Netflixin dokkarit: Osa 2 - Ihmiset ja ilmiöt

6.4.2016

Viime vuoden puolella aloitin postaussarjan, jossa esittelen Netflixin valikoimasta löytyviä dokkareita. Ensimmäinen osa käsitteli naisiin ja naisten oikeuksiin liittyviä dokumentteja, joita palvelusta löytyykin ilahduttavasti iso määrä - ja nyt toiseen postaukseen päätin kategoriaksi vähän häilyvämmän "ihmiset ja ilmiöt". Postauksesta löytyy Netflixin dokkareita vähän laidasta laitaan!

dok2a

Bronies kertoo semikummallisesta ilmiöstä, jossa uudempi My Little Pony: Friendship Is Magic-piirretty on saanut valtavan määrän aikuisia faneja ympäri maailmaa. Eikä siis vain mitään perustykkääjiä, vaan todella intohimoisia superfaneja, ja pääasiassa miehiä. Nämä fanit, eli bronyt, ovat herättäneet kanssaihmisissä hilpeyttä, mutta dokkari ottaa yllättävän ennakkoluulottoman asenteen kuvatessaan sarjan faneja, sen parissa työskenteleviä ihmisiä sekä BronyConia ja paria vastaavaa tapahtumaa.

Life 2.0 esittelee Second Life-virtuaalimaailmaa ja muutamaa sen käyttäjää, joille tosielämä ei enää maistu virtuaaliseen verrattuna. Second Life on siis käytännössä suuri virtuaalimaailma, johon käyttäjät luovat ihmishahmon, ja voivat vapaasti liikkua, sosialisoida, kustomoida hahmoaan ja viettää aikaa. Dokkarissa esiintyy käyttäjiä, jotka viettävät suurimman osan elämästään tietokoneensa ääressä Second Lifen maailmassa, tienaavat siellä elantonsa myymällä kustomoitua tavaraa ja löytävät sieltä elämänkumppaneita.

dok2b

Super High Me on vähän kuin parodiaa Super Size Me-dokkarista, jossa seurataan, miten roskaruoan syöminen vaikuttaa ihmiseen. Super High Me keskittyykin siihen, mitä vaikutuksia on kannabiksen polttamisella kolmekymmentä päivää putkeen. Doug Bensonille tehdään fyysisiä ja psyykkisiä testejä ennen kuukauden aloitusta ja kuukauden aikana, ja lisäksi dokumentissa haastatellaan mm. lääkekannabisliikkeeseen liittyviä poliitikkoja ja potilaita. Dokkari oli loppujen lopuksi aika hauska kaikessa absurdiudessaan.

Terms and conditions may apply käsittelee sitä, miten internetin käyttäjien tietoja käytetään hyväksi erilaisten yhtiöiden ja hallituksien toimesta. Siinä nostetaan esille epäkohtia esimerkiksi Facebookin ja Googlen kaltaisten sivustojen yksityisyydensuojissa, tahallaan epäkiinnostavan pitkästi ja monimutkaisesti kirjoitetuissa Terms&Conditions-teksteissä ja varoittaa meitä klikkaamasta "I agree" lukematta koko sitä tylsää litaniaa. Se käsittelee sitä, mitä kaikkia tietoja yhtiöillä voi olla meistä ihan vain nettiselailumme pohjalta.

dok2c

The greatest movie ever sold on dokumentti brändäämisestä, mainonnasta ja tuotesijoittelusta, joka tehtiin käyttämällä sponsoreina brändejä, mainoksia ja tuotesijoittelua, kuten IMDB niin hyvin kuvasi. Super Size Me-dokkarin Morgan Spurlock halusi tehdä dokumentin siitä, miten katsomassamme mediassa vaikuttavat yhtiöt ja näiden mainokset ja tuotteet - ja veti homman semimetaksi luomalla dokkarin täysin yhtiöiden ehdoilla, mainoksineen päivineen.

We are legion on dokumentti hacktivistiryhmä Anonymousista, heidän nousustaan 4chanin laudoilta ja isoista operaatioistaan. Monelle Anonymous ei voi olla täysin tuntematon joukko, koska niin netissä kuin maailmalla toimiva aktivistijengi on mm. julkaissut ISIS-terroristien koordinaatteja näiden Twitter-tilien kautta. Anon on myös mm. auttanut Occupy-liikettä.

dok2d

Josef Fritzl: The story of a monster kertoo, kuten arvata saattaa, Josef Fritzlistä, eli siitä itävaltalaisesta hirviöstä, joka piti tytärtään vankina kellarissaan 24 vuotta, saaden tämän kanssa seitsemän lasta. Fritzl kehitteli tarinan, jonka mukaan tytär Elizabeth olisi karannut kotoa ja liittynyt kulttiin. Seitsemästä lapsesta kolme ilmestyi heidän kotinsa portaille mukamas Elizabethin sinne hylänneenä. Totuus kuitenkin oli, että Elizabeth ja loput lapset elivät perheen kellarissa.

The Nightmare on semikuumottava dokumentti unihalvauksesta. En ole itse koskaan kokenut ilmiötä, mutta muutamakin lähipiirissäni on, ja heidän kertomuksensa ovat olleet kiehtovia. Unihalvaus on siis tila, jossa ihminen on hereillä ja tietoinen, mutta täysin halvaantunut lukuunottamatta yleensä silmiään ja mahdollisesti päätään. Unihalvauskohtaukseen liittyy yleensä myös vahvoja pelkotiloja - henkilö ei saa kunnolla henkeä, koska tuntee jonkun painavan rintakehäänsä, tai näkee tummia hahmoja huoneen nurkissa. Dokkarin tyypit saa kohtauksia pahimmillaan joka ikinen ilta, vuosia, ja se keskittyy selvittämään kohtauksien syitä, taustoja ja mahdollisia yhtäläisyyksiä.

3 kommenttia :

 1. Kiitti vinkeistä! Tässä olikin monta kiinnostavaa dokkaria jotka lähtee katsottavaksi. Kuluu aika iltaisin vauvaa syöttäessä näiden parissa varmasti nopeammin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hyvä että löyty tekemistä! :D muistan kans että hyvät sarjat tai leffat oli kyllä ihan kultaa jos tuli valvomista:) onnea vielä ihanasta pikkusesta <3

   Poista
  2. No joo, meillä on välistä älyttömän pitkiä imetysmaratoneja iltaisin, että leffat ja sarjat on kyllä pelastus. En muista milloin viimeksi olisi tullut näin paljon katseltua. :D Ja kiitos. <3

   Poista