Spurguvirkku?

16.6.2014

Silmiini osui tämä artikkeli, ja postaus alkoi heti kytemään mun mielessäni. Aihe nimittäin osuu aika hyvin maaliin täälläpäin - minä ja Nico ollaan molemmat iltaihmisiä, yöeläimiä ja aamuja vihaavia zombeja. Ennen raskautta tää ei koskaan ollut ongelma, koska vuorotyöläisinä tehtiin molemmat suurimmaksi osaksi iltavuoroja, eli kahteen-neljään valvominen ja keskipäivään-kahteen nukkuminen oli ihan okei.

Iltavirkkuna oleminen aiheuttaa jonkin verran vaikeuksia pysyä yhteiskunnassa messissä. Koulu alkaa luonnottoman aikaisin, ja ensimmäinen oppitunti meni usein zombina istuen, kun aivot ei vaan oo vielä herännyt. Löysin energiajuomat jossain vaiheessa ja aivot sai sillä kyllä hereillä epäinhimilliseenkin kellonaikaan, mutta oma pää ja oma kroppa kertoi kyllä, että oikea vuorokaudenaika ei ollut kyseessä. Mä oon aina ollut sellainen, että eniten energiaa ja tuottavuutta multa löytyy nimenomaan iltaisin, myöhäänkin, mutta koulussa ollessa oli pakko mukautua aamuaikatauluun. Unet jäikin lyhyiksi melkein koko koulu-urani ajan, koska en vaan kykene nukahtamaan klo 22, ellen ole jostain syystä aivan uskomattoman väsynyt. Normaalisti mun kroppani alkoi väsähtämään kouluaikoina keskiyön ja yhden välillä, nykyään klo 23 ja keskiyön välillä, vaikka helposti tuleekin valvottua vähän pidempään.Työelämässä iltavuorolaisuus oli siis ihan ok, ja välillä pakolliset aamuvuorot olikin aika rankkoja. Klo 5:21 lähtevä bussi oli ihan kamala, ja usein klo 6 aamulla alkavissa vuoroissa olin nukkunut ehkä pari hassua tuntia, koska en vaan saanut aiemmin unta.

Ulkopuolelta paineita vuorokausirytmiin (jos vanhempia ei lasketa) alkoi tulla vasta raskaana. Pyydettiin aina, että neuvola olisi iltapäivällä, ja välillä siitä sanottiin - pitäähän sitä nyt ihmisen kyetä olla neuvolassa klo 10. Joo, tottakai kykenen, mutta oon huomattavasti paremmin messissä ja paremmalla tuulella, jos se on klo 13.

Kun raskauden loppuvaiheella kämmeneni kutisi, varattiin tietty heti aika verikokeeseen raskausmyrkytyksen poissulkemiseksi. Ennen verikoetta piti olla syömättä, ja sitä oltiin varaamassa kello kahdeksaksi. Kysyin, voiko sen mitenkään tehdä myöhemmin, ja puhelimesta ei kuulunut vähään aikaan mitään. "Niin, siis jos se on päivällä, niin sinun pitää koko aamu paastota," ajanvaraaja sanoi. "Joo, jos se on klo 13 herään varmaankin klo 11. Eli se on ihan ok." Ja sitten sieltä tuli ärsyttävä toteamus - "Kyllähän sun nyt pitää vuorokausirytmisi korjata jos vauvakin on tulossa. Ei voi valvoa yömyöhään ja nukkua pitkään, kun talossa on vauva."

Mutta kummasti Shirikin tuntui pitkään olevan yöihminen. Yhdessä vaiheessa Shirin ollessa alta parin kuun ikäinen mentiin Nicon kanssa kolmen-neljän aikaan nukkumaan, koska Shiri nukahti n. klo 23, heräsi 3-4 syömään ja nukkui sitten iloisesti keskipäivään. Me saatiin hyvin unta ja rytmi pysyi samana, eikä se ollut ongelma kellekään muulle kuin aamuvirkuille hoitohenkilökunnan jäsenille. Kun Shiri kolmen kuun iässä alkoi nukkumaan öisin 10-14h heräämättä, nukkumaanmenoaika prinsessalla oli kello yhden ja kahden välillä yöllä. Se alkoi jossain vaiheessa rasittaa meitä, koska sosiaalinen elämä tuntui vähän nuupahtavan siihen että Shirin kanssa ei päässyt ulos kotoa ennen myöhää iltapäivää, ja koska yhteinen aika oli periaatteessa olematonta. Aloin siis vähän muokkaamaan Shirin rytmiä herättelemällä aiemmin ja yrittämällä nukuttaa aiemmin, ja nykyään Shirin nukkumaanmenoaika on klo 18-19 ja heräämisaika 7-9. Seitsemän herätykset tuntuu edelleen selkärangassa, mutta oon onnistunut muokkaamaan myös omaa rytmiäni vähän aikaisemmaksi - nukahdan viimeistään yhden pintaan, kun ennen kello kaksi oli jo aikainen nukkumaanmenoaika.On kuitenkin tosi ärsyttävää saada tietynlaista kohtelua vain sen takia, että olen iltavirkku. Tuntuu, että heti kun pyydän että jokin meno sovitaan keskipäivän jälkeen, oletetaan että olen jonkinasteinen spurgu. Kuten linkkaamassani jutussakin sanottiin, kaikki lasten harrastukset, usein neuvolat ja muut on aina hirveän aikaisin, eikä perheellä joka tykkää nukkua yhdeksään ole sinne oikein asiaa. Jos en olisi muokannut itse Shirin vuorokausirytmiä, luultavasti meillä nukuttaisiin 12-13 asti edelleen joka päivä.

Enkä mä tule koskaan ymmärtämään, mitä pahaa siinä on! Onko lukijoissani iltavirkkuja?

24 kommenttia :

 1. Mä meen nukkumaan joskus 00-01 ja heräillään poikasen kanssa joskus 8.30. Lapsi menee aina nukkumaan kasin ja ysin välillä siis. Yhdessä vaiheessa toi heräsi kuuden jälkeen aina ja pakko myöntää, että joinakin aamuina itkin ja manasin kamalaa elämääni kun väsytti niin sikana. :D illat on päivän paras osa!

  Noora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkin oon välillä ollu ihan itku kurkussa, jos Shiri on päättänyt herätä ennen seiskaa, onneks ne aamut on harvinaisia! :D

   Poista
 2. Meillä kanssa oli hirvee ongelma kaikkien perhekerhojen kanssa kun oisin innoissani ollu menossa, mutta eipä onnistu kun ne alkaa tyyöiin varttia vaille kymmenen. Joskus aluksi mentiin nukkumaan noin klo 2 yöllä kaikki kolme ja heräiltiin juurikin siihen kahteentoista. Pikkuhiljaa Elle siirsi rytmiään itse, mutta nykyäänkin nukkumaanmeno on about klo 22 kun muiden muksut on pedissä klo 19. Itsekin mennään nukkumaan yleensä 23-24, koska ei vaan enää jaksa yöheräämisten takia valvoa. Herätys kuuluu aamuisin pinnasängystä 8-9 aikaan joten nykyään ehditään vähän kerhoillakkin. Mutta minäkin olen monet kerrat kironnut noita aikoja kaikille kerhoille jne! Älytöntä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ymmärrä miks sen on pakko olla niin aikaisin! :D en sit tiedä normaalia päikkäriaikaa, mut Shiri menee päikkäreille 1-3h heräämisen jälkeen, eli yleensä ihan viimeistään klo 12. Eli jos kerho tms ois klo 15 niin se ois meidän aikatauluihin ainakin ihan perfect !

   Poista
  2. Joo sit on kiva lähtee johonki kerhoon "leikkimään muiden kanssa" kun just sillon toi haluaa sit päikkäreille! :D Ei se jaksa vielä valvoa kun jonku tunnin puoltoista sillon aamulla ennen unia.

   Poista
 3. aa mä oon niin sun vastakohta tässä asiassa! :D Päivä on pilalla jos nukun yli kaheksaan, mieluiten meen illalla viimeistään kympiltä nukkumaan ja herään ennen seiskaa. Toisaalta jotenkin töihin ja kouluun on aina silti tosi vaikee herätä ja silloin tuntuu että voisin koisia vaikka iltapäivään, mut vapaapäivinä herään ongelmitta ennen kukonlaulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha eikä :D se kyl on totta et kun PITÄÄ herätä se tuntuu paljon rankemmalta kuin et heräis vaan itsekseen :'D

   Poista
 4. Minäki oon iltavirkku! Ainoa koko kaveriporukasta, ainoa joka pysyy hereillä elokuvan loppuun asti jos sitä aletan katsoa klo21. :D Meilläkin oli aluksi vauvan kanssa rytmit 00-12 ja nykyään 1v2kk tytär nukkuu 20:30-9:00. Jos herää ennen yhdeksää, nii leikitän lasta meidän sängyssä siihe asti että mun aivojen toiminta käynnistyy. Pari kertaa näinä harvinaisina aikaisina (ennen klo9 herätys) aamuina ollaan selvitty noihi pahuksen kerhoihin. Klo15 ois meillekki paras kerhoaika mut eeeeeiiii, niide on aina pakko olla aamulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyhmää! Meidän pitää selkeesti ite järkätä jotain iltavirkkujen kerhoja :'D harmittaa vaan että koko maailma pyörii aamuvirkkujen mukaan, iltavirkut vois pärjätä paremmin esim. koulussa jos koulupäivä siirtyisi 3h eteenpäin!

   Poista
 5. Iltavirkku täällä myös moi ! Onneks nyt lapsen saannin jälkeen on hieman tasottunut että 12 aikaan oon jo unilla mutta kouluaikoina olisin mielelläni kukkunut helposti 2 jopa 4 asti :D huh..

  VastaaPoista
 6. Aamen! Vihaan sitä, että maailma pyörii aamuvirkkujen mukaan, itse kun iltavirkku olen :D
  Kaikki virastot menee kiinni viimestään neljältä. Koulut alkaa aikasin. Lääkäriajat koitetaan aina ehdottaa siihen aamu kaheksaks.
  Olen niin onnellinen että teen vuorotyötä, ja suurin osa työvuoroistani alkaakin klo 16, eli silloin kun "koko muu maailma" pääsee töistä. Saan käydä päivällä kaupassa ennen ruuhkia, nukkua niin pitkään kuin haluan, valvoa myöhään, lisäksi vältän kaikki aamu- ja iltapäiväruuhkat liikenteessä työmatkoilla! :D
  Olisi hauska, jos joku koulu tekisi kokeilun, että vaikka äidinkielentunteja olisi neljä päivässä; kaksi klo 8-10, ja kaksi klo 16-18. Toiseen näistä olisi pakko osallistua, eli saisit itse päättää, oletko koulussa klo 8-16 vai 10-18. Aamuvirkut voisivat mennä aamutunneille, mutta aamu-uniset saisivat pari tuntia armonaikaa. Olisi mielenkiintoista nähdä, kummat tunnit olisivat suositumpia :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua kans kiinnostais tietää! :D Ja yleensäkin tutkimusta siitä, että onko iltavirkuilla oikeesti paremmat mahikset pärjätä esim. koulussa, jos opiskelun vois hoitaa myöhemmin.

   Poista
 7. Yhteiskunta tosissaan syrjii niitä ihmisiä, jotka eivät halua tai kykene toimimaan aamutuimaan!
  Mulla riippuu myös vuodenajasta, kesällä mua ei haittaa ollenkaan herätä aikasin aamulla, mut talvella alle 10 tuntia unta ja herätys ennen auringonnousua tuntuu enemmän kidutukselta kuin "perusarjelta".
  Pakko muuten sanoa, et ku meen takas duuniin lapsi- ja perhetyön pariin niin aion huudella tän asian puolesta, ei kaikki halua olla 0930 perhekerhossa! Mä tykkäisin et iltapäivät kuluis tosi paljon nopeemmin jos sinne sais jotain actionii ja aamut sais heräillä rauhassa. Mut mitä tohon neuvolajuttuun tulee (en kestä mennä sinne aamusin koska ruuhka) nii selitän aina kuinka mun miehen ois helpompi saada iltapäivällä vapaata, et jos saatas sinne se aika. Mun mies ei siis tosiaan saa vapaata öö ikinä, mut me saadaan lähes aina iltapäivälle aika koska neuvolat tukee isien osallistumista niin innoissaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D meillä taas Nicon duunin kannalta paras ois jos neuvola ois viimeistään klo 12 tai sit joskus klo 16, mut onneks tähän asti Nico on saanu pyytämällä vapaaks aina neuvolapäivät :) ja huutele ihmeessä, just hyvä, koska tosiaan jos lapsikin on iltavirkku niin hulluuhan se olis lähtee muksua pakolla herättelemään 2h ajoissa ihan vaan jonkun kerhon tms takia :D

   Poista
 8. Mä olen kyllä iltavirkku, mutta molemmat tyttäret rakkaat on enemmänkin aamuvirkkuja. Ja se on kiva, kun itse saa unta joskus puolen yön jälkeen ja puoli kuudelta isompi minion hyppii sänkyyn ja vaatii Netflixistä Doraa, lautaselle muroja ja mustikkamehukeittoa ja pienempi kitisee omaa nälkäänsä. Oi oi. :D

  Mä en ole ehkä koskaan tietoisesti valinnut olla iltavirkku, mutta mulle ei uni vaan tule riittävän ajoissa. Nukahtamislääkkeitäkin kokeiltiin, mutta niistä mulle tuli niin huono olo, että nukahtaminen pitkittyi mukavasti vielä parilla tunnilla, kun tokkuraisena oksensin vessassa :D

  Ylipäätään kerhoja yms aktiviitteteja vois järjestää enemmän eri aikoihin. Täällä kaikki on aina samaan aikaan, peräkkäisinä päivinä. Et jos sä et yleensäkää pääse siihen 9:30, ni todennäköisesti et sit pääse kyl mihinkää muuhunkaan :D Ois kiva, jos olis noita ysiltä alkavia, vaik puolilta päivin alkavia ja sit iltapäivästä vielä jotain, tai edes aamu- ja iltapäivisin, olis enemmän kaikille jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että kukaan sitä tietoisesti valitsee, kyllähän kroppa vaan kertoo mikä meininki on mihinkin aikaan vuorokaudesta, ei vaan saa illalla unta kun sillon on just eniten puhtia! Ja jep, ehdottomasti pitäis olla näissä jutuissa valinnanvaraa kellonajan suhteen, mutkun tällä hetkellä kaikki jotka tykkää nukkua yli seiskaan on järkkääjien mielestä spusseja :D

   Poista
 9. Kuulostaapa tutulta tuo teidän rytmi. Lukaisepa tämä http://tyopiste.ttl.fi/Uutiset/Sivut/Aamuunineneiolelaiska.aspx ja kerro jokaiselle sinua/teitä arvostelevalle ihmiselle, että et ole itse valinnut tätä ominaisuutta itsessäsi, niin kuin et silmien väriäsikään. Tsemppiä toivottelee toinen samanmoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos linkistä, ihanaa saada jotain virallisemman kuuloista tukea mun postaukselle :D

   Poista
 10. Mä oon tosi aamu-uninen, mutta kummasti sen rytmin vaan sai vaihdettua kun oli pakko. Nykyään meen aina noin kymmeneltä nukkumaan, kun herätys on jo klo 5.30. Koska herään arkisin näin aikaisin, herään nykyään myös viikonloppuisin joskus 7-8 välillä itekseni - ihan uskomatonta, koska tätä ennen oon aina nukkunut mielelläni tosi pitkään! Okei, en nyt ehkä mihinkään klo 14 asti, mutta klo 11-12 kevyesti. Oon aamu-uninen, mutta en ikinä ole ollut iltavirkkukaan. Huono homma, kun ei oo ilta- eikä aamuvirkku, mutta kaikkeen tottuu, jos on pakko. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemman anonyymin kommentissa oli linkki jossa mainittiinkin et suurin osa ihmisistä on jotain aamu- ja iltavirkun väliltä, ääripäitä on vaan noin 20% ihmisistä. Mun ongelma onkin ollu lähinnä se että mä kyllä kykenen muuttamaan rytmiäni jotenkuten, jos on putkeen 5 aamuja - sillä että ekana aamuna en oo nukkunu ku muutaman tunnin eli oon illalla niin poikki että tulee nukahdettua aiemmin :D mut se virkkuisuus silti jää, aamulla oon ihn zombie monta tuntia :(

   Poista
 11. Miten Shiri nukkuu päikkäreitä, monetko/kuinka pitkät? Kun meillä suunnilleen saman ikänen tyttö, menee siinä 19-19.30 nukkumaan ja herää 6-7. Nukkuu vaan 1 päikkärit ja nekin hyvällä säkällä 2h pitkät. Jotenkin tuntuu että kaikkien muiden muksut nukkuu vuorokaudessa enemmän. :D

  Mä en oo oikein kumpikaan näistä virkuista, oon kai sitten just siitä väliltä. Aika persiistä kun koko päivästä tyyliin 6h oon suht tehokas ja virkeä, aamut ja illat molemmat on sellasta selviytymistaistelua unta vastaan. Kahvin voimalla. :D


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vaihtelevasti sinänsä, mut useimmiten yhdet päikkärit jotka kestää n. 2-2,5h :) joskus on niin väsy että nukkuu vielä vajaa tunnin mittaset toiset päikkärit. Ja sit on tietty niitä ah-niin-ihania päiviä kun ei haluis nukkuu päikkäreitä ollenkaan ja pääsee taistelemaan :D

   Poista
 12. Aaaaa allekirjoitan kaiken, kuulostaa niin tutulta!! Mä nukuin nuorempanakin _todella usein pommiin koulusta tästä samaisesta syystä, enkä menestynyt koulussa niin hyvin aamu-unisuuden takia. Heräsin suurinpiirtein vasta koulupäivän loputtua! Se oli oikeasti todella iso ongelma koko peruskoulun ajan, harmi ettei oo mitään vaihtoehtoa lapsille. :/

  VastaaPoista