Asioita, joita olen oppinut elämästä

5.10.2014

P1010057

...mikään ei ole täysin mustavalkoista. Ei ole absoluuttista pahaa eikä absoluuttista hyvää. Kaikella on kaksi puolta ja asiat on usein subjektiivisia. Liian usein mielipiteet perustuvat mustavalkoiseen ajattelutapaan ja se on vahingollista, koska nämä mustavalkoiset hätiköidyt mielipiteet voivat vaikuttaa hyvin negatiivisesti muiden elämään - esimerkiksi ulkopuolelle sulkemisena, koska on jotain mieltä, jota muut eivät ymmärrä. Toivoisin, että useampikin ihminen ymmärtäisi miettiä asioita useammalta kantilta ensin, koska maailmassa voisi silloin olla monelle vähän kivempi olla ja elää.

...toisen arvosteleminen sen pohjalta, minkä nimen hän antoi lapselleen, on idioottimaista. Mulla on nimiä joita en koskaan antaisi lapselleni, ja tiettyjä "nimikategorioita" joiden sisältä en nimeä valitsisi, mutta jos joku muu antaa sen lapselleen, en ymmärrä mitä se voisi kertoa minulle hänestä ihmisenä. Vaikka joku nimi olisi minun mielestäni ruma, se on antajan mielestä kaunis, eikä etenkään päin kasvoja arvostelu ole millään lailla hyvä juttu. Melko varmasti joidenkin mielestä Shiri on hölmö nimi, mutta onneksi kukaan ei ole tullut sanomaan mitään mulle suoraan...

...toisen "bimbohetkille" nauraminen on ihan turhaa ja ilkeää. Oon tehnyt tätä ennen paljonkin ja olen siitä pahoillani. Tiedättehän, joku sanoo jotain tyhmää tai tiedä jotain, joka omasta mielestäsi kuuluu yleissivistykseen - ja siihen reagoi nauramalla ja nolaamalla toisen "ootsä tosissas, ei kukaan oo noin tyhmä!"-tyylisillä kommenteilla. Tätä samaahan tehdään isommassa mittakaavassa mm. lehtijutuilla, joissa naureskellaan missien yleissivistykselle. Myönnän, että kummastelen jos joku ei osaa näyttää maailmankartalta missä kohtaa Suomi on, mutta sen sijaan että toisen tietämättömyydelle nauraa, asian voi hänelle kertoa/opettaa, ja sitten hän tietää sen. Ihan niinkuin kaikki, mitä kuka tahansa tietää, on jostain opittua eikä kukaan synny kaikkitietävänä.

P1010091

...muiden onni ei ole itseltä pois. Se, että joku muu menestyy, jollain on mieletön tuuri, joku sattuu olemaan kaunis/rikas/omasta mielestä kadehdittava ei tarkoita sitä, ettetkö sinä voisi menestyä tai olla niitä asioita, joita toisessa kadehdit. Liian usein ihmiset on katkeria ja vihamielisiä sellaisia kohtaan, joiden ainoa "rikos" on olla tai omistaa jotain sellaista, jota katkera tyyppi havittelee. Muiden puolesta pitää osata olla onnellinen.

...ihmisen arvoa ei mitata kauneudessa tai omaisuudessa, vaan siinä, minkälainen ihminen on. Onneksi huomaan tätä paljon myös ympärilläni. Vaikka joku olisi mielettömän hyvännäköinen ja rikas, jos hänen persoonansa kusee, ihmiset eivät pörrää hänen ympärillään enää - vastaavasti esim. yläasteiässä tilanne olisi ollut ihan toinen. En väitä, etteikö ulkonäkö ja omaisuus vaikuta ihmisen elämään, mutta minusta on positiivista huomata, että ne eivät ole kaiken alku ja juuri. Se kannustaa ihmisiä olemaan hyviä ihmisiä.

...nykyään ei oo enää mitään erikoista, siistiä tai kovista olla aggressiivisesti eri mieltä kuin vastavirta. Enkä tarkoita tätä yleismaallisesti, en julista että punk on kuollut, vaan tarkoitan lähinnä sitä ilmiötä, kun ihmiset on jostain asiasta jonkun kanssa eri mieltä ja he tuovat sen esille mahdollisimman kärkkäästi ja piikittelevästi. Keskustelutapa on usein alentava ja ilkeämielinen, mutta juuri sillä peitellyllä tavalla, että jos keskustelukumppani siitä loukkaantuisi, voisi alleviivata kuinka herkkis ja pelle toinen on, koska eihän itse puhunut mitenkään huonosti. Keskustelussa antaa itsestään idioottimaisen kuvan kun mielipiteensä puolustelun sijaan yrittää vaan ownata.

...mielipiteet saa ja niiden joskus pitääkin muuttua. Kun tulee uusia kokemuksia ja näkökulmia, mielipide voi muuttua. Mielipide muuttuu, koska mielipiteen omaava henkilö on saanut uusia kokemuksia tai näkökulmia, jotka ovat esitelleet ihan uuden kannan asiaan, ja nyt hän ymmärtää sen laajemmin ja on päättänyt olla asiasta eri mieltä kuin ennen. Tämä on normaalia, se on oppimista, se on kasvamista. Siispä "et sä kyllä tota mieltä sillon 15-vuotiaana ollut"-tyyliset lauseet voisi jättää kokonaan sanomatta, toivottavasti kukaan ei ole enää kaikesta 100% samaa mieltä kuin 15-vuotiaana.

...kukaan ei ole täydellinen, ja siksi ei pidä tuomita ihmisiä kaksinaamaisiksi heti ensimmäisellä kerralla. Jos joku esimerkiksi arvostelee mustasukkaisuutta suhteessa, mutta onkin itse ajoittain suhteessaan mustasukkainen, se ei heti tee ihmisestä valehtelijaa. Joskus sitä käyttäytyy tavalla, jota itsekin tietää inhoavansa, mutta tunteet ottavat vallan. Tietenkin jos jatkuvasti joku tekee toisin kuin sanoo niin asia on ihan eri.

P1010093

...tytöstä/naisesta ei tee yhtään parempaa se, että alleviivaa olevansa erilainen kuin muut naiset. Tein tätä itsekin joskus teininä paljon ja kuulutin kovaan ääneen, että mä en niinku todellakaan oo mikään perusnainen, en tykkää draamasta, mä pelaan videopelejä, mä en oo suhteessa sellanen psyko niinku naiset yleensä, mä oon hei tosi erilainen ja siks hirveen arvokas! - Ja paskat. Tätä kuulee ikävä kyllä edelleen nyt aikuisiälläkin usein naisten suusta, miten "mä en kyl sillee oo niinku naiset yleensä et en mä sillee mitää draamoja jaksa", "no siis naisethan ois täs tilantees yleensä tällee mut mä en nyt oo, koska en mä oo mikää perusmimmi" ..... Täähän on monella tapaa hirveän negatiivista. Ensinnäkin itsensä nostaminen jalustalle mustaamaalamalla muita on epätoivoinen tapa yrittää vaikuttaa jotenkin erityisen hienolta silloin kun sitä ei oikeasti ole - ja miksi muista naisista pitää aina puhua niin negatiivisesti?

...asioista välittämisessä, someaktivismissa, mielipiteissä maailman menosta ja näihin liittyvissä ei ole mitään noloa, vaikka joku niin sanoisikin. On jokaisen oma valinta haluaako elää elämäänsä tietoisena ympäröivästä maailmasta vai oman kuplansa sisällä, "kunhan mulla on kaikki hyvin niin mulla ei oo väliä"-tyylisellä hirveällä asenteella.


Mitä te ootte oppineet?

10 kommenttia :

 1. Hieno teksti, allekirjoitan joka ikisen pointin!

  Tuo toiseksi viimeinen "erilainen kuin muut naiset" on myös feministisestä näkökulmasta aika harmillinen juttu. Kun korostaa kovaan ääneen sitä miten poikkeaa siitä stereotyyppisestä naisroolista (positiivisessa mielessä) niin sitä tulee samalla vähän halvennettua naiseutta ylipäätään...

  Naisena olemista ja siihen usein liitettyjä luonteenpiirteitä aliarvostetaan maailmassa muutenkin aivan liikaa, niin se siitä vielä puuttuukin että lähdemme itse lyttäämään itseämme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AAMEN! Todella inhottava tapa, joka on nimenomaan feministinen ongelma. Onko joku ylläri, että naisiin reagoidaan eri lailla ja naisia leimataan tietynlaisiksi, kun naiset itse ylläpitää niitä ennakkoluuloja yrittämällä näyttää paremmalta dissaamalla muita naisia? Mua ärsyttää muutenkin se, että miehisiksi piirteiksi luetaan positiivisia asioita, kuten että miehet on vahvoja, itsenäisiä, viisaita, reiluja, rehtejä jne, kun taas naisellisiksi piirteiksi luetaan usein nalkuttaminen, ylitunteellisuus ja dramaattisuus jne.

   Poista
 2. Hyvä postaus!! Ja todella kaunis nainen <3

  VastaaPoista
 3. Mahtava postaus - jälleen kerran! Oon kyllä oppinut aika paljon samaa kuin sinä, mutta SILTI ne eivät aina ohjaa mun käyttäytmistä. Olen vähän sellainen, että jos vuorovaikutus mulla ja toisella pelaa, annan niin sanotusti bimbouden anteeksi ja kärkkäät mielipiteet yms. ärsyttävät asiat :D Mutta, jos esim. minua aliarvioidaan tai olen monesti kuullut tämänkin "no kerropas sinä, ku sinähän kaikesta kaiken tiedät". Suoraa irvailua siis, ennen tällainen olisi mennyt multa hymysuin ohi, mutta nykysin mä sanon kyllä takas. En jaksa millään ymmärtää ihmisiä, jotka irvailee mulle vaikka itse annan kaikkeni heidän hyvälle ololle, joten musta on nyt oikeesti vuoden aikana tullut vähän tällänen kylmä eukko, mut jos muutki niin kyllä mäkin osaan suuni aukasta! Lisäksi pakko lisätä vielä tohon blondeus juttuun, että mä oon kyl oppinu siihen just etten mee sanoon et voi pöljä yms. Mutta silti se saa mut kiehumaan aina, kun joku ei tiedä ihan perus sivistysjuttuja ja kyllä mulla oikeesti sitä ihmistä kohtaan tulee sellanen eri fiilis (jos siis ei oo jo ystävä), en voi vaan sille mitään. Kuitenkin jokainen meistä suomalaisista on ainakin 9 vuotta kouluja käynyt, niin ei voi oikeesti olla totta et esim. ei tiedetä et Norja on Suomen rajanaapuri, Suomi on kakskielinen maa tai niinkuin bb-joni ei tiennyt, että susia on Suomessa. Voi luoja. Ps. Uuulalaa mikä hottis kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis! Ehdottomasti en sano että olisin itse mikään täydellinen enkä koskaan käyttäytyisi postauksessa listatuin tavoin, mut perustavanlaatuista onkin juuri se, että sen tiedostaa itse - koska sitä kautta sitä käyttäytymistä voi oppia muuttamaan! Jos esimerkiksi on hirveän ilkeä muille koska olettaa olevansa kaikkia muita tuhat kertaa älykkäämpi, eikä itse tiedosta itsessään tätä narsistipiirrettä, ei sitä koskaan myöskään tajua muuttaa. On aina hyvä miettiä, että miksi mä käyttäydyin nyt tällee, ja onko tää ihan ok :)

   Nykyäänhän on myös ihan totta että tietämättömyys on henkilökohtainen valinta - tiedonsaanti on nimittäin niin iisiä kun suurimmalla osalla on taskussa älypuhelimet joilla saa kaiken internetin tiedon käyttöönsä, eli just tommoset ettei tiedä että täällä on susia tai ei tiedä rajanaapureita on ihan oma vapaaehtoinen valinta olla pimennossa. Ja kun ne on kuitenkin koulussa jo ajat sitten opittuja juttuja, niin koulussakin on tehnyt sen valinnan, ettei opi niitä juttuja mitä opetetaan.

   Ihana kiitos :D ! <3

   Poista
 4. oon kyllä sikäli samaa mieltä siitä että toisen tietämättömyydessä ei ole mitään naurettavaa, ja käsite "yleissivistys" on esimerkiksi hyvin häilyvä - siis se mitä siihen kuuluu (erään nimeltämainitsemattoman keskustelupalstan käyttäjien mukaan siihen kuuluu mm. tietää kaikennäköisiä englanninkielisiä sanontoja, joita ei voi kunnolla edes kääntää suomeksi...). mutta kyllä se mun mielestä on vähän huolestuttavaa, jos ei tiedä kuka on suomen tämänhetkinen presidentti tai pääministeri. siis tarkoitan noita missihaastatteluita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tietämättömyys on mustakin hölmöä, mutta tarkoitinkin juuri sitä, että toisen nöyryyttäminen sen vuoksi on mun mielestä väärin. En kiellä etteikö muakin naurattaisi välillä jos joku ei tiedä jotain ihan selkeästi yleissivistykseen kuuluvaa (esim. että Venäjä on Suomen rajanaapuri), mutta just se asennoituminen toisen tietämättömyyteen on parempi mun mielestä olla sellainen hei, sä et tiennyt tätä, niin mä voin kertoo tän sulle ja sitten tiedät - eikä semmonen HAHHAA OOTKO VAMMANEN LOL XD

   Yleissivistys on todellakin häilyvä! Muistan eräässä FB-ryhmässä kun eräs tuttu kertoi, ettei tiennyt kuka Robin Williams on ennen kuin tämä kuoli. Siellä oli porukka samantien hyökkäämässä, että miten kukaan voi olla noin idiootti, kyllähän se kuuluu yleissivistykseen, asutko kenties kiven alla. Ei siinä siis yllätyin itsekin ettei hän tiennyt Williamsia koska hän on kuitenkin meidän lapsuusaikana ollut tosi paljon esillä, mutta ei se mun mielestä hänestä millään muotoa tyhmää tai sivistymätöntä tee - mun mielestä näyttelijät nimenomaan ei kuulu yleissivistykseen, vaan ennemminkin maailmantuntemus.

   Poista
 5. Juu, ja mulle itselleni esimerkiksi näyttelijät on usein toissijaisia, olivatpa he kuinka lahjakkaita hyvänsä - elokuva on aina suuri kokonaisuus, joten en yhtään ihmettele, jos jollekulle ei esim. nimi ja kasvot aina yhdisty. Sitä paitsi näyttelijöitä on ihan hirveä määrä, ei niitä kaikkein tunnetuimpiakaan voi kaikkia tuntea! :D

  Yleissivistykseen vedotaan nykyään vaan tosi herkästi - mun mielestä esim. kuuluu tietää milloin (edes suunnilleen) maailmansodat on käyty ja sen sellaiset, mutta jos ei tiedä vaikka mikä on jonkun vinkuintian väkiluvultaan toisiksi pienin kaupunki, niin johan tuhahdellaan että "missä yleissivistys, kyllä on nykynuorten sivistys huolestuttavalla tasolla"... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jokaisella on vähän oma käsityksensä siitä, mikä on yleissivistystä ja mikä ei! Ja mun mielestä on typerää arvostella kauheesti jotakuta, jos ei tiedä jotain sellasta joka ei oo ees millään lailla ns. tärkeää/hyödyllistä, eli just vaikka jonkun pienen valtion bruttokansantuote :D

   Poista