää - koska on mielettömän ihana fiilis olla aivan onnessaan jostain asiasta ja löytää sille rakkaudelle oma paikkansa, piirinsä ja outlettinsa.

G Grind 'til I own it - Beyoncén sanoja lainaten, koska G on hankala kirjain, tee töitä haluamiesi asioiden eteen. Ymmärrän täysin miten helppoa on vaipua sellaiseen "mä haluan tän ja tän, just nyt heti paikalla, mahdollisimman helpolla"-fiilikseen, mutta se helposti vain masentaa lisää. Totuus kun on, että monen asian eteen pitää tehdä paljon töitä. Ja kun tavoittelemansa asian saavuttaa ja tietää nähneensä sen eteen vaivaa, sitä arvostaa ihan eri lailla kuin hopeatarjottimella eteen tuotua kamaa.

selflove01

H Huumori on niin tärkeä osa elämää, että sitä kannattaa yrittää repiä irti aina, kun mahdollista. Huumorintaju on toki jokaisella omanlaisensa, mutta itse ainakin koen piristyväni mielettömästi todella paskankin päivän aikana esimerkiksi katsomalla stand-up-esityksiä tai jotain sarjaa, joka saa mut nauramaan. En väitä, että South Park parantaa kliinisen masennuksen - heh - mutta väitän, että huumori auttaa kantamaan yksittäisen kurjan päivän yli.

I Itsekkyys on sanana negatiivisen kuuloinen, mutta tietynlainen itsekkyys on tärkeää jokaiselle meistä. Elämä on usein tasapainoilua sen välillä, haluaako olla mieliksi mulle vai tehdä oman päänsä mukaan, ja tasapainon löytymiseksi molempia vaihtoehtoja tulee käyttää. Esimerkiksi voi kuulostaa itsekkäältä pistää välejä poikki ihmisiin, mutta joskus toinen voi olla itselle ja omalle onnellisuudelle niin myrkyllinen, että oman itsensä tähden hänet vain on jätettävä jälkeen. Ja se on täysin okei.

J Juo vettä! Tätä hoetaan joka paikassa, mutta se on oikeasti niin tajuttoman tärkeää. Vesi tekee pelkkää hyvää (inhimillisissä määrissä nautittuna) ja oikeasti vaikuttaa moneen asiaan. Itse aloin vuoden alussa pitämään huolta siitä, että joisin 2-4 litraa vettä päivässä, ja olen huomannut eron ainakin energiatasossani, pirteydessäni, ihossani (vai liekö toiveajattelua?) ja siinä, että jos jonain päivänä sitten vesi jää vähemmälle, päänsärky on taattu.

K Kommunikoi ympäröivien ihmistesi kanssa, koska suunsa avaaminen on useammin parempi vaihtoehto kuin kielensä pureminen. On tärkeää osata kertoa ajatuksiaan ja tunteitaan ääneen, ettei anna itsensä jäädä muiden jalkoihin - ja koska mikään ei ole terapeuttisempaa kuin vaikean asian puiminen rakkaan ihmisen kanssa. Paitsi ehkä se oikea terapia, jota ei onneksi ihan joka asiaan tarvitse.

L Läheiset ovat kultaakin kalliimpaa aina, mutta etenkin sellaisina päivinä, kun tuntuu ettei mikään ole kivaa eikä mikään onnistu. Kun pidät elämässäsi sellaisia ihmisiä, jotka nostavat sinut kuopasta, olet oikealla tiellä. Paskankin päivän voi pelastaa parinkymmenen minuutin puhelinkeskustelu rakkaan ystävän kanssa.

M Mene ja tee - on ihan okei olla luonteeltaan enemmän kotihiiri ja viihtyä kotona omissa jutuissaan, mutta joskus tekee hyvää myös vähän ravistella itseään ja mennä tekemään jotain juuri sinne mainitun mukavuusalueensa ulkopuolelle. Elämä kyllä oikeasti menee sivu suun jos ei koskaan yritä kokea mitään uutta ja jää liiaksi omaan kuplaansa.

N Näytä niille. Sanonta "success is the best revenge" on ihan loistava - elämässä tulee aina kohtaamaan tilanteita ja ihmisiä, jotka yrittävät vetää sinut maahan. Kateellisia tyyppejä, ihan vaan ilkeitä ihmisiä, tyyppejä jotka yrittävät kohottaa itseään jalustalle mutaamalla muita. Kiusaajia. Paras mahdollinen keino selvitä näistä tilanteista voittajana ei suinkaan ole suora kosto, vaan täysi ja totaalinen ignore, koska vain sillä todella kohoaa korkeammalle. Kun toinen yrittää minkä pystyy tuhota sinut, jätä se pelle köhimään pöllyä, jonka aiheutat pyyhältämällä kauas ohi parempiin meininkeihin.

1 kommentti :