KAUHUSARJA: Freakshow

13.3.2015

Kauhusarja jatkuu, ja tällä kertaa vähän ristiriitaisella aiheella. Mietin pitkään kuuluuko tämä kauhusarjaan tai koko blogiin ollenkaan, koska en missään nimessä halua loukata ketään tai antaa itsestäni vääränlaista kuvaa, mutta päädyin kuitenkin tekemään tämän postauksen, ehkä American Horror Storyn neloskauden innoittamana. Tämän kauhusarjapostauksen aihe onkin siis friikkisirkukset.

Friikkisirkuksen, tai friikkiesityksen, varsinainen pointti oli siis esitellä epätavallisia ihmisiä. Enkä tarkoita nyt epätavallisella esimerkiksi matemaattisesti lahjakasta kolmevuotiasta, vaan fyysisesti epätavallisia. Ihmisiä on aina, ja tulee varmaankin aina kiinnostamaan ja pelottamaan erilaisuus, joka korostuu etenkin niissä ihmisissä, jotka poikkeavat fyysisestä normista. Friikkisirkuksessa lavalle nousee näitä erilaisia ihmisiä, joiden erilaisuutta sitten ihasteltiin, kauhisteltiin, seurattiin ja aplooderattiin.

Kauempana historiassa friikkiesityksiä oli esimerkiksi kuninkaan viihdykkeeksi, mutta 1800-luvulla britit ja jenkit tajusivat tehdä niistä rahaa tahkovaa bisnestä, vaikka siihenkin asti friikkiesityksillä toki pystyi itsenäisesti tienaamaan ja he olivatkin usein esiintyjiä ja viihdyttäjiä. Siinä missä aiemmin fyysisesti epämuodostuneet alkoivat ehkä itse kierrellä esiintymässä, friikkisirkukset keräsivät yhteen useampia erikoisia ihmisiä esiintymään ihmetteleville, monttu auki tuijottaville yleisöille.

Kaksipiippuinen juttu - toisaalta vedotaan siihen, että friikkisirkuksien esiintyjät eivät välttämättä työllisty kovin hyvin eli esiintyminen on heille helpoin ja varma elinkeino, toisaalta en voisi kuvitella itse tienaavani elantoni olemalla näytillä negatiivisessa valossa, kauhisteltavana. Friikkisirkuksien (ja samaan syssyyn voisi laittaa myös ihmiseläintarhat) takia on ollut myös ihan hirveitä asioita - ihmisiä on kidnapattu ja kaapattu esiintymään niissä; sanotaan, että ihmisiä on tahallaan väkivaltaisesti muovattu olemaan epänormaaleja, jotta heillä voisi tahkota rahaa.

f2
Tunnettuja esiintyjiä: "Hummeripoika" Grady Styles, Baby Ruth, Schlitzie ja Chang & Eng Bunker

Friikkisirkusesiintyjiä voivat olla esimerkiksi siamilaiset kaksoset, elefanttitautia sairastava, lyhytkasvuinen, hermafrodiitti, todella lihava tai millä tavalla tahansa fyysisesti normista poikkeava ihminen. Tunnettuja friikkejä on ollut mm., hyvin typistetyssä listassa:

- Lazarus ja Joannes Baptista Colloredo (1600-luvulla eläneet siamilaiset kaksoset, joista Lazarus oli kykeneväinen kävelemään ja fyysisesti normaali, mutta Joanneksen yläruumis roikkui hänen rintakehästään)
- Grady Styles ("Hummeripoika", 1900-luvulla elänyt mies jonka käsistä puuttui sormia ja nykysormien välissä oli nahkaa, saaden hänen kätensä näyttämään hummerin saksilta.)
- Chang ja Eng Bunker (Siamilaiset kaksoset, joista termi siamilaiset kaksoset on lähtöisin)
- General Tom Thumb (Oikealta nimeltään Charles Stratton, pisimmiltään 102-senttiseksi kasvanut mies)
- Fedor Jeftichew ("Koirakasvoinen mies", kärsi hypertrikoosista eli liikakarvaisuudesta, hänen koko kehonsa oli karvainen kasvoja myöten)
- Schlitzie (Mikokefaliasta kärsivä mies, eli hänen aivonsa ja päänsä olivat huomattavan pieniä, ja aiheutti myös huomattavaa jälkeenjääneisyyttä. Aikanaan nimitys mikrokefalikoille oli alentava "pinhead")
- Ruth Pontico ("Baby Ruth", friikkisirkuksessa esiintyvän liikalihavan naisen tytär, joka esiintyi myös sairaalloisen lihavuutensa vuoksi friikkisirkuksissa aikanaan - Ruthin sanoteen painaneen yli 300kg uransa alussa ja lihoneen parikymmentä kiloa vuodessa kuolemaansa asti)
- Jyoti Agme (listan nykyvahvistus, eli vuonna 1993 syntynyt maailman pienin nainen, 63cm pitkänä)

Vaikka nykyään varsinaisia friikkisirkuksia ei oikeastaan enää ole, ei niiden idea ole kadonnut mihinkään. Dokumentit epänormaaleista ihmisistä tahkovat rahaa, vaikka nykyään asennoituminen niissä on harvemmin "hyi, katsokaa tätä, herraisä minkä näköinen" niin kuin ennen, vaan ennemminkin selviytymistarinoita ja inspiraatiota - mutta yleisesti meininki edelleen sama, ihmisiä kiehtoo ja pelottaa erilaisuus. Guinnessin ennätyskirja täyttyy friikeistä siinä missä he ennen täyttivät lavaa. Myönnän itsekin suoraan, että esimerkiksi fyysisesti epänormaaleista ihmisistä kertovat dokumentit on mielestäni todella mielenkiintoisia.

f1
AHS:n neloskauden näyttelijöitä: "Amazoninainen" eli 202cm pitkä Erika Ervin, maailman pienin nainen Jyoti Agme, harvinaisen taudin vuoksi jalkansa lapsena menettänyt Rose Siggins sekä Mat Fraser, jonka molemmat kädet epämuodostuivat, koska hänen äitinsä söi Talidomidi-lääkettä raskaana ollessaan, ennen kuin huomattiin lääkkeen aiheuttavan sikiölle kehityshäiriöitä.

Varsinaista kauhuaspektia en itse siinä näe, mutta monia fyysiset poikkeavat oikeasti pelottavat, vaikka se typerää onkin. Kuitenkin Hollywood on, yllättäen, löytänyt bisnestä myös tästä - vuonna 1932 ilmestynyt elokuva Freaks kertoi friikkisirkuksesta, ja siinä näytteli oikeita friikkisirkuksien esiintyjiä, ja siitä nousi älytön haloo. Aiemmin mainitsemani American Horror Storyn neloskausi on nimeltään Freakshow, ja myös siinä esiintyy oikeita "friikkejä." Sarjasta voi bongailla useampiakin viittauksia ja kunnianosoituksia vuoden 1932 leffaan. Nykyään on jonkin verran olemassa friikkisirkuksia tai sen tyylisiä, ja niissä esiintyy myös ns. itsetehtyjä friikkejä, eli esimerkiksi ihmisiä, jotka ovat plastiikkakirurgian ja tatuointien avulla muuntaneet itsensä näyttämään joltain eläimeltä.

Fyysiset poikkeavuudet ovat omanlaistaan sosiaalipornoa, josta moni poikkeava on päättänyt hyötyä tienaamalla sillä elantonsa. Ihan ajatuksena tää on mielestäni hyvä asia - on totta, että joidenkin poikkeavuuksien myötä työllistyminen voi olla todella hankalaa, ja voin vain kuvitella, minkälaisten ennakkoluulojen, pitkien tuijotusten ja supinoiden keskellä he kasvavat ja elävät. Ehkä on jollain tapaa voimaannuttavaa kääntää se rikkaudeksi, kirjaimellisesti. En tietenkään voi koskaan tietää tai ymmärtää kunnolla, kun en itse sitä koe.

Sanon siis vielä, kuten alussa vähän sivusin, etten tahdo tämän postauksen tulevan teille ruudun toiselle puolelle niin, että pitäisin itse fyysisiä poikkeavuuksia kammottavina tai pelottavina, tai että kokisin pällistelyn olevan jotenkin hyvä juttu!

Vanhat kauhusarjan osat: VampyyritSarjamurhaajatScream Queens, Okkultismi

8 kommenttia :

 1. Tää on ehkä mielenkiintoisin postaussarja ever!!

  VastaaPoista
 2. Yhdyn Demin kommenttiin! Todella mielenkiintoinen, näitä lisää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 alkaa melkeen loppuu ideat kesken! :D

   Poista
 3. No joo! Kävin nuo linkitkin läpi ja en ees tienny, että American Horror Story on jatkunut! Kahtelin sitä muistaakseni Netflixistä tai Viaplaysta ja onhan se aika häiriintynyt, mutta kuitenkin tosi jännä! :o Ja tosi mielenkiintoinen postaus tosissaan! :)
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on! Neloskausi on ihan uus vielä, aloin kattoo sitä kun se oli n. puolivälissä jenkeissä :) mut ainakin vitoskausi on varmistettu ja kuulin vähä juttuu et´Jessica Lange poistuis (eiiiiiiiiiiii!!) ja sen tilalle tulis Lady Gaga :o

   Poista
  2. Joo mä katoin eilen neloskauden kokonaan...! :D Ei MITÄÄÄÄ? Mä just tyyliin Jessican takia katoin koko sarjaa mielenkiinnolla. Aivan siis paras näyttelijä pitkään aikaan mihin oon törmänny!! Ois saanu lähtä kuka tahansa muu niistä perusnäyttelijöistä, mutta ei tämä ihana rouva. <3 Voi harmi, jos pitää paikkansa! :/

   Poista
  3. Mä oon kans ihan rakastunu Jessicaan, mieletön näyttelijä! Nyt luin juoruja että se ois vitoskaudella sivuhahmona, esittäis Lady Gagan hahmoa vanhana flashforwardeissa? En jaksa oottaa että se kausi tulis niin ei tarvii arvailla :D

   Poista