Juoppojen ja kukkahattutätien luvattu maa

5.7.2015

Moni on varmaankin törmännyt Esko Eerikäisen Facebook-päivitykseen siitä, miten ilmeisesti heistä on tehty lastensuojeluilmoitus, koska he ovat istuneet terassilla alkoholijuomien ja ruokien kera. Ja lapsetkin ollut mukana. Kertakaikkiaan järkyttävää, siis lapset ja alkoholi samassa paikassa? Miten me nyt voidaan istuttaa lapsien päähän hysteria siitä, että alkoholi on mörkö, jota kiskotaan vain jos halutaan tukevat persjurrit?

Oon ennenkin puhunut alkoholista ja lapsista blogissa, mutta nyt taas napsahti sen verran, että on pakko päästä avautumaan. Ihan oikeasti nyt hyvät kansalaiset. Mietitään hetken aikaa faktoja.

Suomessa on tiukka alkoholilainsäädäntö. Valtio määrää itsestäänselvyyksien kuten ikärajan ja sikamaisten hintojen lisäksi muunmuassa sen, monelta ja mistä saamme alkoholimme ostaa, missä sitä saa mainostaa ja mihin asti saamme sitä baarissa nauttia. Alkoholin ympärillä jyllää "kielletään kaikki"-hysteria - alkoholi pitää kieltää mahdollisimman monessa paikassa ja eritoten lasten silmien edessä, koska suomalaisten mieliin ei vaan mahdu, että alkoholia voi juoda muutenkin kuin humalahakuisesti. Vaikka meillä on kaikki nämä säännöt ja rajoitukset, kiellot mainoksista ettei lapset vain näe, Suomessa virtaa silti valtava määrä viinaa vuosittain. Joitakin vuosia vanhojen tilastojen mukaan 12,3 litraa puhdasta alkoholia per asukas per vuosi. (Lähde: WHO)

(lähde)

Mitä tällä siis on saavutettu? Kansa, jossa on ihan liikaa alkoholisteja, alkoholista suoraan tai epäsuorasti johtuvia kuolemia ja mikä pahinta - lapsia, jotka kasvavat alkoholistiperheissä. Lapsia, jotka kasvavat nähden viinan juuri sinä mörkönä, joka se voi olla. Voidaan aika loogisesti päätellä, että nykyinen hyssyttely, kieltäminen, peittäminen ja panikoiminen ei ole oikea suhtautuminen alkoholiin. Suomalaisia kohdellaan kuin idiootteja, jotka eivät osaa itse annostella alkoholinkäyttöään, vaan valtion pitää tehdä se meidän puolesta - ja surullista kyllä niin myös joskus on. Ja samalla, kun meitä pelotellaan, lehdet ovat täynnä "miten selvitä krapulastasi nopeiten"-tyylistä shaibaa ja suosituimmat biisit kertoo dokaamisesta.

Verrataan nyt kuitenkin johonkin muuhun. Ainoaan toiseen maahan, jossa olen viettänyt tarpeeksi aikaa voidakseni jonkinlaisen mielipiteen sen alkoholikulttuurista muodostaa - eli tietty Italiaan. Italialaiseen kulttuuriin kuuluu vahvasti viini. Viiniä juodaan ruoan kanssa, ja sitä voidaan juoda ruoan kanssa jo lounaalla, Suomessa taas alkoholin nauttimien aikaisin päivästä on kyseenalaista. Alkoholimyynnissä ei ole samanlaisia aika- ja kaupparajoituksia kuin Suomessa 12h myyntiajalla ja Alkon monopolilla. Lähipubeissa ei ole tavatonta nähdä vähän nuorempaakin porukkaa juomassa kaljaa.

Huhtikuussa vieraillessani Roomassa käytiin porukalla pienessä pubissa, ja yhdessä pöydässä istui isompi seurue lapsia ja aikuisia. Pienin oli vaunuissa nukkuva vauva, isoin ehkä yhdentoista. Lapset joi limua ja söi suolaisia snacksejä, aikuiset joi viiniä ja olutta. He pelasivat yhdessä lautapelejä, juttelivat, nauroivat, pitivät hauskaa. Kello oli vähän yli kymmenen illalla. En pitänyt tilannetta ollenkaan outona, kunnes tajusin, että Suomessa joku olisi ihan varmasti tehnyt lasun - jos koko seuruetta edes olisi päästetty sisään pubiin. Mainitsin asiasta muille, ja he tuijottivat minua kuin hullua. Miksei muka voisi mennä lapsien kanssa paikkaan, jossa tarjoillaan alkoholia - jopa pääasiassa alkoholia?
(lähde: WHO, suurempi koko)

Niin. Siellä voi, koska alkoholikulttuuri on niin erilainen. Italiassa alkoholista ei ole tehty mörköä. Sitä nautiskellaan, ruoan kanssa tai ilman, sitä ei ole tarkoitus juoda niin paljoa, että tulee humalaan. En toki kiellä etteikö sielläkin olisi ihmisiä jotka juo humalahakuisesti tai ettei Italiassa olisi alkoholiongelmia ollenkaan, mutta esimerkiksi verrattuna aikaisempaan WHO:n tilastoon, Italian luvuksi puhdasta alkoholilitraa per hlö per v on 6,7. Maassa, jossa alkoholia on normaalia nauttia päivittäin, on silti puolet pienempi luku kuin täällä, jossa leimataan päivittäin lasin viiniä päivällisen kanssa juova auttamatta alkoholiongelmaiseksi. Koska onhan se nyt sairampaa juoda yksi lasi päivässä ja jäädä aina siihen, kuin juoda kerran viikossa koko viikon lasit korkojen kera. Eiku?

Mitä te luulette lapsien oppivan, jos alkoholi näkyy vain ja ainoastaan keinona vetää kännit? Jos lapsi ei koskaan näe alkoholia juomana, jota voi nautiskella esimerkiksi juuri ruoan kanssa tai vaikkapa saunakaljana, eikö ole ihan ilmiselvää, että Suomessa lapset kasvavat koskemaan alkoholiin vain halutessaan örveltää? Onko joku yllätys, että Suomessa on niin paljon alkoholiin liittyviä ongelmia?

Toivon, että Suomessa lisääntyy sellaisten vanhempien määrä, jotka haluavat opettaa lapsilleen alkoholin vastuullisen käytön nautiskelujuomana. Vaikka vanhempi ei itse joisi koskaan alkoholia, ei ole mitään syytä sille, ettei lapselle voi opettaa, että on ihan normaalia ja okei juoda lasi viiniä päivällisen kanssa. Tällä hetkellä lapsille nimittäin opetetaan, ihan jo yhteiskunnan puolelta, että on normaalia ja okei vetää niin kovat jurrit että laatta lentää ja aamulla on hirveä darra.

Tervisin terveen suhteen alkoholiin omaava ihminen, joka nauttii alkoholia joskus ruoan kanssa taaperoni läsnäollessa, joskus harvemmin isompina määrinä baarissa taaperoni ollessa turvallisessa paikassa isänsä kanssa kotona tai isovanhemman hoivassa. Ja joka kasvatettiin siihen, että dokaus ei ole okei, mutta lasilliset on.

ccccccc

13 kommenttia :

 1. Helsingin lastensuojeluhan otti jo tähän kantaa, että lapsi terassilla on ihan ok , kunhan seurassa olevat aikuiset eivät ole humalassa.

  Mä kävin joskus amkissa aika kiivassanaista keskustelua yhden (oisko se nyt ollut EHYTistä) luennoitsijan kanssa, joka paasasi koko ajan "päihdevalistuksesta". Yritin kysyä, että eikö "päihdekasvatus" olisi terminä parempi, ja miksi muutenkaan lähtökohtaisesti puhutaan alkoholista jonain hirveänä mörkönä. Voihan alkoholia käyttää oikeinkin. No tämä muikkeli suurinpiirtein käänsi mun sanat niin, että haluaisin antaa kasan heroiinipiikkejä kuusivuotiaille. Huolimatta siitä, että koko luennon ajan keskustelua oli käyty nimenomaan alkoholista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on just niin tätä! Ei sillä pelottelulla ja pakkokiellolla saada mitään hyvää aikaan. Yhtenä esimerkkinä kans jenkeissä paikat joissa seksuaalivalistus on pelkästään selibaattiin kannustamista on myös paikkoja joissa sukupuolitaudit ja teiniraskaudet jyllää. Ei kiellot ja pelottelu vaan toimi.

   Poista
 2. Ja täytyy heti perään sen verran korjata, että kyseessähän ei ollut EHYT vaan Preventiimi.

  VastaaPoista
 3. Ah, mä kun näin tuon Esko Eerikäisen homman meinasin ensin nauraa itseni tärviölle suomalaisten kustannuksella kunnes tajusin kuinka kamalaa toi onkaan. Arvasin taas sun otsikosta että voin taas vaan nyökytellä yhteisymmärryksessä, hyvin kirjoitettu jälleen kerran! :)

  Mutta jos mä kerron keskieurooppalaisesta alkoholikulttuurista, alkaa moni usein rähisemään että kyllä se on pahempi jos usein ottaa sen yhden bissen tai vähän viintä kuin suomalainen kerrallakuuslitraa-tapa. Njoooo ... oon tullut siihen tulokseen että tällaiset ihmiset eivät vain koskaan ole nähneet oikeasti millaista tämä alkoholin _nauttiminen_ täällä onkaan. Tätä nyt vuosia katselleena oon kyllä ehdottomasti sitä mieltä että kyllä näin on parempi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tottakai on! Siitähän on tutkimuksiakin, että esimerkiks punaviiniä lasillinen päivässä tekee terveydelle hyvää. Se siinä just on kun täällä yleisesti ottaen ei ymmärretä sitä, että alkoholia voi tosiaan nauttia maun takia eikä hiprakka tai känni mielessä-.-

   Poista
 4. Oon samaa mieltä kyllä siitä että lapsille pitää opettaa miten alkoholia voi käyttää terveesti. Sitten rupesin miettimään tota terassijuttua, ja tottakai se on just tärkein pointti että lapsen kanssa samassa pöydässä olevat ovat selvinpäin, mutta mites sitten ne muut siinä ympärillä? Voin kuvitella että lapsen mielestä on pelottavaa jos ympärillä olevat ihmiset käyttäytyvät uhkaavasti, huutavat, riitelevät, mellastavat, vaikkakin se oma "porukka" olisi selvänä. No siis harvoin ehkä kuitenkaan terassilla tällaista käytöstä näkee, mutta rupesin vaan miettiin että ottaisinko ite sitä riskiä oman lapseni kanssa.

  Itse olen kasvanut perheessä jossa on ollut lievää alkoholin väärinkäyttöä, joten siltä pohjalta ajateltuna haluan että kukaan lapsi ei joutuisi lähellekkään huonokäytöksistä humaltunutta henkilöä. Ja ymmärrän tottakai etten voi oman lapsuuteni pohjalta ajatella että kaikille tulisi traumoja yksittäisten humaltuineiden kohtaamisesta, mutta kai ne omat kokemukset ovat kuitenkin niin vahvoja ettei osaa ajatella toisin..

  No joo, siinä mun mietteitä asiasta. Toivottavasti joki pointti tuli esiin tästä pitkästä ja rönsyilevästä sepustuksesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tietty jo ihan oma ongelmansa, siis just se että Suomessa on niin paljon just sitä että muut sitten onkin kovassa jurrissa vaikka itse ei olisi. Toisaalta päivisin ja alkuillasta harvemmin näkee semmosia eli niihin aikoihin lasten kanssa hyvin voisikin olla jossain:) mut sekin on just sitä samaa ongelmaa, kun alkoholi on täällä lähinnä perseidenvetoväline niin humalaisilta on vaikea välttyä.

   Poista
 5. Siinä Euroopassa ja Suomessa on vaan sellainen ero, että Suomessa pubi kun on kansallinen juottolaitos kuin paikka johon mennä muutamalle työn jälkeen kaverien kanssa. Tosin jännä, ettei juuri baarien brändäyksen perään kuuluteta laisinkaan, aina se on se ison pahan valtion vika. Mua henk. koht. siemannu niin perkeleesti, kun menee Suomessa mihin tahansa baariin, joku vakioörveltäjä pilaa tunnelman jossain vaiheessa iltaa. Se on baarin laillinen vastuu jopa, että tyyppi on juonut liikoja, mutta mitään ei tapahdu, kun pyhä yksityisyrittäjyys ja kapitalismi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eikös Suomessa oo laki, että humaltuneelle ei saa myydä alkoholia - eli baarissahan ei sais tarjoilla enää sellaselle, joka on ehtiny sieltä jo useemman hakea. Mut eihän sitä noudateta missään :D

   Poista