Kansansairautena kateus

14.8.2015

"Suomalaiset ovat kateellista kansaa" ei ole mikään uusi sanonta. Sitä kuulee vähän väliä. Usein se esiintyy myös ensimmäisenä selityksenä sille, jos joku käyttäytyy tökerösti toista kohtaan tai esimerkiksi tilanteissa, jossa joku saa netissä paljon paskaa niskaansa lähinnä anonymiteetin taakse suojautuvilta ihmisiltä. Ainahan kateus ei tietenkään ole syynä ilkeilylle, syynä voi olla ihan muutkin sielunelämän ongelmat ilkeilijän elämässä.

Mutta kateus tuntuu silti olevan kovin yleistä. Kyllähän sen huomaa esimerkiksi blogeja seuratessa, että eniten haukkuja ja ilkeilyä saa ihmiset, joilla on jotain ns. yleisellä tasolla haluttavaa. Heillä on esimerkiksi paljon rahaa ja sitä kautta he matkustelevat paljon tai omistavat kalliita asioita. He voivat olla universaalin mittapuun mukaan hyvännäköisiä ja saavat osakseen paljon huomiota haluttavan ulkomuotonsa takia. He voivat tehdä työkseen jotain, jota moni muukin haluaisi tehdä, muttei jostain syystä voi. Jos joku osaa antaa kateutta todennäköisemmän syyn sille, miksi eniten paskaa niskaan saa nimenomaan rikkaat ja kauniit, niin saa toki valaista.

Mutta voiko kateus olla syynä sitten muissakin tapauksissa? Voi toki - kateuden kohteita kun on yhtä paljon kuin kateellisia ihmisiä. Kateellinen voi olla periaatteessa ihan mistä tahansa. Parisuhdetta kaipaava voi olla kateellinen kaikille onnellisessa suhteessa oleville. Lapseton voi olla kateellinen vanhemmalle, vanhempi voi olla kateellinen lapsettoman mahdollisuudelle "vapaampaan" elämään. Kateellinen voi olla toisen ystäväpiirin laajuudesta, taidoista, tyylistä, seuraajista somekanavalla.

1308kateus02

Ja sitä myrkkyä tuntuu täällä olevan todella paljon. Kateus voi olla positiivinen asia, jos sitä käyttää itselleen nostattajana! Kun se kateuspiikki tuntuu perslihassa, valitettavan usein sen kokeva ihminen reagoi ihan väärällä tavalla. Reagoidaan haukkumalla kateudensa kohdetta joko tälle tai muille, jäädään vellomaan katkeruuteen ja inhotaan ihmistä, joka ei kuitenkaan ole tehnyt mitään niitä tunteita ja sitä kohtelua ansaitakseen.

Oikea reaktio kun olisi tajuta, että kateus tarkoittaa sitä, että sinäkin tahdot sitä, mistä satutkaan kateellinen olemaan. Ja hyvin usein asialle voi tehdä jotain. Jos on kateellinen esimerkiksi mammonasta tai materiasta, tuskin kukaan estää yrittämästä saada sitä enemmän itse vaikkapa opiskelun kautta. Elämä on valintoja täynnä, enkä näe miksi joku, joka saa rahaa vaikkapa vanhemmiltaan tai on mennyt rikkaisiin naimisiin olisi mitenkään pois henkilökohtaisesti sinulta. Ei se, että joku ei juuri sinun arviosi mukaan "ansaitse" sitä, mitä hänellä on, tarkoita, että olisit millään muotoa oikeassa tai tunteesi oikeutettuja.

1308kateus01

Kateellisuuden voi kääntää omaksi edukseen ottamalla siitä voimaa ja motivaatiota tehdä asioilleen jotain. Esimerkiksi kateus toisen ihmisen hyväkuntoisesta kehosta voi kääntyä motivaatioksi lähteä salille. Kateus toisen ihmisen meikkaustaidoista voi olla kannuste selata YouTubesta tutoriaalivideoita ja opetella itsekin ehostamaan uudella tavalla. Kateus toisen rahoista voi olla kannuste opiskella tai tehdä enemmän töitä, kateus toisen hyvästä itsetunnosta voi olla kannuste yrittää löytää se oma itsetunnon kohotuksen zen-tila.... Lista jatkuu loputtomiin. Kyse on ihan siitä, miten itse asennoituu elämään.

Kaikelle ei aina mitään voi, eikä kateuden aihe välttämättä ole sellainen, jolle voisi itse mitään. Mutta niissä tapauksissakin on kaksi vaihtoehtoa - kateuden voi joko antaa tulla ja katkeroitua, tuntea itsensä huonoksi, kohdistaa vihaa ja tulta ja tappuraa viattomaan ihmiseen. Voi olla paska fiilis ja huono olo itsestään ja tuoda maailmaan negatiivisuutta.

Tai sitten voi pikkuhiljaa opetella pääsemään siitä tunteesta eroon - koska sillä lailla on itse onnellisempi.

5 kommenttia :

 1. Tosi hyvin kirjoitettu! Oon saanut kärsiä minuun, perheeseeni ja lapsuudenperheeseeni kohdistuneesta sairaanloisesta kateellisuudesta ja todennut monesti et SAIRASTA. Blogin kautta on tullut välillä samaa viestiä :(

  Usein kadehtijalla on elämässä ulkopuolisesti kaikki fine, mut mikään ei riitä. Omasta mielestä mulla ei oo mitään kadehdittavaa.

  Joskus kateus on tervettä, jos voi samalla olla ylpeä toisen puolesta.

  Suomi taitaa tosiaan olla kateellisten kakanpuhujien paratiisi :D

  VastaaPoista
 2. Eikä :( harmi että joudut kestää sellasta! Toi mikään ei riitä oli tosin hyvin sanottu. Kateellinen voi olla sitä mieltä että elämässä on kaikki hyvin, mutta sit kuitenkin aina vaan janoaa lisää sitä ja tätä ja tota, ja se tuo sit sitä kateutta jos muilla on enemmän :/ karseinta on kyllä jos joku oikeesti läheinen ystävä ei oo ylpeä ja onnellinen kaverin saavutuksista vaan ärsyyntyy ja on kade!

  VastaaPoista
 3. No todellakin! Ja se, et oikeesti esim. mun mielestä jollain menee tosi hyvin ulkopuolisesti ja näin niin sit pitää kadehtii ihan tyhmiä asioita :( Meillä on kadehdittu jopa sitä, että saatiin kaksi poikaa. Siis eihän tyttö olisi ollut yhtään sitä huonompi?!?

  Mä luulen, et se on jotain ihmisen pahaa oloa, joka purkaantuu väärää kautta toiseen ihmiseen - juurikin pahana kateutena.

  VastaaPoista
 4. Hei!
  Aloin tässä yks päivä ihmetellä, että miksei sulta oo hetkeen tullut uusia postauksia ja menin blogloviniin katsomaan niin eihän sun blogia edes löydy sieltä :( vanhat kirjotukset kyllä näkyt, mut kaksplussan puolella kirjotetut ei.

  VastaaPoista
 5. Joo siis Bloglovin on ihan hanurista, siellä ei ilmeisesti pysty vaihtamaan blogin osoitetta itse eikä ne vastaa vaikka oon useampaan otteeseen laittanut niille viestiä. Yritän vielä, jos ei onnistu pitää tehdä erikseen kaksplus-osoitteelle Bloglovin-tunnarit ja toivoa että seuraajat jaksaa seurata myös uudempaa :(

  VastaaPoista