Negatiivisuuden ylläpito eli validointi

7.8.2015

Pääsin taas heti aamusta lukemaan pari aika ongelmallista pointtia Facebookin fiidissäni. En nyt lähde niitä sen enempää erittelemään, mutta toisessa kummasteltiin miksi naiset itse ovat niin "tyrkkyjä" ja ettei kukaan mies halua vaimoksi sellaista naista, jolla on esimerkiksi bikinikuva Instagramissa. Toisessa oli kielioppivirheidensä vuoksi juuri ja juuri luettavissa olevaa uhmaraivoa "mutiaisista" ja raiskastapauksesta ilman lähdekritiikkiä.

Miten väsyttävää.
Mieleen tuli, että miettiikö jotkut ihmiset ollenkaan, ennen kuin survoo somen täyteen mielipiteitään? Ja onko sananvapauden pointti todella siinä, että somessa ääntään saa kuuluviin sellaiset ihmiset, joiden mielipiteet ei ole millään lailla pitkälle ajateltuja ja fiksusti muodostettuja, vaan lähinnä jotain hurmosvihaa ja lowkey rasismia, sovinismia, homofobiaa ja muuta paskaa?

Onko moni tullut ajatelleeksi, mitä julkisesti huudellut mielipiteet todella aiheuttavat pitkällä tähtäimellä? Koska valitettavan usein se ei jää siihen yhteen Facebook-statukseen tai twiittiin tai vastaavaan. Ääneen lausutuilla asioilla on usein myös sellainen kauaskantoinen vaikutus kuin validointi. Eli vahvistaminen.

Esimerkiksi vielä junttisiipiään etsivä ensimmäisen levelin pikkurasisti ei välttämättä ole vielä muodostanut mielipidettään "mutakuonoista", "nekkukepeistä" ja "mamusaatanoista" kunnolla. Rasistista mielipidettähän ei siis tietenkään koskaan luoda minkään logiikan, inhimillisen empatian tai hyvän fiiliksen kautta vaan juntteudella, typeryydellä ja huomattavan usein lukutaidottomuudella. Tämä pieni lv1-ihminen lukee jonkun muun tulta ja tappuraa leimuavan, miljoonalla huutomerkillä varustellun ja huonosti argumentoidun lähdekritiikittömän kertomuksen "kun mun kaverin serkun siskonpojan koirankusettajan kaiman raiskasi jotku vitun abdullahit", ja saa siitä vahvistuksen kannalleen. On helpompi olla jotain mieltä tai uskoa johonkin, jos huomaa, ettei ole ainoa.

Sama pätee rasismin lisäksi myös esimerkiksi toiseen esimerkkiini, eli "tyrkyt ei-vaimomatskun huorat"-juttuun. Näillä pointeilla on taustalla useampi haitallinen mielipide - 1) Naisen pääasiallinen tehtävä elämässä on olla vaimo. Kaiken, mitä nainen tekee, tulee johtaa positiiviseen vaimomatskuuteen. Jos nainen esimerkiksi julkaisee itsestään bikinikuvan, vaimopisteet laskee, koska jostain syystä miehet ei haluaisi sellaista naista vaimokseen. En tosin ymmärrä miksei, mutta näin asia ilmeisesti sitten on. 2) Koska naisen pääasiallinen tehtävä on olla miehen omistuksissa, nainen ei saisi itse tehdä päätöksiä esimerkiksi siitä, monenko ihmisen kanssa haluaa harrastaa seksiä tai minkälaisia kuvia julkaisee itsestään netissä. Koska jostain syystä nämä asiat vaikuttavat suoraan naisen ihmisarvoon ja siihen vaimomatskumittariin. 3) Nainen, joka nauttii seksuaalisuudestaan ja kehostaan ja ottaa niistä itse kontrollin tekemällä niillä mitä huvittaa, on "tyrkky", "huomiohuora" ja muuta vastaavaa kaunista. Tätä en osaa selittää edes läpällä, mutta näin se monelle on.

Se, mitä tässä vahvistetaan, on yksi monista sosiaalisista ongelmista naisten ja miesten välillä. Tässä vahvistetaan sitä, että nainen ja mies eivät voisi käyttäytyä samalla lailla, koska jostain syystä tietynlainen käytösi on sopivaa vain miehille, ei naisille. Koska lukko ja avain ja blaablaa. On käsittämätöntä, että vuoden 2015 Suomessa on edelleen ihmisiä, jotka uskoo tämänkaltaiseen sontaan, mutta ilmeisesti on. Kaikenlaiset vitsit ja muka hyvällä tarkoituksella somessa jaetut jutut vahvistavat ihmisille tätä mielikuvaa.

Ääripään esimerkissä raiskausvitsit tekevät samaa. Kun esimerkiksi nyt herra X heittää vitsin raiskauksesta, vaikka ei itse koskaan ketään raiskaisi, hän saattaa validoida jonkun raiskaajan minäkuvaa. Kun asioista tehdään vitsejä, ne normalisoidaan, ja normalisointi validoi. Raiskaaja voi tapauksessa, jossa herra X heittää hänelle vitsin raiskauksesta, kokea samaistuvansa herra X:ään ja saada vahvistusta sille, ettei raiskaus olekaan niin paha juttu, jos siitä voi heittää läppää. Jos herra X:ää taas ei häiritse, että raiskaaja samaistuu häneen, puhutaan jo isommista ongelmista.

Sananvapaus blaablaa kaikki saa olla mitä mieltä vaan Suomi on vapaa maa, joo joo, mutta tämmöistä järjetöntä rasismia ja lowkey sovinismia (joka ei mukamas sitä ole) on niin väsyttävää lukea, koska on oikeasti väsyttävää ajatella, että elän niin tyhmien ihmisten kanssa samassa maassa. Olkaa siellä omassa päässänne hiljaa ihan mitä mieltä haluatte olla, mutta mikä ihmisessä on mennyt vikaan jos ei koe mitään väärää tai häpeällistä mielipiteessä "koska tiedän, että joku tummaihoinen on joskus tehnyt näin, päätin, että kaikki tummaihoiset tekee aina näin"? Maahanmuuttopolitiikkaa saa kritisoida eikä se tee kenestäkään rasistia, mutta hei.

Yrittäkää nyt edes.

10 kommenttia :

 1. Aamen. Oot paras.
  Ei mitään lisättävää.

  VastaaPoista
 2. Nainen nauttikoon seksuaalisuudestaan ja tehköön kehollaan mitä valitsee mutta silloin kun se valinta on postata kuvia siitä kehostaan someen se on silkkaa "huomiohuorausta", ei siitä mihinkään pääse.

  VastaaPoista
 3. No ei se kyllä ole eikä siitä pääse mihinkään :) kertoo jotain ihmisestä jos edes käyttää termiä huomiohuorata:DD

  VastaaPoista
 4. Käytin termiä jota itse käytit tekstissäsi :)
  Mikä muu, kuin huomion hakeminen, voi olla syynä kun postataan kuvia someen?
  Jos on itsevarma ja tyytyväinen itseensä, ei pitäisi kaivata vahvistusta keneltäkään ulkopuoliselta. Muutenkin ihmiset nykyään miettivät itseään ja ulkonäköään aivan järjettömän paljon.

  VastaaPoista
 5. Miksi kuvien laittaminen someen liittyisi mitenkään huomionhakuun tai itsevarmuuden hakemiseen? Putkiajattelua. Ei kai kukaan tosissaan käytä sitä sanaa :D

  VastaaPoista
 6. Mihin sitten?
  Kaikki ystävät ym varmasti jo tietävät miltä ko. ihminen näyttää, miksi siitä kropasta tai naamasta pitää laittaa jatkuvasti uusia kuvia?

  VastaaPoista
 7. Vaikka ihan vaan siihen, että somessa on tapaa jakaa omaa elämää, johon oma naama/kroppa myös kuuluu? Koska ihminen pitää itsestään? Mun mielestä ainakin on todella kiva nähdä kuvia ystävistäni ja läheisistäni ja mielelläni seuraan heidän naamojaan IG-fiidissäni ja somessa yleensä. Jos en mielelläni seuraisi, niin sitten en seuraisi ollenkaan, se on loppujen lopuksi aika yksinkertaista. Ihan kaikenhan voi laittaa huomionhauksi, jos kaikenlaisen esilläolon kotinsa ulkopuolella muussa kuin omassa seurassa typistää sellaiseksi.

  VastaaPoista