Rape culture - mikä se on?

23.3.2015

Tässä postauksessa liikun vähän vaarallisilla vesillä - puhun asioista, joista en voi puhua kunnolla, koska en omaa kokemuksia niistä. Haluan alleviivata nyt alkuun, että postaus ei ole tarkoitettu minkään muodon triggeriksi tai millään lailla loukkaavaksi. Feministijutuista olen bloggaillut aiemminkin ja tää asia tuntuu nyt olevan vähän tapetilla.

Länsimaissakin on monia ongelmia, joista yksi on ehdottomasti rape culture, joka vahvana sanana tarkoittaa pähkinänkuoressa liian vallitsevaa asennoitumista, jossa naisiin kohdistuva väkivalta ei ole niin iso juttu.

Uskallan väittää, että raiskaus on jokaisen naisen yksi suurimpia pelkoja. Naisbloggarilta nyt naisnäkökulma, mutta ei tarvitse varmaan erikseen avata, miksen usko miesten pelkäävän raiskausta samalla lailla kuin naiset, vaikka seksuaalista väkivaltaa kohdistuu toki miehiinkin. Naisina kuitenkin meidät kasvatetaan niin, että pelko istutetaan meihin. Ja kamalinta on, että se pitääkin tehdä niin.

Meidät kasvatetaan varomaan ulkona kulkemista yksin, kun on pimeää. Ei saa pukeutua liian paljastavasti, ei saa juoda liikaa baarissa, maksa ennemmin taksi kotiovelle kuin kävele metriäkään yksin yöllä hiprakassa. Jos on pakko mennä yksin ulos yöllä, mene sellaisissa kengissä, joissa voit juosta. Opettele asettamaan avainnippu nyrkkiin niin, että avaimet sojottavat sormien välistä ja toimivat aseena, jos joku hyökkää. Älä lähde kenenkään luo jatkoille, älä ota ketään jatkoille. Kuka tahansa mies voi olla hullu, joka raiskaa. Välttele tuntemattomia miehiä ulkona pimeällä. Parasta olisi mennä baariin jonkun miespuolisen kaverin kanssa, joka sitten voi vahtia ja välillä tulla esittämään poikaystävää, jos joku luolamies ei suostu uskomaan, ettet ole kiinnostunut.Ja sehän on niin. Tottakai on epäreilua varoa miehiä yleensä, eikä suurin osa miehistä kaappaisi kadulla puskaan ja pakottaisi, mutta pelko on niin syvällä meissä, että ennemmin varomme ja vaikutamme ylivarovaisilta, kuin joudumme uhriksi. Musta tuntuu hirveältä, että kasvatan tyttäreni ihan samoilla säännöillä, koska luultavasti nylkisin sentti sentiltä elävältä sellaisen, joka koskisi häneen väärällä tavalla voimatta silti koskaan pyyhkiä hänen mielestään jo tapahtunutta. Pitää ymmärtää nimenomaan se, että tämä aiheuttaa myös epäreiluutta miehiä kohtaan - se aiheuttaa ennakkoluuloja, aivan vääriä käsityksiä siitä, että kaikki miehet ovat potentiaalisia raiskaajia.

On niin helvetin väärin, että ennemmin naiset opetetaan varomaan kuin miehet opetetaan olemaan raiskaamatta. Mutta vielä hirveämpää on se, kun vahvistamme itse tiettyjä stereotypioita - miehet nyt haluaa koko ajan seksiä, naiset suostuu siihen koska haluaa miellyttää, mutta eihän naiset nyt nauti seksistä yhtä paljon kuin miehet. Helppo nainen on ok vähän pakottaa panemaan, koska sehän on pannut paljon muutenkin, eli mitäs se nyt yhtäkkiä kieltäytymään lähtisi. Hirveämpää on se, että edelleen vuonna 2015 seksuaaliseen väkivaltaan liittyy uhrien syyllistämistä, raiskauksen vähättelyä ja asiasta heitettyä läppää. On siis sitä "pientä ja viatonta" kuten raiskausvitsejä, mutta perustavanlaatuisempaa ongelmaa aiheuttavat kaksi edellä mainittua.Mitä uhrilla oli päällä? Oliko vaatteet paljastavat, oliko ne tarkoitettu herättämään seksuaalista mielenkiintoa miehiltä? Tanssiko ne yhdessä baarissa? Oliko mimmi humalassa? Antoiko se ymmärtää, muttei sitten ymmärtänytkään antaa? Oliko mimmi niin kännissä, ettei pystynyt sanomaan ei? Tappeliko mimmi vastaan, eihän se ole raiskaus jos ei tappele kunnolla vastaan? Onko tytöllä menneisyydessään ollut useita seksikumppaneita tai oliko hän kenties harrastanut kyseisen ihmisen kanssa jo aiemmin seksiä, eli olettamus on, että hän halusi seksiä joka tapauksessa? Eikö se nyt ole törkeää mennä toisen luo jatkoille ja antaa olettaa, että seksiä on tulossa, ja muuttaa sitten mieltään?

En pysty kuvailemaan sanoilla miten paljon raivoa edellinen kappale mun sisälläni herättää, joten alleviivataan nyt yksi pointti kerralla selkeästi näkyviin - se ei koskaan, koskaan, ole millään lailla uhrin syy. Ikinä. Koskaan. Mitenkään. Ajatus "no jos se ei olisi mennyt sinne jatkoille tältä olisi vältytty" on toki itsessään ihan validi, mutta puhutaanko samalla lailla vaikkapa siitä, jos joku lyö sinua nyrkillä naamaan bussissa? Mitäs olit bussissa, siellähän voi liikkua hulluja, jos olisit jäänyt kotiin olisi mustelmilta vältytty. Jos toinen on puolitiedottomassa tilassa eikä kykene kieltäytymään seksistä, eikä siis myöskään myöntymään siihen aktiivisesti, kyseessä on raiskaus. Jos toinen menee niin shokkiin, ettei osaa taistella vastaan, mutta ei myöskään myönny aktiivisesti, kyseessä on raiskaus. Jos toisen kiristää, uhkailee tai muuten vonkaa pakolla yhdyntään eikä ota kieltäytymistä kuuleviin korviinsa, kyseessä on raiskaus. Vaikka toinen osapuoli olisi jo alasti allasi kun hän ilmoittaa, että on tullut katumapäälle eikä haluakaan, sen ilmoituksen jälkeen joka tapauksessa vastusteluista tapahtuva akti on raiskaus. PISTE.On uskomattoman vahingollista edes kyseenalaistaa uhrin toimia raiskaustapauksissa. Huomioikaa, että mainitsin pari kertaa "myöntyä aktiivisesti" - otetaan esimerkki, jonka bongasin netistä jokin aika sitten. Jos henkilö A tarjoaa henkilölle B teetä, ja tämä ei vastaa mitään, tuijottaa vain kuppia tönkkönä ja henkilö A kaataa teen kuitenkin B:n kurkkuun, onko tämä normaalia käytöstä? Jos henkilö B on tiedottomassa tilassa, eikä voi itse päättää haluavansa teetä, ja A kaataa teen B:n kurkkuun joka tapauksessa, onko tämä normaalia käytöstä? Aktiivinen myöntyminen tarkoittaa sitä, kun toisesta kyllä HUOMAA, jos hän haluaa seksiä. Tai teetä. Jos et ole ihan varma, kysy, niin helppoa se on.

Toinen pointti on raiskauksen vähättely. Tämä ilmenee jo ihan suorana "ei se nyt niin paha voi olla"-tyyppisinä kommenteina, mutta myös paljon salakavalammin. Heti mieleen nouseva esimerkki on Steubenvillessä vuonna 2012 sattunut tapaus, jossa 16-vuotias alkoholista sammunut tyttö raiskattiin ja nöyryytettiin useampaan otteeseen paikallisen lukiofutisjoukkueen pelaajien toimesta. Pojat myös kuvasivat tapahtumia ja omia kännisiä kertomuksiaan siitä ja laittoivat niitä someen. Mm. suuri uutiskanava CNN raportoi oikeudenkäyntiä sympatisoimalla raiskaajia, surkuttelemalla heidän hienoja tulevaisuuksiaan futaajina, jotka nyt menivät kaivoon, kun ressukat saivat tuomiot, voi pikkuraasuja. Aivan. Käsittämätöntä. Jumalauta.

Ajatus sen takana, että mies raiskaa naisen-tilanteissa naisella olisi koskaan edes osa syystä, juontaa siihen, että miesten ei oleteta pystyvän kontrolloimaan itseään. Koska jos mimmillä on minihame, niin eihän nyt mies voi olla panematta? Tai jos se on flirttaillut? Tai kännissä? Miksi, oi miksi kukaan alentaisi miehet näin matalalle tasolle - täysin vaistojensa varassa urveloiviksi eläimiksi, jotka eivät kykene olemaan nylkyttämättä kaikkea vastaantulevaa? 

Rape culture aiheuttaa monenlaista pahaa - obviously, raiskauksien lisäksi myös mm. uhrien pelkoa kertoa kokemuksistaan, koska pelkäävät joutuvansa leimatuiksi. Joillakin oletus on, että raiskauksestaan kertova nainen aina valehtelee, koska ei halua myöntää halunneensa vapaata seksiä pelätessään lutkan leimaa. Rape culture aiheuttaa koko lutkan leiman. Se aiheuttaa sen, että suurin osa raiskauksista tapahtuu jonkun läheisen, tutun ihmisen tekeminä, eikä näin ollen suurinta osaa koskaan edes ilmoiteta mihinkään. Se aiheuttaa sitä, että naiset eivät itsekään välttämättä edes tiedä, missä raiskauksen raja menee - koska miesten verbaalisesta vaatimisesta esimerkiksi kiristyksellä on tehty vitsi (mikset sä ikinä anna mulle, mä kyllä jätän sut jos et anna, mä meen kyllä panemaan jotain muuta). Se aiheuttaa sitä, että naisten oletetaan olevan koko ajan haluttavia ja seksikkäitä, mutta samalla haukutaan lutkiksi ja huomiohoroiksi. Sitä aiheuttaa yleinen käsitys siitä, että miehet haluavat seksiä koko ajan 24/7, kun taas naisia pitää vähän suostutella.

Nää on niitä pieniä asioita, jotka kuitenkin ovat niin suuria. Nää on niitä syitä, miksi mä jaksan paasata näistä aiheista - koska kasvatan tytärtä tähän maailmaan, ja haluaisin sen maailman olevan edes piirun verran parempi hänelle hänen kasvaessaan. Ja jotta se voisi olla parempi, näihin asioihin pitää kiinnittää huomiota ja niihin pitää tehdä muutoksia.

18 kommenttia :

 1. Oh! Hieno kirjoitus! En tiedä oikein mitä muuta sanoisin. Paitsi että olen samaa mieltä.

  VastaaPoista
 2. Todella hyviä pointteja koko teksti täynnä! Mahtavaa! Palaan syvempien ajatusten kera ehkä vielä myöhemmin kun on paremmin aikaa.

  VastaaPoista
 3. Tämä teksti on täynnä asiaa aina aasta ööhön. Ihmettelen myös suuresti miksi ihmeessä lasten kertomuksia lääppineestä sedästä ei oteta tosissaan, vaan tuntuu olevan sellainen kulttuuri että ei se nyt haittaa jos hassu setä vähän hivelee kyljistä ja halailee, tai toinen vaihtoehto että lapset nyt satuilee aina ja liiottelee. Yök.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyi kamala, onneks en oo törmänny tohon ilmiöön! Karseeta, ehdottomasti pitää aina ottaa tosissaan. Vaikka ilmenisikin että on ollut viatonta niin silti!

   Poista
 4. Tää oli hirveän hyvä teksti!

  Voi kuulostaa hassulta mutta kolmen pojan äitinä mä koen valtavasti paineita siitä että kasvatan lapsiani kauas noista rape culturen asenteista. Ja tietyllä tapaa koen koko homman tosi tuulimyllyjä vastaan taistelemiseksi.

  Meillä on kaksi teiniä jotka on populaarikulttuurin hevikäyttäjiä. Somen kaikki kanavat on hallussa, tiliä löytyy sieltä ja täältä jne. Toki mun vastuulla on vähän se että missä surffailevat ja noin mutta kyllä mä koen tietyllä tapaa jotkut lapsilukot ja muut estot netinkäyttöön vähän naiiviksi ratkaisuksi. Ainakin tollasilla teini-ikäisillä. Mun mielestä avain touhuun on se, että miten lasta ja nuorta kasvatetaan ja autetaan kohtaamaan erilaisia asioita. Se on ihan totta että esim 10-vuotiaan silmille ei joku porno tms. kuulu. Mutta yläasteikäisellä alkaa olla ihan jo sen oman kehitysvaiheen mukana kiinnostus seksuaalisuudesta. Ja kun se oma seksuaalisuus siinä kasvaa ja kehittyy, niin tytöillä kuin pojilla, niin rape culturekin sivuaa jollain tapaa sitä kehitystä. Koska se on oikeasti esillä ihan kaikkialla! Ja musta tuntuu että siihen ollaan niin turruttu että sitä ei enää edes nähdä missä kaikkialla sitä on. Mikä ei ole yhtään hyvä juttu.

  Musta tuntuu että meidän teinit on jo ihan väsyksiin asti keskustellut mun kanssa seksuaalikasvatuksen aikana, että ketään ei saa pakottaa mihinkään ja vastavuoroisesti ihan yhtä tärkeää on muistaa että jos joku asia ei tunnu itsestä hyvältä niin siitä pitää kieltäytyä. Mutta mä koen ton ihan ensiarvoisen tärkeäksi ohjenuoraksi niin moneen asiaan että siksi sitä vilauttelen joka kerta kun keskustellaan jostain ton tyyppisestä. Juurikin siksi kun rape culture on esillä ihan kaikessa. Musiikkivideoissa, lyriikoissa, asenteissa, you name it, sieltä löytyy. Mun on pakko sanoa että sain ehkä jonkun halvauksen tuossa viikko pari sitten Kanye Westin julkaistessa alastonkuvia muikkelistaan. Okei koko hommahan oli todnäk ihan pr-touhu ja Kim messissä täysillä mutta eikö nämä urvakkeet oikeasti tajua millaisia asenteita ruokkivat tolla? Molemmat on kuitenkin oikeasti isoja juttuja teini-ikäisille nuorille. On ihan eri asia jos Kim itse julkaisee itsestään alastonkuvia tekstillä "how lucky am I" kuin että mies julkaisee ne samat kuvat. Siinä ON aivan älyttömän iso sävyero koko teossa. Ton tyyppiset jutut mua ärsyttää aivan törkeästi koska musta tuntuu vanhempana että ne pyyhkii samantien lähes koko sen mentaalisen pöydän puhtaaksi, jota mä olen nuoriini pyrkinyt kasvattamaan. Mä en tarkota ettäkö alastonkuvia ei saisi näkyä, saa, vaan tarkotan nimenomaan sitä, miten ja kuka ne julkaisee. Miten me koskaan ikinä saadaan rape culture pois ja ihmisten asenteet ja arvot tasa-arvoisemmiksi, jos esimerkiksi nämä nuorisoidolit ei ole hommassa messissa? Kaikki lähtee kodista joojoo mutta kun ei se riitä! Se paine mikä tulee kodin ulkopuolelta on niin järjetön.

  Mä myös koen että rape cultureenkin jeesaisi se kun saataisiin lisää naisia johtajien duuneihin. Kun naiset ei olisi niin isona prosenttijoukkona alaisina vaan pomoina. Kun miehet oppii työskentelemään ja olemaan naisen alaisuudessa, asenteetkin muuttuu. Kun naiset saa vahvuutta ja varmuutta olemalla enemmän päättävissä asemissa, asenteetkin muuttuu. Kun kilpailutilanteissa, josta löytyy useampaa sukupuolta, naisiin ei suhtauduta alentuvasti ja halveksivasti vaan potentiaalisena kilpailijana, asenteetkin muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkan vielä vähän koska vika kappale ei mahtunut mukaan :)

   Mä koen osana rape culturea myös ongelmalliseksi sen että raiskausta ja muuta alistamista käytetään osana sodankäyntiä. Ja joo, sota on ehkä aika kaukainen ajatus ja asia näin hyvinvointilänkkärille ja pullamössöskandinaaville mutta sitä suuremmalla syyllä niitä pitäisi musta ajatella. Kun meillä on siihen mahdollisuus! Meillekkin tänne tulee pakolaisia sota-alueilta ja on hyvin todennäköistä että sieltä joku nainen tai lapsi tulee joka on joutunut sodankäynnin välineeksi (itse olen ainakin oman duunin kautta törmännyt ko. ryhmään vaikka en ensisijaisesti todellakaan edes työskentele traumatisoituneiden ihmisten kanssa). En tiedä miten sotaretoriset teot saataisiin kuriin ja poiskitkettyä, yhtena isona tekijänä sodankäynnissä kun on ne siviiliuhrit ja niiden vahingoittaminen ihan tarkoituksella, mutta se on ihan sota-alueilla tutkittua että niin kauan kun naiset eivät koe oloaan turvalliseksi, ei rauha ole alueella mahdollista. Ja kun kerran tarkoitus olisi demokraattiseen ja tasa-arvoiseen maailmaan niin olisi ihan paikallaan miettiä näitä juttuja. Miksi se raiskaaminen olisi sotilaille yhtään sen sallitumpaa?

   Poista
  2. Erittäin hyviä pointteja! Ja mieletöntä, että pidät huolta kotona poikien kasvatuksessa että näistä asenteista päästäisiin eroon. On tärkeetä, että pojatkin opetetaan vastuullisiksi eikä aina vaan tyttöjä!

   Allekirjotan ehdottomasti ton turtumispointin. Aikuisena mä tajuan väärät kohdat mut etenkin nuorille teineille ne voi vaikuttaa oikeilta. Nuoret samaistuu ihan eri lailla ja esim. Pitbullin biisissä hoilattu "she said no, but I know it's on tonight" on vaan yks esimerkki biljoonasta, jotka voi vahvistaa teinien käsitystä siitä, että tommonen on ok. Kun media hyväksyy, siitä tulee se fiilis et koko maailma hyväksyy ja näinhän se on.

   Bongasin tutkimuksen (lähdettä en tsekannu tosin, vois googlaa jossain vaiheessa) jossa jenkeissä kysyttiin lukioikäsiltä, onko raiskaus ok. No ei ollu, mut kun sanan rape vaihto "force to have sex" se olikin jo monelle (tytöllekin!) jo ok. Sitä rajaa ei ymmärrä kun sitä hehkutetaan väärin!

   Poista
  3. Nyt luin tokan kommentin ja sanon että NIMENOMAAN JUMALAUTA! Se, että joku on sotilas, ei anna mun silmissä mitään erikoisarvoa tai -oikeuksia. Naisten ja lasten raiskaaminen ja vahingoittaminen pelon istuttamiseksi on niin vitun järkyttävää ja väärin. Ja sitä tapahtuu jatkuvasti. Sodankäynti yleensä on jo niin iso läjä paskaa etten nyt edes tarraa siihen, mutta sun kommentti oli kuin mun suusta. Aijjai, hyvä ketutus tuli!! :D

   Poista
 5. Tästä hyvä esimerkki on se, miten teinitytöt laulaa baareissa iloisina Blurred Lines -biisiä ilman mitään hajua, mistä siinä oikeesti lauletaan. "I know you want it, but you're a good girl..." "the way you grab me must wanna get nasty..." Hyi että. Tuun aina niin vihaseks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis mua raivostuttaa ku se on letkee ja hyvä biisi muuten mutta ne sanat on kyllä niin creepy :D "I'll give you something that will rip your ass in two", anteeks mitä helvettiä sä selität!:D

   Poista
  2. Tulee lähinnä mieleen tyrmäystipat :'D et ei kiitos tällä kertaa...

   Poista
 6. Hyvä teksti tärkeästä aiheesta. <3

  VastaaPoista
 7. Moi Sofia! Mä en yleensä harrasta omien juttujeni linkittelyä mutta koska olen sun blogiin useammankin kerran kommentoinut tästä aiheesta niin ajattelin nyt sulle linkata oman kirjoitukseni, kun kerrankin sain aiheesta itsekin kirjoitettua :) http://uusioperheenkuviot.blogspot.fi/2015/04/tyttopoika-sina-olet.html

  VastaaPoista