Kun ei ole oikeita ongelmia...

23.8.2015

...niitä keksitään. Viisaita sanoja siskoni suusta, jotka kirvoittivat mutkin miettimään asiaa. On nimittäin ihan totta, että ensimmäisen maailman ongelmia on todella paljon, ja jotkut ottavat ne hyvinkin raskaasti. Mitä se sitten tarkoittaa?

Se tarkoittaa sitä, että moni länsimaalainen hyvinvoiva ihminen on niin irtaantunut todellisuudesta ja muusta maailmasta, ettei hän enää osaa erottaa oikeita ongelmia niistä vähäpätöisemmistä. He eivät näe enää suurta kuvaa, maailmaa, vaan elävät tiukasti omassa kuplassaan. Pienistä ongelmista tehdään valtavia ongelmia, joiden itse annetaan vaikuttaa elämään ihan liian paljon.

2308ong01
Tottakai mikä tahansa saa ärsyttää, mutta joskus on hyvä pysähtyä ja vähän vertailla. Joo, voi olla tosi ärsyttävää, jos bussi onkin 15min myöhässä talvipakkasella ja myöhästyit siksi tapaamisesta ravintolassa ja kaverisi oli vähän loukkaantunut. Kuitenkin jos vähän astuu taaksepäin ja miettii asiaa, sinä asut maassa ja tilanteessa, jossa sinun on mahdollista napata se bussi sinne kivaan raflaan, varaa syödä siellä kaverisi kanssa ja napata pari instakuvaa ateriasta. Suomalaiset arvostelevat paikallista julkista liikennettä todella paljon, mutta ihan oikeasti, maailmassa on kourallinen maita joissa julkinen liikenne on yhtä toimivaa kuin täällä. Se toimii meillä niin hyvin, että olemme ihan raivona, jos kulkuväline on viisi minuuttia myöhässä. Tottakai hommat kusee välillä ja olen ärsyyntynyt usein kehäradan toimimattomuudelle, mutta kun katsoo nimenomaan sitä suurempaa kuvaa, Suomessa julkinen liikenne on pääasiassa toimivaa, puhdasta ja luotettavaa.

2308ong02
En väitä, etteikö moni ongelma voi olla ihan täysin validi, mutta väitän, että myös asenne vaikuttaa todella paljon. En peräänkuuluta sitä, että jokaisen oman harmituksen kohdalla pitäisi miettiä nälänhätää näkeviä ihmisiä tai ihmiskaupan uhreja, mutta väitän, että hyvin monen oman "ongelmansa" voi selättää ihan vain asennoitumalla siihen eri tavalla. Me olemme täällä niin hyvinvoivia, että olemme laiskistuneet ja jumiutuneet omaan kuplaamme - ja siksi ahdistumme niin kovasti, jos yksikin pikkujuttu menee vikaan. Asennoitumisella tarkoitan nyt sitä, että pienempien ongelmien (ja miksei joskus isompienkin) voi joko antaa pilata fiiliksen koko päivältä, tai niille voi kohauttaa olkiaan ja tehdä jotain muuta.

2308ong03

Kun ihmisellä on katto pään päällä, ruokaa, toimiva terveydenhuolto, täydet mahdollisuudet kouluttautua ilmaiseksi, verrattain todella turvallinen kasvuympäristö, hyvä ja käytännössä ilmainen varhaiskasvatus, tukea valtiolta - kaikkea sitä, mitä meillä Suomessa on, ei ihmisellä ole tietynlaisia ongelmia. Tottakai voi olla mielenterveyden kanssa häikkää, voi olla itsetunto-ongelmia, rakkauselämä voi mennä päin seiniä, voi olla työttömyyttä, ei pääse haluamaansa kouluun... Mutta ero näkyy siinä, että ihmisellä, jolle mikään ensinmainituista ei ole itsestäänselvyys tai välttämättä edes mahdollisuus, ei todellakaan ole aikaa tai mahdollisuutta kokea samanlaisia "ongelmia" kuin me.

Me valitamme myöhästyneitä junia, hidasta internettiä, oman koon loppuneen kaupasta juuri niistä kengistä jotka halusi ostaa, Tinder-otannan huonoudesta ja siitä, miten mälsiä läksyt on. Me valitamme usein niistä asioista, joita iso osa maailman ihmisistä pääsee kokemaan vain unelmissaan. Tulen varmasti olemaan juuri se ärsyttävä äiti, että jos Shiri joskus tulevaisuudessa valittaa miten hanurista on käydä koulua ja tehdä läksyjä, paasaan vastaukeksi siitä, miten etuoikeutettu hän on asuessaan maassa, jossa hän voi käydä laadukasta koulua lapsesta aikuiseksi.

2308ong04

Pähkinänkuoressa: meilläkin on valideja ongelmia, mutta hyvin usein moni meidän ongelmistamme johtuu siitä, että me olemme ne keksineet kun meillä ei oikeita ongelmia ole. Emme osaa laittaa asioita perspektiiviin, koska olemme kasvaneet yltäkylläisyydessä. Välillä voi ja saa ärsyttää pienetkin asiat, mutta tekisi hyvää välillä yrittää katsoa asioita isossa mittakaavassa. Jokaiselle tekisi hyvää matkustella enemmän ja tutustua maailmaan kokonaisuutena, eikä vain omiin kotikortteleihinsa!

8 kommenttia :

 1. Todella hieno kirjoitus, asiaa!

  VastaaPoista
 2. Niin totta joka sana. Kyllä mua aina vähän huvittaa kuunnella, kun mun kavereita niin ärsyttää kun PITÄÄ ottaa opintolaina, kun opintotuet ja asumislisät ei riitä kattamaan opiskeluaikoijen elämää (peruselon lisäksi biletystä ja muuta...) ja sit ei yhtään ymmärretä, kuinka helkkarin onnekkaita ollaan että voidaan opiskella. Länsimaissakin ilmainen koulutus, opintotuet ja valtiontakaama opintolaina, minkä takaisin maksu esim. Jenkkilän superlainoihin nähen on ihan pieni murhe, on suuria etuoikeuksia, mitä me kiittämättömät suomalaiset emme aina tajua. Mun suurin syy matkustamiseen on nimenomaan se, etten halua elää kuplassa.

  VastaaPoista
 3. Joo se on totta! Suomessa usein puhutaan siitä miten opiskelijoilla on huonot oltavat mut musta jo se et täällä kaikki voi opiskella koska se on ILMAISTA on jo niin iso plussa :D ja täällä on olemassa opintotuki! Ilmainen koulu + opintotuki ja muut tuet + mahis halpaan lainaan valtiolta on ihan mieletön kombo mistä aika lailla KAIKKIALLA muualla maailmassa voi vaan haaveilla!

  VastaaPoista
 4. Mua jaksaa aina ärsyttää, kun kaveri sai jonkun ökykalliin uuden iphonen lahjaksi, mutta itki ja parkui isälleen kun väri ei ollutkaan valkoinen, kunnes puhelin käytiin vaihtamassa. Oli silloin jo yli parikymppinen. Hyvä postaus ?

  VastaaPoista
 5. Ihan totta joka sana! Hyvin osasit ajatuksesi muotoilla:).

  VastaaPoista
 6. Apua eikä, sano et tää oli vitsi! :'D

  VastaaPoista