Teetkö mulle bannerin?

1.11.2014

Toim. huom. yksi monista blogeistani ennen tätä blogia oli Fuckscars.org, ja löysin netin syövereistä kolme banneria, jotka väsäsin aikanani sinne. Käytän niitä nyt postauksen kuvituksena! Ne ovat siis suurin piirtein 3-4v vanhoja ja kuvateksteissä selitän niitä vähän!

Ajattelin nyt tehdä ihan oman postauksensa tästä aiheesta, koska mulla on tästä oikeasti paha mieli, vaikka ei missään nimessä pitäisi olla. En halua missään nimessä kuulostaa ylimieliseltä tai tylyltä, joten lukemattomien vastailujen jälkeen ajattelin kirjoittaa vähän pidemmin tähän - aiheena nyt siis minä ja mm. bannerien teko.

En tiedä muistaako moni, kun perustin lyhytkestoisen sivun, jossa myin nimenomaan graafisia ja koodailuun liittyviä taitojani - eli siis nettisivujeesiä, bannereita, kokonaisia ulkoasuja jne. Sinne tuli heti ensimmäisen aukiolotunnin aikana noin 30 kommenttia, suurin osa anonyymejä, jossa raivottiin että olen törkeä veronkiertäjä ja musta ilmoitetaan kyllä verottajalle samalla sekunnilla, kun yhdenkin bannerin väsään. Rehellisesti olen sitä mieltä että jos puhutaan viidestä eurosta tai kympistä niin verottajaa on aika turha vaivata, samalla pointillahan kaikkien jotka myy huutonetissä, nettikirppareilla tai oikeilla kirppareilla tavaraa tulisi maksaa veroja tienestistään. Mutta kuinkahan moni maksaa veroja kirppispöytänsä tuotoista? Suljin kuitenkin sivun ja luovuin ideastani tienata rakkaalla harrastuksella.

esim2
Tämä on yksi mun lemppareistani ikinä! Piti vähän pienentää että mahtui tähän, mallin suusta tulevassa pinkissä laatikossa lukee siis FUCKscars. Kuvat bongasin muistaakseni yhdestä Livejournal-ryhmästä, jonne ihmiset ympäri maailmaa lisäävät HD-kuvia muotikuvauksista. Tykkäsin tässä kuvauksessa väreistä ja outoudesta - siispä otin lempparikuvani ja blendailin niitä yhteen. Muokkasin värejä, valoa, kotnrastia ja tein "filtterin" eli laitoin bannerin päälle useamman värikerroksen ja vaihtelin niiden läpinäkyvyyttä jne.
Mua arvosteltiin myös siitä, että otin rahaa bannereista, joita moni tekee ilmaiseksi. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että kymmenen vuoden kokemuksella ja kalliilla kuvanmuokkausohjelmalla (kuvanmuokkausohjelmissa on valtavia eroja) laatu on erilaista kuin sellaisessa tapauksessa, jossa banneria ilmaisohjelmalla väsää ihminen, joka nimenomaan haluaa harjoitella niiden tekemistä, koska ei ole tehnyt niitä montaa eikä kauaa. Ja jos miettii mitä maksaa oikeasti ammattilaisten tekemät nettisivut, asettamani 10€ hinta bannerille on naurettavan alhainen - ammattilaisen kokonaan suunnittelema nettisivu maksaa ihan helposti jopa tuhansia. Koska en ole ammattilainen vaan itseoppinut ja tarkoituksena oli saada taskurahaa, en hintoja myöskään kovin korkealle asettanut - kokonaisen nettisivun suunnitteluhinnaksi olin asettanut 100€. Otetaan myös huomioon, että en todellakaan tee banneria kymmenessä minuutissa, ellei kyseessä ole todella simppeli kuva+teksti-tyylinen banneri. Mutta esimerkiksi blogin tämänhetkinen banneri vei multa yli kaksi tuntia, koska siinä on yksityiskohtia, sitä piti suunnitella, värejä vaihdella, kuvia leikata, pienentää, käyttää brusheja, etsiä brusheja ja fontteja, viimeistellä. Ja banneri on paljon tyhjempi kuin alunperin halusin, mutta päätin etten tahdo siitä liian sekavaa.

Nykyään siis teen bannereita vain ystäville, enkä ota siitä maksua. Viime aikoina olen tehnyt yhden bannerin ihmiselle jonka kanssa en ole kovin läheinen, mutta jonka blogia olen kuitenkin lukenut pitkään ja jonka tunnen blogimaailmasta.

esim3
Halusin minmalistisen bannerin, joka ei kuitenkaan ole tylsä. Megan Fox on yksi universumin upeimpia naisia, joten päätin käyttää hänen kuvaansa. Leikkelin siitä taustaa vähän kulmikkaasti, kopioin kuvan muutamaan otteeseen ja pistin ne pienenevästi riviin. Lisäsin keltaisen reunuksen tuomaan vähän väriä. Lisäsin blogin nimen ja kaiken alle laitoin vähän tahroja brusheilla.
Tämän pointtina nyt siis on se, että saan todella paljon yhteydenottoja, jossa pyydetään, voinko tehdä ihmisille bannereita. Olen tietenkin ihan mielettömän otettu siitä että ihmiset miettivät juuri minua, kun haluavat itselleen kivan bannerin, ja olen otettu myös kysymyksistä, mutta mulla tulee todella tyly ja ylimielinen olo, kun vastaan, että teen niitä enää vain ystäville. En jaksa selittää tätä samaa litaniaa kuin tässä postauksissa jokaiselle, eli yleensä olen vastannut variaatiolla lauseesta "Kiitos tosi paljon että pidät työn jäljestäni, mutta ikävä kyllä teen bannereita vain ystävilleni :(" . Moni pyytää banneria nimenomaan ilmaiseksi, joka jo itsestään on mun mielestä vähän kyseenalaista jos kyseessä on ihan tuntematon, mutta maksuakin tarjoaville vastaan samalla tavalla. Musta tuntuu vaan jotenkin niin tökeröltä sanoa ihmisille ei, vaikka eihän musta pitäisi tuntua siltä! Tottakai mulla on oikeus sanoa ei, koska kunnollisen bannerin tekoon vierähtää aika paljon aikaa ja mulla ei ikävä kyllä ole mitenkään hirveästi ylimääräistä aikaa väsäillä niitä, kun pyyntöjäkin tulee niin paljon - tai jos niitä väsäisin, niin silloin alkaisin ottamaan taas maksua. Mistä palataan taas siihen ongelmaan, että esim. joihinkin yhteistöihin jne. käyttämäni Ukko.fi-laskutuspalvelu maksaa puolestani verot ja ottaa lisäksi 5% välityspalkkiota - eli kympistä ei niin paljoa käteen jäisi, että siitä mitään hyötyä olisi.

esim1
Tosiaan, pyöriessäni enkunkielisessä blogiskenessä bannerit, joissa oli bloggaajan omia kuvia olivat aika harvinaisia - yleensä oli joko minimalistista väriä ja kuviota tai sitten ihan muita kuvia, joista bloggaaja tykkäsi. En muista yhtään mikä tämän mallin nimi on tai mistä nämä kuvat bongasin, mutta ne ovat mielestäni aivan jumalattoman upeita ja halusin niistä ehdottomasti itselleni bannerin. Blendailin kvuia vierekkäin, muokkasin taas värejä/valoja/kontrastia, tein taas oman filtterin ja muistaakseni tein jotain myös taustalle. Viimeiseksi lisäsin vielä tekstin.
Bannereiden teko, nettisivujen koodailu ja kaikki tämä, mikä on viimeiset 10v ollut mun harrastukseni, on ihan itseopittua - eli kuka tahansa muukin voi niitä oppia, ja tehdä paljon paremminkin, en väitä olevani mikään supertaidokas tai lähelläkään ammattilaisen tasoa. Netistä löytyy ihan hurja määrä tutoriaaleja, ja olen blogiin tehnyt muutamia postauksia, jossa kerron miten tiettyjä koodailuja tai kuvanmuokkausjuttuja tehdään. Teen niitä postauksia varmasti jatkossakin, mielessä kävi jo perustaa ihan oma bloginsa niille ja laittaa sinne paljon kaikkia jeesejä - mitä olisitte mieltä siitä?

Halusin siis sanoa vielä näin ns. julkisesti, että olen todella otettu siitä että te tykkäätte mun töistäni, mutta ikävä kyllä mä en tee bannereita muille, kuin ystävilleni. Mä rakastan bannereiden tekoa ja teen niitä todella mielelläni ystävilleni. Tässä postauksessa toivon saaneeni myös syyt selitettyä jotenkin ymmärrettävästi! Vinkkejä annan aina mielelläni :)

25 kommenttia :

 1. Täytyy siis ystävystyä sun kanssa paremmin ;)

  Ei vaan ota tää huonona vitsinä! Tietenkin ystävystyisin sun kanssa muutenkin mielelläni! En tiiä ollaanko samanlaisia, mutta pidin susta ja se riittää mulle :D

  Oot tosi taitava ja ihan oikeasti sulla on taitoa hyppysissä! Hyvä sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ihana :D mut sullahan on sitäpaitsi ihana banneri tällä hetkellä! Yks asia mitä ei välttämättä voi netistä opetella on se, että onko silmää banneria tehdessä :) siis esim. mihin kohtaan blogin nimi, millä fontilla, minkälainen muokkaus, asettelu jne, ja sulla on todella kivasti aseteltu! Kiitos kehuista<3

   Poista
  2. No kiitos... :) Mua harmittaa vaan että sävyissä vähän vikaa ja Topin hiustupsu on hassu ! :D Tietkö.. minivikoja. Mut häiritsee :D

   Poista
  3. Ja pöh, itse on vaan liian kriittinen usein :)

   Poista
 2. Oletko koskaan miettinyt että pitäisit arvonnan, jossa voisi voittaa sun tekemän bannerin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, vähänkö oot ihana :D tulipa hyvä mieli! En ollut miettinyt, mut pistän idean kyl korvan taakse ehdottomasti :)

   Poista
 3. Mä en yhtään ihmettele, vaikka kyswlyitä sulle tuleekin. :)
  Oot hurjan lahjakas näissä hommissa!
  Kivaa viikonloppua ! ♥

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Huom huom "teen ystäville"! :D tuu hönö puhuu fb<3

   Poista
 5. Oot kyllä lahjakas ja mä voisin mielellään maksaakin :)

  VastaaPoista
 6. Jos jokainen ajattelisi ettei "verottajaa kannata vaivata kun kyse on pikkusummista" niin oltas pian kreikan tilanteessa. Kyllä meillä jokaisella on oltava velvollisuus osallistua valtion hyvinvoinin edistämiseen. Samalla tavallahan esim pitseriat vois tehä pimeesti hommia ja ajatella että tehdään vaan tämmösiä 5e pitsoja tässä ohimennen niin ei näist tarvii ilmottaa. Pitseriallekin tilavuokran, sähkön, veden, raaka-ainekulujen, henkilöstökulujen, verojen yms. Jälkeen yhdestä pitsasta jää käteen alle 1e. Sitä se yrittäminen on. Sinun tapauksessa kiinteät kulut olisivat lisäksi minimissään. Ja kirppis on ihan eri asia eikä verrattavissa tähän. Niitä koskevat eri säännökset. Ja maksaahAn kirppisyrittäjä veroa provisioistaan tai pöytävuokrista. hyvä että et tee bannereita pimeästi, olen sit mieltä että meidän jokaisen pitää tehdä pieniä valintoja yhteisen hyvän eteen :) en itse ikinä osta palveluja tai tavaroita pimeästi. Lisäksi omistan toiminimen jota kautta voin hyvillä mielin esim pitää pianotunteja. Näissäkin tuntimäärä on niin pieni ettei käteen jää paljoa. Mutta mieli on hyvä. :) oletko ajatellut toiminimen perustamista, se on hyvin iisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no siis lähinnä hain sillä tietty takaa sitä, että maksan veroja muutenkin ja tilanne olisi tietty eri jos niitä 10e bannereita olisi päivässä niin monta että sillä jo elantoaan makselee :) eikös toiminimen perustaminen maksa aika mukavasti? :/

   Poista
 7. Mulla on sama periaate tavallaan, joskus kysytään teenkö bannereita ja sanon, että ystäville vain. Koska tekee sitä ilmaiseksi, niin kyllä sillä voi ilahduttaa niitä läheisiä. :) En rupea mistään veloittamaan, koska en ole niin hyvä bannereiden tekijä niin se olisi vähän turhaa... Mutta hyviä pointteja toit esille! :)
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullakin on tosi hieno banneri! Ja se tuntuukin tosi kivalta, jos kaveri ei vaikkapa osaa tehdä itselleen semmoista kuin haluaa ja mä teen sen ja sitten kaveri on entistä tyytyväisempi blogiinsa - tuntuu hyvältä olla avuksi :)

   Poista
 8. Harmi että toi idea kaatui... Mun mielestä sun pitäis ehdottomasti kokeilla uudelleen pistää bisnes pystyyn, jos saisit noi "ongelmat" jotenkin mietittyä selviksi! Oot paras tekemään bannereita, nimimerkillä, loove mine ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä laitan harkintaan ehkä! :D Kiitos<3

   Poista
 9. Mä olen kans aina ihaillut sun kättes jälkeä. Pitäisi laittaa nettisivut ja mietin jo tosissani, että olisin ostanut sulta, kun muistan kuinka joskus kerroit niitä tekeväsi. Harmi et se meni tolleen. :( Mutta ihanaa, et voit ystäville tehdessä toteuttaa harrastustasi. <3 Ja ehdottomasti kannatan tota arvontaideaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon<3 kai mun pitää jossain vaiheessa toi arvonta sitten tehdä, apua! :D

   Poista
 10. Harmi että toi idea kaatui, oli meinaan ihan huippu. Mulla on vieläkin noi sun tekemät bannerit tallessa, ja ne on edelleen mun silmääni niin upeat että huh huh! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, kiitos <3 pitää vähän tsekkailla mitä kaikkea se vaatisi että pistäisin sen pystyyn ihan "oikein", eli siis tyyliin toiminimenä tms :)

   Poista
 11. Alle 55,59 euron palveluista ei perjaatteessa tarvitse hirveästi ilmoittaa minnekään, ellei toiminta ole ammattimaista, ainakaan tämän sivun mukaan: http://askareet.fi/ohjeet/verotus

  UKKO.fi on kyllä tosi hyvä. Olen itsekin käyttänyt sitä isompien töiden laskuttamiseen :)

  - Jenna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta tarkoittaako se näin minun näkökulmasta 55,59e per palvelu vai per kuu?

   Poista