Kirjatärpit #3

6.12.2014

Moni saattaakin muistaa pari edellistä kertaa, kun olen blogissani listannut kirjoja, jotka kannattaa lukea - tässä postaus #1 ja #2! Opin lukemaan viisivuotiaana ja olen aika lailla siitä asti ollut pesunkestävä lukutoukka. Nykyään tuntuu että aikaa kirjoille on ihan liian harvoin ja ihan liian vähän, vaikka enemmän se on ehkä siitä kiinni, ettei sitä aikaa osaa niille välttämättä tehdä. Siinä missä saatan ahmia Netflixistä jotain telkkarisarjaa supervauhdilla, ei mukamas ole aikaa lukea kirjaa välttämättä edes kerran viikkoon. Seliseli, pitää tsempata ja palata sivujen pariin pikimmiten!

Kuitenkin nyt ajattelin esitellä vähän lisää mahtiteoksia, joista olen ite tykännyt ne kahlatessani. Osuuko silmiin entuudesta tuttuja?

book1

Anthony Brunon Seven eli Seitsemän on kirja, joka perustuu elokuvaan. En itse asiassa ollut siitä tietoinen vaan luulin samannimisen trillerin pohjautuvan tähän kirjaan, ja lukiessani kummastelin, miten tarkasti elokuva seuraakaan kirjan juonta... kunnes googletin ja selvisi, että sehän meni toisin päin. Varmasti monelle tutussa tarinassa siis New York Cityssä vanha konkarikyttä ja juuri alueelle siirtynyt nuorempi kyttä tutkii sarjamurhaajatapausta, jossa jokainen kuolema on kuin yksi kuolemansynneistä. Leffan nähneet siis tietävät kirjan kannesta kanteen, mutta se on silti aika viihdyttävää luettavaa!

Jeff Longin The Descent eli Helvetin Piirit on kauhukirjallisuuden ykkönen. Se voi johtua jonkinasteisesta luolakammostani, mutta tämä on kenties pelottavin ja kiehtovin kirja, jota olen koskaan lukenut. Kirjassa seurataan muutamaakin tarinaa, mutta pääsääntöisesti tarina kertoo siitä, miten ihmiset löytävät maan alta valtavan, koko maapallon laajuisen luolaston, jossa asuu murhanhimoinen laji hadaalit, eräänlainen hybridilaji, homo sapiens toiseen suuntaan kehittyneenä. Kirjassa seurataan mm. tutkimusjoukon laskeutumista luolastoon tutkiakseen sitä, sen eläimistöä, sen maantiedettä... Hehkutan tätä aina kauhukirjallisuudesta puhuttaessa, tämä on loistava kirja.

Jeff Longin Deeper eli Helvetin Sydän on jatko-osa edelliselle, aivan yhtä loistava kuin edeltäjänsä, paikoin jopa hyytävämpi ja raaempi. Eräänä Halloween-yönä Yhdysvalloissa leviää kauhun aalto, kun hadaaleja putkahtelee maanpinnalle ja kymmeniä lapsia kaapataan maan alle. Maanalaisiin luolastoihin heidän peräänsä lähtee yksityinen pelastusjoukko, jota johtaa nainen, jonka tytär on kaapattu ja aviomies kuollut yrittäessään pelastaa tyttöä. Olen lukenut sekä tämän että edeltäjänsä useampaan otteeseen, eli vaikka tiedän mitä kohta tapahtuu, selkäpiitä karmii silti joka kerta.

H.G. Wellsin The War of the Worlds eli Maailmojen Sota on todellista vintage-scifiä! 1800-luvun lopulta peräisin oleva lyhyehkö romaani on yksi ensimmäisiä avaruusolioiden maapallonvalloituksesta kertovia kirjoja. Se on scifigenren kulmakiviä, klassikko, joka jokaisen scifirakastajan pitäisi lukea! Siitä tehty Tom Cruise-leffa on... ihan ok, mutta suosittelen ehdottomasti mieluummin tätä paperiversiota tarinasta. Pähkinänkuoressa minä-muotoinen kertoja kertoo päivästä joka alkoi tavallisesti, mutta jonka aikana marsilaiset hyökkäsivät maapallolle.

book2

Myönnän olevani tässä puolueellinen, mutta mitä elämänkertoihin tulee, on Marilyn Mansonin ja Neil Straussin kirjoittama Mansonin elämänkerta The Long Hard Road Out Of Hell on todellakin luettavan arvoinen teos. Herra itse ei varmaan ole kellekään tuntematon, mutta hänen taustatarinansa voi olla - ja se on just niin shokeeraava ja kieroutunut, kuin voi odottaakin.

Anne Ricen Interview With The Vampire eli Veren Vangit on osa Anne Ricen novellikokoelmaa, The Vampire Chronicles. Kauan ennen Twilightia oli Ricen vampyyritarinat, jotka painiikin ihan eri sarjassa - jos haet vampyyritarinoita, joita ei ole höystetty romanssilla ja laimennettu teini-ikäisille sopivaksi, kannattaa lukea näitä. Veren Vangeissa Louis-niminen vampyyri kertoo elämäntarinaansa nuorelle reportterille - sitä, miten hänestä tuli vampyyri ja mitä kaikkea se pitää sisällään. Kirja on poikinut myös elokuvan, jossa näytteli mm. Brad Pitt.

Virginie Despentesin Baise-Moi eli Pane Mua kertoo kahdesta ranskalaisnaisesta pienessä ranskalaiskylässä. Toinen kyllästyy elämäänsä prostituoituina, toinen on pikkurikollinen joka joutuu raiskatuksi - ja tavatessaan juna-asemalla he ymmärtävät, että heidän molempiensa sisällä on samanlaista vihaa yhteiskuntaa kohtaan. Kirja provosoi, shokeeraa ja asettaa kysymyksiä, joita ei edes haluaisi kysyä. Siitä on myös tehty samanniminen elokuva, jonka takana on myös Despentes itse!

Joe Hillin Heart-Shaped Box eli Sydämen muotoinen rasia on kauhukirja, jonka vasta luettuani opin, että Hill on kauhumestari Stephen Kingin poika - enkä enää ihmetellyt, miten kirja oli niin hyvä. Se kertoo parhaat vuotensa ohittaneesta rock-tähdestä, joka ostaa nettihuutokaupasta kuolleen miehen puvun, jonka luvataan kummittelevan. Ja siinähän muuten oikeasti kummittelee, eikä todellakaan sillä hyvällä tavalla. Isänsä jalanjälkiä seuraten Hill on luonut loistavan debyyttiromaanin, joka todellakin pelottaa!

book3

Christopher Mooren The Lust Lizard of Melancholy Cove eli Hiljaisen poukaman himolisko on kirja, josta en ole koskaan kuullut, mutta jonka bongasin joskus teini-ikäisenä kirjaston poistolaarista ja ostin itselleni - onneksi. Mielettömän hauska romaani kertoo Pine Covesta, jossa maailma menee päälaelleen, kun saman päivän aikana kaupungin psykiatri päättää vaihtaa kaikkien mielialalääkkeet (joita on jaellut ovista ja ikkunoista, koska ei jaksa tehdä työtään kunnolla) plaseboihin ja merestä nousee himokas merihirviö, jonka levittämät feromonit ajavat koko kaupungin halujensa valtaan.

Pedro Juan Gutiérrezin Trilogia sucia de La Habana eli Likainen Havanna Trilogia on jostain täysin kummallisesta syystä jäänyt aiemmista pois - se on nimittäin yksi ehdottomia lempikirjojani. Likaisen realismin parhaimmistoa edustava romaani kertoo Pedro Juanista, freelance-toimittajasta, joka yrittää selvitä hengissä Kuubassa tekemällä hanttihommia aina kun pystyy ja antautumalla hedonismiin. Kirja on roisi, rivo, ronski ja rönsyilevä - parasta laatua.

Eve Hietamiehen Yösyöttö lienee monelle tuttu! Se on yksi niitä harvoja kirjoja, jotka mun on vain pakko lukea loppuun niin pian kuin mahdollista, enkä malta laskea niitä käsistäni ollenkaan. Se kertoo Antista, miehestä jonka pitäisi elää elämänsä onnellisinta aikaa. Hänelle on juuri syntynyt esikoispoika. Mutta onnellisen perhearjen sijaan Antti jääkin yksin, kun tyttöystävä työntää synnärin ovilla nyytin syliin, sanoo ettei vaan pysty ja hyppää taksiin. Tarina välillä naurattaa ja välillä itkettää, kun seurataan uunituoretta vanhempaa, joka rämpii eteenpäin toivoen pärjäävänsä edes jotenkuten. Jatko-osa Tarhapäivä on muuten ihan yhtä loistava!

Qiu Xiaolongin Red Mandarin Dress eli Punapukuiset naiset on dekkari, jossa ylikomisario Chen tutkii Shangaissa sarjamurhaajatapausta. Nuoria naisia kuristetaan ja jätetään julkisesti näytille perinteisessä kiinalaisasussa. Chen käyttää psykoanaalyyttistä menetelmää, jota ei Kiinassa silloin käytetty vaan jonka Chen oppi itse kääntämällä länsimaisia kirjoja. Kirjassa käsitellään kulttuurivallankumousta, sen vaikutusta Kiinaan ja sen kansalaisiin, ja se on näin länkkärin näkökulmasta todella mielenkiintoinen otanta muuttuvasta Kiinasta. Xiaolong on tehnyt useampia Chen-romaaneja, joista myös Tapaus Mao on todella hyvä. En yleensä ole mikään maailman kovin dekkarifani, mutta Xiaolongin teokset kyllä pitää otteessaan!

8 kommenttia :

 1. Toi descent. Meinasin alkaa itkee koska se on nii HUONO ! Ei muuta t. Ida lol

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mitä, kirjako ?? Samanniminen leffa ei liity tähän kirjaan! :D

   Poista
  2. Onhan se leffa tehty sen kirjan perusteella. Mutta kirja on kyllä mahtava ja leffa ei niinkään.

   Poista
  3. Siis mitäh, eihän? Eihän ole? Älä sano että on! Oli pakko googletella, ja en löytänyt mitään tietoa siitä, että olisi tehty sen kirjan perusteella, onneksi, koska eihän ne liity toisiinsa millään lailla? Niissä on vaan samantyylinen monsteri?

   Koko sen ajan kun oon rakastanut Longin kirjojra oon toivonut että niistä tehtäisiin leffat! Mun mielestä niistä saisi aivan mielettömän upeita elokuvia jos kirjalle oltaisiin edes semiuskollisia, kaikki ne erilaiset hadaalien uhrit ennen varsinaista hyökkäystä, niiden upea kaupunki ja yhteiskunta maan alla, Ike, Ali, kaikki!

   Koska en löytänyt infoa toivon ettei tää oo totta! :D

   Poista
 2. Olipa paljo mielenkiintosia kirjoja. Kaikki oikeastaan semmosia, joista ei oo ees kuullutkaan...

  VastaaPoista