Best songs ever vol 2

2.12.2014

Tämän vuoden helmikuussa tein ensimmäisen best songs ever-postauksen, jolle olisi jo aika korkea aika saada jatkoa! Selittääkseni vähän paremmin kuin viime kerralla mainittakoon, että tämäntyylinen listahan on usein aika vaihteleva. On joitakin biisejä, jotka pysyvät ikuisesti niinä biiseinä, jotka kahlitsee paikoilleen ja herättää tunteita heti ensimmäisestä sekunnista asti, jotka jotenkin vaan ryömii sinne ihon alle ja porautuu luihin ja ytimiin. Kuitenkin jo mielialat vaikuttavat paljon siihen, mitä tulee juuri silloin kuunneltua, eli vaikka pitäisin jotain yhtenä maailman parhaistakaan biiseistä, saattaa mennä pitkiäkin aikoja etten kuuntele sitä ollenkaan. Listan kakkososaan kokosin nyt siis lisää sellaisia lauluja, jotka jostain syystä vaan iskee muhun aivan överisti.


Die Antwoord nyt on tunnetusti yksi mun lempibändejäni, eli ei tule yllärinä, että useampikin heidän laulunsa kuuluu mun ultimaalisiin suosikkeihini. Se, mikä Strunkissa nimenomaan iskee, on se unenomainen utuinen tunnelma. Yolandi käyttää äänensä pikkutyttövibaa jotenkin tavallista hyytävämmin, ja Ninjan hento laulu kuulostaa yllättävän hyvältä. Kun kuuntelen tätä laulua, tekee mieli laittaa silmät kiinni ja heijata puolelta toiselle sen tahdissa. Niin ihana!

Examplen muutaman vuoden takainen listaviisu Won't Go Quietly iski muhun jo silloin jostain syystä todella lujaa. Toki olen erinäisten jyskytysmusiikkien ystävä, mutta yleensä tämmöinen nk. perustanssimeininki ei ole ihan mun juttu - mutta tässä on jotain, joka sytyttää. Brittifetissiäni ajatellen varmasti brittiaksentti, mutta muutenkin, alusta loppuun tää biisi jotenkin vaan saa mun ihoni kananlihalle, ja nimenomaan sillä hyvällä tavalla.


Imagine Dragons vei mun sydämeni täysin noin vuosi sitten, eikä sitä ole kuulunut takaisin - enkä sitä kaipaakaan. Äkkirakastumisia uusiin bändeihin mulla tulee nykyään harvemmin, ja ensimmäisiä kertoja Radioactiven kuullessani pidin sitä ihan hirveänä sontana. Pikkuhiljaa se kuitenkin alkoi kuulostamaan ihan hyvältä, ja jäin täysin koukkuun kolutessani heidän studioalbumiaan läpi ensi kertaa. En omista fyysisesti itse levyä, mutta ainakin Spotifyssa nämä kaksi laulua - Nothing Left To Say ja Rocks - ovat yksi tiedosto, kaksi laulua samassa nauhoituksessa lyhyellä hiljaisella tauolla välissä. En tiedä miksi, ja vaikka ne ovat biiseinä ihan erilaisina, ne on mielettömiä niin parina kuin erikseenkin. Ensimmäinen on väkevä ja tummasävytteinen, joka aiheuttaa tämäkin väristyksiä, toinen on iloinen ja pirteä ja tuo hyvän mielen todella pahaankin päivään.

Suuri rakkauteni Blue Octoberiin ei myöskään varmaankaan tule monelle mitenkään uutuutena. Jenkkirokkareiden paikka mun top-listoilla on pitkäaikainen ja pysyvä, kuten myös heidän jumalaisten laulujensa määrä. Jump rope on heidän kevyempää settiään, ja aiheuttaa samanlaisia fiiliksiä kuin edellisen kohdan Rocks. Vaikka olisin surullinen, pahalla päällä, maassa, laulu alkaa hymyilyttämään, saa uskomaan parempaan, nostaa fiilistä ja saa olon kuplimaan. Tämä biisi myös ihan tunnelman lisäksi sanoituksillaan - up, down, up, down, remember life's like a jump rope.


Phantogram on sellainen bändi, jonka tuotantoon en ole kovin syvällisesti edes tutustunut, mutta joiden ylläoleva You Are The Ocean tulee heti mieleen maailman parhaista biisistä puhuttaessa. Olen aika fiilistejätyyppiä, ja jos jokin biisi saa mulle sellaisen movie moment-fiiliksen - tiedättekö, mitä tarkoitan? Sellaisen eräänlaisen kropasta irtautumisen, että biisi ei todellakaan ole vain taustamusiikkia vaan se vaatii täyden keskittymisen, ja tuntuu että kuuntelet sitä joka solullasi? Tämä on yksi niistä lauluista, joka sen fiiliksen tuo. Se on yksi kauneimpia tietämiäni rakkauslauluja. 'Cause you are the ocean, and I'm good at drowning.

Kun pikkusiskoni asui vielä Suomessa, hän hyräili ja lauleskeli hiljaa jotain laulua. En ollut ennen kuullut sitä, mutta pidin siitä. Se oli Asaf Avidanin One Day/Reckoning Song, joka toki ansaitsisi myös paikkansa tässä listassa, mutta sen siltä tällä kertaa varastaa herran toinen kipale, Weak. Se on kaunis ja melko hyväntuulinen veisu, jonka sanat ainakin mulle avautuu kipeänä rakkauslauluna suhteesta, joka ei mene ihan putkeen. Rakastan biisin akustista fiilistä ja Avidanin persoonallista ääntä. (Pakko mainita turhana tietona: Nicolla ja mulla on usein aika erilaiset musiikkimaut, ja tätä biisiä Nico kuvaili sanomalla "taas tätä sun hipsteripaskaa.")


Bright Eyesin Lua on ollut mulle aina aika tunteellinen biisi. Kuuntelin tätä paljon teininä, kun elämä tuntui olevan ihan kamalaa ja koko maailma ihan hanurista, ja se jostain syystä lohdutti. Mulla on tietynlainen viharakkaussuhde Bright Eyesiin, koska osa heidän biiseistään on mun mielestä todella huonoja, mutta sitten esimerkiksi Lua on sellainen, että alkaa itkettämään aina sitä kuunnellessani, etenkin jos on vähänkään surumielinen olo. Teininä mulla oli yksi todella hyvä ja läheinen ystävä, jonka kanssa yhteydenpito on ikävä kyllä sittemmin loppunut kokonaan, mutta muistan, kuinka kymmisen vuotta sitten hän tuli Turusta Helsinkiin ja lauloimme tätä yhdessä Rautatieasemalla hänen akustisensa säestämänä.

Tässäkin yksi elämäni rakkaus vuosien takaa! Olin jo aika lailla unohtanut koko Beatsteaksin olemassaolon, en ymmärrä miksi, mutta en ole kuunnellut heitä vuosiin. Alunperin bongasin heidät, kun sinkku Hand In Hand tuli MTV:ltä, ja popitin heitä teininä paljon. Nyt en ole varmaankaan viiteen vuoteen edes muistellut heitä, mutta kun mietin viimeistä biisiä tähän postaukseen tasaparien saamiseksi, Disconnected vaan pulpahti mieleen ihan puskista. Se oli ensimmäisiä movie moment-biisejäni, jotka mainitsin aiemmin tässä postauksessa, ja monina iltoina makasin pimeässä makkarissa silmät kiinni ja fiilistelin tämän biisin vähintään kerran läpi ennen nukahtamistani.


Mitä biisejä teidän lisoiltanne löytyy?

2 kommenttia :

 1. Oi, ihania lisiä kuunneltavien biisien ja artistien listalle!
  + Pssst, ootkos kuullut ikinä Amanda Palmerin versiota Luasta? (https://www.youtube.com/watch?v=79c5gffVqnc) Oma suosikkini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tekis mieli kirkua, muttakun Shiri nukkuu! Upea Lua, upea Amanda, ja yhdessä! KIITOS! ♥♥♥

   Poista