Ketä muka kiinnostaa?

14.10.2015

Niin kauan kuin some on ollut valtavirran käytössä, on jengi myös nillittänyt samoista asioista siihen liittyen. Klassissimmat olette varmasti kuulleet.

Ketä kiinnostaa sun selfiet? Ketä kiinnostaa sun päivällisesi, lounaasi, aamupalasi tai ruokailuhetkesi yleensä? Ketä kiinnostaa kenen kanssa olet, mitä teet, mitä mieltä olet asioista, mitä sinulle kuuluu? Kaikki ärsyttää jotakuta, oli kyse sitten kissakuvista, lapsikuvista, naamakuvista, omakehuista, valituksesta, poliittisista mielipiteistä tai YouTube-videoiden jaosta. Aina on joku, jonka mielestä juuri sun jutut on harvinaisen rasittavia. (Mutta silti se seuraa sua somessa...)

Saanko kysyä vastakysymyksen - mitä sinne someen sitten saa laittaa? Jos on narsisti laittaessaan selfien, itsekäs lapsensa yksityisyydenoikeudesta välittämätön paskamutsi lapsen kuvan jakaessa, rasittava eläinhullu lemmikkikuvan jälkeen, ärsyttävä paasaaja poliittisen mielipiteen sijaitsevan jaon jälkeen, humble bragiä harrastava itsekeskeinen ääliö kertoessaan menestyksestään tai itsesäälissä rypevä säälittävä pelle puhuessaan vaikeuksistaan, mitä somessa sitten on sopiva jakaa?

En tiedä teistä, mutta itse valikoin melko tarkasti, ketä jaksan alkaa seuraamaan somessa. Seuraan joko ystäviäni, jotka tunnen oikeassakin elämässä, netin kautta saatuja ystäviä tai julkkiksia, jotka ovat mielestäni mielenkiintoisia. Ja kaikista näistä kolmesta ihmistyypistä mua - apua - kiinnostaa heidän elämänsä. Naamakuvat, ruokakuvat, surut, ilot,  onnistumiset ja epäonnistumiset. Niitä asioita mä nimenomaan haluan nähdä.

Jotenkin tuntuu, että maailmassa ihan yleisesti (mutta ehkä etenkin Suomessa?) on vaan sellainen nillittämisen ilmapiiri. Kaikesta kivasta pitää keksiä ja kaivella ne paskat puolet esiin, jotta niistä voi sitten nautinnollisesti valittaa oikein olan takaa.

Ja kun somenillitykseenkin on niin helppo ratkaisu - klikkaa "unfollow". Ei vaan riitä ymmärrys sille, että valitetaan jonkun ihmisen feedistä jatkuvasti, mutta sitten kuitenkin kyseistä ihmistä seurataan!

Itse en onneksi ole nillitystä osakseni jaoistani saanut, mutta pääsee tätä kuuntelemaan sivullisena joka tapauksessa. Mitä te olette mieltä aiheesta?

6 kommenttia :

 1. Ekoja rivejä lukiessani aattelin, et "mua kiinnostaa!".. Just ne perus ruokakuvat, arkihetket. Let's be stalkers together :D

  VastaaPoista
 2. mua ehkä alkaa nyppiä semmoset tyypit joilta tulee samaa settiä päivästä toiseen. kymmenen vauvakuvaa päivässä, tai monta kuvaa kissasta tai koirista, pelkkää valitusta aamusta iltaan jne...

  en myöskään ymmärrä sitä että kaikki pienet jutut pitää AINA jakaa. tosiasia on se että suurin osa ihmisistä elää ihan tavallista arkea, kuten myös minäkin, ja mitään elämää järisyttävää ei ehkä päiviin tai viikkoihin. on ihan ok että laittaa silloin tällöin kuvan aamukahvista joka nautitaan lempimukista, tai poikkeuksellisen herkullisesta ja kaunnista lounasannoksesta jne, mutta sitä en ymmärrä että jokainen liikahdus raportoidaan. siis näitä että aloitetaan aamuseiskalta "huh huh, aikainen herätys", tunnin kuluttua "virkistävä suihku takana, nyt aamupalan kimppuun", päivän mittaan tägätään työpaikan parkkipaikalle, lounaspaikkaan, kirjastoon, ruokakauppaan, sitten muutaman työaiheisen päivityksen jälkeen "vihdoinkin kotona, nyt ruuanlaittoon..." jne.

  siis pidän kyllä kaikenlaisista arkisista päivityksistä, mutta sitä en jaksa ymmärtää että koko elämä raportoidaan sinne...

  tai yksityiselämän ruotiminen, lasten jokaikinen uhmakiukku, teiniangsti ja koenumero.

  VastaaPoista
 3. Oon huomannu, että suomalaisilla on ehkä jotenkin helpompi puhua negatiivisista asioista, valittaa yhdessä tai dissata muita. Ulkomaalasten kavereiden kohdalla en oo huomannu semmosta, mutta sitä fiilistä vahvistaa kyllä just nää kaikki keskustelupalstat, fb-ryhmät jne, missä ihmiset tykkää lähinnä just nillittää.

  Mut oikeesti, aika hemmetin montaa kiinnostaa! :D Hyvänä esimerkkinä vaikka just tositv:n ja instagramin suosio.

  VastaaPoista
 4. Tosi-tv, sikahyvä esimerkki!:D jos Iholla, joka käsittääkseni on jengii kuvaamas itteensä ja elämäänsä, oli hirvee hitti nii eiköhän ihmisiä kiinnosta :D

  VastaaPoista
 5. Joo rajansa on tottakai kaikella, ja ite kans aina kiristelen hampaita jos esim. pariskunta riitelee julkisesti vaikkapa facebookissa. Ihan joka ikistä juttua joka päivä jakavat onkin ärsyttäviä, mut yksittäin ne jutut ei sitä ole vaan just potteina!:)

  VastaaPoista