Advanced confidence course

26.7.2015

Itsetuntoon liittyvät jutut on ollut tuttu aihe blogin puolella. Jokin aika sitten sain pyynnön tehdä enemmän postauksia ihan konkreettisista tavoista parantaa omaa itsetuntoaan, käsiteltyäni aihetta aika paljon blogin puolella suurpiirteisesti.

Latteudet heti ensimmäisenä: itsetunto lähtee aina, wait for it, itsestä. Vaikka toteama kuulostaa niin ilmiselvältä, että tuntuu hölmöltä edes kirjoittaa se tähän, se unohtuu yllättävän usein. Ihan liian usein pohjaamme itsetuntomme, kokonaan tai edes osittain, toisten ihmisten versioihin meistä. Kauneus, komeus, seksikkyys, haluttavuus, kaikki ulkoiset tekijät jotka vaikuttavat itsetuntoon - ne eivät tule siitä, että joku toinen on sitä mieltä sinusta. Ne lähtevät siitä, että sinä itse uskot olevasi niitä asioita. Tottakai on mieltäylentävää jos joku kehuu kauniiksi, mutta jos ei itse usko omaan kauneuteensa, ei tuhat kehuakaan muuta sitä. Siihen pitää uskoa itse. Mutta miten sitä itseuntoa sitten ihan konkreettisesti voi kohottaa?

conf

Itsetutkiskelemalla. Terve itsetunto lähtee siitä, että tietää omat hyvät ja huonot puolensa - ja miten ne löytää? Itsetutkiskelulla. Joku voi nauttia meditoinnista lootusasennossa, toinen voi maata kuulokkeet korvisa sängyllä ja tuijotella kattoon - joku voi lukea kirjaa tai katsoa elokuvaa ja saada ahaa-elämyksiä omasta persoonastaan sitä kautta. Tärkeintä on, että tiedostaa itsestään sekä ne ylpeydenaiheet että ne jutut, joiden eteen voisi tehdä töitä.

Kysy itseltäsi - kenen mielipide on tärkeä? Onko tuntemattoman ihmisen mielipide ulkonäöstäsi, taidoistasi tai ylipäätänsä sinusta tärkeä? Ei ole. On normaalia haluta miellyttää ihmisiä, etenkin läheisiään, mutta loppujen lopuksi vain omalla mielipiteelläsi todella on väliä - ja niiden mielipiteillä, joiden sinä päätät olevan tarpeeksi tärkeitä siihen. Älä siis surkuttele sen perään, että joku joka ei edes ole ystäväsi ei pidä sinusta - se on tasan hänen menetyksensä!

Inspiroitumalla. Kornia, tiedetään, mutta oikeasti auttaa ainakin mua! Joskus kun mieli on maassa ja tekisi mieli jäädä peiton alle häpeämään olemassaoloaan, käännyn netin ihmeelliseen maailmaan. Satoja ja tuhansia apukeinoja löytyy. On piristäviä artikkeleita, on inspiroivia vloggaajia ja bloggaajia, on vertaistukea, on ihmisiä, jotka samaistuvat ja ymmärtävät.

Usko kehuja. Jos joku kehuu sinua, usko heidän sanojaan. On hirveän helppoa heilauttaa kättään ja tuhahtaa jotain tyyliin "älä nyt, ite oot" - me suomalaiset olemme ihan liian vaatimattomia! Jos joku sanoo sinua kauniiksi, hymyile, kiitä, ja usko siihen. Vaikka et itse näkisi itseäsi kauniina, joku muu näkee - ja vaikka tärkeintä on, mitä mieltä olet itsestäsi, ehkä se usko voi lähteä juuri siitä, että ymmärrät muiden näkevän sinussa hyviä asioita.

Peilaa rakkaistasi. Miksi luulet, että elämässäsi on ihmisiä, jotka välittävät sinusta ja haluavat viettää aikaa kanssasi? Ovatko he masokisteja, jotka hengaavat kanssasi vain kiduttaakseen itseään? Ei - he pitävät sinusta. Peilaa heidän tunteensa sinuun itseesi.

Kokeile kornejakin juttuja. Jenkkileffoista tutut kohtaukset, jossa jengi katsoaa itseään peilistä ja hokee "I can do it, I am beautiful"-tyylisiä mantroja, voi oikeasti kolahtaa juuri oikeaan osoitteeseen sun kohdallasi. Kokeile esimerkiksi hokea itsellesi kehuja tai tehdä inspiraatiokollaasin seinälle leikkelemällä lehtiä ja printtaamalla sitaatteja. Mitä vaan, jos se tuntuu sinusta hyvältä.

Fake it 'till you make it. Kokeile joskus huviksesi esittää, että sulla on mieletön itsetunto. Aina, kun tilanne tulee, esitä olevasi Beyoncé. Oikeasti. Joskus paras tapa on vain esittää, kunnes se muuttuu totuudeksi - aika äkkiä itsetuntoaan saa nostatettua jo ihan sillä, että tekee siitä normin jo ennen kuin se on totta.

Priorisoi. Kun elämässä on paljon muuta sisältöä, ei oikeasti edes ehdi panikoida esimerkiksi ulkonäköään, ainakaan läheskään samassa mittakaavassa kuin aiemmin. Etenkin stressaavissa elämäntilanteissa on mielettömän tärkeää löytää niitä omia keinoja, joista nauttii - oli se sitten leffojen tai sarjojen katsominen, lenkki, pelaaminen, lukeminen, jooga...

Jokaisella toimii eri asiat, mutta minulla toimi pitkälti aika. Iän karttuessa teiniminän itseinho alkoi väistymään, koska aikuisena ymmärsin, ettei minun loppujen lopuksi tarvitse miellyttää muita kuin itseäni. Tottakai haluan miellyttää minua ympäröiviä ihmisiä, mutta olen velkaa vain ja ainoastaan itselleni. Sen tajuaminen vei aikaa ja aika paljon itsetutkiskelua ja mietiskelyä.

ccccccc

9 kommenttia :

 1. Ihana postaus! Juuri itsellä puhkes kauhee itsetunto/näkö/ikäkriisi kun katselin jotain teini-iän kuvia. Ehkä sitä oikeasti pitäisi alkaa keskittymään myös siihen mikä itsessä on kehittynyt ja parantunut näiden vuosien aika kuin ehkä keskittyä niihin pariin ryppyyn tai kiloon mitä on saapunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Varmasti on vuosien saatossa tullut moninkertaisesti enemmän hyvää kuin "huonoa". Oppii uusia taitoja, aikuistuu, saa uusia kokemuksia... On vaan liian helppoa keskittyä negatiivisiin :)

   Poista
 2. Törkeen hyvä postaus! Todella ihana kuulla ihan näinkin yksinkertasia vinkkejä tähän hommaan. Mulla on itsetunto hiukan heitellyt tässä vuoden sisään - viime syksynä sain laihdutettua, joka kohotti itsetuntoa ja samalla kun iho parantui, olo kohoni entisestään. Sitten tuli talvi, loukkaantuminen ja liikunnan loppu hetkeksi aikaa, jolloin painoa kertyi muutama kilo joita nyt yritän karistaa taas. Iho on parempi kuin koskaan ja löysin aivan upean parisuhteen, jossa oli alkuun omat hankaluutensa (ja tottakai vieläkin, normaalia elämää) ja tuo ukko sai mut tajuamaan, että kelpaan ihan näinkin.

  Nyt vaikka laihdutankin, en tee sitä niin kurinalaisesti kuin ehkä pitäisi - sallin itselleni hyvän ruoan ja jos mieli tekee leipää, otan palan. Annokset ovat pienentyneet ja tiheentyneet, joten enään ei tule ahmittuakaan. Kai koitan siis kompata sitä, että sisältä se muutos lähtee. Olen myöskin huomannut sen, että jos kavereita ei kiinnosta muhun pitää yhteyttä niin antaa olla - jos heitä ei kiinosta pyytää vaikka syömään tai ulos mukaan vaan menevät aina keskenään, siinä on ihan turha roikkua ja potea 'huonoa omatuntoa' kun jää porukan ulkopuolelle. Olenkin löytänyt uuden porukan jonka kanssa on hyvä ja helppo olla ja siinä aion pysyä.

  Kiitos kun kirjoitit tämän, se avasi mun silmiä vaan entisestään!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti, kiitos tästä! Niin se usein menee että vaikka se lähtee itsestä, tekee mielettömän hyvää jos esimerkiksi kumppani on sellainen, että saa sulle hyvän mielen. Nico on kans siitä ihan mieletön että on aina saanut mut tuntee itseni kauniiksi ja haluttavaksi, ihan sama missä koossa, ja se on ollut tosi iso apu itsetunnon korjaamisessa :) ei siksi että toisen mielipide ois tärkeämpi kun oma, vaan siksi koska jos niin ihana tyyppi pitää mua ihanana, enhän mä voi olla niin kauheen paha!

   Ihana kuulla että oot tiellä parempaan itsetuntoon ja päässyt jo noin pitkälle, tsemppiä hirveesti ja aina saa tulla juttelemaan! <3

   Poista
 3. Ihana Sofia!!! Tän aihepiirin postauksen on mun yberlemppareita. Oot mahtis ja mul on ikävä sua!

  VastaaPoista
 4. Mä ainakin toivoin tätä jokin aika sitten, joten kiitos, tää oli tosi hyvä! :)

  VastaaPoista