Funny af (standupin kermaa!)

16.9.2015

Nippelitietoa minusta - oon kova standup-komedian fani. Livenä en ole vielä kertaakaan käynyt katsomassa (osittain siksi, että odottelen vielä oikeasti todella hyvää suomalaista!) mutta sitäkin suuremmalla kulutuksella standup-koomikkojen esitykset ovat nimenomaan Netflixin kautta, kuten arvata saattaa tässä meidän Netflixin suurkuluttajien kämpässä.

Koska teidänkin palautteen mukaan nää mun esittely- ja kokoelmapostaukset on hyviä, päätin koota tällä kertaa palvelun standup-esityksistä omia lemppareita. Läheskään kaikkia en ole ehtinyt sieltä koluamaan läpi, mutta tähänastisten kerma löytyy alta!

1609funny01

Chelsea Peretti (show'n nimi One of the greats) teki musta fanin jo Brooklyn Nine Nine-sarjan roolillaan, joten kun bongasin mimmin omaa standupia valikoimasta, oli pakko pistää se katseluun saman tien. Standup-komedian koko henkihän on hypellä aiheesta toiseen sulavasti, joten koko esityksen mittaista "mistä se heittää läppää"-kuvailua on vähän hankala pähkinänkuoreen survoa, mutta pitkälti Chelsean jutut keskittyvät moderniin maailmaan ja sukupuolirooleihin, eritoten stereotyyppeihin naisista alalla. Yksi hyvä pointti on pakko mainita - Chelsea tuo esille stereotypian, jonka mukaan kaikki naiskoomikot aina heittää läppää kuukautisista ja heittää hyvän pointin siitä, että jos miehet vuotaisi genitaaleistaan verta kerran kuussa, 90% miesten standupista keskittyisi siihen.

1609funny02

Jen Kirkman (I'm gonna die alone and I feel fine) on nelikymppinen, eronnut ja lapseton nainen, jonka komedia keskittyy melko paljolti juuri siihen. Elämästä sinkkuna, nuorempien miesten deittailemisesta, ärsytyksestä muiden udellessa aikooko hän koskaan lisääntyä, ärsytyksestä kun kaverit hankkivat lapsia ja katoavat täysin vanhemmuuteen eikä yhteistä säveltä enää löydy. Vaikka Jen vetää esimerkkinsä aika ääripäähän, löydän näin äitinäkin paljon repeilemisen aihetta mimmin esityksestä.

1609funny03
Bo Burnham (what.) on mun rakas. Jos tunnetaan ja meillä on tapana jakaa hauskoja juttuja, olen aivan varmasti yrittänyt saada sinuakin rakastumaan Bohon. Alunperin bongasin miehen Vinesta, haltioiduin YouTube-tilistä ja oon katsonut tunnin mittaisen what.-esityksen useammin kuin kehtaan myöntää. Se, mikä Bon standupissa mielestäni on kuitenkin ihan mieletöntä, on Bon uniikki komedia - standup on monella tapaa "kulahtanut" ala siitä, että harvoin näkee oikeasti mitään uutta ja innovatiivista lavalla, mutta Bo on sitä kaikkea. Taustaraita yhdistää esitykseen niin sisäistä monologia, musiikkia kuin tanssiesityksiä. Bo on lahjakas muusikko ja tuo sen komediassaan esille - ja YouTubesta löytyykin nykyään showsta tuttuja lauluja musavideoineen kaikkineen.

1609funny04

Jim Gaffigan (Mr Universe) on awkward white guy. Ja repii siitä yllättävän hyvää komediaa. Oli kyseessä sitten itsensä dissaaminen, perhe-elämästä avautuminen tai pikaruoan vetovoiman ihmettely, jokin tässä tönkön miehen tönkössä komediassa vaan naurattaa.

1609funny05
Vaikka Iliza Shlesingerin (War Paint) komedia keskittyy melko paljon sukupuolistereotypioihin, siis nimenomaan niiden vahvistamiseen, Iliza osaa tehdä sen oikeasti hauskalla tavalla - eikä alentamalla kumpaakaan sukupuolta. Iliza on itse symppiksen oloinen ja tuntuu rakastavan lavalla oloa - mikä tietty tekee standupista tuhannesti katsottavampaa.

1609funny06

Louis CK (Live at the Beacon Theater) kuuluu myös ehdottomiin kestosuosikkeihini. Keski-ikäinen, kaljuuntuva, kaljamahainen, eronnut kahden lapsen isä antaa maailmasta kuvan, joka on samanaikaisesti överisti sekä kyyninen että koominen. Louis on rääväsuinen, törkeä, kyseenalaistaa kaiken, argumentoi mielipiteitään koomisilla esimerkeillä ja huutaa paljon. Eli ihan mun makuuni.

4 kommenttia :

 1. mulla meni maku louis ck:hen niiden lasten hyväksikäyttö "vitsien" myötä. en koe olevani mikään tiukkapipoinen kukkahattutäti ja nauran kyllä usein semmosille vitseille mille muut kauhistelee, mutta tommosessa menee mullakin raja.

  VastaaPoista
 2. http://www.dailymail.co.uk/video/news/video-1184358/Too-far-Louis-CKs-controversial-joke-child-molestation.html

  googlettamalla löytyy, minkälainen paskamyrsky nousi tuosta. jonkun mielestä ehkä hauskaa, mutta mun mielestä ainoastaan mautonta.

  VastaaPoista
 3. Mulla oli mennyt tää ihan ohi! Joo, Louis on aina vetänyt vähän tosta et se vie kaiken tosi pitkälle ja uskaltaa ns. olla ihmisten nurja puoli. Niinkun se yks missä selitti että jos lapseton näkee vaikka mäkkärissä vanhemman joka on ihan loppu ja vastailee lapsen kysymyksiin vaan sanomalla "en tiedä syö nyt niitä ranskalaisiaja ole hiljaa", lapseton kauhistuu että miten hirveä vanhempi. Mut toiset vanhemmat miettii "what did that shitty kid do to that poor parent" :D

  Mutta oon samaa mieltä että aika överi, aihe on sen verta raskas ettei ihan vitsii siitä viittis vääntää. Mä kans vedän kukkahatun syvälle päähän esimerkiks raiskausvitseistä.

  VastaaPoista