Sarjavinkki: Orphan Black

9.4.2014

Oon aiemminkin jakanut täällä blogin puolella vinkkejä kaikenlaiseen mediaan, joka mun mielestä ei saa ansaitsemaansa huomiota. Tällä kertaa mun hehkutuksen kohteena on Netflixistä bongaamani aika uutukainen sarja nimeltä Orphan Black.

Mä olen kova scifi-fani, eli kiinnostuin sarjan ideasta heti. Pikkurikollinen Sarah kohtaa yllättäen kaksoisolentonsa - ja pian muutaman lisää. Sarah yhdessä muiden kloonien kanssa selvittää heidän alkuperänsä salaisuutta ja yrittää selviytyä hengissä heidän huomatessaan, että joku tappaa heitä yksitellen. Näin pähkinänkuoressa. Yritän olla spoilailematta paljoa! Päänäyttelijä Tatiana Maslany siis tekee aikamoisen duunin näyttelemällä useampaa eri naista, kaikki saman näköisiä mutta luonteeltaan ja tyyliltään kovin erilaisia.


On alkuperäinen sankarimme Sarah, joka on vähän white trash pikkurikollinen, joka todistaa kaksoisolentonsa Bethin itsemurhan - ja nappaa mukaansa tämän laukun voidakseen esittää Bethiä ja tyhjentää tämän tilit. Kaikki ei kuitenkaan tietenkään mene ihan niinkuin suunniteltiin. On soccer mom-Alison ja tiedenörtti Cosima. Ja muita. Kaikkia klooneja näyttelee sama näyttelijä, Tatiana Maslany, joka on haastatteluissa jälkikäteen kertonut, että televisiosarjaproduktion tiukka aikataulu ja jatkuvasti vaihtuvat hahmot aiheuttivat sen, että suurin osa sarjasta näyteltiin silkan adrenaliinin voimin jaksaen.

Sarjasta itsestään ei mitään väsymyksen merkkejä ilmene, vaan Tatianaan nimenomaan rakastuin heti sarjan ensimmäistä jaksoa katsoessa. On mieletöntä, että hän onnistuu luomaan ruudulle useamman keskenään täysin erilaisen roolihahmon, jotka esiintyvät monesti samanaikaisesti ruudulla, mutta joita ei silti sekoita keskenään edes identtisten kasvonpiirteiden takia. Jokaisella hahmolla on omanlainen tyyli seistä, istua, kävellä, puhua, hymyillä ja nauraa. Aksentit muuttuvat, jopa äänenpainot muuttuvat. Siinä missä Sarah on punkkarityttö katukuvasta, esimerkiksi Alison on tiukkapippoinen kahden lapsen äiti esikaupunkialueen kiiltokuvamaailmasta. Ja molemmat ovat uskottavia hahmoja.


Sarja tuo esille kysymyksiä kloonauksen ja ihmiskokeiden eettisyydestä. Sarjassa käsitellään myös ilmiötä, jota siinä kutsutaan neoluutioksi, joka periaatteessa on sekoitus biohakkerointia, biopunkkia ja transhumanismia. Eli pähkinänkuoressa neolutionistit uskovat siihen, että ihminen voi itse ohjailla evoluutiota ja muuttaa ihmisolennon evoluutiota parempaan suuntaan, luoda eräänlaisen yli-ihmisen tieteen turvin. Biohakkerointi tuodaan sarjassa esille kirurgisina muutoksina kehoonsa, esimerkiksi eräällä sarjan hahmolla on täysin toimiva häntä, jossa on verenkierto, tuntoaisti ja kaikki. Mua on aina kiehtonut tän tyyppiset asiat todella paljon, eli sarjan biopunk-klubi ja sen ihmiset ja neoluutioliikkeen johtaja Dr Leekie nostaa pisteitä roimasti. Kamalaa, en voi hirveästi kertoa mitään etten paljastele juonenkäänteitä!


Kaiken kaikkiaan suosittelen sarjaa ehdottomasti kaikille, jotka tykkäävät scifistä - tai actionistä, trillereistä, kauniista naisista moninkertaistettuna tai yleensäkin hyvistä sarjoista. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi tosiaan löytyy ihan suomalaisen Netflixin valikoimasta, ja toinen tuotantokausi alkaa näkyä Amerikassa tämän kuun loppupuolella.

Onko täällä muita jotka olisi rakastunut sarjaan?

13 kommenttia :

 1. Amerikka on manner! Sano USA! T. Argentiina on osa Amerikkaa... ps toilet

  VastaaPoista
 2. Minä oon! Orphan Black oli mun mielestä yks parhaimmista uusista sarjoista viime vuonna. Mä ihastuin siihen Tatianan muuntautumiskykyyn. Harva kun näyttelee yhdessä sarjassa vähän useampaa eri tyyppiä. Oon jo melkein sietokykyni rajoilla, kun en jaksa oottaa tokaa tuotantokautta, mutta onneks ei tarvii oottaa kuin enää muutama päivä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en jaksa oottaa! Ja kyllä, ihan mieletön muuntautumiskyky!

   Poista
 3. Ooh ihanaa että se on netflixissä! Katoin areenasta joskus pari jaksoa,tykästyin ja sitten oli kauhee kiire kaiken kanssa enkä kerenny kattomaa ja jaksot oli siinä välissä jo poistunu :-(

  VastaaPoista
 4. Mäkin katsoin tän 2 päivää sitten kun huomasin Netflixissä, oli pakko paukuttaa koko kausi putkeen. Ilmeisesti tullut Yleltä jo viime vuonna? Ja viikko niin saadaan kakkoskausi jeee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollu tietonenkaan että oli tullu, harmi että missasin aikanaan! Mutta ah, kyllä tää parissa päivässä meni täälläkin, tosi koukuttava!

   Poista
 5. Aloin kattoo tätä heti! Ihan superhyvä. Oon kauhee nyhvä enkä ikinä uskalla kattoa mitään pelottavaa mutta tän munkin hermot kestää, ainakin näin päivällä katsoessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha noniin, hyvä! :D tää ei tosiaan hirveen pelottava oo, välillä ehkä vähän trilleri vaan :)

   Poista
 6. mä katoin tän päivässä! koukutuin niin pahasti etten päässy sohvalta ylös ennen ku olin kattonu kaikki jaksot. uutta kautta odotellessa! Tatiana Maslany ansaitsee kaikki palkinnot maailmassa, niin hyvä se on kaikissa eri klooni-rooleissa! ei ees tajua että se näyttelee niitä kaikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, se kyl on koukuttava! :D ei enää kauaa uuteen tuottikseen!

   Poista
 7. Aivan loistava ja koukuttava sarja! Katsoin sen ensimmäisen tuotantokauden Yle Areenasta muutamassa päivässä, kun en vaan pystynyt lopettamaan. :D Innolla odotan seuraavaa tuotantokautta!

  VastaaPoista