Erilainen joululahja

4.12.2013

Joulu on nykymaailmassa suuri kulutusjuhla. Mihin syyllistyn täysin itsekin, koska rakastan joululahjojen ostamista, paketoimista, antamista ja tietty saamisesta. Joulun alla palaa rahaa joka tuuttiin, niin koristeisiin, lahjoihin, tunnelmanluojiin kuin joulun ruokiin ja juomiin. Eikä siinä sinänsä ole mitään pahaa, itse valitsen osallistuvani joulun kulutukseen - mutta välillä on hyvä muistaa, että oma koti on vain pienen pieni murunen maailmasta.

Jouluna voi antaa muutakin lahjaa kuin materiaa, ja monesti sellaisia arvostaakin paljon enemmän. (Ennen anonyyminen kyselyitä - tämä postaus ei ole yhteistyöpostaus, vaan ihan omasta tahdostani tehty.) Tietenkin tyypistä riippuen. Tässä kuitenkin skidiä listausta!

Toisenlainen lahja on Kirkon Ulkomaanavun yritys, jonka sivuilta voi ostaa eettisiä joululahjoja, jotka auttavat tarpeessa olevia ihmisiä kehitysmaissa. Lahjoja löytyy monenlaisia laajasta budjetista - niin koulupukuja lapsille kuin kaivoja kyliin. Väliin mahtuu niin apuja kehitysmaiden ihmisille saada ammattikoulutusta, työkaluja, koulutarvikkeita, ruokaa... lista jatkuu pitkänä, vaihtoehtoja on monia! Joululahjana tutulle tämä toimii niin, että lahjoituksen tehtyään vaikkapa askartelee kortin läheiselleen, jossa ilmoittaa tehneensä lahjoituksen hänen nimissään tai hän mielessään.World Visionin eettiset lahjat toimivat samalla periaatteella kuin edellisen, mutta valikoima eroaa edellisestä ja jos ei tahdo tukea kirkollista hyväntekeväisyyttä, World Vision ei ole sitoutunut sellaisiin. Sivuilta löytyy taas niin pienemmästä kuin isommastakin budjetista lahjoja, jotka uttavat niin yksittäisia henkilöitä kuin kyläyhteisöjä. Täältä meni meidänkin pukinkonttiin jotain :)


Länsimaalainen feministi, niinpä niin. Kuten olen aiemminkin feministipostauksissani maininnut, koen saaneeni todellisen onnenpotkun (ja epäreilun sellaisen) syntyessäni naiseksi länsimaihin, ja kaiken lisäksi vielä Suomeen. Surullinen tosiasia on, että edelleen vuoden 2013 maailmassa naisten asema on järkyttävän huono monissa osissa maailmaa. UN Women tarjoaa eettisiä joululahjoja, jotka auttavat parantamaan naisten asemaa niissä paikoissa, jossa sen parantamista todellakin tarvitaan. Sivuilta löytyy apuja mm. naisten kouluttautumiseen, työllistymiseen ja yleiseen hyvinvointiin naisille kehitysmaissa.

On toki myös mahdollista antaa lahja, joka ei ole materiaa, mutta menee konkreettisesti lahjan saajalle. Elämyslahjat.fi tarjoaa nimensä mukaisesti lahjoiksi elämyksiä. Elämyslahjoja löytyy niin yksittäisille hyville tyypeille elämässäsi kuin pareille ja ryhmille, ja oon itse aiemmin ostanut täältä kertaalleen elämyslahjan kaverille tämän synttäreinä. Elämyksiä löytyy myös kaikenlaisia - on kauneushoitoja, jumppatunteja, ravintolaillallisia, hierontaa, tastingejä, päiväkortteja kylpylöihin ja seikkailupuistoihin, ammuntaa... täälläkin valikoima on todella laaja ja nää on hirmu kivoja!

Eksyykö teille mitään materiatonta lahjaa? :)

13 kommenttia :

 1. Ihanaa, hyvä Sofia! Raikas tuulahdus materialistibloggaajien maailmassa. Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
 2. Taitaakin lähteä muutama riisikulho, vesiputki ja leluja sinne missä niitä tarvitaan. Kiitos tästä postauksesta! <3

  VastaaPoista
 3. Mahtava postaus taas kerran! Sain tästä itsekin hieman ideoita pukinkonttiin. :)

  VastaaPoista
 4. suosittelen myös kiva.orgia (http://www.kiva.org/gifts/kiva-cards), jossa annetaan mikrolainoja ihmisille kehitysmaissa tms. jolloin he voivat mm. hankkia koulutksen, perustaa yrityksen tms. jolloin apu jota he saavat auttaa heitä pitkäaikaisesti ja usein esim. auttaa koko yhteisöä, jos yritys kasvaa ja alkaa työllistämään ihmisiä! kivaa (pun intended ehkä :D) on myös se että 99% lainaajista maksavat lainan takaisin. eli jos esimerkiksi antaa jollekkin joululahjaksi 25 dollarin kiva-lainan jonka he voivat sitten valitsemalleen henkilölle lainata, kun laina maksetaan takaisin voi tuon 25 dollaria lainata taas uudelle ihmiselle.

  anteeksi 'mainostus' mutta olen niin rakastunut tuohon järjestöön. olen 'sijoittanut' sinne tuon 25 dollaria ja saan aina vaan tehdä hyvää uudestaan ja uudestaan. käy hyvin ihmiselle jolla ei ole antaa paljoa, näin pystyy vähälläkin silti tekemään hyvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kuulostaapa kivalta, pitää käydä tarkistamassa se! :)

   Poista
 5. Hei, tosi kiva tää! Mä lahjoitin jo osan veronpalautuksista uudelle lastensairaallalle, mutta voisi kyllä laittaa vielä tonne world visionillekkin. :)

  VastaaPoista
 6. Miulle sylikummi antoi kortin yhtenä juoluna, että antoi "toisenlainen lahja"-jutskan kautta vettä afrikkaan ja ite oon miettinyt tänä jouluna vastaavaa antavani :)

  VastaaPoista
 7. Paljon enemmän saisivat ihmiset harrastaa tämäntyyppisiä lahjoja, tavaraa kun useimmilla on kuitenkin kaikki nurkat täynnä jo ennestään. Annetaan mielummin heille joilla todella on hätä ja tarve sellaisistakin asioista mitkä meille ovat olleet itsestäänselvyyksiä jo kauan.

  VastaaPoista