Spoken word

24.4.2014

Jatkan vakiintuneella linjallani jakaa teille lukijoilleni asioita, jotka mun mielestä ansaitsevat enemmän näkyvyyttä - ja tällä kertaa koen myös, että näistä voi olla joillekin yhtä suuri apu kuin niistä on ollut minulle. Tällä kertaa jaan siis pienen murto-osan netistä löytyvistä spoken word / slam poetry-videoista.

Runot eivät ole mikään maailman suosituin taidemuoto, mutta kiitos YouTuben, nykypäivän runoniekat saavat äänensä ja tekstinsä kuuluviin. Mä olen aikanani kirjoitellut itsekin paljon, mulla on vihkonen täynnä mun teiniajan angstia pursuilevia, englantia ja suomea sekoittavia moderneja ja usein esteettisesti tekstattuja "teoksia". Runomuoto ja rimmaus tosin ei ollut mun juttu, eikä ole tän postauksenkaan. Mä olin niin onnellinen, kun bongasin Tumblrin kautta useita eri YouTube-tunnareita, jotka jakavat puhuttua sanaa, nykyrunoutta, lavalta! Button Poetry oli ensimmäisiä johon tutustuin, ja suurin osa postauksen videoista onkin sieltä.

Slam poetry, spoken word tai miksikä näitä haluaakaan kutsua, on taiteenmuoto jossa runoilija lausuu tekstinsä lavalla. Performanssia se sinänsä ei ole, koska lavalla on vain henkilö itse, taiteilija joka kirjoitti tekstin ja nyt lausuu sen. Nää on kantaaottavia, voimakkaita, tunteita herättäviä, kipeitä ja mielettömiä.

Heti ensimmäinen on mun pahin, ja itken aina kun katson sitä yksin kotonani ja se kertoo kiusatun näkökulman. Toinen on Button Poetryn suosituin, ja Tumblrin kautta paljon mainetta niittänyt pakko-oireista mielleyhtymää sairastavan miehen kuvaus rakkaudesta. Kolmas on näkökulma lihavalta naiselta, joka seurustelee laihan miehen kanssa. Neljäs on kipeä kertomus naisesta ja tämän äidistä. Viides on voimakas feministiruno raiskauksista. Kuudes on näistä ehkä "sairain", se on pimeä ja syvälle iskevä runo siitä, miten parantaa feministi. Seitsemäs on puheenvuoro tyttären äitiydestä. Kahdeksas on musiikkivideo rakkaudesta itseä kohtaan. Yhdeksäs kertoo reisistä. Kymmenes on lesbonaisen näkökulmaa.

Videoita on netissä satoja, mutta valitsin juuri nämä, koska kaikki kymmenen videota sai mulle jostain syystä kylmiä väreitä ja tuntuu iskevän sisimpään vaikka mulla ei olisikaan henkilökohtaista kokemusta runon aihealueista. Halusin jakaa spoken word-videot teidän kanssanne, koska koen nää itse todella voimaannuttavina ja inspiroivina - ja taidetta pitää aina tukea!

4 kommenttia :

 1. Muistinki että oot tuttu naama jostain, kun facebookissa huutelin sulle italialaisesta ukostani ja omista geeneistäni!:)) Sulla on hyvä tyyli kirjoittaa ja kuuntelen nää ehdottomasti kun vaan pystyn!:)) Tykkään tämmösistä taiteenlajeista myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah mäkään en tajunnut että se oot sinä kun on eri nimi! :D

   Poista
 2. Hitto nää oli hyviä! Jätti sanattomaksi, jokaikinen.

  VastaaPoista