Telkkaritärpit

18.11.2013

Useitakin erilaisia tärppipostauksia tänne blogiin on tullut tehtyä, ja tykkään hirveästi tehdä niitä. Hyvä pitää jakaa, etenkin jos kyseessä on asia, joka ei mielestäni ole vielä levinnyt Suomeen tarpeeksi paljon. Tällä kertaa ajattelin esitellä pari telkkarisarjaa, joita uskon myös joidenkin lukijoideni löytävän jotain intoa. Alempana esitelty sarja käsittääkseni alkaa nyt/on hiljattain alkanut näkymään myös Suomessa, mutta esittely ei ole koskaan pahitteeksi! Kaksi aivan erilaista sarjaa, toinen Briteistä ja toinen Jenkeistä, toinen käsikirjoitettua ja toinen realityä (eli käsikirjoitettua...), molemmat loistavia ohjelmia. Pidemmittä puheitta!


My Mad Fat Diary on uunituore tammikuussa 2013 alkanut nuortensarja, joka pohjautuu kirjailija Rae Earlin omaelämänkerralliseen kirjaan (My Mad Fat Teenage Diary, 2007) joka kertoo Raen nuoruudesta 80-90-lukujen vaihteessa Britannian Lincolnshiressä. En ole itse lukenut kirjaa, mutta ilmeisesti se on Raen teini-ikäisenä pitämä päiväkirja sellaisenaan. Televisiosarjassa Rae on reilu satakiloinen 16-vuotias tyttö, joka kotiutuu juuri psykiatrisesta sairaalasta, jossa on viettäny edelliset 4kk itsetunto-, kehonkuva- ja paino-ongelmiensa sekä itsetuhoisuuden takia. Rae ei kuitenkaan uskalla kertoa poissaolonsa todellista syytä parhaalle ystävälleen Chloelle, jonka kanssa Rae alkaa viettämään uudestaan aikaa ja tutustuu tätä kautta Chloen uusiin ystäviin. Rae on tyypillinen teinityttö siinä iässä, että pojat kiinnostavat harvinaisen paljon - ja Rae yrittää tehdä vaikutuksen Chloen kaveriporukan poikiin. Päiväkirjaansa hän unelmoi ensisuudelmista ja ensiorgasmeista. Kotiolot ikuisesti sekopäisellä dietillä olevan äidin ja tämän uuden miesystävän, joka on laiton maahanmuuttaja jota Raen äiti piilottelee naapureilta, eivät välttämättä ole omiaan auttamaan tyttöä ongelmiensa ratkaisussa. Rae tapaa niin Chloen kaveriporukkaa kuin mielisairaalaan jäänyttä suloista ystäväänsä nimeltä Tix.

Sarjaa on ilmestynyt vasta yksi tuotantokausi, ja toista kuvataan parhaillaan. Itse olen aivan totaalisen rakastunut. Törmäsin sarjaan sen alkuperäisen kanavan vuoksi - E4, jossa myös mm. lempisarjoihini kuuluvat Skins ja Misfits ovat saaneet alkunsa. Eikä se pettänyt tälläkään kertaa! My Mad Fat Diary jotenkin puhuttelee miljoonalla eli levelillä, enkä usko että vain minua. Paino-ongelmat teini-iässä tuntuvat tuskallisen tutuilta, puhumattakaan yksipuolisista ihastuksista ja epätoivoisesta halusta kuulua joukkoon ja saada itselleen joku, joka rakastaa. Rae on hahmona samaan aikaan mielettömän symppis ja mielettömän raivostuttava. Vaikka sarja luultavasti on suunnattu mua vähän nuoremmille, tykkään siitä ihan hurjasti ja katsoin koko ykköstuottiksen parissa päivässä. Enkä jaksa odottaa kakkosta!


Tämä neitonen tuskin on monellekaan tuntematon. Alana Thompson (synt. 2005), tutummin Honey Boo Boo, tuli tutuksi alunperin TLC:n reality-sarjasta Toddlers & Tiaras, josta olenkin bloggaillut aiemmin. Sarja kertoo siis lapsimissikisoista ympäri Amerikkaa, ja syötävän söötti energinen Alana jäi niin hyvin mieleen, että sai lopulta ihan oman sarjansa. Jenkkien eteläisestä Georgiasta tuleva perhe kutsuu itse itseään rakkaudella redneckeiksi ja elää isossa talossa nykyisin kuusihenkisenä perheenä - neljästä lapsista vanhin synnytti esikoistyttärensä ykköstuottiksen aikana. Vauva syntyi niin, että toisessa kädessä oli kaksi peukaloa. Tähän Alana sanoi: "I wish I had an extra finger. Then I could grab more cheeseballs!" Ja vauvasta muuten tyttö heitti "Baby Kaitlyn is so small... I poop bigger!"

Here Comes Honey Boo Boo alkoi näkymään TLC:llä elokuussa 2012, ja sitä on tullut kaksi tuotantokautta ja muutama spessujakso. Kolmas tuotantokausi on varmistettu, ja se alkaa ensi Tammikuussa. Sarjassa seurataan tätä perhettä, joka jakaa mielipiteitä hyvinkin kärkkäästi suuntaan kuin toiseen. Alunperin katsoin sitä ihan viihdetarkoituksessa, mut nyt itsekin äitiydyttyäni löydän siitä ihan uusia ulottuvuuksia. Vaikka perhe tekeekin monia asioita eri tavoin kuin minä tekisin, mä olen silti ihan ylpeästi heidän puolellaan. Katsotaampas:

Perheen äiti, June, on sairaalloisen lihava ja lukuisten "yritysten" jälkeen diettailee lähinnä läpällä. Itsekin isona äitinä pidän tätä huonona juttuna, koska en itse tahdo olla lapsilleni esimerkkinä siitä, että lihavuus olisi jotenkin hyvä juttu. Sinänsä paino olisi vielä ihan Junen oma juttu, mutta neljästä lapsesta kolme on ylipainoisia - vaikkeivät ihan yhtä sairaalloisesti kuin äitinsä - ja sarjassa esiintyneet ruokatottumukset kyllä kertovat syypään. Koko perheen yhteinen lempiruoka on schetti, joka siis on spagettia, jonka kastike valmistetaan laittamalla paketti voita ja ketsuppia mikroon, kunnes ne sulavat yhtenäiseksi mössöksi. Tämä mössö kipataan keitetyn spagetin päälle, ja koko perhe istuu ruokapöydän ääressä maiskuttamassa kovaan ääneen ja hehkuttamassa tätä lempiruokaansa. Ei enää yllätä yhtään, että lapsetkin ovat isoja.

Vaikka sarjassa sivuutetaan aihetta melko vähän, fakta on, että Alana on lapsimissikisojen tähti. Perhe käyttää tukuttain rahaa ja aikaa siihen, että alle kouluikäistä tyttöä roudataan ympäri maata osallistumassa kisoihin, joista suurin osa on full glitz. Jos ette jaksaneet klikata aiempaa linkkiäni T&T-sarjaan, pähkinänkuoressa näissä lapsimissikisoissa lapset siis käyvät suihkurusketuksessa, käyttävät omien hampaidensa yllä tekohammasrivistöä, saavat rakennekynnet, meikataan ja puetaan ja hiukset laitetaan lisäkkeineen niin, että he näyttävät minikokoisilta kaksfemmoilta. Skandaaleja sarja on aiheuttanut sillä, että monituntiset kisat ajavat monet vanhemmat antamaan lapsilleen erinäisiä piristeitä, jotta he jaksavat kisata useammassa kategoriassa ja odottaa palkintojenjakoa. Alanan äiti antaa tälle "erikoismehua", joka on sekoitus Mountain Dew-limuaja Redbull-energiajuomaa. Tämä, ja kisat yleensä, on heti alkujaan mun mielestä jo sairasta ja väärin, mutta Alanaa seuratessani olen tullut siihen tulokseen, että mimmi ihan oikeasti tykkää niistä ja nauttii kisaamisesta. Se, onko tämä tykkäys iskostettu hänen päähänsä ronttaamalla häntä kisoihin jo niin pienestä ettei varsinaisesti tajunnut mitä tapahtuu, onkin sitten asia erikseen. Mutta nyky-Alana vaikuttaa tykkäävään saamastaan huomiosta, voittamistaan palkinnoista ja yleensäkin esiintymisestä. Kunhan lopettaisi sen hemmetin mehun litkimisen.

Alana on kuitenkin aivan valloittava persoona. Tyttö on energinen ja iloinen, heittää koko ajan vitsejä ja naureskelee myös itselleen. "Beauty comes in all type of sizes - my size is cute!"-tyyppiset lausahdukset sulattavat munkin sydämen. Alana sai ykköstuottiksessa lemmikkipossun, jolle antoi nimeksi Glitzy, ja puki tämän mekkoon. Alanan sisko mainitsi, että possu on poika, joten mekossa se on sitten homopossu. Johon Alana vastasi saman tien, "Everybody's a little gay! Ain't nothing wrong with being a little gay!" Tyttö on kertakaikkiaan ihana. Myöskään tytön perhe ei ole automaattisesti kamala, vaan (virallisten tietojen mukaan) vähän köyhempänä aina elänyt perhe, jossa June-äiti harrastaa kovalla kädellä kuponkien keräilyä säästääkseen mahdollisimman paljon rahaa, ei ole muuttanut elintapojaan radikaalisti vaikka tienaavatkin suuria summia mm. tämän sarjan myötä. June laittaa suurimman osan rahoista säästöön, mm. Alanan tulevalle opiskelutilille - Jenkeissä kun college maksaa, ja hyvät colleget ne vasta maksavatkin.

Sarja on sympaattinen, vaikka onkin kovin jenkki, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Ja Alana on suloinen. So shoot me!

Psst! Shiri tänään 6kk ♥ postausta tulee torstaina, kun on neuvola! Parin viikon päästä tulee myös se lupaamani 300 lukijan arvonta, siitä lisää kunhan oma kappaleeni tulee kotiin asti ja saan kuvattua sitä postausta varten!


10 kommenttia :

 1. Koko Honey Boo Boom perhe on ihana, mut Shugie on mun ihan lempparityyppi ja niiiin ihana isi. <3 Katoin just yks päivä niiden hääjakson ja olin ihan liikkis. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Sugar Bear <3 mä en oo ees nähny sitä hääjaksoa vielä!!

   Poista
 2. Aloin kattomaan honey boo boota vasta täällä jenkeissä ja voi että, onhan se aika liikkis ohjelma, mutta hajottaa kyllä :D alana on kyllä söötti

  VastaaPoista
 3. My Mad Fat Diary on niin ihana ohjelma! ja monissa asioissa ainutlaatuinen. ei oo kovin montaa ohjelmaa jossa olisi päähenkilönä ylipainoinen nainen, etenkään nuorten ohjelmaa. saatikka että ohjelman huumoria ei tehdä Raen painosta. tai että Rae ei tule hyväksytyksi jonkun tyhmän muodonmuutoksen/laihtumisen syytä. itse asiassa, Rae on ainut joka itseään tuomitsee ulkonäkönsä takia. ja se ettei sarjassa ole kyse jotenkin erityisesti ylipainoisen tytön elämästä, vaan se on kaikille samaistuttava, on vaan niin hienoa. tällasia ohjelmia ja hahmoja lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kans rakastan yli kaiken sitä kohtausta, jossa Rae ei halua olla uikkareissa muiden edessä allasbileissä, ja istuu kylpytakki päällä. Ja sitten kun lopulta uskaltautuu liukumäkeen ja siitä lähteekin se kova ääni, ja kaikki kääntyy katsomaan sitä, ja näkee viiltelyjäljet reisissä - mut kukaan ei sano mitään, vaan heti kun Rae on vedessä kaikki tykkää siitä ihan yhtä paljon kuin kylpytakissa. ♥

   Poista
  2. Niimpä! koska sellasta elämä on, tietty on idiootteja jotka sanoo hei läski! mut suurin osa ihmisistä ei välitä, ja etenkin ne ihmiset jotka on omassa elämässä, ne hyväksyy sut sellasenaan kuin on. ja vihaan näitä kaikkia leffoja joissa päähenkilö (lihava tai ei) joutuu käymään läpi jonkinsortin muodonmuutoksen ja sitten ollaan woah, ootkin kaunis, kaikki on kauniita jee elämä on ihanaa voit olla mun tyttöystävä/paras kaveri jne. koska en mä halua hyväksyntää sillä että joudun muuttamaan sitä miltä näytän. mä haluan että parisuhteessa toinen osapuoli tykkää miltä mä näytän, ilman mitään muodonmuutosta, ja että mun kaverit ei välitä miltä näytän! okei kauhee rant meinaa tulla :D.

   Poista
  3. Nimenomaan! Ja mun mielestä sellasia frendejä ei tarvii olla, jotka sit sanois että hyi läski :D ja toi isokokoisten hahmojen muodonmuutosjuttu on tosi ärsyttävää, mut mun mielestä VIELÄ ärsyttävämpää on, jos siitä lihavuudesta sit tehdään _se_juttu_, niinkun Rebel Williams! Jotenki tosi puuduttavaa kun joka roolissa aina nostetaan esille se et hei muuten, mä oon läski huomasitteko!

   Poista
 4. My Mad Fat Diary on IHANA! Ekaa kautta on tullut katseltua useampaan otteeseen. Niin uskomattoman koskettava ja pohjimmiltaan kuitenkin elämäniloinen sarja.

  VastaaPoista