DIY Nukkekoti

19.4.2016

P4190130

Ai juma mikä työmaa! Shiri on päässyt leikkimään nukketaloilla kavereidensa luona kyläillessä ja hinkunut sellaista kovasti kotiin. Ja koska mä en ole pitkään aikaan päästänyt DIY-intoilijaani valloilleen, päätin ottaa vähän isomman projektin ja tehdä tyttärelle itse nukkekodin. Joo, olen toki steinerlapsi, mutten sinänsä tuo vanhalle koululleni kädentaidoillani kunniaa. Näin isoa juttua en ole koskaan ennen tehnyt, joten päätin aloittaa hyvällä suunnitelmalla!

Selasin lukemattomia ohjeita netistä ja yritin pidätellä pahinta kunnianhimoani realistisella käsityksellä taidoistani. Alunperin esimerkiksi suunnittelin viistoa kattoa, mutta helppouden vuoksi päätin pitää katon suorana. Halusin tehdä nukketalosta kookkaan ja kolmikerroksisen, joten päätin tehdä kerroskorkeudeksi 25cm ja näin ollen koko höskän korkeudeksi 75cm. Leveydeksi päätin 50cm ja syvyydeksi 20cm. Tämä päättely tapahtui siis aika lailla niin, että seisoin keittiössä ja mittailin mittanauhalla ilmaa, aviomiehen suureksi hilpeyden aiheeksi...

Sovittiin ystäväni Idan, joka toimii hovikuskinani, kanssa sopiva päivä ja ajettiin Vantaan Bauhaussiin hakemaan puuta. Mähän en tosiaan ole koskaan ennen mitään tämmöistä hankkinut, eli marssin levynsahauspisteelle, tutkin lastulevypalasia, valitsin omani ja nolostuin tajutessani, että leikkaaja lähti hakemaan niitä kauempaa - mikä siis olisi kai ollut minun tehtäväni. Leikkaamassa ollut mies oli kuitenkin tosi ihana, ei yhtään hermostunut mun hölmöihin kysymyksiin, antoi mulle ylijäämäpalat levystä, leikkasi nekin ilmaiseksi pienemmäksi että mahtuu autoon ja vinkkasi mua käymään tapettiosastolla hakemassa ilmaisia mallipaloja, joilla voi koristella nukketaloa. Yhteensä hintaa puulle tuli noin 26€, siihen kuului siis valtava lastulevy ja sen leikkaaminen pyytämiini mittoihin. Sitten hommiin!

P4190086
P4190094

Ainoa miinus Bauhaussiin oli se, että ilmeisesti yksi pyytämäni kerroslattiaksi tarkoitettu levy oli jäänyt leikkaamatta (tai unohtunut johonkin minulta), eli tänään alkaessani kokoamaan taloa päätin improvisoida kerrosten väliseiniksi tarkoitetuista pienemmistä paloista eräänlaisen parvirakennelman. Alakerroksessa on siis kaksi huonetta, yksi isompi ja yksi pienempi, toisessa kerroksessa on yksi suljettu huone ja yksi avonainen huone, josta pääsee ns. parvelle. Ja kuten huomaatte, mahtavassa suunnittelussani en ottanut takaseinässä huomioon katon korkeutta, joten taloon jäi kurkkausrako...

Ostin myös Pirkan yleisliiman ja sudin sitä levyjen väliin ennen kuin naulasin. Tässä kohtaa pikku vinkkinä, että kannattaa varmistaa naulojen olevan sopivan ohuita - mulla repesi useammastakin kohtaa lastulevy, kun naulani olikin näemmä liian paksuja. Mutta kasaan se saatiin, sehän on tärkeintä! Maalasin talon Clas Ohlsonin valkoisella huonekalumaalilla, jota löytyi kaapista vielä edellisen ruokapöydän maalausprojektin jäljiltä juuri sopiva määrä nukketaloon.

P4190141
P4190144

Seuraavaksi olikin vuorossa tapetointi, jota en ollut koskaan ennen tehnyt enkä toivottavasti joudu tekemään enää ikinä. En tietenkään jaksanut tsekata mitään kunnon ohjeita, eli lotrasin vain yleisliimaa ja vettä liisterin näköiseksi litkuksi, ladoin sitä seinille ja liimasin tapetinpalat paikoilleen. Mattoveitseni on ilmeisesti kovin tylsä, nimittäin yrittäessäni sulavasti leikata ylimeneviä paloja tapetista irti, onnistuin useassa kohtaa repäisemään sitä irti liikaa. Tää tapetointi oli muutenkin sellaista ärsyttävää piipertämistä ja sotkemista, että ihan rehellisesti läiskin ne paikoilleen "ihan sama kunhan pääsen tästä hommasta"-asenteella ja pienen alakerran huoneen päätin vain maalata. Mutta nyt se on valmis!

P4190134
P4190158
P4190201
P4190164

Tapetit tosiaan oli mallipaloja, joita sai Bauhaussissa leikellä mukaansa veloituksetta. Koska kyseessä on lapsen leikkikalu eikä sisustuselementti, yritin napsia mukaani mahdollisimman erilaisia paloja.  Tummansinistä muumitapettia, pastellinvärinen kuluneen näköinen lautaseinä, ruskeanharmaa lautaseinä, sinistä taivasta pilvineen päivineen ja valkoinen tapetti koukerokuvioilla. Taivastapetti meni alakertaan ja yläkerran avoimeen tilaan katoksi, yläkerran sivuhuone on kokonaan tummanharmaata puuta. Seinät ovat ulkoa siis kokonaan valkoiseksi maalatut.

P4190212
P4190217
P4190223

Ja kyllähän siitä aika söpö tuli, vaikkakin moni juttu on vähän sinnepäin! Tärkeintä oli tietenkin Shirin reaktio. Otin tytön mukaan rakennukseen, maalailuun ja tapetointiin, ja kun talo vihdoin oli kuivunut ja valmis leikkeihin, mimmi sai itse päättää mihin kohtaan huonettaan sen haluaa. Suoraan sängyn viereen asetellessani sitä takaa kuului huokailuja ja "äiti, se on niiiiiiin ihana!" - tehtävä suoritettu onnistuneesti!

Vielähän meillä ei nukketaloon ole huonekaluja eikä varsinaisia asukkaita, mutta menoa se ei näytä haittaavaan - Shiri leikkii siellä pehmoleluillaan tällä hetkellä. Meinasin jatkaa projektilinjaani ja tehdä myös huonekalut itse, mutta saa nähdä - ensimmäisenä ideana tuli ainakin heti mieleen tehdä tikapuut, jotka roikkuisivat parven reunalta alas ja ehkä myös jonkinlaista pientä aitaa/reunusta parveen. Pitäähän lelujen päästä kiipeämään parvelle! Varmasti postailen lisää nukketalosta, kunhan saamme sitä sisustettua enemmän.

Huh! Eli mitkä siis on projektin nippelitiedot?

HINTA: Puu 26€ + yleisliima 6€ (tapetit ilmaisia mallipaloja, valkoinen maali omasta takaa)
AIKA: Suunnittelu ja tarvikkeiden hankinta yhteensä ehkä 3h + kokoaminen, maalaus, tapetointi n. 4h + kuivumisaika
VAIKEUSASTE: Keskiverto, ei mitenkään hankala tehdä mutta vaatii kärsivällisyyttä ja suunnittelua

5 kommenttia :

 1. Tuli valtavan suloinen koti :) Diy jutut ovat ihan parasta antia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:) ja oon samaa mieltä, tykkään paljon lukea muiden diy-juttuja ja myös duunailla kaikenlaista ite, tuntuu vaan ettei aika ja taidot riitä kaikkeen! :D

   Poista
  2. Tekemällä taidot karttuu. Itse teen nykyisin lähes kaiken tuunaamalla. Vaatteet ja sisustus ja jos keksin muuta niin kokeilen. Rohkeasti vain :)

   Poista
 2. Kannattaa askartelukauppoja kierrellä, mä nimittäin näin yhessä kaupassa sellasia puisia huonekaluja nukkekotiin mitä voi ite koota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, kiitti vinkistä!:) kaverilta tuli kans heti viestiä et heillä on ylimääräisiä puisia huonekaluja jotka saadaan Shirin leikkeihin :)

   Poista