Rakkaat uniikit lumihiutaleet

4.11.2014

Olen tätä aihetta aiemmin sivunnut jossain yleisessä ketutuspostauksessa, mutta tätä tungetaan joka tuutista niin usein, että mun on pakko saada purettua tuntojani vähän lisää. Haluaisin ymmärtää tätä ilmiötä, mutta se tuottaa vaikeuksia, eli ehkä joku uskaltaisi vähän avata tätä mulle kommenttiboksissa. Kyseessä nyt siis ilmiö, jossa omaa erilaisuutta korostetaan pilkkaamalla massamaisuutta.

Ihan ensimmäiseksi, millä lailla se, että mieltymykset poikkeavat massasta, tekee yhtään paremmaksi ihmiseksi? Siis ihan oikeasti jotenkin arvokkaammaksi yksilöksi, viisaammaksi, paremmaksi. Miksi se, että joku haluaa valkoisen sisustuksen, tähtityynyjä, MK:n kellon ja LV:n laukun, kertoisi ulkopuoliselle yhtään mitään kyseisen ihmisen sielunelämästä?

Epätoivoinen itsensä ja "erilaisuutensa" korostaminen on identiteettiään ja itsetuntoaan etsivän esiteinin hommaa, josta tulee noloa ihan viimeistään aikuisuuden kynnyksellä. Lainausmerkit erilaisuuden kohdalla on nyt siksi, että naurettavinta tässä koko ilmiössä on, että harvemmin sitä erilaisuuttaan niin kovasti korostavat edes ovat mitenkään erityisen erilaisia. Suuressa mittakaavassa maailmassa on niin paljon populaa, että en äkkiseltään keksi hirveästi ihmisiä jotka oikeasti olisivat hyvin yksilöllisiä, mutta pienemmässäkin mittakaavassa tätä huomaa. Hevarit ovat kovasti massaa vastaan, vaikka ovat keskenään yksi erottamattomien pitkätukkien meri. Hipstereitä on planeetta täynnä, mutta silti jokainen heistä kuvittelee olevansa ihan oma uniikki yksilönsä, täysin erilainen kuin kukaan muu koskaan. What?Jokaisen pitää tottakai olla juuri sellainen kuin haluaa olla, juuri omanlaisensa - mutta jos se jollakulla on massamaista, miksi se tarkoittaisi mitään pahaa? Kun olin teini-iässä oli tärkeää kuulua juuri siihen omaan kategoriaansa. Lähikategorioita oli ihan okei testailla - esimerkiksi rock-kulttuurin erilaisia tyylejä on tullut kokeiltua useampia - mutta liian kauas ei saanut mennä. Kun oli glämmäri, oli glämmäri, ja oli muuten ihan tuhottoman noloa, jos tykkäsi jostain biisistä joka soi NRJ:llä, eli niistä sitten ei vaan suostunut tykkäämään vaikka oikeasti olisikin tykännyt. Silloin se oli tärkeää, koska piti kuulua porukkaan ja piti olla erilainen, poiketa "peruspisareista", olla kaukana massasta - eli kaikki, minkä pystyi liittämään massaan, oli ehdottoman kiellettyä. Kasvoin tästä vaiheesta kuitenkin yli. Kaikki ei tunnu sitä tekevän. Samat ihmiset, jotka huutelevat että massaan kuuluminen on noloa ja pitäisi olla oma itsensä, eivät tajua, että joku ihan oikeasti voi vaan tykätä juuri niistä jutuista, jotka nyt on pinnalla. Eli hän on täysin oma itsensä - vaikka se tarkoittaisikin sitä, että olisi samanlainen monen muun kanssa. Niinkuin jokainen meistä on.

Ja ennen kuin kukaan tulee kysymään menikö mulla tunteisiin, en itsekään "mene massan mukana" vaan olen juuri sellainen kuin olen ja tykkään juuri niistä asioista kuin tykkään. Osa minussa ja mieltymyksissäni on varmasti massakamaa, ehkä suurempi osa ei ole, mutta en ole enää 14-vuotias - eli en enää koe olevani jotenkin parempi ihmisyksilö kuin "peruspisari" koska kuuntelen joitain neverheard-bändejä. Ärsyttävää muuten on myös se, kun ihmiset kuvittelevat olevansa parempia, jos eivät tiedä jotain senhetkistä mediailmiötä. En nyt ihan ymmärrä miten se tekee kenetkään paremmaksi ihmiseksi, jos ei tiedä, mikä on Tinder.


Naisten välillä tämä vastakkainasettelu on välillä todella vahvaa ja se on ihan hirveän negatiivinen asia! Sen sijaan että naiset pitäisivät yhtä, osa kokee muiden naisten olevan jonkinlainen uhka - eli heistä pitää olla mahdollisimman erilainen. He mustamaalaamalla muita naisia nostavat itseään olemattomalle jalustalle ja hinkkaavat uniikin lumihiutaleen kruunuaan lihakset maitohapoilla ja kämmenet verillä huudellen "Mä en oo yhtään niinku muut naiset, mä pelaan videopelejä! Mä en tykkää draamasta! Mä en oo mustis! Mä en oo lutka!" ja kuvittelevat, että ovat parempia kuin kaikki muut vaginankantajat. Ei.

Vahvat stereotypiat ja kategoriat on muutenkin vähän negatiivinen asia - mutten kiellä, ettenkö itse olisi tässäkin postauksessa käyttänyt esimerkkeinä kategorioita. Mutta mielestäni yksi ero kypsymättömän teinin maailmankuvan ja aikuisen loogisen ajattelutavan välillä on se, että ymmärtää, että jokainen ihminen on yksilö, joka koostuu erilaisista asioista - mutta kukaan ei ole mitenkään mielettömän omanlaisensa uniikki superyksilö, jossa ei ole mitään samaa kuin muissa pallontallaajissa. Ja se, haluaako joku kotiinsa maalaisromanttisia tuoksukynttilöitä ja valkoisia vilttejä vai kenties kirkkaita värejä ja intialaishenkistä teemaa ei ole mikään valmis leima kyseisen ihmisen otsaan.Ärsyttää kuunnella livenä tämmöistä - "mä en tiedä mistä tyypistä sä puhut, koska mä en seuraa mainstream mediaa, luen vaan tätä yhtä nettilehteä jota lukee kolme ihmistä koko planeetalla", "mä en ymmärrä naisia kun aina on tota draamaa, siis mä en todellakaan draamaile ollenkaan, oon vähän niinku yks pojista" ...... Ärsyttää lukea näitä netistä, juuri eilen törmästin Twitterissä jonkun älypään tweettiin, kuinka on surullista huomata, että "niin moni tyttö menee massan mukana", juuri eilen luin jonkun miekkosen kirjoittaman jutun siitä, miten Instagramiin itsestään bikinikuvia lisäilevillä tytöillä on varmasti kaikilla huono itsetunto, koska näin nyt vaan on kun minä niin sanon.

Ärsyttää, että ihmiset on niin itsekeskeisiä että kuvittelevat olemattomista syistä olevansa parempi ihmisiä ja sen nojalla kohtelevat muita ihmisiä huonosti. Entäs jos yritettäisiin sellaista lähestymistapaa muihin ihmisiin, että jokainen saa olla juuri sellainen kuin haluaa ja tykätä juuri niistä asioista kuin haluaa? Jos tehtäisiinkin käsityksemme muista ihmisistä sen pohjalta miten he käyttäytyvät ja kohtelevat meitä, ei sen pohjalta minkälaista kuosia heidän olohuoneen mattonsa on tai mitä heidän Spotify-listansa sisältävät?

Kiitti moi!

35 kommenttia :

 1. Musta tuntuu toisinaan että on ihan massaa yrittää olla erilainen kuin muut kun sitä niin hypetetään:D

  Kaikinpuolin olen samaa mieltä sun kanssa hyvä teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se alkaa olemaan! :D vähän niinkun se, että osasyy miksi halusin tatuointeja joskus 13-vuotiaana oli se, että ne on niin spessuja ja erilaisia, mut nykyäänhän on erikoisempaa olla tatuoimaton :D !

   Poista
 2. mahtavaaaa hani!! <3 siis tää on suoraa mun aivoista revittyä settiä, ajattelen ihan samalla tavalla mut sä puet sen TÄYDELLISESTI sanoiksi <3

  VastaaPoista
 3. Eipä suoraa sanottuna kovin kummonen teksti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli muuten ihan uskomattoman tärkee ja huomionarvoinen kommentti ! (Y)

   Poista
  2. Tunnistitko itsesi?

   Poista
  3. Olipa tärkee kommentti taas vaihteeks joltain :D

   Eiks sitä voi vaiks selaa vaan ohi...

   Poista
 4. ahahahah tää on niin paras!!! :'DDD

  VastaaPoista
 5. Täyttä asiaa! Musta on tärkeintä, että tekee mitä itse haluaa ja on millanen haluu olla, on se sitten tosi massasta poikkeavaa tai massaan soluttautuvaa. Kova halu olla erilainen ja niin super erityinen on aika teiniä. Vanhemmiten mä oon ainaki tajunnut, että ihan samanlaisia ja erilaisia ihmisiä me kaikki ollaan, vaikka miltä näyttäis ulospäin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NIinpä :) vanhemmiten tajuaa vaikka mitä!

   Poista
 6. Varhaisteininä oli noloa olla erilainen, sitten kun kasvettiin se oli coolia. Nyt vanhemapana sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä, kunhan on omaitsensä. :) Vähän ot, mutta mä aina miellän itteni hevariksi musamaun ja entisen tyylin takia, ja sitten oon välillä ujona "normaalien" ihmisten kanssa kun aattelen että niillä on sen takia ennakkoluuloja mua kohtaan. :D Tommi sitten nauraa mulle että kun mä näytän ihan "normaalilta" nykyään, kukaan ei tajua sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana! Ei mulla ainakaan ollut mitään ennakkoluuloja, nekin tais jäädä sinne teini-ikään onneks! Sillon sitä kyllä oli, nyt kun aloin miettimään niin kaikkihan tosiaan oli itsensä näköisten frendejä. Tai siis, harvemmin näki vaikkapa punkkarin ja pissiksen frendaavan - nykyään onneks näillä asioilla ei taida olla niin väliä! :)

   Poista
  2. ♥ Mä ja mun paras kaveri oltiin kyllä tosi hassu näky varmasti monen mielestä teineinä. Mä olin gootti ja se oli sellanen fashionista. :D Ei tykätty toistemme kavereista, mutta toisistamme kyllä sitäkin enemmän! Mutta niinhän se on, että sitä hakeutuu samanhenkisten seuraan. Onneksi nykyään se samanhenkisyys on muutakin kuin ulkonäkö, lähinnä just se luonne ja persoonallisuus. :)

   Poista
  3. Ihana että kuitenkin sit olitte ystäviä! Mulla ei oikeastaan edes ollut muuntyylisiä ystäviä :( senaikaisen bestiksen kanssa alettiin molemmat muuttamaan tyyliä samaan aikaan, ja sitä kautta löyty sit ihan uudet kaveripiirit!

   Poista
 7. "mä en tiedä mistä tyypistä sä puhut, koska mä en seuraa mainstream mediaa, luen vaan tätä yhtä nettilehteä jota lukee kolme ihmistä koko planeetalla"
  "mä en ymmärrä naisia kun aina on tota draamaa, siis mä en todellakaan draamaile ollenkaan, oon vähän niinku yks pojista"

  Saanko kysyä et miks sua niin paljon ärsyttää tollaset ihmiset? Jos yrität puolestapuhuu sitä et annetaan kaikkien olla just sellasia kun ite haluaa niin miksi tuollainen ei sitten saisi sun mielestä olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sulla nyt tais mennä vähän ohi osa postauksesta :) tokaan lainaukseesi viitaten, sehän meni näin: "Mä en oo yhtään niinku muut naiset, mä pelaan videopelejä! Mä en tykkää draamasta! Mä en oo mustis! Mä en oo lutka!" - Miten ihmeessä se ois oman itsensä olemista että dissaa muita naisia? Miksi sitä omaa itseä pitäisi yrittää jotenkin parantaa vertaamalla muihin ja lokaamalla niitä muita? Eikö riitä, että sanoo, että mä tykkään pelaa videopelejä, miksi siihen pitäisi vetää mukaan että HUOM KUN MUUT NAISETHAN EI?

   Eka oli vähän irrallinen, myönnän, ja juontaa juurensa siihen että oman kokemuksen mukaan yleensä tämmöset pop-kulttuurista mahdollisimman kaukana pysyttelevät pitää tyhjäpäisinä bimboina kaikkia, jotka tykkää lukea vaikkapa julkkisjuoruja :)

   Ja mua ärsyttää ne ihmiset siksi, että yrittämällä kohottaa omaa imagoaan he lokaa muiden imagoa. Se on negatiivista, aika loogisesti. Jos ei riitä rahkeet siihen, että on itse hieno tyyppi vaan pitää saada kaikki muut näyttämään huonommalta näyttääkseen itse edes vähän hyvältä, on jossain mennyt jotain vikaan :(

   Poista
 8. Mä oon kyl noiden sun kuvaileminen "en oo yhtään niinku muut naiset"-tyyppien lisäksi kohdannut niin paljon sellasia "hei NAINEN sun pitää tehä sitä ja tätä ku oot oikee leidi! Ja älä ikinä ojenna mitään miehelles jos se pyytää koska naiset on prinsessoja! Naiset pitää yhtä eli on samanlaisia prinsessoja kaikki!"-tyyppejä jotka ärsyttää sit taas mua paljon enemmän ku erilaisuuden korostajat. :D Mä en myöskään pitkään aikaan tiennyt mikä on Tinder, mutta en todellakaan tuntenut mitään ylemmyyttä kertoessani tietämättömyydestäni varmasti monelle kaverille. Ja dissaan kyllä sillai hyväntahtoisesti tyyppejä jotka hamstraa tähtityynyjä, ihan vaan koska on huvittaa jotenki nähdä niitä joka paikassa koko ajan. Varmasti muutkin myöntävät dissaavansa jotain, toi nyt on vaan sellanen juttu jonka mä koen jotenki urpoksi, siitä huolimatta etten väitä mun oman sisustuksen olevan mitenkään aah-niin-uniikki.

  Musta tää oli ihan hyvä postaus ja oon täysin samaa mieltä siitä ettei naisten pitäis alentaa toisiaan. Jotenki vaan halusin kommentoida että ihmisiä kuitenkin ärsyttää niin eri jutut - siitäki huolimatta että ollaan sun aiempien postausten perusteella aika samanhenkisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nekin on karseita :D kaikki tommonen "kyllä sun pitäs tehdä näin koska oot nainen/mies" on ihan perseestä! Ja siis ymmärrän sen pointin siinä taustalla, että niitä asioita dissaa eikä sitä tarkoita mitenkään suuremmassa mittakaavassa, mut mua alko vaan ottaa päähän kun viikon sisään näin joku 10 000 erillistä tapausta jossa dissattiin ihmisiä, jotka "ei ole erikoisia" :D ja rehellisesti mun mielestä se dissauskin on eri asia jos juttelee jonkun yhen kaverinsa kanssa livenä, joka on samaa mieltä, kun esim. Twitterissä!

   Tottahan se on, jokainen tosiaan koostuu niin monesta eri asiasta että vaikka ois joissain asioissa toisen kanssa ihan identtinen, muissa jutuissa onkin vastakohta! :)

   Poista
 9. Musta tuntuu, et nääki on aika kulttuurisidonnaisia juttuja! Länsimaista jos puhutaan oon ehdottoman samaa mieltä sun kanssa, lähinnä sen takia, että niissä maissa naisilla on vapaus olla sellasia kun tahtoo olla. Mut sit kun mennään muualle maailmalle, nii näitä "naisyleistyksiä" voi tehdä kulttuurin näkökulmasta, jollon se oma erilaisuus korostuu vaan siksi, ettei oo kasvanut samanlaisessa paikassa ja adoptoinu samaa ajatusmaailmaa. Siis esim. jos mä alkasin puhua vaikka mun vaihtarikaupungin meksikolaisista tytöistä, joilla on hirveen usein samanlainen ajattelumaailma, koska niillä ei ole samanlaisia kulttuurivapauksia olla erilaisia tai ajatella eri tavalla. Mut tietenkin tässäkin pitää muistaa se, ettei se tee kenestäkään parempaa tai huonompaa, ja just tollanen "oon parempi ku muut naiset koska MÄ..." on tosi tyhmä asenne aina!

  Eli tosi hyvä teksti ja toivottavasti päästään puhuu tästä joskus livenä!<3 -toilet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii no tietty kirjotan suomalaisesta näkökulmasta, eli livenä tätä kuullu lähinnä suomessa asuvilta ja netissäkin taitanu olla itse asiassa kaikki länkkäreitä, nyt kun asiaa rupesin miettimään!

   Poista
 10. Kiitos tästä, samaa oon monesti itsekkin pohtinut. Moni tuntuu hakevan erikoisuutta vain sen erikoisuuden takia, ei niinkään siksi että se olisi oikeasti se oma juttu. Hämmentävää. Muistan kyllä omastakin teini-iästä, miten oli noloa myöntää tykkäävänsä naikkareista tai britneystä -siis niin massaa, siis niin teollista, siis niin persoonatonta. No, jos mä olen omanlaiseni massaihmisenä, niin eiks se silloin oo tärkeintä, et on ittellä omissa nahoissaan hyvä fiilis? Näin mä kokisin tämän asian.

  Ja noi hevarit, repesin täysin! :D Terveisin yksi piiskaletin kanssa naimisissa oleva, tästä on meillä käyty monet keskustelut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D mulla ei siis ole henkilökohtaisesti mitään hevareita vastaan mut onhan ne kaikki ihan samannäkösiä :D samanlaiset pitkät piiskat ja samantyyliset kuteet, vuosikausia näkyny katukuvassa eli ei se hevarinakaan olo mitään spessua ole, mut tuntemani hevarit just pahiten dissaa "peruspissiksiä" sun muita! :D

   Mä muistan myös että ei voinu sanoa ääneen tykkäävänsä, koska se oli niin noloa, ja kaikki myös muuten sanoi sulle, että ei vittu miten noloa :D yks kaverini joskus tykkäsi jostain Elastisen biisistä ja kiusoiteltiin sitä siitä vaikka kuinka pitkään kun kehtasi myöntää sen ääneen.

   Poista
 11. "Ärsyttää lukea näitä netistä, juuri eilen törmästin Twitterissä jonkun älypään tweettiin, kuinka on surullista huomata, että "niin moni tyttö menee massan mukana""

  Tuon tweetin voi ymmärtää varmaan monella tavalla mutta allekirjoitan sen siltä kannalta, että onhan se surullista jos yrittää sulautua joukkoon sen takia ettei uskalla olla oma itsensä tai pelkää tulla arvostelluksi jos ei kulje massan mukana. Jos sattuu tykkäämään samoista asioista kuin valtavirta eikä vain esitä niin, ei siinä sitten mittään. Antaa kaikkien kulkea myötä- tai vasta- tai mihinsattuu-virtaan, ihan miten haluavat. (Nykyään tosin kyllä se hipsteröinti on muotia ja vituttaa kun yritetään olla niin mukaspesiaaleja.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta tweetissäkään ei millään lailla tuoda esille, että surullista olisi että tytöt menee massan mukana vaikka ei sitä haluaisi, vaan teilataan massamaisuus yleensäkin. Se on mun mielestä siis negatiivista, juuri toi asennoituminen että on surullista jos joku ei olekaan uniikki lumihiutale !

   Poista
 12. Törkeen hyvä postaus ja oot ihan oikeessa!! Ihan liikaa oon nähny joidenkin ihmisten kommentoivan toisia ns. "Massatyyliin" pukeutuvia ihmisiä sanoilla: "eikö noi uskalla olla omia ittejänsä ku pitää massan mukana kulkea?"
  Siiis ei. Mä esimerkiks pidän tosi paljon näistä "massa"vaatteista mitä moni muukin käyttää, ja käytän niitä siks koska ne saa mut tuntemaan itteni paremmaks. En siks, et "kulkisin vaan virran mukana" tai "en uskalla olla oma itteni"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) ja nimenomaan! Hirveesti aina yritetään tehdä jotenkin tosi noloksi se, jos sattuu tykkäämään jostain massajutusta. Mun mielestä esimerkiksi semmoset valkoiset, vanhan näköiseksi tehdyt puuhuonekalut maalaisromanttiseen tyyliin on todella kauniita, ja sit jotkut on naureskelemassa että "et sit yhtään massampaa voinu keksiä" :D no mitä hittoa, pitäiskö mun väittää etten tykkää siitä siks et muut tykkää? :D

   Poista
 13. Tekstisi oli ihan hyvä, mutta itse näin "massasta poikkeavana" (en siis edes paljoa poikkea, ei vain kiinnosta pysyä trendejen perässä ja se oma tyyli on ollut jo ihan pikkutytöstä asti) olen huomannut tämän, että yleensä ne, jotka kuuluu siihen "massaan" pitävät massasta poikkeavia jotenkin huonompina tms. Haukkumalla esimerkiksi vaatetyyliä tms. Myös olen itse kuullut monta kertaa, että "SIIS MITEN SÄ ET VOI TIETÄÄ SITÄ OOMGMHH" vaikka edelleen elämäni sisältöön ei kuulu sellainen asia mikä välttämättä on pinnalla, enkä muutenkaan seuraa somea aktiivisesti. Joten mielestäni nämä "massat" ja "ei massat" voisivat kumpikin rauhoittua. Mitä järkeä on pilkata toisen musiikkimakua, jos joku tykkää vaikka sellaisesta "heviörinästä" tai jos joku tykkää siitä radiosta soivasta räpistä. Valitettavasti vain ne massasta poikkeavat ei siis hauku näitä massoja, vaan tätä tekee massat niille erilaisille myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai niinkin päin on, entisenä rokkariteininä muistan oikeen hyvin sen, miten välillä piti jotenkin puolustella sitä, että poikkesi massasta. Tää oli kirjoitettu nimenomaan niille "uniikeille lumihiutaleille" vain, yhtenä näkökantana, koska nyt aikuisiällä ainakin oon huomannut lähipiirissä että ns. massa-aikuiset (:D!) ei välitä muiden erilaisuudesta ja kaikki saa olla heidän mielestä mitä on, mutta hipsteriaikuiset useammin sitten pitää itseään parempana. Mut niin tai näin niin jonkun mielestä aina väärin, siksi musta ois ihanaa jos kaikilla ois aina rohkeutta ja mahis olla juuri oma ittensä, oli se sitten massaa tai ei! :)

   Poista