Äiti vs isä

7.6.2015

Jatkan vähän ajatuksia, joista postailin jokin aika sitten - kuvitellaan tilanne. Mies ja nainen ovat parisuhteessa ja nainen tulee raskaaksi. He ovat onnellisia, odotus sujuu normaalisti ja heille syntyy terve ja suloinen lapsi. Isällä on isyysloma ja mahdollisesti vuosilomia tai muita kikkailuja, jonka jälkeen tämä palaa töihin ja äiti jää vauvan kanssa kotiin, joka on 1-3kk ikäinen.

Täysin tavallinen tilanne, ei mitään outoa tai erikoista. Muutetaan tilanteesta yksi yksityiskohta - lapsen ollessa 1-3kk ikäinen, töihin palaakin äiti ja isä jää lapsen kanssa kotiin. Ja yhtäkkiä se ei olekaan enää millään tasolla hyväksyttävää.

Yleisin tilanne on, että nainen jää kotiin hoitamaan lasta. Tähän vaikuttaa varmasti kaikista eniten se, että se vaan on aina ollut niin - se on oletusarvo. Stereotyyppinen tilannehan on, että perheenisät ovat vähän tunnetasolla kylmiä ja etäisiä, he hoitavat leivän pöytään mutta eivät osallistu kotona kuin minimaalisen määrän, jos sitäkään. Naisten oletetaan olevan automaattisesti parempia hoitamaan lapsia ja omaamaan piirteitä, jotka tekevät heistä parempia hoivaajia kuin miehistä. Mutta tämä ajattelutapa on vahingollinen niin miehille kuin naisille.

lala

Jokainen ihminen on yksilö, eli jokainen ihminen omaa myös yksilölliset piirteet välittämättä siitä, minkälaiset lisääntymismekanismit jalkojen välistä löytyy. Jotkut naiset eivät ole yhtään äidillisiä eivätkä voisi kuvitellakaan saavansa lapsia, jotkut miehet ovat todella empaattisia ja heillä on vahva hoivavietti. Ei miehiä voi missään nimessä kohdella näin alentavasti vanhempina - sukupuoli ei kerro mitään siitä, minkälainen vanhempi yksilö loppujen lopuksi on.

Lapselle on tärkeää luoda vahva kiintymyssuhde niihin aikuisiin, joiden pääasiallisessa hoidossa hän on. Tottakai sen vanhemman kanssa, jonka kanssa lapsi on ainakin ensimmäisen vuotensa kotona, luo vahvan suhteen nopeammin kuin se töissäkäyvä - mutta pitkällä aikavälillä se ei tarkoita sitä, että toiseen vanhempaan suhde olisi huonompi. Se, luoko vauva suhteensa ensin isään vai äitiin, ei ole kumpaankaan suuntaan parempi tai huonompi vaihtoehto. Lapselle on tärkeää, että hänellä on läheinen aikuinen (/aikuisia), joka pitää hänestä huolta. Imetys on asia erikseen, mutta kaikki eivät imetä vaikka olisivatkin kotona, ja imetys nyt on ihan oma aiheensa muutenkin.

Yleinen panikointi siitä, kuinka pitkään äiti viettää aikaa kotona lapsen kanssa on muutenkin vähän outo, koska se, että valtio tarjoaa taloudellista tukea eli mahdollisuuden olla kotona siihen asti että lapsi on kolmevuotias (puhumattakaan lapsilisästä), on todella harvinaista tällä meidän planeetalla. Esimerkkinä - eräs ystäväni asuu Hollannissa, jossa kaikki olivat järkyttyneitä, kun hän ei palannut töihin, kun vauva oli 3kk ikäinen. Välimatka on loppujen lopuksi lyhyt, mutta käsitykset aivan päinvastaisia. Siellä normi on, että 3kk ikäinen menee hoitoon ja vanhemmat töihin. Olen itsekin sitä mieltä, että vauvan on hyvä saada olla kotona mahdollisimman pitkään, mutta en allekirjoita missään nimessä sitä väitettä, että siihen paras olisi aina nimenomaan se äiti.

lala2

Tekee pahaa ajatella, että yleisen näkemyksen mukaan aviomieheni ei olisi yhtä hyvä ja tärkeä vanhempi meidän tyttärelle kuin minä. Että Nico ansaitsisi mitalin joka kerta, kun tekee jotain Shirin kanssa tai panostaa kotona - mutta minulta niitä samoja asioita odotetaan automaattisesti. Mitalin ansaitsemisesta vanhempien keskuudessa voidaan keskustella, mutta suhteen luomista lapseen ja panostusta kotiin ja perheeseen tulee odottaa molemmilta vanhemmilta tasavertaisesti, sillä lailla kuin se nimenomainen perhe haluaa vastuut jakaa. Mutta on oikeasti vahingollista, että normista poikkeavat perheet, joissa isä jää kotiin ja äiti menee töihin, saavat niskaansa tuomitsemista ja paskaa.

Jokaisen perheen tulisi voida päättää itse, kumpi vanhempi jää hoitamaan lasta. Jokaisessa perheessä kun on kaksi yksilöä, joilla on yksilölliset toiveet ja persoonat.

Kuvituksena Shirin räpsimiä otoksia! <3

ccccccc

14 kommenttia :

 1. Mie ymmärrän siun pointin tässä ja oonkin osin samaa mieltä, mutta esim. meillä ei olisi onnistunut toisinpäin, koska halusin imettää pitkään ja kun se onnistui, niin Aisla ei sitten pullosta koskaan syönytkään :) Tarkoitan siis, että se imetys ei ole miun näkökulmasta varsinaisesti asia erikseen tässä jutussa, vaan ihan todellinen juttu mikä vaikuttaa päätökseen kumpi jää kotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkotin siis että yleinen keskustelu siitä imettääkö vai ei on asia erikseen! Tottakai imetys vaikuttaa päätökseen, hain tässä takaa just sitä et sellaiset perheet jossa on päätetty että isä jää ja äiti työskentelee ei ansaitse sitä kauhistelua ja tuomitsemista mitä ne monesti kohtaa. Meillähän kans mä olin kotona ja oon edelleen pääasiassa kun oon osari :)

   Poista
 2. Mua myös ärsyttää joidenkin naisten tapa keksiä kaikenlaisia (teko)syitä miksi eivät voi mennä töihin. Vähän yleistetty ja kärjistetty, mutta on vaan myös paljon miehiä, jotka tahtoisivat olla kotona...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tietty tosi harmi jos mies ei sit "saa" jäädä kotiin vaikka haluaisi :( ehdottomasti pitää aina jutella yhdessä molempien toiveista asian suhteen.

   Poista
 3. On tosi tyrmistyttävää, että vielä vuonna 2015 niin iso osa ihmisistä ei ymmärrä, että isät voi tehdä kaiken (paitsi imettää) siinä missä äitikin! Ei enää olla viiskyt luvulla...

  VastaaPoista
 4. myös aika yleinen mielipide tuntuu olevan, että jos se äiti meneekin töihin ja isi jää kotiin ni sillon se äiti on kylmä ja väliinpitämätön ja ihmetellään et miten voit nyt olla erossa teijän pikkuteuvosta mut sit ku isi menee töihin (niinkun mainitsitkin jo) ei se herätä kenessäkään mitään tunteita :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep !! En käsitä tota kans ollenkaan, miksi nainen on jotenkin hirveä ihminen jos menee töihin mutta isältä se on vain odotettua?

   Poista
 5. meillä odotetaan lasta syntyväksi, mulla opinnot kesken, ja on jo tässä vaiheessa päätetty että pidän suht lyhyen äitiysloman (syyskuu-tammikuun loppu), jonka jälkeen isi jää vauvan kanssa kotiin ja mä palaan opintoihin. mä en pysty imettämään, joten miksi meillä tämä tapa toimia ei olisi ihan yhtä hyvä kuin se että äiti jäisi kotiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että ootte teillä löytänyt oikean vaihtoehdon, ja että se sopii kaikille osapuolille! :) tsemppiä opintoihin!

   Poista
 6. Meillä mies on haaveillut kotiin jäämisestä hoitamaan lapsia. Kaksi lasta on jo koulutiellä, löytyy vielä kolme vuotias ja neljä kuukautinen. Olisi Se minustakin kivaa, vaihtelua ja miehellekin "lomaa" vuosien työnteon jälkeen. Mutta..totuus on ettei me pärjättäis kovin kauaa. Talolaina, autolaina, menot..ei vaan emännän palkka riitäisi elämiseen. Miehellä kaksinkertaiset tulot, mulla matalapalkka alan työt. Ensi kesänä Se aatteli pitää niitä isyysvapaita mitä nykysin saa, kun mä käyn töissä. Saas nähdä onnistuuko.. Tykkäykset koti-isille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tietenkin harmi jos ei ole mahdollisuutta haluamaansa vaihtoehtoon :( ! Uudet isyysvapaat on kyllä kiva juttu, niillä voi kikkailla vähän lomailua kuitenkin itselleen :) ja periaatteessa tiellä on pienin vielä niin pieni, että jos miehellä on mahdollisuus pitää jotain ns. palkatonta ylimääräistä lomaa, niin ehtii vaikka säästää ja mies pitää niillä sitten jotain koti-isi-pätkiä :)

   Poista
 7. Meillä on vähän funtsailtu, ei tosin mitään lyöty lukkoon sillä aikaa vielä on ja asiat voi sitä ennen muuttua, että kun mä palailen kouluun jatkamaan opintojani niin meillä mies jäisi lasten/kuopuksen kanssa kotiin(siinä vaiheessa luna on melkein 4,5v. Eli todennäköisesti sen ikäiselle edes jonkin asteinen virikehoito on tarpeen, vaikka eihän sitä tiedä vielä jos halutaankin pitää molemmat yhä kotona).
  Ajattelin, että jos jonkin näköistä työtä löytyisi opintojen ohella, mutta sen näkee vasta sitten.

  Alkuperäinen suunnitelma on siis ensvuoden syksyllä palata kouluun, kun jätkä on kaksi.. Mutta niin, eihän sitä taloudellista tilannetta voi etukäteen tietää, että voiko Nico jäädä lasten kanssa kotiin kun se ero palkan ja khh;n kanssa olisi ihan valtava(kolmin-nelinkertainen)..

  Meen tässä nyt jo ihan sekaisin ajatusteni kanssa, mutta mun mielestä olisi epäreilua etten antaisi isän olla lasten kanssa kotona jos ja kun hän niin kerta haluaa. :( mulla on tapana suunnitella kaikkea parikin vuotta etukäteen ja toinen haluaa elää hetken kerrallaan, mikä on hankalampi juttu sillä mä raavin pääni puhki ja mietin miten saadaan sit vuoden päästä kuviot pyörimään fiksusti, kun toinen on ihan rauhassa ja sanoo et kyllä ne asiat sitten menevät miten menevät. :D

  VastaaPoista
 8. Niin ja lisäten tohon edelliseen,
  Vaikka tykkäänkin just nyt olla lasten kanssa kotona niin kyl nämä 3,5 vuotta kotona on alkaneet jo vähän uuvuttaa ja kaipaisin kuvioihin jotain uutta ja päiviin muutosta. Siksi mä jo suunnittelekin etukäteen kaiken....
  Olisin nyt tänä syksynä halunnut kouluun palailla, mut ei se onnistuisi kun imetän yhä ja jätkä roikkuu tississä kiinni :D

  VastaaPoista