Deep in OITNB S3

20.6.2015

Postaus sisältää reippaasti juonipaljastuksia!

Pieni varoituksen sananen - älä lue tätä, jos et ole vielä katsonut Orange is the new black-sarjan kolmatta tuotantokautta. Postaus sisältää paljon spoilereita, sillä käsittelen tässä tuotantokautta kokonaisuudessaan, hahmojen kehitystä, tapahtumia... Analysoin samaan malliin kuin aikoinani Analyzing Skins-postauksessa. Ei kuitenkaan liene jäänyt mua somessa seuraavillekaan epäselväksi, että fanitan OITNB:iä - ja eilen sain vihdoin katsottua uuden kauden päätösjakson!

Jos Game of Thronesin viimeinen jakso ei ottanut jo tarpeeksi tunteisiin, OITNB päätti pahentaa tilannetta entisestään. Naureskeltiin jokin aika sitten sille, miten mukana mä elän aina telkkarisarjoissa - rakastun johonkin sarjaan ja yhtäkkiä eläydyn siihen niin täysillä, että kiinnyn hahmoihin, järkytyn tapahtumista, sydäntä kivistää lemppareiden kuollessa. Hahmot OITNB:ssä on niin mielettömiä, ettei ole mikään yllätys, että niihin kiintyy ihan hulluna. Pun intended.

Siinä missä ykkös- ja kakkoskaudessa on ollut aina jokin Iso Paha, eli joku pääasiallinen paha ihminen jonka pahuuden ja lopulta voittamisen ympärille tuotantokauden tapahtumat paljolti sijoittuvat, kolmoiskaudessa ei varsinaista Isoa Pahaa Ihmistä ole. Sarjassa on toki tuttuja vihollisasetelmia, mutta se varsinainen The Bad Guy puuttuu. Jollain tasolla se on kuitenkin mielestäni ehkä tämän tuotantokauden vahvuus - etenkin kakkoskauden megahirveän Veen jälkeen uusi megapahis kolmosessa olisi luultavasti tuntunut lattealta toistolta. Se jäi harmittamaan, ettei Vee näkynyt kaudessa ollenkaan - kakkoskausihan loppui siihen cliffhangeriin, jossa vankilapakulla karannut terminaalista syöpää sairastava vanki ajaa Veen yli ja tämä makaa maassa ilmeisesti kuolleena. Kuitenkin Suzannen epätoivoinen odotus ja epätieto Veen kohtalosta herättelee meissäkin vähän pelonsekaista odotusta - ei kai se mulkku tule takaisin? Tuottis antaa johtopäätöksen "kai se sitten kuoli" - mikä on tietty vähän laiskaa.


Kolmoiskaudella on kaksi varsinaista teemaa - äitiys ja uskonto. Dayan raskauden myötä äitiys on aika looginen teema, jota käsitellään mm. flashbackeillä Dayan ja tämän samassa vankilassa majailevan ilmiselvästi mielisairaan äidin rikkonaiseen suhteeseen ja muiden vankien takautumilla omista lapsuudestaan. Dayan raskaus on aika kipeä teema, koska pitkän jäljelläolevan tuomion vuoksi edessä on vaikea päätös siitä, minne lapsi sijoitetaan. Dayan mutsin junailema rahanahne suunnitelma saada vauva Pornstachen rikkaalle äidille on aivan sairas, ja jos en aiemmin inhonnut Aleidaa, viimeistään nyt inhoan.

Daya on aiemmin ollut yksi lempihahmojani, mutta jotenkin tässä kaudessa mimmistä tuli esille raivostuttavia piirteitä - itsekkyys, ainainen valittaminen ja se idioottimaisuus, kun antaa äidilleen tämän urpoilut anteeksi. Flashback Dayan lapsuuteen, jossa Aleida on mustasukkainen Dayan nautittua olostaan leirillä ja pikkuinen Daya alistuu äitinsä tahtoon ja esittää siellä olleen sittenkin tosi tylsää, pisti sydämeen. Ehkä nyt äitinä tuntuu niin järkyttävältä, että joku kohtelisi omaa lastaan noin, enkä ymmärrä miksi Daya välillä raivoaa äidilleen ja käskee tämän poistua elämästään, mutta kohta kääntääkin kelkkansa ja halailee. Dayan ärsyttävyyttä tosin selittää aika hyvin se, että mimmi on raskaana vankilassa, vanginvartijalle, mutta toinen vanginvartija on vankilassa Dayan raiskauksesta ja lapsen siittämisestä, jotta oikea vanginvartija ei joutuisi pulaan. Bennet, eli se oikea baby daddy, on aina ollut mun lempparini mieshahmoista - kunnes tässä kaudessa yhtäkkiä lähteekin karkuun. Uskomattoman raivostuttava cliffhanger, koska jäbähän ottaa hatkat aika alussa uutta kautta, eikä siitä kuulla sen kommiin pihaustakaan. MISSÄ SE ON?!

Uskontoteemaa käsitellään ovelilla tavoilla - näemme esimerkiksi ensi kertaa suloisen mykän Norman menneisyyttä, kun tämä olikin osa hippikulttia ja kyseisen kultin "profeetan" yksi jalkavaimo. Vankilassa tilanne kääntyy päälaelleen, kun vankilaan iskeneet luteet saavat vangit hakemaan apua eksentrisimmältä taholta. Norma nousee jonkinlaiseksi jumalhahmoksi muiden uskoessa hänen osaavan taikoja ja hänen ympärilleen muodostuu kultti, jota rasittava ex-pirinisti Leanne alkaa johtamaan. Pennsatucky ja tämän taustajoukot on aina olleet mun inhokkihahmojani, eikä Leanne saa tässäkään kaudessa multa yhtään sympatiaa. Edes taustatarina amish-perheen karkurina ei herättänyt mussa mitään lämpimiä tunteita. Leanne on ärsyttävä itsekeskeinen pelle, joka kiusaa Sosoa. Angien epäonnistunut pakoyritys taas oli aika surullinen ja herätteli jo vähän sääliä - päästä nyt karkuun ja jäädä sitten dösärille istumaan, kun ei ole mitään mihin mennä. Vankilaruoan surkeutumisen myötä kosher-aterioiden suosio taas ajaa Cindyn kääntymään juutalaiseksi, joka oli ihanan positiivinen lisä - OITNB kun ei varsinaisesti ole tunnettu positiivisuudestaan.

Piper on aina ollut aika ärsyttävä hahmo - itsekeskeinen ylemmän keskiluokan marttyyri, aina nillittämässä ja syyttämässä muita. Yhteenpaluu Alexin kanssa oli toki söpö, mutta oli tietenkin arvattavissa heti, ettei se kestä kauaa. Ruby Rosen hahmosta tuli mieletön kohu, jota en ihan ymmärrä - joo, hyvännäköinen nainen, mutta juttu tuntuu räjähtäneen käsiin netissä. Sarjassa on muitakin todella hyvännäköisiä naisia (esimerkiksi Laverne Cox) josta ei ole vastaavaa kohua tullut. Hyvät heteronaiset, Ruby Rosen kuolaaminen ei tee teistä mitenkään ~erityisiä~. Stellan hahmo oli toki mukava lisä sarjaan, mutta tuntuu todella kankeasti lisätyltä draamalta. Ensinnäkin Rubyn hahmon Stellan ja Piperin välinen kipinä paloi suurin piirtein yhtä kuumana kuin ilmasto jääkaudella - sitä ei vaan ollut, näyttelijöillä ei näyttänyt olevan minkäänlaista kemiaa ja koko Piperin Alexin pettäminen Stellan kanssa tuntui nimenomaan pakotetulta draamalta. Piperin varsinainen muutos kolmoskaudella iski tajuntaan vasta siinä vaiheessa, kun hän esti Stellan ulospääsyn piilottamalla tämän tavaroihin kiellettyä tavaraa - Piperin päässä on ihan oikeasti nyt naksahtanut jotain. Määrätietoisuus alkkaribisneksen kanssa oli jo merkki jostain muutoksesta, mutta ihan tämmöistä badass bitch-vaihdetta en osannut odottaa.Hahmojen taustatarinoita käsitellään lisää ja esimerkiksi Pennsatucky sai ensi kertaa mut puolelleen tässä kaudessa. Ainahan sarjassa on tuoti esille, että mimmin menneisyys ei ole helpoimmasta päästä. Kuitenkin tässä kaudessa äitisuhteen myötä käsitellään Pennsatuckyn seksuaalista menneisyyttä, joka on aika kivulias. Äitinsä kasvattamana Pennsatucky oikeasti uskoo, että seksi on ihan miesten juttu eikä naisen ole tarkoitus siitä tykätä, ja harrastaa seksiä esimerkiksi tavaraa ja rahaa vastaan. Oli kamalaa katsoa jaksoa, jossa niputettiin yhteen Pennsatuckyn menneisyyden raiskaus ja uuden vartijan tekemä raiskaus vankilapakussa - koko hahmo alkoi tuntua oikeasti inhimilliseltä vasta nyt. Morellon italialaisrakkaus, joka kuvailee tunteitaan Jersey Shore-viittauksilla ja heidän häänsä ovat pääasiassa suloinen sivutarina, Alexin menneisyyden avaaminen lisää todella mielenkiintoista, Soson kamppailu masennuksen ja yksinäisyyden kanssa, Sophian joutuminen vaikeuksiin ja lopulta eristykseen Glorian vuoksi, Suzannen scifiaiheinen pornotarina ja sen ympärille muodostuva fanilauma... tässä tuotantokaudessa on niin paljon kaikkea, pääosin täydellistä ja hyvää ja hahmoja syventävää.

Sarjan suurena sivutarinana on tietenkin itse vankilan kohtalo, joka on itsessään aika hyvä kannanotto. Vankilan pelastaa yksityinen yhtiö, joka vähät välittää vangeista ja työntekijöistä, yrittää vain maksimoida tuottoja. Ruoka vaihdetaan pussitettuun mössöön, vartijat pakotetaan osa-aikaisiksi ja heidän tilalleen otetaan täysiä keltanokkia, luteiden takia poltettuja kirjoja ei hankita takaisin... Ihan niinkuin firman johtoa ei tarvitsisi jo muutenkin vihata, on pääjehusta tehty vielä Super Nice Guy. Kun tämän oma poika, joka on siis tietty firmassa töissä, turhautuu yhtiön haluttomuuteen parantaa vankien oloja, sanoo Super Nice Guy "Just because you work in a prison for women doesn't mean you have to act like a woman." Heitto saa Healynkin jutut kuulostamaan laimeilta. Pisteet pojalle, joka ottaa näyttävät loparit - antaakseen vain Caputolle tilaa osoittaa sisäinen kusipäisyytensä ottamalla vapautuneen työpaikan ja unohtamalla lupauksensa old school-vartijoille. Päätösjakso iskee muutenkin vyön alle kovilla panoksilla mm. Aleidan väittäessä Pornstachen äidille vauvan kuolleen ja kyseisen terveen vauvelin ollessa Cesarin kämpillä DEA:n hyökkäykseen ja vauvan joutumiseen sitten kuitenkin systeemiin.

Päätösjakson viimeinen vartti oli kyllä ihan mieletön jokaisella mittapuulla. OITNB on sarja, joka herättää paljon tunteita niin hyvässä kuin pahassa, ja liikaa mukana elävä minä pidätteli nyyhkytyksiä, kun Norma juoksee hymy korvissa kohti aidassa olevaa aukkoa ja sen takana siintävää järvimaisemaa. Kun muut vangit alkavat yksitellen juosta kohti hetkellistä vapautta, oli roska jo kovin syvällä silmässäni. Pitkä kohtaus, jossa vangit jättävät puheet melko vähälle mutta juoksevat auringonlaskun kultaamaan järveen riehumaan ja leikkimään, oli todella kaunis. He halailevat, suukottelevat, pitävät toisiaan kädestä - vankilan seinien sisällä koskettelu on heille kiellettyä. Suzannen orastava rakkaus, Soson vihdoin löytämä ystävä Pousseyssä ja tämän porukassa (Tuleva romanssi? Äänestän kyllä!), kaunojen selvittäminen hymyllä ja halauksella... niin kaunis kohtaus.

Jonka sarja tuttuun tapaansa tietenkin pilaa lopettamalla kauden ja kohtauksen näyttämällä, miten jo valmiiksi täyteen vankilaan tuplataan tavallisista sängyistä kerrossänkyjä ja sisään lapataan bussikaupalla uusia vankeja. Voinemme siis odottaa, että neloskaudella (jonka odottamiseen menee taas ikä ja terveys, jumankauta!) tavataan useitakin uusia hahmoja - kunhan sarja ei vedä Misfitsejä ja pilaa koko höskää vaihtamalla pikkuhiljaa kaikki alkuperäiset hahmot uusiin, hyväksyn uudet tuulet. Kunhan ne myös alkaisi nopeammin.

Kaiken kaikkiaan kolmoskausi ylitti ainakin mun odotukset - enkä ymmärrä alkuunkaan somessa näkemiäni nillityksiä siitä, että kausi olisi ollut jotenkin tylsä, lattea ja/tai ilman tapahtumia. Mielestäni on erittäin hyvä asia, että sarja ei nojaa pelkästään Isoon Pahaan Hahmoon tehdäkseen jaksoista mielenkiintoisia. OITNB:in kaltainen sarja, jossa on näin mielettömät hahmot, kantaa kyllä ihan pelkästään hahmojen välisillä suhdekoukeroilla, taustatarinoilla ja vankilatapahtumilla.

Joko te olette katsonut koko höskän? Mitä olitte mieltä?

ccccccc

25 kommenttia :

 1. itsekkin seuraan tätä ja latasin kolmoskauden heti julkasupäivänä kun alkoi jenkeis. :P joten katottu ja tykkäsin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kans niin onnellinen et tuli Netflixiin heti eikä jakso kerrallaan! :D

   Poista
 2. Mä en lue tätä....eeen....
  No ehkä vähän luin! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on ihanaa analysoida sarjoja mut pelottaa aina et spoilaan!! :D nyt on kyl tuplavarotukset heti alussa eli omalla vastuulla 8) !

   Poista
 3. Itse oon kans kovasti ihmetelly nuita valituksia huonosta kaudesta, mun mielestä tuo kausi oli ihan loistava! Mielenkiinnolla odottelen kyllä seuraavaa kautta.


  www.tiia-valokuvaa.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä oli hyvä kausi, mutta olisi ollu kiva tietää mihi se vankivahti joka oli tulossa isäksi hävisi.. tai et mihi dayan vauva joutu kun se vietii sielt sen sukulaisilta :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!! En jaksa oottaa neloskautta nyt ollenkaan :D

   Poista
 5. täällä vasta aloitettu 1 tuotantokautta. ihan koukussa ja pääs tää faneus blogiin asti. :)

  VastaaPoista
 6. Kolmonen katottu ja ihana oli, joten en siis ymmärrä jos siitä on jotain huonoo sanottu netissä. Ne kaikki tarinat menneisyydestä on ihan parhaita! :) Ja tosi hyvää pohdintaa... olin melkein kaikesta samaa mieltä ja samoja kysymyksiä jäi kummittelemaan. Nelosta odotellessa. :D
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki tykkään aina kun kerrotaan taustatarinaa! Ja Chongin tarina oli sika hc :D:D

   Poista
  2. Joo olin ihan monttu auki kun katoin sitä :D

   Poista
 7. Oon ihan samaa mieltä sun kanssa, OITNB on yks mun lempparisarjoista ja kolmoskausi oli tosi mielenkiintonen.

  Oot muuten tosi taitava kirjoittaja :)

  VastaaPoista
 8. Mitä tää oikein tarkoittaa?

  "Hyvät heteronaiset, Ruby Rosen kuolaaminen ei tee teistä mitenkään ~erityisiä~."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä että Rubyn ympärillä on nyt samanlainen ilmiö kun aikanaan L-Koodin Shanen :D eli heteronaiset ympäri maailmaa on sillee UUH GAY4RUBY ja kelaa olevansa jotenkin tosi uraauurtavia ja erikoisia kun pitää naista seksikkäänä :D

   Poista
 9. Mä harvoin eläydyn mihinkään sarjaan, mutta tää oli yks niistä harvoista! Tykkäsin todella paljon.

  VastaaPoista
 10. Onneks nicky tulee takas. Ainakin instagrammin perusteella se on porukan mukana viel :)

  VastaaPoista
 11. Onko siis totta että Season 4 olis tulossa ulos vasta ens vuonna? HUOH! Kuulin huhuja että julkaisu olis tosiaan vasta 9/2016. Kuinka tän ajan kestää oottaa?!? Varsinkin kun last episode jätettiin monen hahmon kohdalla tosi auki. Mitä Alexille tapahtuu?? Ja tahdon tosiaan myös Nickyn takas. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tullu aina vuoden välein ja kuulin kans et ens vuodelle vielä siirtää sitä syksymmälle:( kamalaa!:D

   Poista