Ulkonäköjuttuja

11.11.2013

Kehonkuva.
Ihmisen käsitys niin omasta kuin muidenkin vartaloista.

Polttava puheenaihe, joka tuntuu puskevan jokaisesta tuutista ja luukusta jatkuvalla syötöllä. Ulkonäkö on jatkuvasti tärkeämpi asia ja ihmisen oma käsitys omasta vartalostaan surullisen usein vääristynyt. Googlettamalla löytyy lukemattomia tutkimuksia siitä, miten niin moni pitää itseään lihavampana kuin oikeastaan on. Toisaalta kolikon kääntöpuolella lihavat ihmiset usein pitävät itseään laihempana kuin ovat. Realismi omasta vartalosta tuntuu puuttuvan itse kultakin.

Kehoasiat ovat myös harvinaisen ristiriitainen asia. Samoissa naistenlehdissä puuskutetaan siitä, miten jokainen on kaunis omalla tavallaan ja jokainen keho on ihana - ja seuraavalla sivulla esitellään uusi superdietti, jolla voi laihtua kolme housukokoa kuukaudessa. Fiksumpikin hämmentyy.

Toisaalta koen positiivisena sen, että on jatkuvasti kampanjoita, joissa toitotetaan että yleinen kauneusihanne langanlaihuudesta on sairaalloinen. Että nuoret, uskaltaisin sanoa että etenkin nuoret tytöt, kasvavat hirveiden ulkonäköpaineiden alla ja heille asetetaan käsittämättömiä ja täysin valheellisia tavoitteita. Kauniita laihoja naisia kuvataan joka paikassa, mutta usein kauniit ja laihat naiset muokataan vielä kauniimmaksi ja laihemmiksi kuin he todella ovat. Nuoret katsovat kuvaa uusimmasta Hollywood-tähtösestä katumainoksessa käsittämättä sitä, että se piskuinen vyötärö, leveä lantio, isot ja terhakkaat tissit, selkeästi paistavat solisluut, korkeat poskipäät ja suuret nukensilmät pusuhuulineen ovat Photoshopilla muokattuja. Eikä se edes ole kovin vaikeaa.

Alla on esimerkki siitä, mitä totaalinen amatööri voi tehdä. Se on siis minun muokkaamani kuva. Vasemmalla alkuperäinen kuva Sarah Jessica Parkerista, jota muokkailin vain ns. "kauniimmaksi", eli siis vähensin juonteita, tasoitin ihoa, kirkastin silmien väriä, valkaisin hampaita, tummensin meikkejä ja muutenkin "parantelin". Lopputuloksen ei siis ole tarkoitus näyttää aidolta, vaan näyttää teille, että jos amatööri osaa tehdä tämän, kuvitelkaa mitä ammattilaiset osaavat. No, ammattilaiset osaavat alla olevan kollaasin kuvia. Keräilin siihen mielestäni semi järkyttävän paljon muokattuja kuvia.


Tämä ei kuitenkaan ollut pääpointtini, koska en jaksa uskoa että tämä shoppailu tulisi jollekulle yllätyksenä. Sen sijaan halusin ihmetellä sitä, miten jengillä menee nää asiat joskus vähän överiksi.

Kyllä, on positiivista, että anorektisen laihasta "täydellisestä" kauneusihanteesta yritetään päästä irti. On hienoa, että lapsia kasvatetaan ymmärtämään, että he ovat kauniita juuri sellaisina kuin ovat. Että ei tarvitse pakottautua tiettyyn muottiin ollakseen arvokas. Kaikki tämä on todella positiivista. Mutta.

"REAL women have curves"-tyyppiset lauseet eivät ole positiivisia.
"Apua, sä oot ihan luuviulu!"-tyyppiset lauseet laihoille on ihan sama asia kuin se, että haukkuisi lihavaa läskiksi.

On negatiivista, jos tiettyä kehoa yritetään pönkittää paremmaksi haukkumalla sitä toisenlaista. Se ei tee kenestäkään yhtään kauniimpaa tai parempaa, että haukkuu muut ympäriltään maanrakoon. Päinvastoin. Tämäntyyppinen ajattelutapa on haitallista kaikille - ei kenenkään itsetunnon pitäisi perustua siihen, että madaltaa jonkun muun itsetuntoa. Se, että jotakuta on vaikkapa kiusattu lihavuuden vuoksi koulussa ei oikeuta siihen, että aikuisena kyseinen tyyppi haukkuu kaikki laihat ihmiset kostoksi. Katkeruudesta on osattava päästää irti. Ja mikä tärkeämpää, on ymmärrettävä, että jos joku sanoo kaikkien kehojen olevan kauniita, niin silloin se on kaikki, ei vain ne joilla on samanlainen tai isompi kroppa kuin itsellä.

Toinen asia, joka mua myös tässä vähän häiritsee, on se mainitsemani överiksi vienti. On totta, että hirveän moni normaalipainoinen tuntee olevansa lihava ja hampaat irvessä yrittää laihduttaa muutaman hassun kilon. Toki ihminen itse tietää parhaiten mikä paino tuntuu parhaimmalta, mutta tietenkin se särähtää korvaan - "Apua, mä oon niin läski," sanoo koon 36 housuja käyttävä tyttö. Etkä ole. Ja on hirveää, että yhteiskunta ja media saa sinut uskomaan niin. Mutta.

On negatiivista, jos lihavuutta yritetään mainostaa hyvänä asiana. Mietitään nyt ihmisen terveyttä. Kukaan ei voi väittää, että liikalihavana on oikeasti täysin terve - ainakaan pitkällä mittakaavalla. Vaikka ei kokisikaan yleitä lihavuuden haitallisia oireita (kuten vaikkapa diabetestä, hengästymistä parin portaan jälkeen, kipeitä polvia ja niveliä, kolesteroliarvojen heittelyä taivaissa tai sosiaalisiakin "oireita" kuten vaikkapa noloa fiilistä, kun ei mahdu istumaan johonkin), ei voi tosissaan väittää, että +40kg ylipainoisena olisi koko elämänsä terve kuin pukki. Lihavuus aiheuttaa ihan hirveästi sairauksia ja vaivoja, jotka voisi välttää ihan yksinkertaisesti elämällä terveemmin. Vaikka pidänkin hirveästi tästä uudesta ilmiöstä, että jokainen keho on kaunis, tuntuu karsealta kuulla 160-senttisen reilusti yli satakiloisen ihmisen mainostavan, että kun minä vaan olen niin onnellinen ja terve tässä kehossani ja ainoa syy miksi te haluatte että laihdutan on ulkonäköpaineet!11 No ei ole, vaan vaikka sekin, ettet kuole sydänkohtaukseen kolmekymppisenä.

Mutta ulkonäkökin voi toki pettää. Pulleakin voi olla urheilullinen, joka nyt vaan tykkää syödä, kun taas laiha voi olla todella epäterveellinen. Eikä välttämättä edes syömishäiriöitä miettiessä. Esimerkiksi nämä kuuluisat kaikkien kadehtimat tyypit, joiden ruoansulatus on luokkaa läpipaskoja, jotka voivat syödä ihan mitä tahansa eivätkä koskaan liho. Joskus tämän kaltaiset ihmiset syövät ihan mitä sattuu ihan milloin sattuu, eivätkä harrasta mitään liikuntaa ollenkaan. Silloin tämä ihminen, vaikka onkin hoikka, ei kuitenkaan omista tervettä kroppaa. Huono ruokavalio ja epäaktiivinen elämä voi johtaa yleensä lihavuuteen linkattuihin tauteihin ja vaivoihin myös laihoilla, jos elämäntavat ovat perällään. Ja moni pitäisi vierekkäin laitettuna laihaa sohvaperunaa pulleaa urheilijaa terveempänä. Toistan, ulkonäkö voi pettää.

Siispä, tämän ajatusvirran jälkeen perimmäinen pointtini tulee tässä.

Sen sijaan, että puhumme siitä miten joka keho on kaunis, ihannoidaan terveyttä. Ihannoidaan sitä, että ihminen on aktiivinen ja arvostaa ruokaa, syö hyvin ja elää tasapainossa. Ihanteen ei pitäisi olla luurankolaihuus, muttei myöskään liikalihavuus - miten olisi terve keho, jossa ihminen voi oikeasti hyvin?

32 kommenttia :

 1. Tästä olenkin yrittänyt ystävilleni puhua. Tosin paremmin olen tainnut onnistua omalla esimerkillä. En puhu vartalostani, ellei tule puheeksi, enkä ajattele sitä juurikaan, muuten kuin positiivisesti silloin tällöin. Pidän vartalostani, koska se on minun, MINUN, ja minä olen ihana, niin kuin sinäkin ja kaikki muutkin. Se on terve ja hehkuu. Tärkeämpää on kuitenkin kaikki, mikä tapahtuu vartalon sisä- ja ulkopuolella, ei pinnalla. Tärkeintä on elämä. Ihmiset. Hyvinvointi. Rakkaus! Pitäisi vain rakastaa itseä ja muita. Tehdä juttuja ja olla tekemättä. Mennä vaan ja katsella ja kokeilla, tuntea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, miten ihana kommentti! Ja oot täysin oikeassa :)

   Poista
 2. Avot tää oli loistava :) nimenomaan se terveys ja ter-veel-li-syys! Meidänkään parisuhteesta kukaan ulkopuolinen ei uskoisi, että nimenomaan mieheni on se, joka urheilee ja syö hyvin ja minä se sohvalla makaava pullamössö,joka rakastaa vain mässätä karkkia. Mies on vaan siunattu ihan äärettömän paskoilla geeneillä ja kaikista terveellisistä elämäntavoista huolimatta hänellä on vain aina mahaa. On tosi surullista, miten ihmiset heti tuomitsevat hänet laiskaksi läskiksi, vaikka oikeasti sen mahan alta löytyy jäätävän hyvä kunto, mahtava lihasmassa ja varmasti paljon terveempi kroppa kuin vaikkapa minulla, normaalipainoisella "piiloläskillä". Mutta niin ne ihmiset vaan tuomitsee, ja joka kerta se sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomitsijoilla on ittellään jotain vikaa korvien välissä ;) tärkeintä on miltä tuntuu! Urheilu ja terveet elämäntavat tuo kuitenkin fiiliksen paremmaksi :)

   Poista
  2. Joo saman olen minä todennut ku viimeksi pari päivää sitten oma mummini heitti tosi ikäviä kommentteja ilmaan.... Kyllä niillä muiden painojen kyttääjillä on nimenomaan se isoin ongelma OMAN vartalonsa kanssa. Se pitäisi itsekin paskalla hetkellä muistaa :)

   Poista
  3. Useimmiten! Tietty nyt vähän yleistän mutta oon kauheen usein kuullut, että itse lihava tyyppi haukkuu muita läskiksi ihan hirveellä innolla. Ehkä se jotenkin nostaa omaa itsetuntoa ja tuntee olevansa laihempi jos sanoo muita läskeiksi? En tiiä :D

   Poista
 3. Laihalle tuo jatkuva päivittely tyyliin, KAUHEE miten sä oot laiha ja syötkö mitään ja miks syöt niin vähän ja just toi luuviulu, on ihan yhtä loukkaava kuin läskiks sanominen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai on! Enkä ymmärrä, kenellä muka mitenkään voi tuntua hyväksyttävältä sellasia laihalle päivitellä! Se, että joku haluaisi olla laiha ei todellakaan oikeuta dissaamaan sit sellaisia, jotka laihoja on. Kamalaa siinä on se, että kyseessä voi olla syömishäiriö, jonka esilletuonti voi tuntua ihan hirveältä, tai tosiaan ruoansulatusjuttu, joka nolottaa koska haluaisi olla muodokkaampi mutta ei vain liho vaikka mitä mättäisi suuhunsa. Ja periaatteessa, oli syy sille laihuudelle mikä tahansa - menisikö kukaan miltei tuntemattomalle päivittelemään, että hyi jessus sä oot muuten jäätävän läski mikä sua vaivaa? Miksi siis laihalle sanomaan että apua syö jotain ruipelo?

   Poista
 4. Ihan täyttää asiaa jälleen ja mahtava teksti. :) Haluisin kommentoida näitä useemminkin mutta tulis vähän typerä olo jos jokaiseen sun tekstiin tulisin laittamaan vaan että "oon ihan samaa mieltä" hehe :D
  Ihana Sofia!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana <3 mielellään saa tulla kommentoimaan mitä vaan! :D

   Poista
 5. Pakko kommentoida, että ei ne kaikki "hyvillä geeneillä" varustetut, joille läski ei tartu, välttämättä syö mitenkään epäterveellisesti vaikka periaatteessa voisivatkin. Vaikka en kyllä usko, että edes tarkotit asiaa ihan näin mustavalkoisesti. :D Itelläni on tällaset geenit ja väitän eläväni pääsääntöisesti ihan terveellisesti ja liikunkin monta kertaa viikossa. Mä en kyl myöskään koe, että ulkonäköpaineet ainakaan omalla kohdallani ole pelkästään ulkopuolelta tulevia. Aika pitkälti mä luon ulkonäköpaineeni itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siks mainitsinkin postauksessa että jotkut heistä :) mulla on muutama sellainen geenilottovoittajakaveri, ja heistä suurin osa ei kyllä mieti syömisiään tai urheilemisiaan ollenkaan. Se ei tietenkään tarkoita että kaikki :) Ulkonäköpaineita alkaa luomaan itse, joo, mutta se että niitä alkaa luomaan itse tulee alunperin ulkopuolelta! Esimerkkinä lapsi, pieni lapsi ei koe ulkonäköpaineita ennen kuin hän oppii jostain kokemaan niitä - joko perheeltään tai viimeistään tarhassa/koulussa, ja media vain pahentaa sitä :(

   Poista
 6. Olipa jälleen hyvä teksti. Tosi usein sitä tulee tehneeksi kaikenlaisia oletuksia ihmisen ulkonäön perusteella, eikä tajua, että meillä kaikilla nyt vaan on erilaiset geenit. Olen samaa mieltä, että oma olo ja terveys on kyllä se tärkein mittari. En usko, että ihminen, jolla on vaikka 30 kiloa ylipainoa voi rehellisesti sanoa voivansa hyvin. Samoin en usko, että se läpipaskojakaan voi kovin hyvin syötyään pussillisen karkkia ja pizzan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Voin itse ainakin sanoa ihan suoraan, että vaikka mullakin on polvet kunnossa enkä koe ylipainostani mitään suoranaisia oireita, niin kyllä mä voin paljon paremmin silloin kun olin hoikempi. Ja nyt kun on alkanut treenaamaan ja katsomaan ruokailujaan, niin kyllä sen huomaa kuinka paljon paremmin voi sekä keho että mieli :)

   Poista
 7. Toi kollaasin vika kuva ei oo photoshopattu. Tai siis onhan siinä selkeesti muokattu kirkkautta ja kontrastia jälkeen-kuvassa, mut just katoin ton videon missä nainen meikattiin ja hiukset laitettiin ja verrattiin eroa luonnolliseen lookiin ja miten paljon meikki voi muuttaa ulkonäköä. Naisen vartalolle tossa ei oo tehty mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan! Ootko nähnyt sitä videota?? Siinähän sen jalkoja pidennetään, kasvoja muokataan, ihoa vaalennetaan, vatsaa pienennetään... Ja se näytetään siinä videossa. http://fashion.telegraph.co.uk/videos/TMG10417770/Time-lapse-of-model-being-photoshopped.html On se video, alussa näkyy miten meikataan ja laitetaan hiuksia, sitten näytetään pikakelauksena kaikki se photoshoppaus.

   Poista
 8. Ainakin tuli huonompi ton sun photoshoppauksen jälkee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vähän niinku sanoin postauksessakin että sen ei oo tarkoitus näyttää aidolta vaan osottaa että amatööritaidoilla tulee tollasta, miettikää minkälaista ammattilaisilta? :D

   Poista
 9. Mun sisko kirjoitti just vastaavanlaisen jutun blogiinsa :-D Peukutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kirjotti! :D mikä sun siskon blogi on?

   Poista
  2. Tuli tästä kohdasta lähinnä mieleen: "On negatiivista, jos tiettyä kehoa yritetään pönkittää paremmaksi haukkumalla sitä toisenlaista. Se ei tee kenestäkään yhtään kauniimpaa tai parempaa, että haukkuu muut ympäriltään maanrakoon. Päinvastoin. Tämäntyyppinen ajattelutapa on haitallista kaikille - ei kenenkään itsetunnon pitäisi perustua siihen, että madaltaa jonkun muun itsetuntoa. Se, että jotakuta on vaikkapa kiusattu lihavuuden vuoksi koulussa ei oikeuta siihen, että aikuisena kyseinen tyyppi haukkuu kaikki laihat ihmiset kostoksi. Katkeruudesta on osattava päästää irti. Ja mikä tärkeämpää, on ymmärrettävä, että jos joku sanoo kaikkien kehojen olevan kauniita, niin silloin se on kaikki, ei vain ne joilla on samanlainen tai isompi kroppa kuin itsellä."

   Sex at the Helsinki city on blogin nimi. :-)

   Poista
 10. Kiva blogi sulla!!
  http://betrinas.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 11. Kaikki ihmiset eivät mahdu samaan muottiin, vaikka niin nuoret tytöt yrittävätkin uskotella. Itselläni oli nuorempana vartaloni kanssa vuosien taistelu, koska olen ruumiinrakenteeltani vankka (leveäharteinen- ja lanteinen, isot kädet, rintavuus, lyhyt selkä jne) mutta kuitenkin melko lyhyt (reilusti alle 160 cm). Vaikka laihdutinkin välillä kovallakin kädellä, en saanut itsestäni koskaan sellaista siroa ja "pientä". Tottakai nuorempana kuuli vielä niitä läskiksi tai persjalkaiseksi haukkumisiakin vaikka painoindeksi on aina ollut normaali. Harrastan urheilua vuodenaikojen mukaan noin 3-6 kertaan viikossa, syön terveellisesti ja huolehdin itsestäni. Vuosikausia tässä on mennyt sen tajuamisessa, että olen hyvä näin! Arvostan sitä, että saan olla terve ja en halua enää elää elämääni murehtien painoa ja elämällä jatkuvalla dieetillä. Ne pilasivat aikoinaan tärkeästä teini-iästä isonkin osan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Ihanaa, että oot löytäny rauhan kehosi kanssa :) oot ihan oikeassa, tärkeintä on että tunnet olevasi terve ja hyvinvoiva - ei se, mitä yläasteen ilkeilijät on miettineet. Useimmiten kun teinit haukkuu läskiksi sellaisia, jotka eivät läskejä edes ole :/ ei vaan keksi mitään mielikuvituksellisempia haukkumasanoja!

   Poista
 12. Tää on kyllä mielenkiintoinen ilmiö. Näin 162-senttisenä, vähän päälle satakiloisena, kilpirauhastautisena ja syömishäiriöstä toipuvana näitä juttuja tulee mietiskeltyä aika usein :F Mä olen niitä "onnekkaita", joiden läski on jakautunut tiimalasin muotoon, ja näytän kuulemma pienemmältä kuin mitä mittojeni perusteella voisi luulla. Noh, kiva, mutta ei se silti muuta sitä faktaa, että ylipainoa on melkein 40 kg :D

  Tuohon lihavien "en laihduta ulkonäköpaineiden vuoksi, olen tyytyväinen näin" -puheeseen haluaisin kyllä kommentoida sen verran, että musta avain on siinä, että ihminen rakastaa kroppaansa ja itseään. Vasta silloin, kun ymmärsin, että mulla on samanlainen ihmisarvo kuin muillakin eikä kokoni tee musta yhtään huonompaa, sain elämäntapamuutoksen lopullisesti käyntiin. Haluan tehdä itselleni hyvää, siispä vaalin terveyttäni kokonaisvaltaisesti :) Aika usein lihavia yritetään saada laihduttamaan syyllistämisen kautta (kuten vaikka se kansanterveyskortti), enkä yhtään ihmettele, että se herättää vastareaktion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on muuten ihan sama juttu, että vaikka oon iso, oon sopusuhtainen ja tiimalasimallinen, eikä keräänny hirveesti tiettyyn kohtaan, vaikkapa kasvoihin. Ja siitä niin onnellinen!

   Tietenkin pitää rakastaa kroppaansa, ja oonkin aiemmin puhunut siitä että laihdutus on terveintä silloin kun sitä tekee rakkaudesta itseensä ja kehoonsa, ei itseinhosta :) mutta eikö kehonsa ja itsensä rakastaminen tarkoita juuri sitä, että tahtoo olla terve - eli ei ainakaan valtaisan ylipainoinen? Kaikenlaiset syyllistämiset nyt on ihan syvältä, ja mun mielestä jokainen tekee tietenkin ihan niinkuin itse tahtoo, mutta omalla kohdallani koen ainakin asian näin. Siis että mitä enemmän rakastan itseäni, sitä enemmän tahdon laihduttaa ja olla terveempi :)

   Tsemppiä sulle tulevaisuuteen, meilläkin on suvussa kilppariongelmia, ei ole mitään herkkua! Onnellista toipumista ♥

   Poista
  2. Mun on tosi vaikea pudottaa painoa nyt, kun ton kilpirauhasen vajaatoiminnan suhteen ei ole vielä löytynyt hoitotasapainoa ja mulla on kaamea, pahoinvointia aiheuttava ja lihottava mielialalääkitys... :D Mutta siitä huolimatta elän nyt terveellisesti, koska siitä tulee hyvä fiilis ja energiaa! Laihtuminen sitten kun se rupeaa onnistumaan ilman, että tarvitsee punnita jokaista ruokagrammaa ja elää laboratorio-olosuhteita muistuttavaa elämää. Toimintakykyinen kroppa on mulle se prioriteetti numero 1!

   Kiitos tsempeistä, olet kyllä aivan ihana ♥

   Poista
  3. Laihtumisen pitääkin olla kivaa! :) kyllä mäkin tiedostan että mulla tulee kestämään vähän kauemmin kun otan sen rennommin, en laske jokaista kaloria ja joskus annan ittelleni luvan syödä vähän epäterveellisemmin, mut en mä halua pitää itseäni jollain kalorintarkalla supertiukalla dietillä :) pitää myös löytää se oma urheilu josta tykkää!

   Ite olet ♥

   Poista
 13. Olen ihan samaa mieltä. Itse olen tällainen paljon puhuttu "laihaläski", eli en liho vaikka söisin mitä. Mun kroppa on kuitenkin tosi huonossa kunnossa, ei lihasta nimeksikään vaan olen kuitenkin aika plösö vaikka normaalipainon alarajoilla kiikunkin. Tarkoitan sitä, että kiinteyttä mussa ei ole ollenkaan. Syön roskaruokaa, poltan ihan liikaa tupakkaa ja juon aivan liian paljon kaljaa. Monet kadehtivat vartaloani, mutta en ole itse samaa mieltä. Hengästyn portaissa enkä muista koska viimeksi olisin harrastanut liikuntaa. Tunnen paljon itseäni pulskempia ihmisiä joilla on paljon terveellisemmät elämäntavat ja parempi kunto kuin minulla. Hyvä kirjoitus jälleen Sofia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista :) ja niinhän se menee, että elämäntavat määrää terveyden, ei kropan ulkomuoto !

   Poista