Haters make me famous

22.8.2014

P1010026

Blogien kommentointi, anonyymien käytös, keskustelupalstat ja kaikki näihin liittyvä on jo ikuisuusaihe, mutta oon jonkin aikaa miettinyt yhtä osaa siitä ja jutellut myös bloggaajakollegoideni kanssa asiasta - voiko bloggaajan ulkonäköä arvostella asiallisesti? Ei liene kellekään mitenkään uutinen, että moni bloggaaja saa ihan järkyttävän määrän kamalaa paskaa niskaansa, enkä mäkään siltä ikävä kyllä ole välttynyt.

Yllättävän vähän oon saanut mitään läskikommentteja, joita oon aina olettanut tulevan eniten koska ilkeilijälle iisein kohdehan on tietenkin paino, mutta oon saanut kuulla mm. siitä, miten rumia mun tatuoinnit on, miten ruma mun lävistys on, miten rumia mun venytykset on, miten rumat mun hiukset on, miten rumat mun kulmakarvat on ja ihan vaan miten ruma mä olen. Eihän näitä kommentteja tietenkään voi mitenkään ottaa tosissaan, mutta eihän se tietenkään ole kivaa kuulla haukkuja. Ihan suorat "hyi oot ruma"-tyyliset kommentit nyt ei mene lähellekään asiallista, mutta välillä joiltakin hämärtyy se raja siitä, mikä asiallista oikeastaan on.

P1010025

Ensimmäinen puolustus, jota ihmiset koskaan sanovat bloggaajia arvostellessaan on se, että bloggaja on itse laittanut itsensä valokeilaan eikä voi siis suuttua, jos häntä arvostellaan. Tää ajattelutapa on kuitenkin vähän mätä. Jos astun ulos kodistani, olen julkisella paikalla ihmisten ympäröimänä ja silloinkin tuonut itseni esiin, mutta olisiko se okei, jos joku vaikkapa ruokakaupassa tulisi ilmoittamaan, että en osaa meikata? Miksi se sitten netissä on ok?

Se asiallisuuden raja onkin häilyvä ja varmasti myös joka bloggaajalle omanlaisensa - eli jokaisella on oma rajansa siinä, minkä ottaa itseensä ja minkä ei. Jos kirjoitan step-by-step postauksen jostain meikkilookista, ja joku tulee kommentoimaan, ettei se ole ihan hänen makuunsa ja hänen mielestään olisin kauniimpi vähemmällä meikillä, tämä on tietenkin asiallista ja tervetullutta keskustelua. Asiallisesti muotoiltuna. Mutta jos bloggaan vaikkapa siitä, mitä olen päivän aikana tehnyt, ja jonkun kommentti kuuluu "kantsis varmaan ostaa suoristusrauta?", ei olla enää asiallisen eikä etenkään tervetulleen puolella.

P1010029

Toisen ulkonäön arvostelu ja kommentointi on aina kananmunankuorilla kävelyä. Ihminen ottaa luonnostaan helposti itseensä kritiikin, etenkin jos sitä ei olla erikseen pyydetty tai jos se tuntuu tunkeilevalta - kenestä nyt ei tuntuisi pahalta, jos yhtäkkiä joku tulee sanomaan jotain negatiivista omasta ulkonäöstä. Siinä missä mä pystyn olemaan välittämättä, tiedän paljon bloggaajia, jotka on luonteeltaan herkempiä ja ottaa helpommin itseensä haukut - heitä oikeasti satuttaa satunnaiset ilkeilykommentit. Puhumattakaan siitä, miten jopa esiteini-ikäiset bloggaajat saa haukkuja, eikö tässä maailmassa oo ihan tarpeeksi ulkonäköpaineita nuorille ilman, että kasvottomat ihmiset haukkuvat netissä?

Onko siis asiallista tapaa arvostella bloggaajan ulkonäköä? Ei oikeastaan ole, ellei bloggaaja ole erikseen pyytänyt mielipiteitä ulkonäöstään. Muistan yhden tapauksen, jossa eräs anonyymi tuli kertomaan että mun kulmakarvat on rumat ja patukkamaiset, ja jatkoi parin muunkin kommentin verran tätä kulmieni haukkumista. Kuitenkin hän alleviivasi, että yritti vain antaa asiallista palautetta, miksi siis otin nokkiini. Eihän se nyt yksinkertaisesti vain ole millään muotoa asiallista kritiikkiä, jos täysin kulmakarvoihin liittymättömässä postauksessa kommentoidaan kulmista käyttämällä mm. sanaa "ruma" - ja tää ilmiö tuntuu levinneen niin laajalle. Kommentiin laitetaan yksi kiva juttu, jotta sen voisi yrittää naamioida kivaksi kommentiksi. Niitä näkee miltei joka blogissa, jossa anonyymikommentointia aktiivisesti esiintyy. "Moikka, toi sun mekko on tosi kiva, mut oisko kannattanut vähän miettiä noita kenkiä ja hiuksia, näytät ihan kamalalta..." ei ole asiallinen kommentti, vaikka alussa yksi kehu onkin. Mä oon ihmisenä sellanen että provosoidun aika helposti ja oon päästellyt menemään kommentiboksissa usein aika samalla mitalla takaisin, ja tuun varmaan jatkossakin tekemään niin, jos kommenti tuntuu vastauksen arvoiselta.

P1010033

Suurin osa haukkumakommenteista, joita blogiini tulee, ei koskaan pääse julkaisuun asti. Jos kommentin koko sisältö on haukkumista, ei siis millään muotoa kritiikkiä (ehkä töykeimmässä tähän asti saamassani anonyymi mietti, onkohan mun emättimeni nyt synnytettyä levähtänyt yhtä leveäksi kuin mun perse - eikä todellakaan näin kauniin sanavalinnoin....) vaan ihan pelkkää sontaa - suoraan poistoon vaan. Se on aika hetkestä kiinni mikä julkaistaan ja mikä ei, mutta ikävä kyllä suurin osa negatiivisesta kommentoinnista ei ole asiallista kritiikkiä, vaan ihan sitä itseään.

Mitä mieltä te ootte tästä aiheesta - voiko itselleen tuntemattoman (toim. huom. bloggaja, jota ei ole tavannut ja jonka kanssa ei ole puhunut muualla kuin blogin kommentiboksissa ei ole tuttu ihminen) ihmisen ulkonäköä arvostella pyytämättä niin, että kritiikki olisi kuitenkin asiallista ja tervetullutta?

21 kommenttia :

 1. No kyllä mun mielestä, siis jos se kritiikki on vaikka ehdotus tyyliin "ootko kokeillut maxihameita, vois toimia vielä paremmin kuin pohjepituinen" (tai sitten ihan suoraa ulkonäköön "mun mielestä sun kasvoihin sopisi hieman kevyemmät kulmat, ootko kokeillut joskus"). Siinä ei ilmasta mitenkään että nyt toi sun körttis on kyllä aivan hirveä ja oot itsekin perseestä vaan nätisti ehdotetaan jotain mikä omasta mielestä sopisi toiselle. Sama kulma esimerkin kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, niinku sanoin niin on monia eri tapoja ja tilanteita sanoa asiansa :)

   Poista
 2. hei patukkakulma, oot edelleenki kovin nätti nainen, aina oot ollut <3

  t: iitu, joka samaistui täysin tohon nyrpistyskuvaas missä näytät kieltä.

  VastaaPoista
 3. Täyttä asiaa jälleeeen!

  Ps. ihana banneri!!

  VastaaPoista
 4. Kaunis olet. Ulkonäkö ja paino ei määritä mimmonen ihminen on. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, ei tietenkään määritä! :) en siis oo ottanut nokkiini ruma-kommenteista koska tiedän ettei ne ole totta, mainitsin niitä tuodakseni esille pointtini :)

   Poista
  2. Joo siis en tarkottanut kuulostaa tylyltä :)

   Poista
 5. Hyvä postaus! Mä en ole vielä törmännyt kovinkaan asialliseen negatiiviseen kommenttiin vaan yleensä ne on just jotain "oot lihava". Miten sekään liittyy yhtään mihinkään? Mulla on nykyään onneksi aika korkea sietokyky näihin kommentteihin, mutta inhottaa kun tietää että kaikilla ei ole. Ja toi oli tosi hyvä pointti, että bloggaaja laittaa itsensä esille niin sitten saa arvostella, aivan naurettava logiikka, mistä lie tuokin myytti saanut alkunsa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ite koen että anonyyminä nimenomaan haukkuminen, eli just jotku lol vähäx oot läski-tyyppiset jutut kumpuaa nimenomaan siitä kuuluisasta kateudesta. Kritiikki aina ei tuu siitä eikä kateus liity välttämättä muuten mihinkään, mut mä en keksi hirveen montaa syytä sille, et joku haluis ihan tahallaan aiheuttaa toiselle mielipahaa - paitsi sillon, jos sillä tyypillä on jotain, mitä itellä ei. Kateellinenkin voi olla niin monesta asiasta :/

   Poista
 6. Ootko koskaan miettinyt että laihduttaisit itsesi ns. terveelliseen kokoon? ei ei mitään langanlaihaa vaan ns. sun pituudelle määrätty paino.

  Tarkoitan sitä että koska oon kuullu (ja suvussa on paljon ylipainoa) että se oikeesti vanhemmiten alkaa kirjiamellisesti painamaan sua ja hengästyttämään yms. vaikeuttamaan ja minäkin koin sen pienenä etteivät vanhemmat jaksaneet juosta tai tehdä mitään kovin pitkään missä' hengästyy tai hiki virtaisi-leikeissä.

  Pahoittelut jos olen väärin muotoillut tämän kysymyksen.
  En meinaa todellakaan tällä mitään mielensä pahoittelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on itse asiassa loistava esimerkki asiallisesta kommentista arasta aiheesta ja oon iloinen että laitoit sen just tähän postaukseen, tästä voi ottaa oppia moni muu anonyymi :) ja juu, oon miettinyt ja se onkin ollut tavoitteena jo pitkään! Mun laihdutusprojekti on ollut ns. virallisesti päällä nyt vuoden, tuloksia on tullut jonkin verran mutta se on hidasta, kuoppaista ja mulla on ihan liian pitkiä "ihan sama"-kausia tässä välissä. Siksi mulla onkin varattu maanantaille eli ylihuomiselle aika ravitsemusterapeutille, jonka kanssa toivon voivani kartoittaa mulle sopivaa kevyttä ruokavaliota, jutella siitä mikä saa repsahtamaan herkkuihin ja ehkä jopa vähän juttelemaan siitä, miten saisi motivaatiota siihen treenaamiseen kunnolla :) Shiri onkin yksi päämotivaattori mun laihdutuksessa nyt, koska haluan jaksaa olla kunnolla messissä sen elämässä ja haluan olla myös esimerkkinä terveellisistä elämäntavoista.

   Poista
  2. Itse olen ylipainoinen ja tiedän ettei se laihduttaminen helppoa ole. Makeisiin repsahtaa helposti. Minun mielestä paino on jokaisen oma asia. Se että kysytään ootko aatellut varmaan moni ylipainoinen on aatellut painon pudotusta. Mut en kuitenkaan kertoo mitä vanhemmalla iällä on tiedossa.

   Poista
  3. Tottahan se on että se on jokaisen oma asia, mut mä toin tässä postauksessa itse esille painopointin eli oli ihan odotettavissa että joku kommentti asiaan liittyen tulee :) mut joo, paino on monelle ihan normaalipainoisellekin tosi arka paikka, eikä kommentit siitä yleensä oo tervetulleita, etenkin jos ne tulee ns. puun takaa eli johonkin jossa ei painosta oo puhuttu!

   Poista
 7. Tää ei liity millään lailla nyt bloggaajien ulkonäön haukkumiseen mutta tuli mieleen tuosta sun kirjoituksesta :) Ja joo hei uusi banneri on ihan tykki!

  Mullahan on kaksi teini-ikäistä poikaa ja aina silloin tällöin vähän katselen kun koneella ovat että missä surffaavat, mitä tekevät jne jne. Ja kun tuolla internetsissä pörräävät esim pelisivustoilla niin ihan tosi monessa eri asiayhteydessä oon törmännyt siihen että huonoa käytöstä netissä puolustellaan sillä että "jos ei kestä kuulla niin sit ei ehkä kantsi olla netissä". Siis mitä vittua?!?! Miten se internet tekee sallituksi sen että voit töräyttää ihan mitä vaan ja se nyt pitää sitten kestää. Ja mistä tuo on edes saanut alkunsa? Että se nyt olisi jotenkin sallittua? Aikuisiltahan nuoretkin kaiken oppii ja apinoi mutta silti. En tajua. Oon tätä pohtinut ihan tosi paljon ja en vaan saa kiinni tuosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tota usein jengi viljelee, et älä oo netissä jos et kestä :D siis sinänsä ymmärrän että tietyissä osaa nettiä ei pidä olla jos ei kestä - esimerkiks ylilauta on sellanen mesta jossa tietää jutun olevan välillä vähän, miten sen nyt sanois... omalaatuista, eli eihän siellä oo pakko olla. MUTTA netissä olo ikävä kyllä saa jotkut ihmiset vähän raiteiltaan ja etenkin anonyymimahdollisuuden takaa on helppoa huudella vaikka mitä semmosta, mitä ei koskaan kehtaisi omalla naamalla netissä tai livenä. Ei siinä, ite oon 4chanin puolella viihtynyt enkä hätkähtä vähästä mut ymmärrän kyllä että kaikille ei kaikki uppoa!

   Poista
 8. No ei tosiaankaan voi, enkä ymmärrä miksi edes pitäisi. Mun mielestä ulkonäön arvostelu on todella typerää ja julmaa ja pelkästään oman itsetunnon pönkittämistä. Mä ainakin haen blogeista vain "mielihyvää" (siis terveellä tavalla.. :D) enkä edes jaksaisi lukea mitään blogia, joka ärsyttäisi. En voi edes kuvitella, että joku ihan oikeasti lähettäisi jollekin tollasen viestin, jonka sä olit saanut synnytyksen jälkeen, wtf?!

  Olen kyllä sitä mieltä myös, että bloggaajat ovat itse valinneet alkavansa bloggaajiksi ja siksi heidän on hyväksyttävä se, että tulee myös kritiikkiä. Kritiikkiin en kuitenkaan laske just mitään haukkuja ja perustelematonta arvostelua, mutta siis tarkoitan ihan sellaista tervehenkistä "keskustelun aloitusta" esimerkiksi vaikka aidoista nahkatakeista tai jostain vastaavasta, joka herättää aika usein vahvoja mielipiteitä. Jos ymmärrät mitä tarkoitan :)

  Ja nyt kun pääsin kommentoinnin makuun, niin kiitos tosi mielenkiintoisesta ja ihanasta blogista, jota luen joka päivä! Hyvää syksyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei haukkuja mun mielestä oikeuta mikään :) tai esimerkiksi se että vaikkapa jossain keskustelupalstalla tehdään aloituksia huhupuheiden ja omien käsityksien pohjalta, joissa puhutaan bloggaajista negatiiviseen sävyyn. Mun mielestä asennoituminen bloggaajia kohtaan on jotenkin niin kummallinen, kun samalla naureskellaan että ei bloggaajat todellakaan oo mitään julkkiksia vaan kaikki ihan nevahöödpulliaisia, mut samalla niiden tekemisiä ruoditaan Seiskasta tuttuun tapaan joka käänteessä :D

   Ihana kuulla että tykkäät! ♥

   Poista
 9. Lotta & Vanity, poistin vahingossa teidän kommentit!

  Lotta: Oot ihana, kiitos ! Hihi :D

  Vanity: Mulla on itse asiassa tsekattu joitakin kuukausia sitten kilppariarvot ja ne oli ihan kunnossa! Onneksi tietty, mut olin ihan varma että niissä ois häikkää kun välillä tuntuu ettei mikään toimi ja sitä menee suvussa. Eli huomenna ravintoterapeutin kanssa pääsen vähän kartottamaan :)

  VastaaPoista