Kauhusarja: Scream queens

16.8.2014

Kauhusarja jatkuu vähän erilaisella teemalla kuin edellisellä kerroilla - tällä kertaa juhlitaan vähän girl poweria ja käsitellään kauhugenren kultakimpaleita eli scream queenejä!

Scream queen on nimitys naispuolisille näyttelijöille, jotka liitetään kauhuelokuvagenreen. Scream queen voi olla näyttelijä, joka on esiintynyt useita kertoja kauhuelokuvissa tai näyttelijä, joka on esiintynyt vain yhdessä elokuvassa, joka kuitenkin on jostain syystä kauhugenren aatelia ja isoimpia nimiä. Scream queen ei kuitenkaan ole kuka tahansa kauhuleffassa oleva pieni sivuhahmo, vaan yleensä joko elokuvan päähenkilö tai muulla tavalla iso ja tärkeä hahmo - yleensä uhrina.

Scream queen näyttelee hahmoa, joka on seksikäs, kaunis ja yleensä nuori. Elokuva-ala nyt on yleensäkin ulkonäkökeskeinen, mutta kauhuelokuvissa seksin ilmentyminen on enemmän sääntö kuin poikkeus - joko ihan itse aktina tai sitten pitkälle seksualisoituna naishahmona, jonka vaatetus on juuri sopivan tiukka ja paljastava, jotta hahmo väräyttelee viisareita, mutta tuntuu saavutettavissa olevalta matti meikäläisellekin. Kuitenkin scream queen ei voi olla vain tissit kepin päässä, vaan hahmon täytyy hyvän kauhuelokuvan saavuttaakseen olla moniulotteinen ja hyvin näytelty.

Naisia on käytetty kauhuelokuvissa miltei aina, aluksi ja yleensä vain uhreina. Kauhistunut naisen kirkuminen onkin kauhugenren alkeiskurssia. Kuitenkin varsinainen scream queen-titteli ei ole kovin vanha. Ja mitä scream queenejä maailmasta nyt sitten löytyykään? Muunmuassa?


Jamie Lee Curtis on syy siihen, miksi edes tiedän, mitä scream queen tarkoittaa. Kun ala-asteiässä katsoin kavereideni kanssa kauhuleffoja salaa (sori, äiti!), Halloweenit kuului katselulistalle. Kaikkia en ole edelleenkään nähnyt, mutta Curtisin tähdittämät olen. Halloween-elokuvia en lähde tässä enempää avaamaan, mutta kauhugenren klassikkoina Curtis on scream queenien aatelia esiinnyttyään miltei kaikissa. Curtisin hahmo on pääpahiksen rinnalla elokuvasarjan tärkein, uhri mutta eloonjääjä ja vahva. Curtis on esiintynyt lukuisissa muissakin kauhuelokuvissa, vaikka pääsikin irti pelkästä kauhuneidon leimastaan laajentamalla muihin genreihin. Mulle Curtis on aina scream queen. Tiesittekö muuten, että Curtisin äiti näyttelee pääosaa kauhuklassikossa Psycho?
Sheri Moon Zombie on mun ehdoton lempparini ja yksi lempinäyttelijöitäni yleensä. Muusikko/leffaohjaaja Rob Zombien vaimona Zombiesta tuli näyttelijä "vahingossa" - hän ei siis sanojensa mukaan koskaan meinannut lähteä näyttelijäksi, ja onkin näytellyt lähinnä miehensä ohjauksissa, jotka ovat tunnetusti kauhua. Elokuvapari House of 1000 coprses ja Devil's Rejects ovat kulttileffoja, mutta lisäksi Zombie on esiintynyt mm. miehensä uusintaversioissa Halloween-leffoissa (tosin ei päähahmona) ja Lords of Salem-pätkässä.


Asia Argento syntyi scream queeniksi. Hänen isänsä, italialainen kauhuleffaohjaaja Dario Argento, antoi tyttärelleen tämän ensimmäisen elokuvaroolin elokuvassa Demons 2, kun Aargento oli vasta 10-vuotias. Sittemmin hän on näytellyt sekä italian- että englanninkielisissä elokuvissa niin kauhun kuin muidenkin genrejen puolella - ja myös ohjaajana. Mulle Argento tuli tutuksi yllättäen kauhugenren ulkopuolelta The Heart Is Deceitful Above All Things-elokuvasta, joka edelleen kuuluu mun lempparileffoihini. Argenton huomattavia kauhupätkiä lienee ainakin Land of The Dead ja The Stendhal Syndrome.Paikkansa listassa ansaitsee tietenkin myös Nightmare on Elm Street-elokuvien Heather Langenkamp, Scream-leffojan Neve Campbell, Hellraiserien Ashley Laurence, Manaaja-leffojen Linda Blair, alkuperäinen Carrie eli Sissy Spacek sekä Alien-leffojen Sigourney Weaver, tosin siitä voidaan keskustella lasketaanko Alienit kauhuksi vai scifiksi.

Muitakin merkittäviä naisnäyttelijöitä kauhun saralla on, mutta nämä on mun mielestä ne ykköset ja parhaiten listalla paikkansa ansaitsevat. Varmaankin yksi pääsyy siihen, miksi kauhugenren leffoista niin paljon tykkään, on niiden naiset - vaikka nainen on seksualisoitu, useimmiten (ainakin pääroolissa oleva) naishahmo ei ole heikko pelkuri, joka ei osaa kuin kirkua ja kaatua rähmälleen ennen kuolemaansa. Toki näitäkin hahmoja leffoissa esiintyy, sekä miehiä että naisia, mutta scream queenit on vahvoja hahmoja, niitä, jotka jäävät eloon kun kaikki muut kuolevat, jotka tappavat pääpahiksen (tai ovat itse pääpahis).

Onko teillä lemppari scream queeniä?


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti