Älä pure kättä, joka ruokkii

21.9.2015

Musta tuntuu, että tämmöiseen asenteeseen törmää todella usein. Nyt leikkauskeskustelujen tiimellyksessä se tuntuu joissain korostuvankin - en itse onneksi tunne ketään joka vahvasti olisi tämän kannalla, mutta tätä kuulee välillä.

Tarkoitan nyt tietynlaista elitismiä, kun puhutaan ihmisten uravalinnoista.

Allekirjoitan täysin sen, että aloissa ja niiden tekijöissä on eroja. On vaativia aloja jotka pitkän koulutuksen lisäksi vaativat tietynlaisen asenteen ja ihmisen - ei todellakaan kaikista ole vaikkapa lääkäriksi. Joillain mittapuilla voi miettiä myös alojen tärkeysjärjestystä, onko esimerkiksi juuri lääkäri tärkeämpi ammatti kuin vaikka puhelinmyyjä.

Mutta se asenne, joka saa itseni näkemään punaista, on se tietty "en IKINÄ alentuisi tekemään työtä x", joka usein vielä kulminoituu siihen, että kyseisen työn tekijöitä pidetään jotenkin ala-arvoisempina ihmisinä ja vähemmän tärkeinä yhteiskunnalle. Kun se iso kuva unohtuu.

Jotta yhteiskunta toimisi, tarvitaan monenlaista alaa ja tekijää. Tuntuu todella kummalliselta, että korkeakoulutettu ihminen katsoo alaspäin kaupan kassaa, mäkkäriduunaria tai siivoojaa. Bussikuskia, lähihoitajaa. Ja kummallista se on siksi, että kyseinenkin korkeakoulutettu tarvitsee näitä ihmisiä. Miten lääkäri pärjää, jos ei ole kaupan kassatätiä myymässä ruokaa, huoltamoa jossa tankata autoa, siivoojaa, joka siivoaa sairaalaa?

Eihän ihminen voi samanaikaisesti olettaa saavansa tarvitsemaansa palvelua ja inhota palvelun antajaa. Pitää sitä palvelun antajaa alempana kastina. Ja se on perseestä, koska usein yleisesti huonossa pidetyssä duunissa oleva ihminen menee puolustuskannalle. Kyllähän se tuntuu välillä inhottavalta, jos jengi katsoo nenänvarttaan pitkin ja kyselee, milloin meinasit mennä opiskelemaan tai hakemaan oikeita töitä - minä kun luulin, että jos työstä saa palkkaa ja maksaa veroa, se on ihan oikeaa työtä.

Ei jokainen voi tähdätä korkeimmalle, eikä jokainen haluakaan. Mutta se, että joku "tyytyy" tekemään pienipalkkaista duunariduunia, ei tee ihmisestä sen huonompaa tai ala-arvoisempaa kuin akateemikosta. Yhteiskunnan toimimiseen tarvitaan niin korkeapalkkaisia "hienoja" aloja kuin matalapalkkaisia "paskaduunareita", ja se olisi monelle joskus hyvä muistuttaa mieleensä.

4 kommenttia :

 1. Jepjep, mä oon törmänny ihan samoihin juttuihin ja välillä ne pistää ärsyttää. Musta on vielä hauskaa että ite teen kumpaakin hommaa "paskaduunia" lentsikkasiivoojana ja "oikeeta duunia" AD-assistenttina ja siltikään en kelaa että kumpikaan olis yhtään sen huonompaa työtä. Päinvastoin, mä jopa melkein tykkään enemmän tästä niinsanotusta paskaduunista. Perusduunareitakin tarvitaan. Monelle ton tyyppiset työt voi olla vain väliaikaisia, enkä mäkään nyt usko että tuun eläkeeseen asti jynssäämään koneita, mutta silti ärsyttää välillä vastailla jengin "Ootkos menossa opiskelemaan johonkin" -kysymyksiin. En, mulla on just hyvä näin. Argh. :D

  VastaaPoista
 2. Jep, mustaki tosi ärsyttävää :D monille voi muutenkin olla niin ettei se työ vaan oo niin tärkeä osa elämää, et mieluummin tekee ns paskaa mistä tykkää kun paahtaa eka koulussa ja sit duunissa, jotka ei kiinnosta. Jokanen on yksilö ja joillekin on niin outoo että jotkut ei oikeesti halua opiskella pitkään :D enkä siis mitenkään dissaa koska itekki mietiskelen juttuja vielä, mut ankeeta kuulla sitä asennetta niin paljon.

  VastaaPoista
 3. Ainii ja sulla oli muuten tosi kiva reaktio kun tulit mun kassalle!:D välillä tulee tuttuja jotka ihan suoraan on sillee "täh, miten sä tänne oot joutunut" - no hakemalla, hä :D

  VastaaPoista
 4. Jep! Samaa mieltä ja hyvin kirjotettu. :)

  VastaaPoista