Sometyypit

22.9.2014

Kaikkia ärsyttää jokin - mutta some tuntuu ärsyttävän monia. Eikä itsessään välttämättä se itse sosiaalinen media, mutta ihmiset siellä. Somekäyttäytymistä arvostellaan ja leimaillaan ja sitä helposti menee johonkin kategoriaan jo yhden statuksen, kuvan, tweetin, vinen tai minkä tahansa sometöräytyksen jälkeen. Mutta minkälaisia ihmisiä somesta sitten löytyy?

Disclaimer: Älkää rakkaat ottako nokkiinne, jos seuraan teitä somessa, te ette ärsytä mua. Vähän piti tietenkin kärjistää tätä postausta varten - ja kuulun varmasti itsekin edes osaan näistä leimoista....

Ne äidit/isit
Tiedättehän - ne tyypit, jotka lisäännyyttyään ei kirjaimellisesti osaa puhua mistään muusta kuin jälkikasvustaan. Kyllä mua kiinnostaa kavereideni lapset ja mielelläni kuulen isoja kehitysaskelia tai näen söpöjä kuvia, mutta siinä vaiheessa kun iskee netin kuvan pökäleestä potassa "Pikku-Kaaleppi teki ensikakan pottaan!"-kuvatekstin kera, tietää menneensä överiksi. Tai jos päivän aikana ilmestyy alle tunnin välein uusi päivitys siitä, miten nyt syödään porkkanaa ja hyvin maistuu, ja kohta katsellaan Kaapoa.

Päiväkirjaihmiset
Näitä tuntuu esiintyvän etenkin Facebookissa. Joka_ikinen_ päivän aikana tehty asia pitää kertoa kaikelle kansalle. Aamulla ilmestyy status tyylillä "Nyt on sitten herätty uuteen aamuun :) josko sitä nyt soisi vähän aamupuuroa ja sitten veisi koiran lenkille" ja päivän mittaan kerrotaan niin suihkusta, meikkauksesta, uudesta koiralenkistä, työpäivän pituudesta, työpäivän fiiliksistä, aterioista, suoliston liikkeistä ja illalla tietenkin pitää vielä ilmoittaa, että nyt painutaan vällyjen alle ja natinati.

Koiraihmiset
Toki muidenkin lemmikkien omistajat tekevät tätä, mutta kyllähän koiranomistajat tätä eniten tekee. Yhtälö on seuraavanalinen: hanki koira, uohda kaikki muu. Some täyttyy koiran kuvista ja tarinoista koiran kommelluksista, joka ikinen päivä tasaisin väliajoin. Usein nämä ihmiset on myös livenä samanlaisia, eivätkä pysty käymään mitään koiraansa liittymätöntä keskustelua kovin pitkään ennen kuin iskevät kännykästään koiransa kuvan "kato mun puppelia miten SÖPÖÖÖÖ"-lässytyksen saattelemana. Ja kaikista hauskinta koiraihmisistä tekee sen, että he kärkkäästi arvostelevat ihmisiä, jotka laittavat lapsiensa kuvia someen.

Autoamikset
Ostit uuden auton. Siistiä. Tuunasitkin sitä, hei, cool. Profiilikuvassasi on pelkkä auto ja jokainen status on autojen tuunailusta tietämättömälle täysin käsittämätöntä siansaksaa.

Stalkkerit
He ovat somessa, mutta he ovat näkymättömiä. Jos heiltä kysyy asiasta, he sivuuttavat kysymyksen mutisemalla etteivät oikeastaan kirjaudu someen tai heillä ei vain ole asiaa - mutta siellä he ovat, päivittäin ja paljon, lukemassa kaikkien muiden juttuja sanomatta itse mitään.

hashtagromaanikirjailijat
#tässä #mun #uus #kuva #mun #uudesta #tukasta #joka #leikattiin #tänään #kampaajalla #tykkäättekö #mä #ainaki #tykkään #ku #täs #on #raitoja #ja #kaikkee #koht #vois #mennä #kauppaan #ku #on #vähä #nälkä #selfie #hot #finnishgirl

Täydellinen (some-)elämä
Mikään ei koskaan ole vialla. Koskaan ei myöskään vituta, koskaan ei ole tylsää ja kaikki menee aina putkeen. Siemailen tässä skumppaa syysillassa kynttilöiden kanssa, kuvassa näkyy toki lasi ja kynttilä mutta leikkasin siitä ton lattialla näkyvän läjän likaisia sukkia tietenkin pois, koska pitää näyttää siltä että kotona on täydellistä 24/7. Olen myös herättyäni jaksanut jo siivota koko talon lattiasta kattoon kolme kertaa, matkustaa maailman ympäri, opettaa yksivuotiaani puhumaan sujuvaa japania ja lukenut Stephen Kingin romaanit kannesta kanteen. Viidesti.

Someaktivistit
Paras tapa saada maailmaan muutosta on huutaa siitä somessa. Mihinkään ei tietenkään kannata lahjoittaa, laittaa nimeään tai vaikkapa auttaa rollaattorin kanssa portaita laskeutuvaa mummoa steissillä, koska eihän nyt oikeasti haluta auttaa tai vaikuttaa. Riittää, että FB-kaverit luulee, että on tosi aktivoitunut ja poliittisesti valveutunut.

MINÄ OLEN TÄÄLLÄ, NÄETTEKÖ
"Huoh... taas tätä paskaa...", "Jaahas, päivystykseen siis...", "MIKÄ YLLÄTYS! Olen niin innoissani just nyt!!!", "Taas saan vaan itkeä... Aina menee näin...." - tyyliset statukset, joissa ei kerrota mitään selitystä. Ja kun sitä kysyy, vastataan "noh, en haluis puhuu siitä nyt tässä... laita yv...", siis mitä, miksi se status pitää tehdä jos siitä ei voi puhua? Päiväkirjaihmiset ja nämä menee usein samaan kategoriaan.

Jäikö teidän mielestänne jotain puuttumaan? ;)

31 kommenttia :

 1. tulit sitten luetelleeksi suunnilleen kaikki somen käyttäjät ;) miten siellä sitten pitäisi käyttäytyä sun mielestä`?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En suinkaan, keskivertosomettaja ei kuulu mihinkään kategoriaan exclusively vaan somettaa ns normisti :) ei esim. jokainen koiranomistaja päivitä seinäänsä täyteen koirajuttuja. Mä laitan aina noita disclaimereita ettei kannata ottaa nokkiinsa ja että näihin läppäpostauksiin aina vähän kärjistän, mut silti aina tulee näitä anoja............

   Poista
  2. no en mä kyllä nokkiini ottanut, ja se varmaan selviää sulle kun luet viestini uudestaan ajatuksella läpi.

   Poista
  3. En mä sanonutkaan että otit :) tuntuu vaan että ihan sama kuinka isolla tekstillä toitotan, että postaus on tehty läpällä, aina joku on kyselemässä "miten sit sun mielestä pitäs" tms. Vähän huumoria aamuun :)

   Poista
 2. Mä taidan kuulua osittain sitten tohon stalkkerit-ryhmään. Esim. Facebookissa olen paljon päivän mittaan mutta harvemmin sinne ikinä mitään päivitän :D mahtava postaus, piristää työaamua kummasti :D

  -N

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ! Haha, stalkkerit tietää kaiken muista ihmisistä mutta muut ei tiedä niistä mitään!

   Poista
 3. Hahhaa, tunnistin motna tyyppiä :D Mutta en tietenkään itse kuulu mihinkään noista :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmäkää! :D ... paitsi no ehkä vähä...

   Poista
 4. Joo tästä puuttuu fitnesshullut :D Kyl sä tiet? Ne joiden elämässä ei ole mitään muuta kuin sali ja diettaaminen.. ja jos yksikin lipsahdus tulee niin 2 sivun mittainen angsti. Ne keksii älyttömästi 'turhaa' asiaa liikunnasta. Instagram täyttyy pelkistä salipeilikuvista ja jokapäivä on lisättävä ainakin yksi kuva suuresta edistyksestä. ;) Itse kuulun ehkä tuohon perfektionistiryhmään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa joo, arvasin että tästä muistutetaan, mutku mua ei ärsytä ne! :D mulle ei oo eksynyt mitään ihan superpahoja fitness-somettajia kohdalle, ite tykkään lukea jos jollain menee treeni&elämäntaparemppa putkeen kun se inspaa itseä :)

   Poista
 5. Vielä ne besserwisserit puuttuu, ne jotka tietää kaikesta kaiken. Joka asiasta pitää päästä näpäyttämään, viisastelemaan, korjailemaan ihan turhuuteen asti. Näitäkin on ku sieniä sateella, asiasta riippumatta aina neuvomassa. Ja aina se v***ttaa ihan yhtä paljon! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten :D ja semmoset ylimieliset, jotka on mielestään aina fiksumpia kuin muut ja siksi heidän mielipiteensä on parempia vaikka oisko väärässä :D

   Poista
 6. Joo, löytyy kavereista kaikki listatut, ja siihen päälle fitness -tyypit. Joidenkin kohdalla oon kyllästynyt niin pahasti, että oon piilottanut niiden julkaisut mun seinältä! :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nyt tuli mieleen, tästä puuttuu ne sellaset hipit jotka paasaa maailman parannuksesta, linkittää kaikki maailman kriisit seinälleen, paasaavat raakaruokaravinnostaan yms yms. ja ovat olevinaan muita ihmisiä parempia, jonkin sortin pyhimyksiä.
   Ja sitten ne ilopillerit, jotka poikkeaa tuosta Täydellinen (some-)elämä kategoriasta hippusen verran. Ne on niin hiton positiivia koko ajan ja kaikki on niin älyttömän ihanaa ja ilosta ja aaaargh. Ne on niin positiivisia koko ajan että käy oikeasti toden teolla ärsyttämään.

   Poista
 7. Aivan huippu postaus! Tunnistin kahdesta osasta itseni ja muistakin löyty tietty tuttavia! Voisinko apinoida ideaa ja toteuttaa omaan blogiin omalla tyylillä postauksen? :D
  xoxo Mella

  VastaaPoista
 8. Noi koira- ja päiväkirjaihmiset on pahimpia. Oikeesti. Varsinki ne joiden kirjotuksesta ei edes ymmärrä mitään.

  Oon ite ehkä vähän.... Ihan vähän vaan...tommonen täydellinen. Tietenki. :D

  VastaaPoista
 9. Itse kuulun tuohon "eläinihmiset" ryhmään... Mulla ei koiraa oo, mutta kaksi kissaa, jotka on mulle kuin vauvoja (aatelkaa, vauvapostaukset mutta kissoista! - varmasti monen mielestä ihan hirveetä) ja lisäksi käyn ratsastamassa kavereiden hevosilla mistä pitää tietysti tasaisin väliajoin laittaa myös kuvia ja kuulumisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasaisin väliajoin on vielä ok, enemmän mua häiritsee jos on semmonen tyyppi että haukkuu lyttyyn kaikki jotka jakaa lapsiensa kuulumisia somessa mut sit jakaa kirjaimellisesti tunnin välein eläimensä juttuja ! :D

   Poista
 10. sitten on vielä ikuiset negaajat, jotka joka päivityksessään valittavat jostain asiasta. ja jos joku tulee asiallisesti kommentoimaan neuvoa ongelmaan niin saa kuulla lisää valitusta :DD.

  niin ja sitten tietty se kaikkien suosikki oversharer joka kertoo vähän turhan tarkkaan asioista. oon saanut lukea romaanin pituisia vuodatuksia vaikeista isäsuhteista tai katsoa kun melkein kolmekymppinen nainen päivittää lähes joka toinen päivä suhde-statustaan sinkusta suhteeseen ja takaisin kun ei näytä juttu miehen kanssa luistavan. tätä on-off suhdetta tietysti myös puidaan kavereiden kanssa ihan avoimesti.

  välillä sitä miettii että miksi mä tunnen nää ihmiset, miks on niiden kaveri, edes somessa :D.

  hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ainii nillittäjät unohtu! :D ja etenkin ne, jotka tulee vielä nillittämään kaikkien muiden statuksiin :D ihan sietämätöntä jo jos oma seinä on täynnä sellasta "elämä se vaan potkii päähän, ei mulla mikään ikinä suju..."-tyyppistä kitinää, mut sit kun joku toinen päivittää vaikka että voi hitsi, ulkona sataa, niin mennään siihen "juu, ainahan täällä Suomessa tää sää on tämmönen... aina on täällä niin paskaa... pitäs muuttaa pois mutku ei oo rahaa ku sain potkut viime viikolla... aina on paskaa..."

   Eikä, en kestä :D

   Poista
 11. Mun uutisvirrassa kukoistaa myös syvällisten itsetutkiskelijoiden ryhmä, jonka mielestä on hirveen kiva tehdä kaiken maailman nettitestejä ("Mikä on älykkyysosamääräsi?" "Millainen nainen olet?" "Mikä vuodenaika olet?" "Mikä hiusväri sinulle sopii?" "Mikä pesukonemerkki olet?") ja jakaa tulokset FB:ssä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo apua :'D naurattaa kans ku jotkut ihan oikeasti luulee että se älykkyysosamäärätesti jossa on joku 8 kysymystä tyylillä "jos kana meni tien yli, mistä kana meni" on ihan oikee ÄO-testi ja se tulos on pitävä :'DDDD

   Poista
 12. Ai saaaaatana mä vihaan noita "arvaa mitä en kerrokaan" somettajia!!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kans ymmärrä mikä järki :D

   Poista
 13. Tai sitten nää jotka kilpailee kenellä elämässä menee eniten päin pestä. Ketä oikeasti haluaa voittaa siinä skabassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kenellä oli rankin elämäm koulu! :D näitä näkee livenäkin, jos kertoo vaikka että voi vitsi, kylläpä väsyttää ku tein aamuvuoron, niin vastaukseks tulee "HEI SIIS MÄ TEIN NIITÄ KUUS PUTKEEN, arvaa paljon mua väsyttää!!!1" tai kertoo polven olevan kipee "NO MULLAPA ONKI MIRGEENI JA VARMAA HIUSMURTUMA MOLEMMISSA ISOVARPAISSA"

   Poista