Vinkkejä siivottomille laiskureille

30.8.2015

3008siivo01

Tervehdys, lajitoverit. Oletko sinä samanlainen kuin minä - vihaatko siivoamista? Laiskottaako aina, kun tietää, että pitäisi alkaa heilumaan imurin ja rätin kanssa? Kun siivoushetki tulee, onko Sims-perheelläsi juuri silloin sinua ikävä, telkkarisarjassa seuraava jakso juuri ladannut tai päiväunet jääneet ottamatta? Onko kämppä usein jonkinasteisen kaaoksen vallassa, jossa "pikainen siistiminen" ei riitä lähellekään? Ja kuitenkin viihdyt parhaiten siistissä asunnossa, ja sotkuisuutesi häiritsee sinua itseäsikin?

Ei hätää! Samassa jamassa ollaan. Pienestä asti olen siivonnut vain, jos on aivan ehdoton pakko ja se tapa on siirtynyt myös tänne omaan kotiin. Olen myös ihminen, jota pieni sekasorto ei häiritse - elämisen jäljet saa näkyä asunnossa, tavaroita saa vähän olla tasoilla siellä täällä, keskeneräiset leikit lattialla odottamassa Shiriä takaisin... mutta sotkuisuus on alkanut häiritsemään minua yhä enemmän nyt aikuisiällä. Kuitenkin ymmärrän, että etenkin nyt pienen taaperon vipellellessä ympäri kämppää, ei sekasortoa enää suurissa mittakaavoissa voi olla.

En kuitenkaan ole edelleenkään mikään siivoamisen suurin fani ja joka päivä tekisi mieli palkata siivooja meille kotiin. Mutta joitakin tapoja on, jolla kämpän saa pidettyä siistinä tuhannesti helpommalla, eli meille syntymäsotkuisille pelastusrenkaita. Varmasti itsestäänselvyyksiä monille, mutta ihmiselle jolle siisteys ja siivousinto ei tule luonnostaan sitten millään on kaikki avut tarpeen.

Kun kaikelle oma paikkansa, on helpompaa pitää koti siistinä. Ja tätä latteutta voisin painottaa loputtomiin. Kun muutin ensimmäistä kertaa pois vanhempieni luota hamstrasin hirveästi tavaraa kotiin mutten läheskään tarpeeksi säilytystilaa, mikä toi kotiin tietenkin jatkuvan sekasorron tunnun, vaikka olisi juuri siivonnut. Kun kaikki tasot oli täynnä tavaraa ja epämääräisiä säilytysratkaisuja siellä täällä, koti tuntui siistinäkin koko ajan sotkuiselta. Säilytystilaan kannattaa siis todellakin panostaa, ja aasinsillalla päästäänkin myös seuraavaan kohtaan.

Turhat tavarat pannaan. En tarkoita että pitäisi ihan minimalistiseksi ryhtyä, mutta tottakai koti tuntuu sotkuiselta, jos jokainen nurkka on ihan täynnä ties mitä turhaa roinaa. Olen käynyt jo useaan otteeseen läpi meidän tavaroita ja hankkiutunut eroon valtavasta määrästä kaikkea, mutta silti meillä on edelleen paljon kaikkea turhaa ja työmäärää löytyy edelleen. Olen nimittäin vähän hastraaja. Pois kotoani olen saanut mm. palkkakuitteja teinivuosien kesätyöpaikoista, muistoesineitä joiden alkuperää en enää muista, vaatteita joita en ole halunnut käyttää vuosiin, laukkuja jotka on odottaneet monta vuotta korjausta, vanhoja puoliksi lahoja keittiön tuoleja "varalta jos tulee vieraita".... Pois. Ihan oikeasti.

3008siivo02
Mennessään siivoaminen on musta aika ärsyttävää, mutta tekee oikeasti ihmeitä yleisen siisteyden kannalta. Eli siis koko ajan mennessäsi ympäri kämppää, nappaa mukaan väärässä paikassa olevia asioita, astioita, roskia, likapyykkiä... Tuntuu hölmöltä ravata keittiöön kymmenen kertaa päivän aikana, mutta joka kerta jättää siihen olohuoneen lipastolle se kahvikuppi.

Roskat roskiin heti, koska ne kertyy sekunnissa hirveäksi kasaksi. Tässä mä olen itsekin tosi laiska, jos ei ole lähellä roskista kun kädessä on roska, sen jättää lähimmän tason päälle. Ja sitten ihmetellään sitä samaa roskaa viikon päästä. Vaihtoehtoina on joko potkia itseään perseelle, kasvaa aikuiseksi ja viedä roska heti roskikseen toiseen huoneeseen, tai laittaa muihinkin huoneisiin roskiksia ettei matka ole niin pitkä, että me laiskimmat voisimme sen nojalla jättää roskan jonnekin.

Hyvältä tuoksuva pesuaine oikeasti tsemppaa vähän siivoamaan! Kun siivouksen jälkeen nuuhkii ihanaa sitrustuoksua kotonaan, sen haluaa sinne myös uudestaan. Vaikka kotona ei mikään haisisikaan, tavallisen huoneilman sijaan joku omalle hajuaistille mieluisa tuoksu on varmasti kivempi vaihtoehto.

Elektroniikkaan lienee ihan fiksua panostaa jos on astetta laiskempi. Itse vihaan tiskaamista, eli meillä on tiskikone. Entisessä kämpässä ei ollut edes pyykinpesukonetta ja ärsytti ravata pesutuvassa ja lotota, onko joku vienyt pesuvuoron. Nykyään on pesukone ja nytkään ei läheskään aina jaksa pestä pyykkiä, vaikka pitäisi...

Kutsu usein vieraita! Eikä niitä kaikista parhaimpia kavereita tai samanlaisia sottapyttyjä, vaan sellaisia, joille ei kehtaa sotkuista kotia esitellä. Niinä päivinä tulee siivottua aina kaikista suurimmalla tarmolla, kun tietää, että joku on tulossa käymään.

Lapsityövoimaa kehiin! Ennen kuin teette lastensuojeluilmoituksen, kuunnelkaa - jo taaperoilta voi ja saa odottaa kehitysvaiheeseen sopivaa osallistumista kotitöihin. Shirillä on tarrataulu, johon saa erinäisistä asioista aina palkinnoksi tarroja, ja kotitöihin liittyviä kohtia siinä on "roskien vieminen rosksikseen", "likapyykit likapyykkikoriin" ja "lelujen kerääminen". Hoituu parivuotiaalta ihan hyvin, vaikka yleensä esimerkiksi lelut kerätään ensin koriin ja sitten kipataan kori heti ympäri...

Älä ota aina paineita. Ymmärrän paremmin kuin hyvin sen fiiliksen, kun nolottaa jonkun tullessa käymään. Miettiiköhän toi nyt miltä meillä näyttää, häiritseeköhän sitä asia x? Mutta hei - se on sun kotisi. Pidät sen siinä kunnossa, missä viihdyt itse. Jos läheiset ei halua tulla kylään, mene sinä kylään heille. Niin kauan kuin kotisi kuitenkin on sellainen, että siellä on turvallista olla eikä siellä ole oikeasti saastaista, antaa mennä sotkuisemmalla. Pieni sekasorto näyttää vain asutulta?

Tai sitten voit tehdä niin kuin minä ja saada välillä siivousspurtteja, jolloin siivoat koko kämpän - ja sitten et jaksakaan evääsi vähään aikaan liikauttaa. Muista nalkuttaa kuitenkin kumppanille, että siivoaisi. Muistakaa kumpikin käyttäytyä niinkuin yhden haarukan tiskaaminen olisi mitalin arvoinen suoritus, jonka ansiosta voi kaksi viikkoa maata sohvalla telkkaria katsellen. No ei.

Mitä keinoja te käytätte, jos ootte samanlaisia laiskurisottapyttyjä kuin minä?

4 kommenttia :

 1. Niin allekirjotan,oon pienestä pitäen ollu sottapytty,paikat ei vaan pysy siistinä hetkeä pidempään :c oon niin kade sellainen luontaisesti järjestelmällisille,sellasta miusta ei valitettavasti tuu koskaan :D :/

  VastaaPoista
 2. Sama täällä! :'D en jotenkin pysty yhtään asettumaan sellaisen ihmisen saappaisiin, joka heti bongaa kaikki epäjärjestelmällisyydet ja touhuaa koko ajan kotona siistimässä.

  VastaaPoista
 3. EI VITSI ikinä ei ole tullut vastaan toista postausta johon voisin näin täydellisesti samastua! Olisin täsmälleen samanlaisen tekstin voinut kirjoittaa itsekin. Meillä on aina hirveän sotkuista, ja aina kuvittelen että sitten kun muutan omaan kotiin asumaan niin sitten siellä olisi siistiä... Koska sotkuisuus häiritsee! Mutta mun asenne on aina se että "voinhan mä nyt tämän yhden paidan jättää tähän tuolin selkänojalle tai lattialle lojumaan, nopeastihan mä sen siitä sitten korjaan pois" ja lopulta ei lattiaa tyyliin näy. Sitten on aina niin kiire ettei siivoamiselle ole aikaa ja... Lopputulos on mitä on :D

  VastaaPoista
 4. Hahah eikä :'D ihana kuulla etten oo ainoo! Joo ja se alkaa aina yhestä jutusta, "kyl nyt toi tossa voi hetken olla..." ja buum kämppä näyttää sikalalta :D

  VastaaPoista