So you want a tattoo...

27.1.2015

Kirjoitin jokin aika sitten arvostelupostauksen tatskapaikoista, joissa mun ihoa on koristeltu, ja takaraivoon jäi ajatus tehdä eräänlainen vinkkipostaus ihmisille, jotka harkitsee tatuoinnin ottamista. En tietenkään voi sanoa olevani mikään maailmanluokan asiantuntija, mutta useamman kuvan itseeni hakkautettua väitän tietäväni yhtä sun toista siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen, samalla ja jälkeen tatuoinnin ottamisen. Aloitetaan nyt ns. itsestäänselvyyksistä.


Älä ota tatuointia vain, koska se on siistiä. Mulla kävi siitä hyvä tuuri, että vasemman käsivarteni om-merkki eli ensimmäinen yhä näkyvä kuvani on edelleen mun mieleen. Myönnän nimittäin ihan suoraan, että heti täytettyäni 18 halusin ehdottomasti ottaa jonkun tatskan, sen ajan rahoilla mahdollisimman pienen. Kuitenkin välillä tuntuu törmäävän siihen, että tatskoja kadutaan myöhemmin, koska ne otettiin oikeasti vain ja ainoastaan siksi, että oltaisiin cool kun on mustetta ihossa. Ei näin.

tta1
lähde
Ota tatuointi, jolla on sinulle merkitystä - jos haluat. Faktahan tietenkin on, että pienennät todennäköisyyttä kyllästyä kuvaasi aika paljon jos otat sellaisen tatuoinnin, joka merkitsee sinulle jotain syvällistä. Esimerkkejä on lukemattomia - viittaus lempikirjaan/-leffaan/-sarjaan/-harrastukseen, perheenjäseniä edustava tatuointi (esim. lapsen syntymäaika, läheisen kuolinvuosi jne), jokin voimaannuttava lainaus..... Jokin sellainen tatuointi, jolla on oikeasti sinulle syvä tarkoitus. Sellaiset tatuoinnit ovat rakkaita. Kuitenkaan en näe absoluuttista pahaa siinä, että ottaa jonkin tatuoinnin vain, koska se on omasta mielestä kiva. Esimerkiksi mun lohikäärmeellä ei ole mitään syvällistä merkitystä - mä vaan tykkään hirveästi lohikäärmeistä ja niitä ympäröivistä taruista ja myyteistä. Ja tykkään edelleen myös tatskastani! Jos kuitenkin ottaa jotain kuvaa joka on "vain kiva", kannattaa varoa listaukseni ykköskohtaa.


Valitse kuvan tyyli huolellisesti. Erilaisia tatuointityylejä on kymmeniä, ellei jopa satoja, ja jokainen artisti tekee ne eri tavalla. Kaikkien tatuointien ei tarvitse olla ääriviiva-väri-varjo-tyyppisiä, vaan erilaisia taiteensuuntauksia löytyy ihonhakkaamisestakin. On pistetyötä, vesivärityötä, old schoolia, valokuvarealismia, minimalismia, aasialaishenkistä, alkuasukasheimohenkistä, erilaisia tekstitekniikoita... valitse tyyli kuvasi ja mieltymyksiesi mukaan. Esimerkiksi lohikäärmeeni on aasialaistyylillä kun taas Marilyn Mansonin kasvokuva valokuvarealismilla.


Valitse paikka ja artisti huolellisesti. Halvan perässä ei kannata juosta! Tottakai voi löytää todella laadukkaita paikkoja, joissa hinta on edullisempi kuin jossain toisessa laadukkaassa paikassa, mutta yleinen nyrkkisääntö on, että tatuoinnessa laatu todellakin maksaa. "Mun kaveri treenaa et tekee kotonaan eikä ota mitään maksuu" kuulostaa houkuttelevalta rahan kannalta, mutta kun ihoasi koristaa ihan järjettömän ruma tekele, ei enää naurata. (Toim.huom. kotonakin voi tehdä vaikka minkälainen mestari, mutta you get the point.)

Suurimmalla osalla tatuointipaikkoja on omat nettisivut tai ainakin Facebook-sivut, joissa useimmiten on kuvia heidän tatuoijiensa tekemistä kuvista. Kannattaa selata niitä läpi tarkkaan. Jokaisella artistilla on oma tyylinsä - onko se sitä tyyliä, jonka haluat ihoosi? Jos haluat kuvasi jollain erikoisella tyylillä (esim. vaikkapa vesivärityön) pitää varmistaa, että valitsemassasi paikassa on artisti, joka siihen erikoistuu tai vähintään osaa sitä tehdä. Kun mietitään, että otat kuvaa, joka on ihossasi ikuisesti, pientä vaivaa saa ja pitääkin nähdä saadakseen mahdollisimman hyvän lopputuloksen. Myös tatuointiliikkeissä paikan päällä on paperiversioportfolioita, joita kannattaa selata varausta tehdessä vaikka olisikin katsellut jo netistä.

tta2
lähde

Ole tiukka kertoessasi, mitä haluat, mutta kuuntele artistia. Kun tatuointiaikaa varaa, selitä laajasti ja yksityiskohtaisesti juuri minkälaisen kuvan haluat. Kaikenlaiset esimerkkikuvat ovat enemmän välttämättömyys kuin plussa ja kannattaa oikeasti kertoa mahdollisimman paljon haluamastaan kuvasta - tatuointiartistilla on tottakai oma taiteellinen näkemyksensä, mutta hän ei voi lukea ajatuksiasi, ja valmis kuva ihossa olisi aika karseaa huomata, että vaikkapa varjostus on vääränlainen. Kuitenkaan ei kannata olla liian jääräpää - tatuoijat ovat ammattilaisia, jotka tietävät kyllä, mikä on parasta. Jos tatuoija sanoo, että ideasi on vaikea toteuttaa ja ehdottaa parempaa tapaa, kuuntele. Tietyt värit pysyvät ihossa huonommin, pienissä kuvissa liiat yksityiskohdat helposti suttaavat koko kuvan... tatuoija ei perseile, jos hän neuvoo sinua muuttamaan vähän mieltäsi.


Varaudu maksuihin. Isommasta kuvasta puhuttaessa yleensä kaikki paikat ottavat jonkinlaisen varausmaksun, yleisin on käsittääkseni 50-100e ja se kuuluu tatuoinnin lopulliseen hintaan. Etenkin isot ja värikkäämmät kuvat voivat oikeasti maksaa maltaita, eikä tinkiminen yleensä paljoa mitään auta - paitsi ärsyttää tatuoijaa. Varmista, että sinulla on oikea summa mennessäsi ottamaan kuvaa. Useimmiten olen maksanut käteisellä, kaikilla ei korttikoneita välttämättä edes ole, eli varmista maksutapakin etukäteen.


Varaudu kipuun. Kipu on todella yksilöllistä. Minulla on ystäviä, joilla on tatuointeja paikoissa, joita yleisesti pidetään todella kivuliaina (esim. kylki, jalkapöytä, kainalon alue...) ja he kertovat tatuoinnin lähinnä kutitelleen. Minulla on tatuointeja kohdissa, joita yleisesti ottaen pidetään kivuttomimpina (esim. kyynärvarsi) ja minua on aina sattunut todella paljon. En kestä hyvin kipua ja olen aina varoittanut tatuoijia siitä etukäteen - kerron, että luultavasti sitten inisen ja vaikeroin suurimman osan ajasta, koita kestää mua! Jos todella tahtoo sen kuvan, kivun kyllä kestää, mutta jos pelkää ison kuvan kohdalla kivun olevan liikaa, voi kysyä josko tatuoimisen jaksottaisi vaikka kahdelle tatuointikerralle. Käsittääkseni Emlan-tyyppisiä puudutusvoiteita ei suositella, mutta sekin kannattaa tarkistaa juuri siltä ihmiseltä, jolta kuvaa on menossa ottamaan. Itse harkitsen sitä seuraavalle kerralle... Tatuoidessa tulee myös verta, älä säiky.


Älä pelleile jälkihoidon kanssa. Surullisen iso osa pilalle menneitä tatuointeja ei ole mennyt pilalle artistin työn vuoksi, vaan asiakkaan oman peeloilun. Tatuointipaikoista saa aina kirjalliset hoito-ohjeet mukaan - ne ovat raamattusi. Mieluummin vaikeutat vähän omaa elämääsi vähäksi aikaa kuin surkuttelet myöhemmin rumaksi muuttunutta kuvaa. Ohjeisiin mm. kuuluu, ettei tatuointi saa alkuaikoina olla suorassa auringossa, pitkään vedessä (uinti, kylpy) ja sen hellävaraisesta puhdistamisesta ja rasvaamisesta pitää pitää huolta. Tatuoinnin jälkihoito ei kestä niin kauaa (omani ovat kaikki parantuneet alle kuukaudessa), etteikö sitä jaksaisi tehdä kunnolla.


Muista puskaradio! Itse ainakin tykkään, että jos koen saaneeni jostain paikasta hyvää palvelua ja hienon kuvan, suosittelen sitä myös muille. Ei siis vain tatuointien kohdalla tietenkään, mutta usein jos joku tuttuni pohtii tatuoinnin ottamista, suosittelen jotain mielestäni hyvää artistia ja paikkaa, koska toivon tietenkin tuttujeni ottavan vain hienoja ja laadukkaita kuvia.Jos nyt vaikka näillä ohjeilla joku pääsisi alkuun! Mua ainakin jännittää aina kun olen ottamassa tatuointia, eli jännäämistä ei kannata pelätä. Oikeastaan tykkään tatuoinnin ottamisessa juuri kaikista vaiheista paitsi siitä itse kivusta - rakastan sitä jännitystä, kun alkaa suunnittelemaan ja varaamaan aikaa. Rakastan sitä vatsanpohjan kutinaa, kun on matkalla tatuoijan luo ja rakastan myös sitä, kun voi seurata, miten kuva etenee. Valmiin työn ihastelu on mieletöntä, kun kuvaan on oikeasti 100% tyytyväinen ja voi olla ylpeä siitä, että kantaa sitä lopun elämäänsä! Jätinkö teidän mielestänne jotain oleellista pois?

20 kommenttia :

 1. Pakko lisätä tähän vielä että kannattaa syödä hyvin! Ehkä jopa ottaa jotain välipalapatukkaa yms mukaan, kokemuksesta voin kertoa että tyhjällä vatsalla ei missään tapauksessa kannata mennä. Viimeksi jotenkin ihan vaan unohdin syödä ja neljän tunnin session päätteeksi meinasin oksentaa lähtiessä (postin kassalle, not cool) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toi on muuten hyvä pointti! :D nyt kun aloin miettimään nii oon menny syömään melkeen aina suoraan kuvanoton jälkeen!

   Poista
  2. Jos on tosi kipuherkkä ja alkaa pyörryttää herkästi, niin silloin kannattaa syödä hyvissä ajoin useita tunteja ennen tatskaamaista. Ei ole myöskään cool oksentaa silloin kun tatuointia tehdään. Paikan päälle voi syötävän lisäksi myös varata jotain sokeripitoista juotavaa kuten limpparia tai mehua, tai esim. Siripiri tabletteja. Niillä voi saada huonoa oloa pois, jos se johtuu esim. verensokerin laskusta, eikä syöminen tunnu hyvältä idealta just silloin.

   Poista
 2. Ite otin syksyllä ekan tatuoinnin tohon kylkeen ja mua peloteltiin siitä kivusta nii paljon että päätin laittaa emlaa:D otin ihan pienen tekstitatuoinnin, kesti joku 45min, eikä sen kanssa ainakaa ollu mitään ongelmaa. Se vaa pitää laittaa 2-3h aikasemmin että ehtii kunnolla puuduttaa sen alueen. Mutta ei tuntunu kyllä missää! Seuraava pitää kyl ottaa varmaa ilman ihan vaa et tietää miltä se sit tuntuu oikeesti:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Ehkä mä ens kerraks laitan :) tatuoinnit on ihania, mut kipu ei! :D

   Poista
  2. Noiden puudutteiden kanssa vaan saa myös olla varovainen. Ainakin Emlan kanssa. Sitä ei saa käyttää älyttömän isolle alueelle (mä käytän ko. ainetta duunissa ollessani päivittäin ja meille on ohjeistettu että ei kämmentä isommalle alueelle, emlan omissa ohjeissa lukee että ei a4-kokosta isommalle alueelle) koska on pystytty osoittamaan että sen käyttö on ollut yhteydessä sydänpysähdyksiin. Ja mitä lähempänä sydäntä ollaan, sen varovaisempi emlan kanssa pitää olla.

   Nyt en ole satavarma muiden tuotteiden kohdalla mutta emlassa on kahta eri puuduttavaa ainetta (lidokaiini ja prilokaiini) ja sentakia sillä tuotteella on tuo riski. Lidokaiinia on mun käsittääkseni kaikissa puuduttavissa vaikuttavana aineena mutta mun tietämyksen mukaan emla on ainoa jossa on siis kahta eri. Eniveis, mä olen tykännyt vähän huonoa kun nämä puudutteet on tulleet käyttöön myös tatskoissa, en ole vielä toistaiseksi törmännyt yhteenkään tatskan ottajaan joka olisi tiennyt esimerkiksi tuosta emlan ohjeistuksesta että sen kanssa ei saa ihan mielinmäärin läträtä. Yleensähän puudutetta laitetaan kun tatuoidaan isompaa aluetta ja sitten tulee justiinsa toi kokoasia vastaan.

   Poista
  3. Okei, oli mullekin ihan uutta informaatiota! Erittäin hyvä tietää, kiitos!

   Poista
 3. Mä oon halunnu tatuointia nyt 10 vuotta enkä oo edelleenkään ottanu, koska en tiiä sellasta kuvaa johon oisin aina tyytyväinen. Nuorempana halusin vielä enemmän ja oli jo tosi lähellä etten menny ottamaan delfiiniä. Nyt taas mietin onneks en sillon päässy liikkeeseen saakka :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D joillain käy noin päin! Eihän sitä kuvaa kannata ottaa jos ei oo varma että siitä tykkää :)

   Poista
 4. Mietin tatuointia vuosia, kunnes eräänä päivänä repäsin ja kävelin huolella valitsemaani puotiin. Kuvaa hiottiin hiomistaan kunnes se oli melkeinpä täydellinen! Kolme kertaa = 21 tuntia = 1200e istumis alennuksineen. En voisi olla tyytyväisempi. Seuraava kuva jo suunnitteilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuuuu! Oliko sleeve kyseessä? ♥____♥

   Poista
  2. Ei sleeve noin halvalla irtoa. :DD Ihan vain toinen rinta. :p

   Poista
 5. Kivoja nää tatskajutut :) mulla on selässä kukka, jonka otin tosi nuorena. Onneksi se on kuitenkin edelleen mieleen, aion vaan jatkaa sitä joskus kun siihen on rahaa. Käteen on tulossa tatuointi lapsista & nyt ihan lähiaikoina käyn ottamassa pienen roomalaisen kutosen "sisarustatuoinniksi". Meitä on kuusi lasta ja ollaan tosi tiivis porukka, joten haluttiin yhdistävä juttu. Kolmella mun pienemmällä(:D !) sisaruksella on jo samanlaiset, joten ehkä mun olisi aika ryhdistäytyä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) ei oo mun yleistä aihealuetta :D ihana toi sisarustatskaidea! Pitäsköhän meidänkin nelikon:')

   Poista
 6. Itselläni ei ole tatuointia, mutta haaveilen kovasti! Tästä vinkkilistasta oli iso hyöty! :)

  VastaaPoista
 7. Mulla on yksi pieni kuva niskassa. Otin 17-veenä koska halusin vaan jonkun eikä sillä siis ole mitään syvällisempää merkitystä. En mä sitä inhoa mutten rakastakaan ja sijaintinsa ansiosta en useimmiten edes muista koko kuvaa. :D jotain lapsiin liittyvää haluaisin nyt kun tämä poikasen pikkusiskokin on saatettu turvallisesti maailmaan. Pitää pohtia tarkkaan ettei ala myöhemmin harmittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha mäkin usein "unohdan" noi kuvat joita en koko ajan nää! Se on jännä:D

   Poista
 8. Tämä tuli ihan oikeeseen aikaan, kun alan tässä varmaan pikkuhiljaa opettelemaan kaikkee tatuointiin liittyvää kun mulla on kesäkuussa ensimmäisen tatuoinnin aika! En siis yhtään tiedä miten tulee käymään, mutta päätin sitten ottaa aika isonkin tatuoinnin käteen ja vielä värillisenä. Voi olla virhe, koska en sitä kipua tiedä minkälaista tulee sitten olemaan. Kaikki vinkit kyllä otan mielellään vastaan ja kuulin just, että kannattaa varata syömistä sinne ettei ala heikottamaan. :D Mä sit mietin tuota raha-asiaa, että jos sille tyypille lähettää sen kuvan spostissa ja selittää suunnilleen minkä kokoinen niin osaako ne yhtään sanoo et paljonko tulis maksamaan... nimittäin en yhtään tiedä minkä verran se tatska tulisi maksamaan ja mietin just et pitäskö vaan varata mahdollisimman paljon rahaa mukaan. Huh. No vielä kesäkuuhun aikaa miettiä näitä asioita! :)
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysy ihmeessä hinta-arviota :) mun isommissa mennyt aina niin, että kun ollaan suunniteltu kuva ollaan sovittu hintfa samalla. Tsemppiä!:)

   Poista