#NoShaveNovember

29.11.2014

Movember on tuskin kellekkään tuntematon käsite - miehet antavat naamakarvojensa rehottaa hyväntekeväisyyden nimissä. Naiset voivat toki osallistua, mutta viiksienkasvatus lienee suurimmalle osalle meistä estrogeeniolioista aika hankala tehtävä. Menneenä kuuna minä päätin tehdä oman social experimentini - haastoin itseni kohtaamaan jotain, mikä minua on aina ällöttänyt aivan uskomattoman paljon. Kasvatin melkein koko kuukauden ajan kainalokarvojani.

Vähän historiikkia: olen aina pitänyt kainalokarvoja ällöttävinä. Vaikka toki allekirjoitan jollain tasolla sen, että inhoni kainalokarvoja kohtaan tulee siitä yleisesti ylläpidetystä kauneusihanteesta jonka mukaan naisella ei saisi silmiä alempana kasvaa karvoja ollenkaan, minä olen pitänyt niitä ällöttävinä myös miehillä. Ei haittaisi ollenkaan, jos Nico päättäisi alkaa niitä ajelemaan. Olenhan itse ajellut ne pois aina sängen ilmestyessä jo vuosikausien ajan. Samalla en pidä esimerkiksi säärikarvoja läheskään yhtä ällöttävänä kuin kainaloiden, vaikka niissäkin suosin sheivaamista.

Siispä tänä vuonna ajattelin tehdä pienen kokeen itselläni. Miltä tuntuu olla kuukausi ajelematta kainalokarvoja, jotka olen inhosta tihkuen ajellut pois säännöllisesti 13-vuotiaasta saakka? Ja samalla halusin vähän tutkailla sitä, mikä niissä on niin ällöttävää. Jos asiaa miettii vähänkään objektiivisesti, kyseessä on karvat, jotka kasvavat minulle täysin luonnollisesti. Googlettelin ja selvitin, että kainalokarvojen varsinaista tarkoitusta ei ole määritelty, itse olen aina ollut siinä käsityksessä, että kainalohiki haisee enemmän, jos kainaloissa on karvaa. En voi sanoa olevani tässä täysin puolueeton, mutta koen, että se on totta, koska olen kuumeisesti uskonut haiskahtavani hieltä koko kuukauden ajan.

Ensimmäisellä viikolla tuli ilkeän tuntuinen sänki ja aina kainalokarvani muistaessani kehon läpi meni kylmät väreet - eikä todellakaan sillä hyvällä tavalla. Pakonomaisesti tutkin dödön aina sitä levitettyäni, ettei siihen ole irronnut karvoja, se olisi jo liian oksettavaa. Paranoidisti pidin pitkähihaista ylläni kaikkien paitsi Nicon edessä.

Puolivälissä kuuta karva oli jo melko pitkää. En ole kymmeneen vuoteen nähnyt kainalokarvojani, eli en tiennyt niiden varsinaista kuviointia. Yllätyin siitä, että ne ovat loppujen lopuksi aika "sirot" - odotin jotain supertummaa välimerellistä kiharapuskaa, sen sijaan kainaloissa on pieni mätäs keskiruskeaa karvaa. Koen sen silti oksettavana ja aina tutkiessani sitä pidempään alan oikeasti kokemaan pientä pahoinvointia.

P1010010

Tämä kuva on mielestäni kuvottava, enkä oikeastaan pidä siitä, että se aiheuttaa minussa näitä tunteita. Pikavilkaisulla kuvasta ei erota, onko siinä nainen vai mies, ennen kuin kiinnittää huomiota vähän näkyvään rinnan muotoon ja kankaan painautumiseen rintaliivien kohdalla. Kuukauden kasvattamisella olen saanut pienen kasan melko vaaleanruskeaa karvaa. En tunne sitä kainalossani enkä huomaa sen olemassaoloa ellen kiinnitä siihen huomiota peilikuvassa, dödöä levittäessä tai sen kummitellessa mielessäni. Kuitenkin feministinä ja body loven puolestapuhujana minua harmittaa, että koen näin vahvoja negatiivisia tunteita kehoni luonnollista karvoitusta kohtaan. Vaati rohkeutta kertoa projektistani parhaalle ystävälleni, ja vielä enemmän kirjoittaa tätä, kuvan kera.

Aina, kun naisjulkimolla vilahtaa kainalokarvat, media kohahtaa. Kuvia lätkitään joka alustalle ja kansa kauhistelee. Niin vahva reaktio niinkin luonnolliseen asiaan kuin karvoitus tuntuu kummalliselta - etenkin kun ottaa huomioon, että miehen kainalokarvoihin ei reagoida mitenkään. Samaa närää aiheuttaa oikeastaan kaikki karvoitus, joka naiselle kasvaa silmien alapuolella. Täydellinen naisen karvoitustilanne onkin, että karvaa kasvaa päässä hiuksina, kulmakarvoina ja silmäripsinä - kaikki muu on ällöttävää, ja jos nainen ei niitä sheivaile tarpeeksi usein, on kyseessä jotain järkyttävää ja vähintäänkin tämä sänkisäärinen nainen on joku militanttifeminatsilesbo. Eikö niin? Miksi meidät on kasvatettu niin, että naisen keho luonnollisessa tilassaan on jotenkin väärä, ällöttävä ja kauhistuttava, eikä sitä saa luonnollisessa tilassa pitää? Miksi minä itse naisena olen näin vihamielinen karvojani kohtaan, vaikka omat vanhempani eivät ole tätä mielikuvaa koskaan ylläpitäneet?

Pieni itsetutkiskeleva kokeeni osoittautui kuitenkin aika flopiksi. Niin paljon kuin yritinkin asiaa tarkastella ja analysoida tunteitani, huokaisin helpotuksesta, kun sain vihdoin ajella kainaloni täysin karvattomiksi. Enkä edes kestänyt ihan loppuun asti, vaan ajelin ne perjantaina, kun viimeinen päivä on sunnuntaina. Pidän niitä edelleen kuvottavina, niin miehillä kuin naisilla, ja tulen tästä lähtien varmasti sheivaamaan niitä niin kuin ennenkin. Olen vähän pettynyt, koska unelmoijana odotin jotain tosi maata järisyttävää nirvanatietoisuutta ja karvapositiivisuutta.

Mitä tunteita teissä karvoitus yleensä herättää? Oletteko pohtineet asiaa?

30 kommenttia :

 1. Hyvä postausaihe!
  Oon samaa mieltä kaikesta. Kainalokarvat on ällöjä, mutta en haluaisi tuntea niin! On typerää että naisia kritisoidaan siitä jos he eivät halua sheivata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, nainen joka päättää, ettei jaksa sitä jokapäiväistä/jokatoinenpäiväistä sheivailua saa lokaa niskaansa. Mm. Alanis Morisettea on aina kritisoitu tosi paljon siitä, että kainalot rehottaa. Typerää!

   Poista
 2. Sofia! WAU! Ei siis sun komeille karvoille (ei niissäkään toki vikaa ;)) vaan tälle postaukselle ja huikeelle idealle! Mulla on sama: inhoan sekä kainalo-, että säärikarvoja, mutta jostain syystä jälkimmäiset ei aiheuta ihan yhtä kauheita inhonväristyksiä, paitsi ehkä kesällä. Talvisin vähän laiskottaa, mutta kainalot ehtii kyllä silti AINA ajaa. :D

  Ja siis mä oonkin pohtinut tätä joskus että ajeleeko suomalaiset miehet kainaloitaan? Entäs sun isi? :D Koska täälläpäin kaikki miehet keiden kanssa olen aikaani viettänyt (tein joskus myös työkavereilla tutkimusta eli paljon esim. saksalaisia) on olleet ihan karvattomia! Monella painavin syy on ollut just se että niiden kanssa hiki haisis enempi, joten joten ... :D !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D mutta siis ei, ei suomalaiset pääsääntöisesti aja, ja italiaiset miehet nyt on niin hervottoman karvaisia et niillä menis viis tuntii jos ne alkais sheivailemaan muuta kun naamaansa :'DD kai sitä pidetään jotenkin naisellisena ja sitä kautta homona. Mut tosi virkistävää kuulla, että sielläpäin sheivataan, mieletöntä ettei siellä olla niin "ahdasmielisiä" miestenkään keskuudessa!

   Poista
 3. Minulla on aika neutraali suhtautuminen karvoihin. Onhan ne rumat toki, mutta olen kauhean laiska poistelemaan niitä, joten toisinaan rehottaa. Kuten tälläkin hetkellä.

  Poistan ne (epiloimalla) sitten kun taas jaksan. Sitten on taas siistit ja sileät paikat jonkun aikaa.

  Itseäni ärsyttää selkeitä karvoja enemmän sänki. Esim. yksistä häistä on jäänyt mieleen morsiamen kainaloiden sänki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sänki on kyllä niin hirveen tuntunenkin :D

   Poista
 4. en kyllä ymmärrä tippaakaan niitä ihmisiä, joiden mielestä karvat on ällöjä. jos pitää huolen hygieniastaan muuten, niin ei kainalo- tai alapääkarvat mitenkään likaisia ole. mulla on välillä kainalokarvat, välillä ei, miten nyt jaksan niitä ajella, ja hiki ei kyllä haise yhtään sen enempää, oli karvoituksen laita mitä tahansa. paitsi jos olen unohtanut pestä kainaloni tai laittaa deodoranttia.

  ihan samaa ainetta ne karvat on kuin hiukset tai ripsetkin, miksei ne sitten ole ällöttäviä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mä tässä pohdinkin, miksi ne mua ja monia muitakin niin paljon ällöttää! En tiedä :(

   Poista
 5. Olen ite täysin samanlainen kun sinä, ite sheivaan kainalokarvoja, vaikka ei mitään sänkeä näkyisikään.. :D Mua ei myöskään haittaisi yhtään jos miehet sheivaisivat kainalonsa samalla tavalla kuin naiset :D Olisi kyllä mielenkiintoista kokeilla vastaavaa, mutta tiedän, että luovuttaisin ekan viikon jälkeen, alkaisi varmasti ällöttämään niin paljon! :D
  http://jennicarita.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eka olinki sillee että oon ylpee itsestäni kun jaksoin melkeen kuukauden, mut tuntuu vähä hassulta olla ylpeä tämmösestä! :D

   Poista
 6. haha pitäiskö iteki kokeilla kuukauden sheivaamattomuutta, meinaan kuvassa näkyvä tilanne ois mulla sama varmaan jo kahen päivän jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijjoi! :D siellä taitaaki olla se mun mainitsema kiharapilvi sit kuukauden jälkeen :'D

   Poista
 7. Koska oon laiska en aina esim jaksa kainalokarvoja ajella. Säärikarvatkin ajelen vaan kesäsin. Alapääkarvoitus on mun mielestä täysin normaalia enkä varmaan koskaan tuu niitä ajalemaan pois.
  Musta on ihan typerää että karvoitus (etenkin naisilla) on niin iso ongelma nykyään. Mua ärsyttää myös suunnattomasti se, että esim työnhaussa osa työnantajista (typerät sellaiset...) saattavat antaa jollekin naisille työpaikan tämän kauneuden takia...
  Mua ei oo kainalokarvat koskaan edes ihmeemmin ärsyttänyt. Jos sheivaa ja tulee pieniä haavoja kainaloihin ja sitten laittaa dödöä, niin se vasta sattuukin. Sitä kirvelyn määrää...
  Mutta mä kai lähinnä toivon, että ihmiset saisi olla sellaisia kuin ovat ja elää niin kuin haluavat, sukupuolesta riippumatta. #feministi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisen asema on sosiaalisesti joissain tapauksissa vieläkin vähän mitä on, vaikka Suomessa ollaankin yksi maailman tasa-arvoisimpia maita sukupuolikysymyksessä! Yksi niistä on just tää, että naisen karvat on ällöjä mutta miehen ei, ja toisaalta siinä, että kauneus on usein vähän kuin "vapaudu vankilasta"-kortti. #feministi #ftw !

   Poista
 8. Mää oon kainalokarvojen suhteen samanlainen. Yritän siedättää itseäni pikkuhiljaa sillain, että en aja kainalokarvoja pois heti ku sänki on, vaan odotan vielä pari päivää jne. En itekään tiiä mikä niissä on niin kauheaa. Munki mielestä kainalohiki haisee pahemmalle, jos on kainalokarvat. Jotenkuten siedän mieheni kainalot. :D Säärikarvat mua ei niinkään haittaa, ittelläni. Ovat sen verran vaaleat, ettei niitä huomaa. Ajelen ne vasta ku ne alkaa tuntua ilkeiltä lahkeita vasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, että tää inho on niin yleistä!

   Poista
 9. Mua ällöttää suunnilleen kaikki karvat, paitsi hiukset. Mä en pysty iltasin nukahtamaan jos mun sääret tuntuu yhtään karhealle, se tuntuu niin inhottavalle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kainaloiden kaa ihan sama, aluks oli koko ajan sellanen vähän inhottava olo kun oli sänki !

   Poista
 10. Kiva projekti, postaus pisti ajattelemaan! :) Itse pidän kyllä kainalot tarkasti karvattomina, tosin talvisin en jaksa niin usein esim. sääriä ajella kuin ehkä ihanne olisi, mutta tällaiseen projektiin minusta ei kyllä varmasti olisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, sitä hainkin että herättelisi ihmisiä ajattelemaan! :) ja voi kuule ollakin, mäkin luulin etten kestä edes viikkoa mut melkein kuukaus siinä menikin ihan ok! :D

   Poista
 11. Heh, mie olen aina vähän luomuillut kaikessa toisinaan - mutta en tässä. Yök. Ja kyllä, en ikinä hikoile kainalosta pahanhajuisesti, paitsi jos on karvat sheivaamatta. Tässä jo yksi hyvä syy. Yök yök ja yök. Oli sitten kuinka luonnollista tahansa. Tunnen monta kaunista ja viehättävää naista jotka ei ajele, mutta en kyllä sanoisi niiden kainaloiden olevan heidänkään viehättävin kohta, sori vaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli ehkä siinä onkin perää, että haisee enemmän jos on karvat! Tottakai hygieniasta kun pitää huolta ei hirveästi haise, mutta esim. työpäivän aikana jos tulee hiki niin kyllä oli sellanen olo et haisi pahemmalta kuin karvattomana työskennellessä :D

   Poista
 12. Allekirjoitan kaaaaaaiken!! Oon pohtinut ihan samoja asioita! En oo ikinä tavannut omia kainalokarvoja kun oon alkanut niitä ajelemaan jo varmaan ennen kun niitä olikaan. Mietinkin tossa yks päivä että kuinka outoa. :D Mua myös inhottaa nimenomaan kainalokarvat ihan hirveästi, enkä tiedä miksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on oikeesti jännä, miksi just nimenomaan ne kainalokarvat on niin ällöttäviä! :D jännä että esim alapääkarvoja en pidä yhtä ällöinä, vaikka toisaalta jos kelailee niin eikö niiden pitäis loogisesti olla ällöttävämmät? :D

   Poista
 13. Tää oli kyllä niin hauska! :D Ja ihan asiaa, allekirjoitan kaiken. Yllättävän vähän muuten kuukaudessa kasvanut, vaikka tuntuu että sitä sänkeä saa olla jatkuvasti ajamassa pois..

  VastaaPoista
 14. Oli kyl loistava postaus ja kokeilu myöskin! Samaa oon miettinyt! Mun kainalokarvat on niiin avuttomat että niitä ei parin viikonkaan jälkeen huomaa joten eivät ällötäkään, mut alapääkarvat sensijaan on sellanen juttu että pieninkin parin päivän sänki ällöttää mua jotain niiiiiin paljon. Oman mukavuuteni takia mun on pakko siis sheivata kaikki pois muutaman päivän välein. Yritän usein sinnitellä pidempään etten rasita ihoa niin paljoa mut joku 6 päivää on jo sellanen että mietin sänkeä kauhulla koko ajan :D

  En todellakaan osaa myöskään pukea kovin hyvin sanoiksi mikä niissä karvoissa inhottaa. Sanoisin, että alapääkarvoissa se on se fiilis, että pikkareissa on jotain ylimääräistä, ehkä jotenkin tajuutte mitä tarkoitan :D Vähän sellanen fiilis ku ois joku pikkuhousunsuoja tms :---D Help mua huvittaa nää jutut itseänikin, mut näin se on... Sheivattuna on vaan raikas ja mukava fiilis!

  Jostain käsittämättömästä syystä tää ei koske mun kohdalla kainalokarvoja juurikaan ja säärikarvojenkin suhteen oon hyvin joustava. Jänniä juttuja nää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) ja joo ymmärrän kyllä ton fiiliksen! Ois jännä joskus yrittää selvittää oikeasti mistä nää jutut johtuu, olettaisin et aika paljolti meidän sukupolven/nykyjuttuja :D

   Poista
 15. Mun mies sheivaa useammin kainalonsa kuin minä. :D Just sen takia, että hiki tuntuu haisevan enempi jos on karvaa. Mulle riittää talvella kerta viikkoon, kesällä sitten ehkä kahdesti viikossa. Mua eniten häiritsevät karvat on ehdottomasti kulmakarvoissa olevat ylimääräiset! Mä en pysty olemaan, jos oon huomannut hajakarvoja vaan nypin niitä vaikka öisellä vessareissulla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana mies!! :'D kulmakarvat on kans paha, en välttämättä aina tajua niitä ja sit jos huomaan ulkona ollessani että on hajakarvoja niin iskee paniikki :D

   Poista