Ateistin joulu

8.12.2013

Joka vuosi joulun lähestyessä sama keskustelu nousee pintaan. "Miksi sä vietät joulua, jos oot ateisti?" Haluaisin nyt kerrankin vastata kysymykseen kunnolla, tyhjentävästi ja esitellä oman kantani siihen, miksi joulu ei vaan ole uskonnollinen juhla. Aloitetaanko?


Vähän historiaa heti alkuun. Mistä joulu on peräisin? No, ei ainakaan Raamatusta. Talvipäivänseisauksen holleilla on vietetty jos minkänäöisiä juhlia jo muinaishistorian ajoilta saakka. Se on edelleenkin monissa kulttuureissa valon juhla, koska päivä alkaa pitenemään. Nykyjoulu juontaa juurensa germaanien yule-talvijuhlaan, josta sana joulukin tulee. Yule muutettiin kristilliseksi jouluksi munaisten roomalaisten toimesta 350-luvulla, koska kristinuskoa haluttiin levittää mahdollisimman laajalle (lue: käännyttää kansaa) ja nykyjoulun aikoihin vietettiin jo roomalaisten keskitalven juhlia. Raamatussa Jeesuksen syntymäaikaa ei mainittu, eli mulle joulun uskonnollinen merkitys menee jo tässä. Kirkko vaan päätti 350-luvulla, että hei, juhlitaan Jessen synttäreitä jouluna - ja perinne itse asiassa jopa katosi pitkäksi aikaa aina 1600-luvulta lähtien puritaanien kieltäessä joulun vieton mm. englannissa, mutta sen suosio palasi hiljalleen 1800-luvun puolivälissä.

Mitä joulu siis merkitsee minulle?


Kuten on mainittu, oon ateistivanhempien kasvattama ateisti. Meillä on kuitenkin aina juhlittu joulua. Meidän perheen jouluun ei kuulu joulukirkko, ei presidentin siunauksen kuuntelu, ei uskonnolliset joululalulut eikä muu. Suomessa koulu ja uskonto sekoittuu sen verta, että joulujuhlassa on aina ollut uskonnollinen touchinsa, mutta muuten se on puuttunut joulustamme kokonaan. Jouluperinteisiin on kuulunut kuusen haku ja koristelu, joulupuuro aattoaamuna, hyvä ruoka, yhdessäolo, lahjat, jouluohjelmat (Lumiukko, Joulupukin kuuma linja...), joulupukin vierailut, kirjeen kirjoitus joulupukille, tunnelma, tuoksut, maut ja ihana fiilis. Oon aina rakastanut joulua ihan hirveästi, ja olisi ihanaa tartuttaa tää jouluinnostus myös omiin lapsiini. Tänä vuonna ei Shirille tule vielä pukkia, uskon että neiti lähinnä säikähtäisi sitä, mutta ensi vuodesta lähtien kuuluu meidän jouluun taas pukki, jolle kirjoitetaan ja joka tulee aattoiltana lahjoja jakamaan!

Rakastan joulussa jo sitä valmistautumista, mulla joskus marraskuussa alkavaa ja joulukuussa täyteen kukkaan räjähtävää innostusta koristella, leipoa, ostaa, paketoida, antaa, saada ja inspiroitua. Lottovoitto kerran vuodessa aina joulun alla olisi ihan hyvä juttu, koska joka vuosi keksin hirveän läjän kaikkea koristeita ja juttuja jotka olis ihan pakko saada meille kotiin, ja listani muille annettavista lahjoista aina kilometrin mittainen. Tänä vuonna on aika DIY-pohjaista, mutta ensi vuonna pitää ehdottomasti panostaa enemmän. Ja ensi vuonna mulla on 1v7kk pirpana jo mukana koristelemassa kotia ja intoilemassa joulua!


Sisarusten asuessa ulkomailla ja perheen kasvaessa ensin aviomiehellä ja sitten lapsella jouluperinteet on tietty hieman muuttuneet. Tänä vuonna on ensimmäinen joulu, jonka siskoni viettävät miestensä kanssa nykyisissä kotimaissaan, eli ei olla joulua yhdessä perheenä. Suunnitelma on kuitenkin sama kuin viime vuonna - ensin mennään Nicon perheen luo viettämään joulua, sitten sieltä mun perheeni luo. Siis kaksi joulua, jee! Viime vuonna Shiri oli vielä masussa raskausviikoilla 21+, tänä vuonna beibi täyttää 7kk muutamaa päivää ennen jouluaattoa. Oon ihan innoissani tän vuoden lahjoista, jotenkin nää tuntuu niin paljon kivemmilta kun on itse tehnyt niin ison osan. Tuntuu (paremman sanan puutteessa) intiimimmältä antaa jollekulle itsetehty lahja, koska siinä on paljon enemmän fiilistä ja sielua messissä. Ainakin parempi kuin se geneerinen suklaarasia!

Kodin joulukoristelu on vielä ihan kesken - joulukuusen pystytin jo viime kuun loppupuolella (meillä on valkoinen tekokuusi, koska aidot kuuset löytyy sieltä missä itse joulu vietetään ja meidän kotona se on ihan sisustuselementtinä. Ikkunoista ei löydy tonttuja eikä joulua mistään muualta kuin siitä itse kuusesta, eli oon aika pahasti jäljessä!

Onko täällä muita jouluintoilijoita? :)

43 kommenttia :

 1. Ihana ihana postaus ja täyttä asiaa! Itekin oon ihan jouluintoilija vaikka en uskonnollista joulua vietäkään. Ja miksi pitäiskään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kanssasisaria! :) niinpä, mä en oo kans koskaan nähnyt mitään pakotetta joulun uskonnolliselle puolelle. Eipä mediassa yleensäkään oo jouluun liitetty paljoa uskontoa :)

   Poista
  2. Sama täällä! Yks joulu kuitenkin kävin jossain seurakuntatalolla kummitädin mukana laulamassa joululauluja, ja vaikka siinä piilikin pieni uskonnolisuus, oli se silti musta tosi kivaa :) mä en ymmärrä, miks joulua "ei sais viettää", jos on ateisti. :o

   Poista
  3. Ei uskonnollisetkaan jutut oo mitenkään lähtökohtaisesti pahoja, ja varmasti tosi moni joka ei usko tykkää silti käydä joulukirkossa ihan vain sen tunnelman takia :) jotkut nyt on sitä mieltä että on tekopyhää juhlia uskovaisten juhlapyhiä jos ei ole uskovainen, mutta melkein jokainen uskovaisten juhlapyhä on itse asiassa vanha pakanallinen juhlapyhä jonka uskovaiset on vaan smoothisti napannut ittelleen! :D

   Poista
 2. Hyvä postaus! Täysi-ikäisyyteen asti jouduin olemaan ns. tapakristitty ja sitemmin olen eronnut kirkosta eikä uskonnollisuus ole näkynyt meidän elämässä esim. jouluna mitenkään. Ihan samoja juttuja näyttäisi meidän joulut pitävän sisällään ja jouluintoilija siis täälläkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä joskus sanoinkin et periaatteessa harmittaa ettei mua kastettu koska sit en voinut sieltä kovin äänin erota aikuisiässä! :D

   Poista
 3. tääläkin löytyy yksi, vaikken omaan kotiin oo joulua edes laittanut, kun ollaan aina menty sukulaisille, missä on ollut aina tosi joulunen tunnelma. Mä en tajua, että minkä takia vielä tänäpäivänä pitää kouluissakin mennä joulukirkkoon kuuntelemaan yhessä kaikenmaailman siunauksia, vaikka ei kuuluisi itse kirkkoon. Kyllä meillä siis sai jäädä pois kirkosta, mutta sitten piti menä "klinikalle", jossa piti tehdä ylimääräsiä tehtäviä, joten kai sinne kirkkoon nyt silti mielummin kuitenki meni istumaan ja kuuntelemaan tarinoita, vaikkei ne niin omaa sydäntä lähellä ollutkaan. Jotenki musta se edelleenkin on sellanen asia, mitä tyrkytetään nuorille, vaikka kaikki ei kuulu kirkkoon, mutta kaikki on siihen vaan niin tottuneita, ettei sitä aina pakosti tiedosteta, että kuinka kirkkoon kuuluminen on tässä maassa vielä niin jotenki itsestäänselvyys, vaikkei monikaan edes kävisi siellä ikinä...
  Meilläki on nimiäiset/ristiäiset vielä pojalla edessä, eikä olla valittu, että kummat pidetään. Silti ollaan saatu usealta jo silmänpyörityksiä, kun ollaan puhuttu ääneen, että josko pidettäis sittenki nimiäiset. EN tajuu, että miks pitäis juhlia kaikkia tälläsiä juhlia sen Jessen ympärillä, jos ei itse usko siihen, kai sitä saa muutenkin lapsellekin nimen antaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuputtamista nimenomaan! Joillekin se on hirveen vaikeaa ymmärtää, mut mä vihaan yli kaiken sitä että uskontoa pidetään niin itsestäänselvyytenä että eihän se haittaa jos vähän sitä tungetaan luokkahuoneisiinkin. Siis ei varmana! Kävin sellasta koulua jossa ei onneks tarvinnut mennä joulukirkkoon, mut ET:n sai aloittaa vasta kasiluokalla. Lukioon vaihdoin toiseen kouluun ja siellä en mennyt joulukirkkoon, eikä siitä onneks mitään ylimääräisiä tehtäviäkään sitten tullut kun jätti menemättä. Mut kertaalleen yksi psykanmaikka, joka oli myös uskonnonmaikka, halusi tunnin aluksi pitää rukoushetken, johon mä vastasin sillä, että lähdin ulos luokasta ja pyysin pyytämään takasin sisään kun PSYKANtuntiin täysin kuulumaton rukoushetki on ohi. Ja järjettömintä on, että MUA pidetään kusipäänä tämmösten juttujen takia - mitä ihmettä, en mäkään vaadi että kouluissa opetetaan että jumalaa ei ole, miksi mun pitäisi kuunnella että se olisi?

   Mä en tykkää tapauskovaisuudesta yhtään, se antaa krikolle&kristinuskolle hirveän ison egon Suomessa! Siis kun miettii, kuinka moni kirkkoon kuuluva _ihan oikeasti_ on uskovainen, väitän että se määrä on paljon pienempi kuin tapauskovaisten määrä kirkkoon kuuluvista. Ev.lut kirkko olisi niiiiiin paljon pienempi instituutio jos siihen kuuluisi vain ne, jotka ihan oikeasti uskovat nimenomaan ev.lut kirkon opetuksiin ja tapoihin. Mun henk.koht mielipide lapsen kastamisesta on se, että se on väärin, koska pieni lapsi ei voi mitenkään vielä päättää omasta uskonnostaan. Jotkut sanoo "lapsella on valinnanvapaus koska voi sit isona erota jos haluaa" ja se on ihan älytöntä, koska eihän se ole mikään valinnanvapaus jos on ensisijaisesti kuitenkin liitetty yhteen uskontoon. Valinnanvapaus on nimenomaan siinä, että ei liitetä mihinkään, vaan annetaan ihmisen tehdä ne päätökset kun se on ITSE siihen kypsä. Mutten katso pahalla jos joku tapauskovainen lapsensa tavan vuoksi kastaa, jokainen tietty tekee miten tahtoo, mut ite en kastaisi missään tapauksessa :) pitäkää te vaan just ne juhlat jotka itse haluutte, teidän lapsi se on!

   Poista
  2. Tästä sun asenteesta tulee kyllä melko jyrkkä kuva. Ollaan kavereiden kanssa joskus iltaa viettäessä tästä puhuttu, kun monen perheessä suuressa asemassa on lapsen kastaminen, kirkkohäät, joulukirkko yms, mutta kun kukaan ei ole "uskovainen". Melkein kaikki, sukupuoleen ja ikään katsomatta, uskoo jollain tasolla. Ei uskota raamatun kertomuksiin, eikä "uskomalla uskota", mutta monesta esimerkiksi ajatus enkeleistä on kaunis ja tavallaan sitä uskoo siihen samalla tapaa kuin joulupukkiin. Sen tietää ettei se ole totta, mutta ajatus on kaunis ja sitä haluaa kertoa lapsilleen. :) Mun mielestä on esimerkiks äärimmäisen kaunista kun pappi kastaa lapsen ja lupaa varjelukset tämän matkalle. Tänä päivänä uskovaiset on harvassa ja kokemukseni mukaan niitä löytyy enemmän näistä uskonnon pienemmistä haaroista (esim hellut), mutta en näe siinä mitään pahaa että tätä "kulissi-uskoa" ylläpidetään ja siirretään lapsillekkin. :)

   Poista
  3. Mä vaan ihmettelen sitä, miksi pitää olla se kirkko, että voi uskoa. On tietty ihan eri asia uskoa jollain tapaa johonkin isompaan voimaan kuin olla harras kristitty, ja sitä mä tässä kummastelenkin, että miksi pitää kuulua kirkkoon ja kastaa sinne lapset jne jne jos ei varsinaisesti usko juuri sen kirkon juttuihin. Tuntuu hölmöltä, että kirkko saa valtavat määrät kirkollisveroja ja uusia jäseniä vuosittain, vaikka periaatteessa itse kirkkoon ei moni edes usko. Jokaisella on tietty asiasta omat mielipiteet, tää on vain minun :)

   Poista
 4. Kiitos tästä! Meillä vietetään joulua samaan tapaan kuin teillä. :)

  Mä en tykkää tästä tuputtamisesta myöskään, meidän kunta järjesti kaikille tänävuonna 10v täyttäneille ja täyttäville 10v synttärit kunnantalolla ja ne kaikki 10vuotiaat lapset sai jonkun uskonnollisen vihkosen sieltä mukaansa lahjaksi (ja leffalipun). Mun mielestä tuo on jo ikävää tuputtamista.

  Meillä on Tomas kastettu, ihan vain periaatteesta että meidätkin on, poika saa itse päättää myöhemmin haluaako kirkkoon kuulua. :) Meille tulee (tod.näk) kirkkohäät kesällä(kirkko on jo varattu), mutta myönnän ettei kumpikaan olla yhtään uskonnollisia ihmisiä. Voi siis olla että tehdäänkin hassusti ja karataan naimisiin ja skipataan kirkkojutut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä inhottavaa, saattaisin vetää pultit jos oma muksu olisi jossain josta saisi uskontovihkosia mukaansa :D haha joo, naimisiin karkaaminen niinku leffoissa! ♥

   Poista
 5. Samoilla linjoilla ehdottomasti :--)

  Itse en vaan voi mitään, mutta mua ahdistaa nykymaailman joulu. Kulutusta, törsäämistä, koristeita ja lahjoja mielin määrin. Siinä vaiheessa mulla menee hohto täysin ja on mennytkin. Ihan törkeää kulutusjuhlaa! Ihan kuin joulutunnelmaa ei enää saisi muulla kuin lahjoilla ja ylenpalttisilla törsäyskeinoilla. Ahistaa kun kaupat pursuaa joulukrääsää.

  Minä olen miettinyt viime aikoina joulua paljon omalla kohdallani. En ole aikuisiällä joulusta välittänyt tippaakaan, juurikin noista syistä, mutta nyt lapsen kanssa on toisin. Haluan kehittää ihan omat perinteet. Hyvää ruokaa ja rakkaiden läsnäoloa, tunnelmaa ja rauhaa. Lapselle hankin lahjan, mutta muille annan jotain pientä itsetehtyä, askartelua tai leipomisia :) Haluan elää tämän ainaisen jouluhössötyksen ulkopuolella ja opettaa sen myös lapselleni. Joulu on valon, rauhan ja rakkauden juhla :)

  Kiva postaus tämä :) itsetehdyt lahjat on hyvä ja persoonallinen keino muistaa lähimmäisiä! Kauniita ajatuksia sinulle Sofia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas kuulun näihin kuluttajiin :( ja kuuluisin enemmänkin varmaan jos budjetti antaisi myöten, mutta puolustaudun sillä että paljolti suosin kuitenkin itetehtyä, eli esim. tontut ikkunaan jne askarellaan itse :) ihana ajtus toi, että kehitetään omat perinteet, niinhän sen pitäisikin mennä! Vanhoista perinteistä ylläpidetään niitä joista tykätään, ei pakolla kaikkia :) ihana kommentti, kiitos ♥

   Poista
 6. Nyt täytyy kyllä kysyä että miten Shirin kohdalla? Kasvatatteko tytön "suoraan" ateistiksi? :) Entä vaikka enkeli-jutut? Meidän perheessä lapsille esimerkiks on sanottu aina (ja näin aion sanoa omallenikin kun joskus tulee siihen ikään että kyselee) että kun joku kuolee, hänestä tulee enkeli ja pääsee pilven reunalle katsomaan meitä muita. Vai meinaatteko kertoa vaan "totuuden"? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kasvateta miksikään, kuten ei muakaan :) ei siis mullekaan ole muksuna sanottu suoraan että ei ole jumalaa tai ei ole enkeleitä, on vaan sanottu että jotkut uskoo että on mutta isi ja äiti ei. Samalla linjalla mennään Shirin kanssa, jos kysyy mitä tapahtuu kun joku kuolee niin sanon että äidin mielestä ei tapahdu mitään, sitä vaan kuolee ja se päättyy siihen. Jos kyselee joskus enkeleistä, jumalasta jne niin vastaan että jotkut uskoo näin, mutta äiti näin jne :)

   Poista
  2. Aa, ok! :) Mietin että meneekö se niin että jos ei uskota niin otetaan tällänen lääketieteellinen kanta että kun monttuun lasketaan niin sinne sitten mädännytään ja sitä rataa. :D Miten muuten ateistien hautajaiset, en oo koskaan tullut ajatelleeksi :D

   Poista
  3. Jokainen päättää kai itse, mä itse haluaisin polttohautauksen ja tuhkien tiputtelun jonnekin, en haluaisi viedä tilaa maasta ruumiillani :) jos Shiri joskus kysyy mihin ihminen menee kun kuolee, niin kai siihen sitten vastaan että no, ruumis menee hautaan tai poltetaan :D hankalia kysymyksiä, sen näkee sitten kun Shiri kysyy! :)

   Poista
 7. Yksi joulu rakastava (agnostinen) ateisti täällä moi! Meidänkään perheessä joulu ei ole koskaan ollut uskonnollinen juhla, ja mä uskaltaisin sanoa, että joulu on varmaan suurimmalle osalle ihmisistä nykyään lähinnä tärkeä osa kulttuuria, mukava keskitalven juhla kuusineen ja pukkeineen ja lauluineen. Siksi musta onkin ihan dorka kysymys, että "miks sä vietät joulua jos et ees usko jumalaan" :D

  Mua on viehättänyt joulussa aina se tunnelma. Etenkin nyt kun perhe asuu 400 km päässä, se yhdessäolo ja läheisyys korostuu entisestään :) Saa viettää aikaa rakkaiden ihmisten kanssa, rentoutua, syödä hyvää ruokaa, mihinkään ei ole kiire ja joka puolella on kauniita asioita. Kaupallinen joulu mua ei niinkään kiinnosta, nelisen vuotta kaupan alalla työskennelleenä rupean olemaan sitä menoa jo korvia myöten täynnä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulussa on kyl ihanaa just se yhdessäolo, viime jouluna olin ekaa kertaa Nicon perheen seurassa jouluna ja se oli oikeesti tosi ihanaa :) tuun hyvin juttuun niiden kanssa niin oli tosi kivaa viettää niiden kanssa joulua.

   Poista
 8. meillä on keittiö jo joulukunnossa, muuta kämppää pitää vielä koristella. me koristellaan muovikuusi huomenna ja vanhempien kotona on oikea kuusi, jota varmasti pääsee myös koristelemaan kun vietän joulun porukoilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mun pitää ottaa itteeni niskasta! :D

   Poista
 9. Täällä kans yks ateistisen joulun viettäjä! Mun mielestä uskonnolla ja joululla ei ole mitään tekemistä keskenään, joten on hyvin typerää väittää, etteivät uskonnottomat voisi joulua viettää. Muistan joskus ala-asteella, kun luokkakaveri sanoi mulle, että en mä saa viettää joulua, koska en kirkkoon kuulu. Silloin se satutti, mutta myöhemmin haistatin sille tyypille pitkät. :D
  Mä inhoan uskonnollisia joululauluja ja oon aina kieltäytyny niitä laulamasta/soittamasta. Onneksi on olemassa niin paljon neutraaleja lauluja, joiden parissa voi viettää aikaa. :)
  Jos multa kysyttäisi ja jos rahaa ei otettaisi huomioon, olisi meidänkin koti täynnä kaikenlaisia joulukoristeita, mutta avomies ei ole ihan samaa mieltä kaikkien koristeiden tarpeellisuudesta. :D Sinänsä ehkä ihan hyvä, eipähän tuu hankittua liikaa tavaraa, kun jo nyt on liian vähän säilytyspaikkoja. Mutta jouluvalot ja kynttilät on ihan ehdottomat! Mä tykkään talven pimeydestä, hangen valkoisesta ja jouluvalojen tunnelmasta, hyvää ruokaa unohtamatta. Ja on toki lahjojen antaminen ja saaminenkin aika mukavata. ;) Joulu on mulle ennen kaikkea rauhoittumisen, rentoutumisen ja yhdessäolon aikaa, ei siihen mitään muuta tarvita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän niillä olekaan :) onneks on joo vaikka kuinka paljon lauluja, parhaita on kyl nää uudet rock-versiot jne uudet versiot klassikoista! :D

   Poista
 10. Haha, tästä tuli mieleen kun itsenäisyyspäivänä äitini oli sanonut mun veljenpojalle (7v) että "Katso, kirkollakin heiluu liput", oli poika vastannut "Mä en ainakaan edes kato tonne kirkkoon päin. Kaikki mun kaverit on uskovaisia ja joudun yksin käymään ET:ssä" nimenomaan tosi USKOVAISIA seitsenvuotiaita varmasti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo varmasti :D voi ei, raasu joutu käymään yksin! :(

   Poista
 11. Samaa mieltä ehdottomasti! Kun olin ysillä piti uskonnonmaikka joulujuhlassa puheen jossa ihmetteli miten nämä kauniit perinteet (jouluevankeliumi yms.) voisivat loukata ketään, itse ajattelin kyllä että ne loukkasivat omia näkemyksiäni kun en saanut joulujuhlasta jäädä pois ja kaikki laulut ja jutut perustuivat uskontoon. Myöskään mielestäni jouluevankeliumissa ei ole mitään erityisen kaunista :D Ymmärrän hyvin ajatukset enkeleistä ja sen sellaisesta mutten kyllä pidä ollenkaan siitä miten nykyään kouluissa aivopestään lapsia uskovaisiksi. Olin hetken töissä iltapäivä kerhossa ja siellä jokaiselle lapselle oli itsestäänselvyys että jumala on olemassa enkä voinut mitenkään ymmärtää että semmoisella asuinpaikalla kaikki ekaluokkalaiset olisi kotona kasvatettu kristityiksi, eikä näin ollutkaan vaan koulu teki sen heidän puolestaan. Nykyisin ihmiset eivät vain tosiaan tuppaa olemaan uskovaisia vaan kuuluvat kirkkoon vain koska kaikki muutkin kuuluvat. Se on minusta sääli kun vaikka itse olisin uskovainen en kyllä kuuluisi kirkkoon tai liittäisi sitä mitenkään uskontoon. Kirkko on vain raamatulla rahastava järjestö. Toki kirkko tekee paljon hyväntekeväisyyttäkin ja se on ihan ok mutta varsinkin ennen vanhaan kirkolla vain rahastettin ihmisiä sillä verukkeella ettei pääse taivaaseen jos ei kuulu kirkkoon ja lahjoita sille rahaa.
  Noh tulipas epäselkeä teksti mutta piti vain sanoa että ihanaa etten ole yksin ateistina tappelemassa aiheesta onko joulu vain kristillinen juhla vai ei :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tottakai ne jollain tasolla voi loukata, ihan samalla lailla kuin jos mä menisin huutelemaan uskovaisille että heidän uskonsa ei ole totta. Kaikenlainen käännyttäminen on loukkaavaa ihmiselle jolla on vakaa kanta asiaan, oli se sitten kristinuskon tuputtaminen ateistille tai muslimille.

   Kirkosta oon sun kanssa samaa mieltä, että sen alkuperäinen tarkoitus on mennyt ihan honkaan. Ainakin toivon että kirkot oli alunperin paikka, jossa samanuskoiset kokoontuivat, jakoivat tunteita ja ajatuksia ja halusivat yhdessä harjoittaa uskoaan. Mut sitten ihminen oli taas vaan niin ihminen ja tuli pimeän keskiajan tiedekiellot, ristiretket, käännytykset ja lähetystyö (joka on jokapäiväistä edelleen) ja muu paska, joka on kirkon syytä, ei uskonnon. Hyväntekeväisyyteenkään ei missään nimessä pitäisi tarvita kirkkoa, on paljon sitoutumattomia järjestöjä ja mä tuen niitä jos tuen, en halua lahjoittaa esim. kirkon ulkomaanapuun mitään koska en halua tukea kirkko-instituutiota :)

   Et siis todellakaan oo yksin! :D

   Poista
 12. voitko pliiiis tartuttaa sun jouluinspiksen Erkkaan? :D Se on aivan hämillään mun pikkulapsimaisesta jouluinnostuksesta ! :D Ja se kokoajan muistuttelee mua, että "calm down with the presents"... siis mitäh ! anteeksi, että tykkään antaa lahjoja :D

  ps. tästä tulee kyl ihan paras joulu (hopefully, ainakin näin ootan <3), koska vietetään sitä erkankaa ekaa kertaa yhessä! :) Ekaks sen mammalla ja sit meillä... (jossa sitä joulua varsinki löytää, koska faija on viel pahempi fanaatiikko) ! <3 Can't wait! :)))) enää 10 päivää Suomeen... enää 10 päivää... sit onki jo melkein joulu 8) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahah Erkka on aina ollu tollanen, se on aina kieltäny et sille ei saa ostaa joululahjoja :D ihme tyyppi!

   Poista
 13. Kyllä mä väittäisin että nykyisin tavallisessa evlut kirkossa on enemmän kyseessä usko toisten ihmisten hyvyyteen ja yleensäkkin elämään. Tässä lähiaikoina on ollut hirveästi häitä ja ristiäisiä ja ainakin tän seurakunnan pappi mun mielestä puhuu tosi hienosti ja ilman sitä varsinaista uskoa ja raamatun sanasta sanaan noudatusta. Maailma muuttuu ja niin myös kirkko, väitänkin siis että ihmiset kuuluu sinne ihan siitä yksinkertaisesta syystä että on paikka jossa rauhoittua ja se on mun mielestä hyvä perinne jatkaa lapsille. Ja jos näihin keskusteluihin lapset vedetään mukaan niin onhan tää uskominen tosi kakspiippunen juttu, lapsille opetetaan päiväkodeissa ihan samaa tahtia että pukki, tonttu, hammaskeiju ja ties mitä menninkäisiä on olemassa, mutta siinä kukaan ei näe mitään pahaa :D Mun mielestä on ehkä vähän töykeää ilmoittaa poistuvansa tilasta jos ei jotain tiettyä laulua siedä, eikö voisi vaan kunnioittaa toisten päätöstä laulaa ja olla itse vaikka vain hiljaa? Kyllä mä olen aina kiltisti uskonnon tuntini istunut ja koulun kanssa kirkossakin käynyt eikä tää "tuputus" ole mua millään tavalla koskettanut. Kirkkoonkin kuulun, sen verran se lafka tekee hyviä asioita että mielelläni tuen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tää on eri keskustelu sit taas siitä että mun mielestä kirkon ei pitäisi muuttua maailman mukana. Tai siis, tää nykyajatus että uskonnosta voi ottaa vaan ne osat jotka tuntuu itestä kivoilta on siitä vähän hölmö, että jos uskonto opettaa että pitää elää näin, piste, tai joutuu helvettiin, niin on aika paksua seuraajilta ajatella että noh, jos mä elän kuitenki vähän eri lailla, koska kyl mä salee silti pääsen taivaaseen. Kirkko ei sais hyväksyä homoliittoja, naispappeja tai muutenkaan muuttua yhteiskunnan mukana, koska kirkko silloin luopuu omista opeistaan = tuomitsee itsensä. Sen sijaan jos yhteiskunta huomaa, että kirkon opit on aika vanhanaikaisia eikä enää oikein istu nykyihmiselle, niin kirkko katoaa. Näin on käynyt sadoille uskonnoille - ei antiikin Rooman uskonto enää vallitse, koska se ei enää sopinut ihmisille ja se katosi. Näin pitäisi käydä muillekin uskonnoille jos niin on käyvä, eikä muuttaa koko uskonnon perustaa ihan vaan ettei menetetä jäseniä.

   Hammaskeijuissa, pukeissa ja tontuissa on se ero, että jossain vaiheessa lapsi kyllä saa selville, etteivät ne ole tosia. Hammaskeiju nyt vaan on kiva juttu, lapsi saa taskurahaa, pukilla saa lapsen käyttäytymään siivommin - mutta näillä taruolennoilla ei yritetä vaikuttaa lapsen koko elämään ja kasvuun ja asennoitumiseen kaikkeen, kuten uskonnolla.

   Se poistumisenihan oli siis psykan tunnilta lukiossa, jossa maikka halusi tunninavaukseksi rukoilla. Todella törkeää mun mielestä - uskonnontunnilla sen olisi tajunnut, mutta kyseessä oli _psykologian_ tunti, rukous oli täysin irrallinen eikä liittynyt mitenkään mihinkään. Toi on sitä tuputtamista, joka saa mut näkemään punaista. Jokainen tietty tyylillään, mut kirkossakin suurin osa esim. kirkollisverosta menee kyllä ihan jo henkilöstöön ja tiloihin, ei hyväntekeväisyyteen :)

   Poista
 14. Mä olen myös ateisti vaikka mun muut perheenjäsenet kuuluu kirkkoon.
  Meillä juhlitaan joulua ihan normaalisti kyllä (ei uskonnollisesti, sillä vaikka muut kuuluvat kirkkoon, eivät he juhli sen uskonnon takia)
  Munkaan mielestä joulu ei varsinaisesti ole mikään uskonnollinen juhla. Monelle toki on eikä siinä mitään pahaa ole, mutta ei ole siinäkään että joulua vietetään ilman uskonnollista vaikutteita! :)
  Oon mä joskus kyllä joulukirkossa käyny, sielä on hirveen ihana tunnelma vaikka itse uskonto osuudesta en välitä!
  Jokainen tavallaan :)

  VastaaPoista
 15. Mä edustan ite oikeestaan täysin päinvastasta näkökantaa, ja vietän jouluanikin kristillisillä perinteillä höystettynä. :) Mutta tää postaus oli tosi jees! Anto ainakin mulle ajateltavaa, koska tosta asiasta ei paljoo puhuta ainakaan omassa lähipiirissä. Mun iskä on esimerkiksi tosi kirkon vastainen ateisti, niin oon monesti ajatellu että häiritseeköhän sitä se kirkollinen hössötys joulun ympärillä! Hyvää joulun odotusta teille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaista varmasti häiritsee tai ei häiritse omalla tavallaan, eli voi olla ettei sun isää häiritsekään :) samoin! ♥

   Poista
 16. Voisitko laittaa niitä sun DIY lahjaidiksii jakoon tarkemmin ? :) näin opiskelijana rahat on tiukilla ja kriiseilen jo miten selviän lahjoista :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just oottelen paria pakettia et saisin niitä tehtyä! Mut noi DIY-kynttilät jämistä esittelin jo täällä (http://www.heartpumpsdiesel.org/2013/11/diy-kynttilat-jamista.html), enempää en voi tehdä kun sydänlankatilaus ei oo vielä tullut kotiin asti :) mut siinä on hirveästi eri mahiksia, erilaisia purkkeja vaan, muovisia skumppalaseja, eri värejä jne. Lisäksi googlettelin miten tehdään itse kotona kuorintavoidetta ja meinasin tehdä taikataikinasta myös Shirin kanssa jotain kädenjälkijuttuja jne :)

   Poista
 17. Sofia arvaa osta br lelu kaupasta semmosii lumihiutale ja poro ja joulu kello ikkuna tarroi ne pysyy myöd seinis meijän pikkabe aina tuijottaa niitä ehkä shiriki ;) ei vaa saa liian alas muutr lähteee kaikki

  VastaaPoista
 18. suurella mielenkiinnolla luin tämän että aikaisemman postauksesi asenteestasi uskontoon. Todella paljon omaamme samoja mielipiteitä ja arvoja näissä asiossa. Oma perhe on tapakristittyjä ja täten olen kasteen saanut ja riparini käynyt (joka todellakin hävitti viimeisetkin uskon rippeet) koen kaikilta ajatuksiltani olevani ateisti ja haluaisin erota kirkosta, mutta mieheni haluaa ehdottomasti kirkkohäät -.-
  Ja mielummin annoin tässä asiassa periksi kuin esimerkiksi lapsen kastamisen kanssa. Voin kuitenkin erota kirkosta häiden jälkeen. Ja selväksi olen miehelle tehnyt että tämä on ainoa kompromissi näiden asioiden suhteen jonka suostun tekemään. Mitään ei lapselle tuputeta vaan siksi että joku sukulainen haluaa.

  Jouduinkin itseasiassa erittäin tukalaan tilanteeseen asian tiimoilta joku aika sitten kun rakas mummuni pyysi multa erittäin jännää asiaa. Mummoni siis on kovinkin kristitty ja luki lapsena minullekin aina iltarukouksen...Mummu pyysi, että jos hänestä aika jättää voisinko minä lapsenlapsista vanhimpana ottaa vastuulleni perheen esirukouksen lausumisen (termi on aika vieras mutta luulen tietäväni mitä asia tarkoittaa) selitin mummolleni että en usko asiohin samoin kuin hän joten en koe pystyväni enkä halua tehtävää itselleni....Mummo kuitenkin vannotti että jos hänelle sattuu jotain ennen kuin ehtii pyytää isältäni samaa niin otan tehtävän vastaan, koska hän uskoo että perheemme on siksi voinut aina hyvin kun esirukous on luettu...
  Nyt voin vain toivoa että isäni ottaa asian hoidettavakseen koska en yksinkertaisesti pysty lupaustani pitämään koska en vaan usko että kukaan rukoustani kuulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, toivotaan että isäsi ottaa tehtävän mieluummin vastaan :) mä en edes tiennyt että on sellainen asia kuin esirukous, piti googlettaa! :D

   Poista