Unelmieni matkakohteet TOP 5

30.10.2013

Unelmointi on kivaa, eli jatketaan unelmointilinjalla! Oonkin jo useampaan otteeseen blogissa toitottanut sitä, miten tärkeänä pidän matkustelua, ihan jokaiselle ihmiselle. Vaikka olisi kuinka kirjaviisas, se nyt vaan on niin, että vieraasta kulttuurista ja maailmasta yleensä oppii vasta, kun sen oikeasti näkee. Tutkia voi vaikka kuinka paljon, mutta vasta kun pääsee itse paikan päälle näkemään ihmisiä, tapahtumia, elämää täysin toisella tavalla kuin omallaan, voi ymmärtää kuinka perustavanlaatuisen erilaista voikaan olla toisessa maassa. Pidän matkustelua myös todella tärkeänä osana lasten kasvatusta, koska haluan lapsieni oppivan jo nuorella iällä, miten rikas maailma onkaan väreillä, kansoilla, kulttuureilla... Haluan lapsieni oppivan elämästä ja maailmasta käsinkosketeltavalla tavalla.

Olen itse käynyt Euroopan ulkopuolella vain kaksi kertaa - Marokossa ja Hong Kongissa - ja hinku päästä matkustelemaan onkin suuri. Matkustelussa isoin miinuspuoli onkin ehdottomasti sen kalleus, vaikka sekään ei missään nimessä ole este. Pienellä vaivalla voi löytää halpoja lentoja, majoituksia ja tekemistä maailman toisella puolella - jos vain jaksaa kikkailla itse, eikä valitse pakettimatkaa. Harvalla on varaa lähteä tuosta vain, säästämällä matkustelemaan kyllä toki pääsee. Ja lapset eivät missään nimessä ole este matkustelulle - päin vastoin, mielestäni lapsien kanssa on kahta kauheammin syitä matkustella!

Monia paikkoja on kuitenkin tullut nähty, mutta on viisi sellaista spessua paikkaa, jotka ihan ehdottomasti haluan elämäni aikana vielä nähdä ja kokea. Sen saa nähdä milloin, miten ja kenen kanssa, mutta ennen kuin kuolen, toivon voivani katsoa tätä listaa ja ajatella, että nähty on. Nämä eivät sitten ole missään tietyssä järjestyksessä!


Intia on ollut matkakohdetoiveenani jo pitkään. Mulla itse asiassa olisi ollut mahdollisuus päästä sinne kolmeksi viikoksi perheeni kanssa kun olin 17-vuotias, mutta valitsin yksin kotiin jäämisen, koska "hei kämppä tyhjänä 3vko!!1" ja koska en mukamas olisi kestänyt olla erossa silloisesta poikaystävästäni kolmea viikkoa. Hyvät vanhemmat, pakottakaa lapsenne, jos he väittävät etteivät halua lähteä! Niin tai näin, Intiassa kiehtoo eniten kulttuuri ja historiallisuus. En myöskään haluaisi mennä vain yhteen kaupunkiin, vaan haluaisin kierrellä ja nähdä niitä mahdollisimman monta. Mumbai olisi yksi ehdoton, jossa haluan käydä. En oikeastaan edes tiedä mikä Intiassa mua niin viehättää, onko se se eksoottisuus, täydellinen vastakohtaisuus puhtaalle ja rikkaalle haja-asutetulle Suomelle...


Jos saisin valita yhden matkakohteen Aasiasta, se olisi Nepal. Nepalissa eniten kiehtoo sen luonto, ja sen kontrasti kaupunkialueisiin. Haluaisin käydä Mount Everestillä ja piipahtaa Tiibetissä. Haluaisin nähdä Aasialaisia uskontoja, vaikka käsittääkseni Nepalissa moniin temppeleihin saavat mennä vain paikalliset. Vanhempani olivat jokin aika sitten Nepalissa, ja tutustuivat erääseen taksikuskiin. He saivat kutsun tämän kotiin, ja ottivat heidän poikansa kummilapsekseen ja maksavat tämän koulutusta, eli toimivat kuin järjestöjen kautta hankitun kummilapsen kautta, mutta ilman välikäsiä - kaikki rahat suoraan perheelle. Perheellä oli toinenkin lapsi, jolla oli myös kummivanhemmat Norjassa. Vanhempani tarinat Nepalista pysäyttivät ja vain nostattivat matkakuumettani sinne!


Olen aika ristiriitaisilla tunteita jenkkilää kohtaan, mutta haluaisin silti ehdottomasti kokea Californian. Sinänsä en koe USA:ta kiinnostavana matkakohteena, koska mulla on aika negatiivinen kuva USA:n kulttuurista, mutta Californian rannat houkuttelevat silti. Suomi kuitenkin on niin onnettoman pieni paikka, että on ihanaa käydä länsimaalaisissa (tai länsimaalaistuneissa, kuten Hong Kong) suurkaupungeissa vähän tutkailemassa isomman maailman menoa. Oikeastaan ehkä yksi syy haluta nähdä California on nimenomaan niissä ennakkoluuloissani USA:ta kohtaan - enhän mä voi tuomita huonoksi jotain, mitä en ole nähnyt ja/tai kokenut. Jonkinlainen road trip läpi jenkkilän ehkä olisikin mulle paras vaihtoehto!


Myönnetään, Lost sen aiheutti - halun nähdä Fidži! Mähän siis luulin Lostia katsoessani, että se on kuvattu siellä, ja ihastelin luontoa ja innostuin siitä matkakohteena. Sittemmin opin, että se on kuvattu Hawaijilla, mutta Fidži jäi, ja innostuin siitä aina vain lisää vähän googlaillessani. Tarvitseeko tätä toisaalta hirveästi edes selitellä? Paratiisirannat, kirkas vaaleansininen meri, jossa näkee pohjaan... Ah. Ibizalla olen käynyt, ja meri oli siellä myös tietyillä rannoilla/tarpeeksi kaukana rannasta kristallinkirkas, ja se on kaunein meri mitä olen koskaan nähnyt. Ehkä Fidži vielä lyö sen!


Kuuba on ollut myös monta vuotta unelmakohteitteni kärkilistalla. Kuuban eläväinen ja värikäs kulttuuri on kertakaikkiaan hykerryttävän mielenkiintoinen, puhumattakaan upeasta luonnosta. Kuubahinguissani ostin myös takakanttakaan lukematta Pedro Juan Gutiérrezin romaanin Likainen Havanna-trilogia (Trilogia sucia de La Habana), ja se nousi yhdeksi lempikirjoistani jo ennen kuin sain sen loppuun. Gutiérrezin elämänkerrallinen kertomus Havannasta ja sen paheista, ja se on kielletty Kuubassa. Kuubassa haluaisin nähdä Kuuban yöelämän, sen musiikin ja ihmisten sekamelskan kaduilla, baareissa ja yökerhoissa. Kuuba vaan jotenkin on saanut mut pauloihinsa.

Missä te haluaisitte käydä?

16 kommenttia :

 1. Jos meitsi sais mennä iiiihan mihin vaan, i'd pick NEVER NEVER LAND any time! ;)

  VastaaPoista
 2. Tää saattaa olla täysin typerää ja "länsimaiseen pumpuli-idyllisyyteen" tottuneen puhetta, mutta otan sen riskin ja sanon että haluaisin nähdä Intian slummit. Esim. Mumbaissa. Edes päivän ajan. En tiedä voiko sinne edes mennä, mutta haluaisin nähdä sen. Haluaisin nähdä miten erilailla voi elää. Ja kyllä, tää pakkomielle päästä käymään jossain tollasessa paikassa heräsi elokuvasta Slummien Miljonääri, I am not ashamed. :D

  USA ei muakaan pahemmin kiehdo (joku New York, yök), paitsi että Route 66:n haluaisin ajaa. Ja ehkä vielä erikseen käydä pyörimässä Louisianassa, oon pikkuhiljaa rakastunut siihen aksenttiin ja tuntuu että voisin rakastua myös siihen elämään/elämäntyyliin, ainakin jos se on yhtään sellaista mitä kuvittelen. Haluun myös tehdä muita road trippejä, esim. haluan reilata Euroopassa ja kokea Siperian radan. Ja pyöriä ympyrää Irlannin maaseudulla. Oikeastaan haluaisin enemmän vaan ajella ympäriinsä kuin tehdä jotain viikon reissuja tiettyihin kaupunkeihin.

  Tähän mennessä oon ehtinyt käydä vain Euroopan maissa, mutta tulevaisuudessa aion laajentaa matkojani myös sen ulkopuolelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin haluaisin nähdä Mumbain slummit, eikä se mun mielestä ole väärin. Voi tuntua jonkun mielestä tökeröltä, mutta en mä niitä halua nähdä missään pällistelymielessä, että hei kattokaa noita hahhah, vaan tosiaan oppiakseni maailmasta jotain uutta.

   Poista
  2. Joo siis en mäkään sinne halua pällistelemään ja huutelemaan "haa haa you're poor!". :D

   Poista
 3. Jos Mumbain slummit kiinnostaa, niin lukekaa kirja Shantaram! Upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai Kätkössä kauniin ikuisen! Ihana sekin :)

   Poista
 4. Oon käyny kaks kertaa intiassa, ensimmäisellä kerralla asuin 5 vkoa ja toisella kerralla kävin kahden viikon lomalla. Suosittelen tuota maata ehdottomasti juurikin kulttuurin ja ihmisten takia! Aivan mahtava paikka, en tiedä mitään sitä parempaa ah ah ah <3 Suosittelen Goa, siellä on vähän maanläheisempi meno kuin Mumbaissa.. Mumbaissa jopa ihmiset ovat erilaisia... :)

  VastaaPoista
 5. Ähh, tulikohan mun kommentti äskön..justkun painoin lähetä ni emilia sörkkäs sivulta pois :D poista vaikka toinen kommentti sit ;P

  Elieli

  Tosi kiinnostavilta kuulostaa noi sun unelmien kohteet! :)

  Mun ehdoton unelmien matkakohde on huippuvuoret! :D Kauniit maisemat ja jääkarhuja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tullut! :D pakko myöntää aukko yleissivistyksessäni, mun piti googlettaa huippuvuoret! Mut jääkarhuja <3______________<3

   Poista
 6. No niimpä! Ja jääkarhuja on siellä enemmän kun ihmisiä! :D mä en vaan osaa päättää et oisko toi kivempi kohde kesällä vai talvella.

  VastaaPoista
 7. Kuubakuubakuuba ♥♥♥ on ollut mun unelmamatkakohde jostain 13v asti, kelaa, viis vuotta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noni meijän pitää selkeesti mennä sinne!

   Poista