Super Mega Horror Pack

8.10.2013

En oo koskaan elämässäni käyttänyt yhtä paljon aikaa postaukseen kuin tähän meni! Luonnoksissa ikuisuuden pyörineenä se on vihdoin valmis. Useasti kauhun ja sen alalajien rakastajaksi itseni tunnustaneena olen saanut kysymyksiä, joissa pyydetään suosittelemaan parhaita. Päätin koota kerrankin tälläisen isomman paketin elokuvia, jotka jaoin omiin kategoiroihinsa ja arvostelin mahdollisimman lyhyesti ja ytimekkäästi - ja spoilaamatta! Täytyy kuitenkin myöntää, että tässäkään ei ole läheskään kaikki, eli jatko-osaa tälle postaukselle voi ehkä joskus odottaa.

Suojelen nyt herkimpiä ja laitan postauksen kuvineen Lue Lisää-linkin taakse, ettei niiden, jotka ei tämmöisestä tykkää, ole pakko selata kauhukuvia.

Enjoy!

Saw-leffat on varmaankin kaikille tuttuja edes nimeltä. Seitsenosainen leffasarja seuraa sarjamurhia, joissa uhri on asetettu tappavaan ansaan, josta tämä pääsee karkuun vasta tehtyään jonkin vaikean (yleensä verta ja suolenpätkiä vaativan) tehtävän. Mä kuulun niihin, joka rakastaa jokaista näistä elokuvista sydämensä pohjasta. Moni arvostelee näin montaa jatko-osaa rahastuksena, mutta mun mielestä se on aito paluu klassikkokauhuihin, joilla on triljoona jatko-osaa. Tarina jatkuu leffasta toiseen kuitenkin hyvänä ja ansat yhtä karmeina. Modernin kauhun faneille ehdoton leffaläjä katsottavaksi.

House of 1000 coprses ja Devil's Rejects ovat Rob Zombien kulttileffaksi noussut kauhupätkä ja sen jatko-osa. Sadistista Fireflyn perhettä seuraavat elokuvat ovat sekoitus kunnon klassikkokauhua, mustaa huumoria, loistavaa näyttelijätyötä ja ahdistusta. 

Senseless on aika huonon vastaanoton saanut torture porn-pätkä, joka kuitenkin omaa paljon potentiaalia. Kiinnostuin alunperin leffasta nimenomaan päänäyttelijä Jason Behrin vuoksi (teinivuosien Roswell-fanitus ♥) ja kiinnostuin tarinasta. Jason näyttelee menestynyttä liikemiestä, jonka kapinallisporukka kidnappaa ja kiduttaa livekameroiden edessä näyttääkseen maailmalle, että kapitalismi on mätää. Vaikka leffa ei olekaan välttämättä mieletön mestariteos, saa se vatsan pari kertaa heittämään kuperkeikkaa, ja Jason on lumoava roolissaan.

Cannibal Holocaust kuuluisi oikeastaan klassikoihin, ja onkin tässä ryhmässä tasalukujen saamiseksi - mutta goreleffa se on kaikesta huolimatta. Yksi ensimmäisiä "löydetty dokkari"-leffoja kauan ennen onnettoman surkeaa Blair Witch Projectia, leffa on mukamas aitoja käsikameralla kuvattuja pätkiä, joissa joukko matkailijoita löytää kannibaaliheimon.

Hostel I ja Hostel II ovat torture porn-genren aatelia Eli Rothin ohjauksella. Syrjäisestä hostellista Amsterdamin liepeiltä kaapataan turisteja, jotka päätyvät rikkaiden sadistien kidutettavaksi. Kakkonen oli mielestäni vielä viihdyttävä, mutta kolmoselle en oikein lämmennyt - ohjaajakin on tosin eri, mikä varmasti vaikuttaa. Ahdistava leffakaksikko, joka saa kylmät väreet usein pintaan.

Baise-moi/Rape me/Pane mua on Virginie Despentesin (loistavan) romaanin elokuvaversio, joka kertoo kahdesta elämäänsä kyllästyneestä ranskalaisnaisesta - prostituoidusta ja pornotähdestä - jotka joutuvat raiskatuksi ja lähtevät yhdessä automatkalle murhat mielessään. Leffa on sekava ja tuntuu pienen budjetin tekeleeltä, mikä jotenkin kuitenkin toimii nimenomaan säilyttämässä kirjan rosoista fiilistä.

Martyrs on ranskalainen pätkä, joka kertoo naisesta, joka on pienenä tyttönä kidnapattu ja kidutettu, mutta karannut ja päässyt lastenkotiin. Ystävänsä kanssa nainen palaa kiduttajien kotiin ja alkaa lahtaamaan jengiä - ja kun kaveri tulee apuun, selviää kammottava vuosisatojen pituinen salaliitto marttyyrien löytämiseksi. Moni tuttuni on dissannut leffan ihan surkeaksi ja sekopäiseksi, mutta itse pidin siitä paljon - tunnelmanluonti on hyvää, ja loppu oli kutkuttava, jätti enemmän kysymyksiä auki kuin vastasi.

A Serbian Film tuli ensin tietooni, kun googlettelin itselleni lisää laatukauhua katsottavaksi. Luin pari arvostelua ja päätin, että tää on mullekin liian paha, enkä katso sitä. Se kuitenkin kummitteli mielessäni ja lopulta istuin alas katsomaan sen - eikä se sitten ollutkaan niin paha, kuin olin arvostelujen pohjalta luullut. Vaikka arvosteluissa kuvailtiin kamalimpia kohtauksia (Spoiler alert! Älä lue kuvaustani loppuun jos et tahdo tietää yhtäkään kohtausta etukäteen!) jotka ovat kaikki raiskauksia - miehiä, naisia, lapsia ja vastasyntynyt - kuumotin leffaa etukäteen niin paljon, että kun lopulta näin sen, se ei tuntunut ihan niin pahalta. Ei se silti mitenkään miellyttävää katsottavaa ollut.

A L'interieur/Inside on ranskalainen elokuva, jonka onneksi katsoin ennen kuin tulin raskaaksi. Se kertoo viimeisillään raskaana olevasta naisesta, joka leskiydyttyään on yksin isossa talossa, jonne hyökkää syntymättömän sikiön perässä oleva murhanhimoinen sekopäänainen. Ranskalaiset kauhuleffaohjaajat ovat tähän asti aina onnistuneet siinä, että he pitävät sen kamalan "kohta tapahtuu jotain pahaa, kohta kohta kohta"-tunnelman koko ajan yllä, ja silloinkin kun jotain tapahtuu odottaa koko ajan että tapahtuu jotain pahempaa.

The ABCs of Death on täyspitkä leffa, joka koostuu lyhyistä pätkistä, jokaisen englanninkielisen aakkosen kirjaimesta. Jokaisella kirjaimella on oma ohjaajansa, eli pätkät ovat keskenään hyvin erilaisia. Suurin osa on tosi hyviä, vaikka pari surkeaakin mahtuu joukkoon (esim. F is for fart......) mutta perusidea on kaikissa sama: jokainen kirjain edustaa jotain tapaa kuolla. Lemppareitani ovat L is for libido, O is for orgasm, Q is for quack ja X is for XXL.Cabin in the Woods on sellainen leffa, että kun ensin luin mistä se kertoo, päätin että se on surkea enkä katso sitä. Siis, come on - viisi teiniä lähtee viettämään viikonloppua mökillä... Kelasin, että se on perus jenkkiteinikauhua. Sitten sainkin tietooni, että se on kauhusatiiri, eli kauhuelokuva, jossa on tahallisesti käytetty mahdollisimman monta kliseetä. Päätin antaa sille mahdollisuuden, ja loppujen lopuksi pidin siitä valtavasti. Viittauksia klassikkoleffoihin löytyy paljon, ja tavallisen mökkilahtausleffan sijaan elokuva kertookin vuosituhansien mittaisesta salaliitosta, jossa ympäri maailmaa ihmisiä uhrataan rauhoittamaan maan ytimessä asuvaa The Ancients-kansaa.

Teeth tuli alunperin tietooni haukuttuna - tuttuni selitti, että se on ihan surkea leffa, joka ei ole ollenkaan pelottava ja idea on ihan idioottimainen. Googletin leffan ja huomasin, että se on kauhukomedia, ja tuttuni naama levähti "no jos oisin tiennyt että se on tarkoituksella välillä läpällä tehty..." Elokuva kertoo siis tytöstä, jolla on naisasioissaan hampaat, jotka aktivoituvat järsimään irti kaiken, joka naisen jalkoväliin tungetaan väkipakolla. Idea tähän tuli ikivanhasta legendasta, jolla suojeltiin naisia raiskaukselta nimenomaan väittämällä, että naisilla on omanlainen puolustautumiskeino eli hampaat mestoissaan. Kauhukomediana elokuva on kuitenki loppujen lopuksi aika loistava, koska vaikka ihan oikeaakin kauhua on laitettu soppaan mausteeksi, perusidea on lällättely.

Child's Play (Chucky-maininta, koska kaikki Chucky-sarjan leffat on hyviä) kertoo murhaajasta, jonka sielu siirtyy karun näköiseen nukkeen. Murhaajanukke oli tuttu pelon kohde lapsena, muistaako muut sen kauhutarinan siitä nukesta, joka kasvatti yöllä pitkät kynnet ja lahtasi koko perheen? Chuckyssä idea ei tietenkään ole ihan samanlainen, mutta tappajanukke on omalla tavallaan aika kuumottava. Kauhukomediaksi mun on ne pakko laskea, koska tietynlainen pilke silmäkulmassa leffoissa säilyy alusta loppuun.

Idle Hands! Ihana Idle hands! Ihana ysärileffa, jota tähdittää mm. Jessica Alba ja Seth Green. Teinipoika huomaa yhtäkkiä tappavansa ihmisiä, ja tajuaa, että hänen oikea kätensä on riivattu. Zombeja, irtoilevia raajoja, Jessica Alba alusvaatteisillaan... ja kaikki ihanan ysärissä paketissa. Mitä muuta voi toivoa?


Hunger oli se leffa, jonka katsoin kärvistellessäni supistuksia kotona, jotta saisin muuta ajateltavaa - ja sitä se todellakin toi. Mielestäni aivan liian aliarvostettu elokuva kertoo joukosta ihmisiä, jotka heräävät kaivon pohjalta seuranaan vain toisensa, jokaiselle iso kanisteri vettä, ja kello joka mittaa aikaa kolmenkymmenen päivän päähän. Mulla on jotenkin muutenkin suuri rakkaus sellaisia leffoja kohtaan, jossa ihmiset joutuvat epänormaaliin tilanteeseen, jotka tutkivat heidän mieltensä muutoksia vankeudessa. Tässä leffassa sadistinen kaappaaja haluaa nähdä, mitä ihmiset tekevät, jos he eivät saa ruokaa kuukauteen mutta sinnittelevät hengissä veden voimalla.

Descent 2 on mielestäni myös aliarvostettu leffa, mutta sen pelkoaspekti mua kohtaan saattaa johtua suurelti siitä, että pelkään luolia. Descent ykkönen kannattaa tietenkin katsoa ennen kakkosta, jos haluaa kunnolla tajuta leffan, mutta pähkinänkuoressa kakkonen kertoo naisesta, joka löydetään verisenä ja sekopäisenä keskeltä metsää ja hän joutuu poliisien ja luolatutkijoiden kanssa palata syvälle maan alle, jonne hänen ykkösleffassa mukana olleensa ystäväporukka on selittämättömästi jäänyt. Nainen ei muista mitään, mutta luolaan palattuaan ja sen kammottavat asukkaat tavattuaan muisti pian palaakin, ja hyi mulla menee kylmiä väreitä kun vain mietinkin!

An American Crime ei sinänsä ole kauhuelokuva, mutta sitäkin ahdistavampi. Ellen Page ihastuttaa tässä tositarinaan perustuvassa elokuvassa, joka kertoo teinitytöstä ja tämän siskosta, jotka heidän sirkuksessa työskentelevät vanhempansa jättävät asumaan ennalta tuntemattoman naisen luokse rahapulan vuoksi. Uusi äidinkorvike tosin onkin vähän sairaampaa sorttia, ja teini joutuu syntipukiksi kaikkeen - ja lopulta kellariin kidutettavaksi, kunnes kuolee. Tämä tarina on siis täysin totta. Alkuperäisen uhrin, josta tämä ja moni muukin aiheesta tehty leffa/kirja kertoo, nimi on Sylvia Likens.

American Psycho on kertakaikkiaan loistava leffa. Ihana Christian Bale esittää psykopaattista sarjamurhaajaa, joka ei ole jäänyt kiinni, vaan elää elämäänsä rikkaana bisnesmiehenä, jolla sattuu olemaan vähän sairaampi vapaa-ajan harrastus. Kulttimaineeseen ihan syystä noussut pätkä on aika must mun mielestä jo ihan kaikille, ei vain kauhufriikeille.

The Machinist on synkkä ja ahdistava psykologinen trilleri, jossa aina yhtä ihana Christian Bale näyttelee miestä, jolla on krooninen insomnia ja nälkiintynyt kroppa. Pikkuhiljaa avautuva mielisairas tarina miehen menneisyydessä olevista salaisuuksista on yksi niitä elokuvia, jonka ymmärtää vasta ihan sen lopussa, ja joka jättää monttu auki lopputekstien jälkeenkin.

El Orfanato/Orphanage on espanjalainen kauhuelokuva, joka kertoo vanhaan orpokotiin muuttavasta pariskunnasta, jonka lapsi yllättäen katoaa. Aavelapsien ja intuitionsa myötä pariskunnan nainen paljastaa orpokodin kammottavia salaisuuksia ja etsi poikaansa kuukausitolkulla. Tää on myös sellainen twist ending-leffa, eli jossa elokuvan loppu kertakaikkiaan pysäyttää sydämen.

Identity on psykologinen trilleri kymmenestä ihmisestä, jotka jokainen tavallaan päätyvät sademyrskyä karkuun syrjäiseen motelliin - ja pikkuhiljaa he alkavat kaikki yksitellen kuolemaan. Eloonjääneet yrittävät kuumeisesti selvittää syytä sille, mikä toi heidät juuri siihen motelliin, ja kuka heitä tappaa. Twist ending-elokuvia tämäkin.

Sixth Sense eli tutummin Kuudes Aisti kuuluisi oikeastaan klassikoihin, mutta menkööt nyt tähän kategoriaan. Yksi twist ending-leffojen aatelistoa, se kertoo psykiatrista, joka hoitaa hyvin eriskummallista pikkupoikaa - joka väittää voivansa nähdä kuolleita.


Ju-On/Grudge on tullut suurelle maailmalle tutuksi jenkkiversiostaan, joka tosin on semisontaa - vaikka ohjaaja onkin sama kuin alkuperäisessä japanilaisversiossa. Se on älyttömän kuumottava kauhupätkä ihmisiä kuumottelevista haamuista, joista toinen on pieni poika ja toinen nuori nainen, ja heidän tarinastaan. Miten he päätyivätkään kummittelemaan?

Ringu/The Ring on myös tullut tutuksi jenkkiversiona, joka oli ihan jees, muttei vedä vertoja alkuperäiselle edes läpällä. Perusidea on sama: videonauha, jonka katsoessa kuolee seitsemän päivän päästä, päätyy päähenkilöiden käsiin, ja taistelu aikaa vastaan alkaa.

Shutter on korealainen kauhupätkä, jonka jenkkiversiota en ole halunnut edes katsoa. Se kertoo miehestä, joka toimii valokuvaajana ja kärsii kroonisista niskakivuista. Outoja juttuja alkaa tapahtumaan, ja mies tajuaa sekä omansa että tyttöystävänsä hengen olevan vaarassa, ja alkaa selvittämään, mikä heitä oikein seuraa. Tämäkin on twist ending.

Imprint ei sinänsä ole itsenäinen kauhuelokuva, vaan Masters of Horror-nimisen telkkarisarjan nimi, jonka jokainen jakso on noin tunnin mittainen minikauhuleffa. Täytyy myöntää, etten ole nähnyt muita jaksoja ollenkaan, vaikka ne watchlistillä onkin. Imprint kuitenkin siis kertoo miehestä, joka 1800-luvulla yrittää löytää entisen tyttöystävänsä, jonka on luvannut pelastaa prostituutiolta ja viedä englantiin vaimokseen. Aikaa on kuitenkin kulunut, ja saapuessaan saarelle, jota asuttaa vain prostituoidut ja heidän omistajansa, hän kuulee tyttöystävänsä karmean kohtalon.

Audition on piinaava elokuva, joka luo tunnelmaa koko elokuvan ajan, ja räjähtää vasta ihan loppuvaiheilla. Leskeksi joutunut mies pitää leikkimielisen koekuvauksen seuraavan vaimon löytämiseksi, mutta lumoavan kaunis Asami onkin semisti psyko.

A Tale of Two Sisters on korealainen kauhuelokuva, josta on tehty jenkkiversio "The Uninvited", joka oli myös aika hyvä. Alkuperäisversio voittaa kuitenkin nytkin, ja se kertoo kahdesta siskosta, jotka eivät pidä uudesta äitipuolestaan ja alkavat selvittää tämän salaisuutta. Twist ending tämäkin.


The Exorcist eli tutummin Manaaja lienee monelle tuttu. 70-luvulla ilmestynyt leffa kertoo nuoresta tytöstä, jonka kehoon muuttaa demoni. Tytön äiti hakee apua manaajalta, ja demonista yritetään päästä eroon. Vanhoja leffoja katsoessa pitää aina muistaa, milloin ne on ilmestynyt - vaikka erikoisefektit välillä vähän naurattaa eikä leffa ole erityisen kuumottava, se on 70-luvulla ollut varmasti ihan eri juttu.

Pet Cemetery (aivan järjettömästi suomennettu Uinu Uinu Lemmikkini) on Stephen Kingin loistavaan kauhuromaaniin perustuva 80-luvulla ilmestynyt kauhuelokuva, joka kertoo omakotitaloon syrjäseudulle muuttavasta perheestä. Kissan jäädessä rekan alle perheen isä kuulee naapurilta tarinan vanhasta intiaanien hautausmaasta, josta lemmikit palaavat kotiin. Ei kuitenkaan ihan samanlaisena.

A Nightmare on Elm Street on 80-luvulla ilmestynyt kauhuelokuvien kulttiklassikko, joka kertoo joukosta nuoria, jotka kohtaavat kummallisen ilmiön - nuoria kuolee unissaan. He päättävät selvittää, mistä ilmiö johtuu. Leffaa muuten tähdittää mm. 21-vuotias Johnny Depp!

Saló or the 120 Days of Sodoma on italialainen klassikko 70-luvulta, joka perustuu Markiisi De Saden 1700-luvun lopulla kirjoitettuun romaaniin, joka on edelleen kielletty monissa maissa. Niin on muuten leffakin. Se kertoo neljästä libertiinistä, jotka sulkeutuvat kartanoon maalla ja kidnappaavat sinne joukon nuoria, joita käyttävät sadistisissa leikeissään. Vaikka leffa on vanha, on kohtaukset silti vaihdellen karmivia ja ällöttäviä.


Cloverfield on myöskin "löydetty" elokuva, eli se esitetään käsikameralla kuvattuna kotivideona. Ystäväporukka juhlii yhden läksiäisiä New York Cityssä, kun jokin valtava ja tappava hyökkää kaupunkiin. Matka kohti turvaa alkaa, mutta sitä hidastaa jenkkilefoille niin tuskaisan tuttu rakkaustarina, kun päähenkilön on pakko löytää ex-tyttöystävänsä kaupungin raunioista, joissa hirviö riehuu.

Fourth Kind on totena esitetty, mutta tietenkin feikki ja näytelty, elokuva Alaskalaisesta psykiatrista, jonka potilaat tuntuvat kertovan yllättävän samantyyppisiä tarinoita. Avaruusoliota metsästäessä elokuva esitetään niin käsikamerakuvauksena kuin haastattelupätkinä kuin ihan "normaalina" elokuvakuvauksena.

August Underground on... en edes tiedä, miten kuvailla sitä. Se on sairas, enkä oikein voi suositella sitä kenellekään, koska sen katsomisesta jää oikeastaan vain tyhjä olo, jotenkin kuvottunut, syyllinen ja epäpuhdas. Surkealla käsikameralla kuvattu pätkä on tehty näyttämään kotivideolta, jota kuvaa kaksi sadistista tyyppiä, jotka kiduttavat ja raiskaavat minkä kerkiävät. Mun oli pakko käydä suihkussa, kun olin katsonut tän.

Irreversible on hyvä esimerkki siitä, että Gaspar Noé on sekopää, mutta nero. Kronologisesti nurinperin kerrottu elokuva koostuu kolmesta pätkästä - kostosta, hyökkäyksestä ja alkumetreistä. Eräs lukemani arvostelu kiteytti leffan mielestäni hyvin, mutten ikävä kyllä muista lähdettä. "Kuka nyt ei haluaisi harrastaa seksiä Monica Belluccin kanssa? MUTTA EI NOIN! -- Kuka nyt ei haluaisi kostaa niin hirveän teon? MUTTA EI NOIN!"

Antiviral on kertakaikkiaan kutkuttava elokuva. Todella outo, todella omalaatuinen ja todella visuaalisesti pysäyttävä elokuva kertoo tulevaisuudesta, jossa julkkiksien palvonta on mennyt niin pitkälle, että päähenkilöämme työllistävä firma tienaa hyvää pätäkkää myymällä eteenpäin julkkisten saamia tauteja aina flunssasta genitaalialueen herpekseen. Päähenkilömme löytää pian laittoman, mutta kullanarvoisen viruksen ja yrittää salakuljettaa sen julkkistautien mustaan pörssiin omassa kehossaan.

The Hole on kertomus kaveriporukasta, jotka karkaavat tylsältä kuulostavaa koulun luokkaretkeä hylättyyn bunkkeriin viikonlopun ajaksi - mutta eivät saakaan ovea auki, kun tahtovat poistua. Thora Birch ja Keira Knightley ihastuttaa leffassa, joka kuvaa taas mainitsemaani lemppariskenaariota ihmisistä, jotka joutuvat epänormaaliin tilanteeseen. Semi-twist ending.

Alien kuuluisi oikeastaan klassikoihin, mutta tasaa määriä scifissä. 70-luvun leffa (ja myös sen jatko-osat) on scifin eliittiä. Avaruusalukseen tunkeutuva tuntematon elämänmuoto herättää kauhua yhä edelleen - vai kuinka miellyttävältä kuulostaa avaruusolio, joka kiinnittyy naamaasi, tunkee jumalattoman pitkän elimensä suusi kautta rintakehääsi ja laskee sinne vauvansa, joka myöhemmin tulee läpi rintakehästäsi?

28 Days Later on maailmanlopun zombieleffa, joista en yleensä paljoa perusta, mutta tämä (ja sen jatko-osa) jollain tapaa vain sytytti. Alunperin kiinnostuin siitä ihan siksi, että ohjaaja Danny Boyle on ohjannut myös ultimaalisen lempielokuvani Trainspottingin. Se kertoo viruksesta, joka leviää nopeasti ja muuttaa tartunnan saaneet aivottomiksi tappajazombeiksi, ja katsojat seuraavat sairaalasta mitään tietämättömänä 28 päivää viruksen leviämisen jälkeen heräävää miestä, joka löytää muita eloonjääneitä ja aloittaa taistelun selviytyäkseen.


Frontiere(s) on ranskalainen elokuva, jossa joukko Pariisin mellakoita karkaavia nuoria pakenevat poliisia tekemänsä ryöstön jälkeen syrjäiseen motelliin. Motellin omistajat osoittautuvat kuitenkin sadistisiksi psykopaateiksi, jotka alkavat lahtaamaan jengiä. Leffa ei ollut ihan niin huono kuin luulisi, mutta olisi voinut olla parempikin - tekijät vaan päättivät tunkea sen täyteen kaikenlaista mahdollisimman friikkiä, ja siitä tuli vain sekava.

Funny Games, kuvassa uudempi jenkkiversio mutta arvostelussa samalla alkuperäinen saksalainen koska ne eivät eroa toisistaan paljoa, kertoo perheestä joka lähtee viettämään rauhallista viikonloppua "mökkiinsä" maalla. Kaksi nuorukaista kuitenkin ujuttautuu taloon ja alkaa pelaamaan tappavaa peliä, josta perheen pitää yrittää selviytyä aamuun asti. Jotenkin molemmat leffat mielestäni vähän junnaa, vaikka ovatkin perushyviä.

The Hills Have Eyes on aika kliseinen kauhuleffa perheestä, jotka lähtevät asuntoautolle junttilaan, ja yön tullessa paikalliset sisäsiittoiset mutantit hyökkäävät. Vaikka tarina ja idea on aika lame, näyttelijäntyö on tässä pätkässä kuitenkin taattua laatua, ja pelastaakin sen.

La Piel Que Habito/The Skin I Live In on oikeasti tosi hyvä elokuva, mutta päätyi tähän kategoriaan, koska en voi sietää Antonio Banderasia. (Kyllä, näyttelijä voi joskus vaikuttaa näin paljon!) Elokuva kertoo miehestä, joka menettää vaimonsa ja tyttärensä, ja lähtee kostoretkelle, joka kuitenkin kieroutuu. Alusta loppuun tuijotin leffaa kulmat kurtussa, koska se on käsittämättömän monikerroksinen ja ovela - puhumattakaan siitä, että tässäkin on mahtava twist ending.

Vile kertoo joukosta pääosin toisilleen tuntemattomia ihmisiä, jotka yhtäkkiä heräävät tuntemattomasta talosta oudot kapineet porattuina kalloihinsa. Suurelle ruudulle ilmestyvä nainen kertoo heille, että heidän tulee täyttää kapineissa kiinni olevat putelit nesteellä, jota se kerää aivoista henkilön tuntiessa tuskaa. Kidutusfesti alkakoon. Leffan idea on hyvä, mutta tästä jäi puuttumaan jotain - näyttelijät vähän ontuu, koko juttu vähän ontuu. Taas yksi hyvä idea kaatui huonojen kauhuleffojen maailmaan.

Die kertoo joukosta ihmisiä, joka yhtäkkiä herää suuresta hallista. Heidät on laitettu lasisiin putkahuoneisiin pareittain, ja heille näennäisesti ennestään tuntematon pitkätukka nappaa heitä sieltä vuorotellen päättämään toistensa elämistä ja kuolintavoista. Idea oli tässäkin hyvä, mutta toteutus vähän huonompi. Pääpahiksen näyttelijä ei oikein vakuuta, ja leffa oli onnistuttu junnauttamaan aika tylsäksi.

V/H/S kertoo miesjoukosta, jotka tykkäävät kuvata vähän sairaampia juttuja ja murtautuvat kuolleen miehen taloon löytääkseen sieltä videokasetteja, jotka ovat vielä sairaampia kuin heidän juttunsa. Elokuva koostuu pääosin näistä heidän löytämistään käsikamerapätkistä ja seuraa kaikenlaisia outoja yliluonnollisia juttuja, jotka kuvaajat ovat tallentaneet. Potentiaalia löytyi ja leffa on muuten aika hyvä, mutta puolet näyttelijöistä tuntuu harvinaisen tönköiltä ja kiusaantuneilta kuin ala-asteen luokkanäytelmässä konsanaan.

I Spit On Your Grave on leffa, joka saa mut 50/50 vihaamaan ja rakastamaan sitä. Puhun nyt uudemmasta 2010 versiosta, vaikka olen nähnyt myös vanhan 70-luvun version - mutta se oli tylsä. Elokuva kertoo kirjailijasta, joka vuokraa itselleen mökin landelta syrjäseuduilta ja joutuu paikallisen miesryhmän kimppasodomian kohteeksi. Päästyään karkkun tämä hätkähdyttävän paljon Kristen Stewartilta näyttävä kirjailija kostaa hyökkääjilleen mahdollisimman verisellä tavalla. Kuumotin leffaa ihan huolella, koska katsoin sen yksin silloin kun asuimme vielä ensimmäisessä kerroksessa maan tasalla (VIHAAN), mutta se olisi voinut olla paljon parempi, jos siihen olisi panostettu vähän enemmän. Katsoin vähän aikaa sitten kakkososan, ja lähinnä itketti sen surkeus. 

Stoic on myös sellainen leffa, joka kuvailtiin mulle maailman hirveimpänä ja kuvottavimpana, että siitä tulee vain paha olo ja itku - mutta se ei ollut läheskään niin hirveä sitten katsottuna. Ei se mitenkään miellyttävää katsottavaakaan tosin ollut. Tositapahtumiin perustuva pätkä kertoo neljästä miehestä, jotka ovat suljettuna erityisseliin, jossa he viettävät keskenään 23 tuntia vuorokaudessa. Korttipelistä aiheutunut riita eskaloituu pitkän kaavan mukaan siihen asti, että yksi vanki kuolee. Leffa koostuu kohtauksista sellissä ja haastatteluista jälkikäteen - ja niin karseita asioita kuin sille yhdelle vangille tehdäänkin, yhtä tekijöistä on pakko sympata leffan lopussa.

Silent Hill on samannimiseen pelisarjaan perustuva kauhuelokuva pariskunnasta, jonka adoptiolapsi alkaa näkemään painajaisia ja kävelemään unissaan - ja huutelemaan Silent Hillin perään. Pariskunnan äiti lähtee viemään tyttöä sinne, mutta päätyykin karmivaan selviytymistaisteluun sairaassa maailmassa, jossa todellisuus sekoittuu painajaisiin. Pääasiassa rakastan tätä leffaa ja se on mielestäni loistava, mutta jonkinlainen jenkkitenikauhu-fiilinki siinä kuitenkin on.


Ja kyllä, myös kaikki näiden mahdolliset jatko-osat ja uusintaversiot kuuluvat tähän samaan kategoriaan. Ja uskokaa mua, tää kategoria olisi oikeasti tuhat kertaa isompi, mutta en jaksanut vaan enää listata näitä. Ikävä kyllä tuntuu, että valtaosa kauhuelokuvista on aika kamalaa sontaa - ihmisiä kun pelottaa niin eri asiat, ja näemmä harvinaisen monia harvinaisen huonot pätkät. Vai onko näille edes kysyntää?

Huono kaikin tavoin = huono idea, huono tarina, huono juoni, huonot näyttelijät, huono soundtrack, huonosti kuvattu, huonosti KAIKKI.

52 kommenttia :

 1. Noi ensimmäiset -torture porn- leffat.... hyi v**tu! Serbian film oli kamalinta mitä mä oon koskaan kattonut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenki se ei ollu niin kamala kun katoin sen, mut just varmaan siks kun pelkäsin sitä sun kommenttien jälkeen niin paljon! :D Olihan se nyt siis ihan järkyttävä, mut mä aattelin et sitten kun oon kattonut sen en nuku kuukauteen :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ai siis Cube-leffat? OLET TÄYSIN OIKEASSA! Luonnoksiin lähti nyt Horror Pack 2, joka joskus julkaistaan ja siinä tulee olemaan Cubet!

   Poista
 3. Kiitos tästä! Oon kauhuelokuvien ystävä ja viime aikoina on tullut manailtua aika reippaasti sitä et ei löydy enää kunnon pätkiä, mutta tässä on vaikka kuinka monta jota en oo nähnyt! Yhtenä hyvänä (japsiversiona, ei amerikkalaisena kurana) the Eye on must kans ihan hirvee :D

  Oon pitkään miettiny et kattoisin Cannibal holocaustin mut ku luin joskus netistä et sen kuvauksissa on tapettu oikeesti eläimiä, ja ku oon kauhee eläinherkkis vaik muuten voisin kattoo mitä tahansa, nii en oo uskaltanu :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Netflixiä, meil on ollu se jo kohta varmaan vuoen ja siellä on tosi iso valikoima kauhua ja kaikkee joka liippaa läheltä! Ja joo, The Eye on kans kuumottava! Ihanaa, muistuttakaa mua ihmees näistä nii muistan pistää ne kakkososaan :) (kirjotin eka muistan tunkea kakkoseen....)

   Ai on :o mä kelasin että nekin on feikkejä! Tosin voihan se olla vaan kuumotusta, koska kyllähän ne pitkään yritti väittää että se on täysin aito ja ne ihmiset oikeesti delanneet ;)

   Poista
 4. Ekaan genreen oli päässy paljon hyviä! Jotenkin etenkin gorepätkät, joissa on ranskalaisia tekijöitä, ottaa mua huomattavasti enemmän vatsanpohjasta, kuin esimerkiksi Sawit. Saweissa ja vastaavissa ei ole sitä samaa tunnelmaa, joka tekisi leffasta vielä moninkertaisesti karmivamman.

  Marttyyrit ON sitä paitsi oikeasti hyvä. Toinen onnistunut on musta Frontier (http://www.imdb.com/title/tt0814685/?ref_=nv_sr_2).

  Baise-moi oli kirjana musta niin hyvä, etten ole vieläkään uskaltanut katsoa leffaa. Ei kykene, koska pelkään pilaavani hyvän kirjan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frontiers on listassa, mut eri kategoriassa! Tsekkaa huonot mut hyvät ;)

   Mä koin että se oli kijralle uskollinen, eikä pilannut ollenkaan! Onhan se jo 13v vanha leffa, ja sen huomaa just tosta mainitsemastani "pienen budjetin lookista", mut se tosiaan mun mielestä vaan toi lisää sitä kirjan fiilistä leffaan :)

   Poista
 5. Tunnen itseni nyt ääliöksi, kun etin lue lisää-linkkiä vartin... Meinasi jopa hermot mennäXD että seuraavan kerran, kun teet tollasen ni tee se vaikka välkkyväksi ja isoksi, että tällänen idioottikin löytäisi sen ilman hermoromahdusta XD

  Muuten ihan mahtava postaus!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah katotaan voiko sitä muuttaa! :D Mut se tosiaan näkyy vaan etusivulla, jos tulee esim. mun blogin Facebookista suoraan tähän postaukseen niin sitä ei ole 8) kiitos!

   Poista
 6. Katottiin joku vuosi sitten miehen kanssa tuo I Spit On Your Grave ja ei löydy edes sanoja sille kuinka paljon mua ahdisti sen leffan jälkeen. :D Nuorempana tykkäsin kattoa paljon kauhuleffoja ja tästä sun paketista löytyy pari munkin suosikkia, mutta sitemmin lähes kaikki on alkanut pelottamaan enkä pysty nukkumaan kunnolla öitäni senkään vertaa jos katon näitä. :D

  VastaaPoista
 7. No mites toi Aussi-pätkä Wolf Creek? Menee sinne perusgenreen based on a true story-meiningillä, mutta ehkä just sen takia se oli niin jäätävä. Parasta, kun se näyttelijä esittää jotain lepposta farmaria (noh, olihan se tavallaan tuossakin) McLeodin tyttärissä, ja koita siinä sitten taas suhtautua normaalisti. Vielä parempaa, että meidän naapurilla on samanlainen auto kuin sillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä en oo nähnyt! Pitää siis kattoa :D hauska kans sellainen leffa kuin Karla, jossa näyttelee Supernatural-sarjassa Castieliä näyttelevä Misha Collins, josta oon aina saanu hirveen symppiksen kuvan. Mut sitten Karlassa se näyttelee kusipäistä raiskaajamurhaajaa :D

   Poista
 8. Ei ei en ymmärrä miten Paranormal activitya voi sanoa huonoksi ! :D Parasta koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä taas ihan onnettoman surkeeta! Se lähinnä nauratti :D

   Poista
 9. Eieieieiii en ymmärrä miks luin tän postauksen ku tiesin jo etukäteen kuinka paniikkiperse olo mulla on sen jälkeen! :D Mua kiehtoo ihan mielettömästi kauhuelokuvat mutta mä en vaan voi kattoa niitä, vaikka kestäisin sen leffan ajan ni ne jälkifiilikset on kauheet, tulee uniin ja kestää ikuisuuden! Vitsi kuulostan säälittävältä pelkurilta :D anyways tää oli hyvä postaus ja jos ikinäkoskaan katon jonkun niin valitsen sen tältä listalta..niin moni kuulosti hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niihinkin voi onneks totutella! :D mä katoin kauhuleffoja vanhemmilta salaa kavereiden kämpillä jo aika kakarana, eli voi johtuu siitä että oon jotenkin osittain sisältä kuollut että kestän kattoa tämmösiä? :DD

   Poista
 10. Toi Iho, jossa elän oli ihan uskomaton elokuvakokemus! Aivan mieletöntä leikittelyä ja todellakin twist ending!

  VastaaPoista
 11. Hohto on kyl mun mielestä aina vaan aika ehdoton vaik oon nähny sen triljoonasti jo joskus teininä. Myös Carrie on just tiukka. Kauhukomedioiden kategoriassa Evil Dead on jotenkin symppiksen kotikutoinen ja Rocky Horror Picture Show aivan verraton. :) Tuli vaan mieleen mitä oisin ite näin lonkalta lisäilly. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, hohto unohtui! Ja Evil Dead on itse asiassa mulla yksi niistä joita en ole nähnyt :) Rocky Horror Picture Show on PARAS IKINÄ, mutta oon aina pitänyt sitä enempi musikaalina kuin kauhukategoriaan sopivana! Scifimusikaali ?:D

   Poista
 12. Ootko nähnyt Dreamhouse -nimistä leffaa? Se ei niinkään oo kauhua, enemmänkin psykotrilleri. Ite tykkäsin siitä valtavasti, mutta arvosteluissa se on saanut aika huonoa palautetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo nähnyt, lisään katselulistalle! Kiitos :)

   Poista
 13. Rakastin tätä postausta koska pitkät, hyvin kirjoitetut postaukset = <3, listat = <33 ja kauhuleffoissa on oma viehätyksensä enkä oikeen osaa päättää vihaanko vai rakastanko. :D

  VastaaPoista
 14. Oi jes, teit tän niin hyvään saumaan! Oon koittanu herätellä kauhuleffa rakkauttani uudelleen ja nyt mun watchlist näyttää oikeen hyvältä, joten hurjasti kiitoksia :---)

  Vannoutuneena King fanina ja kyseisen leffan miljoona kertaa nähneenä on kuitenkin vielä pakko todeta että se on Pet Sematary, ei Cemetery : D

  VastaaPoista
 15. Ja hei suosittelen kattoo The haunting in connecticut:in, sekä myös kakkososan siitä! Parhautta hyvällä idealla, varsinkin kakkonen :)
  Niin ja perustuuhan ne kuulemma tositapahtumiinkin ;D

  VastaaPoista
 16. i spit on your grave 2 oli musta kamalin ja inhottavin leffa ikinä! ja toinen on last house on the left.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Last house on the leftistä oon kuullu jonkin verran lisää, pitää sekin lisätä katselulistalle! Hyödyllinen postaus mullekin, oon sanut paljon katseluvinkkejä! :)

   Poista
 17. Joo i spit on your grave 2 oli hyvö vaikka onkii jatkis

  VastaaPoista
 18. Tee rakas sofia tää trillereistäki ku näitä kauhu elokuvii en uskalla ikin kattoo yksin.. toi fourt kindki sai mun vintin nii pimeeks et pelkään avaruusolioiden olevan mun sängyn alla tai jossai kaapissa piilossa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana :D laitan ens packiin isomman trillerikategorian!

   Poista
 19. mua alko pelottaa, ku pelkästää katoin noita kuvia.. hrr! :D

  VastaaPoista
 20. Mitä mieltä halloweeneista? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän häpeällisen totuuden, eli että oon nähnyt vaan sen H20 ja senkin joskus 14-vuotiaana! :D mut kyl se sillon ainakin pelotti :D

   Poista
  2. Kannattaa kattoo ne muutkin :P

   Poista
 21. jee kivaa et teit tälläsen! tää oli sikahyvä postaus! :)

  VastaaPoista
 22. Mä katoin Hohdon (ok, ei ollu täs postaukses mut kommenteissa oli ;D) ja en tajunnu siitä puoliakaan.. En tajua Hohdon hohtoa :D

  Myöskin Kaunat, ne japsiversiot siis, on tullut nähtyä...... enkä tajunnut niidenkään hehkutusta. Itseasiassa epäilin jopa että onks meillä jotkut parodiaversiot mut kyl ne vissii oikeita pitäis olla ;D

  Jaja kiitos postauksesta, ihana! meni taas monta leffaa katselulistalle jos joskus sattuu tulemaan kauhufiilis.

  Orpokoti on ehkä pelottavin ikinä!!!!! Jumakekka.

  Ja sit viel sulle yks listalle jos et oo nähny: Sinister. Hyi. Saatana. Pelottaa vieläki jos oon yksin himassa ja ajattelenki sitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinisteristä olinki kuullut mut en oo viel nähny, yay katselulistalle ♥

   Poista
 23. Jos et ole nähnyt niin suosittelen katsomaan The Uninvited elokuvan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukee postauksessa että nähty on :)

   Poista
 24. Serbian film ja human centipede aiheutti mulle jäätävät traumat. Tai varsinkin human centipede 2....... Nään vieläkin kaikista noista painajaisia, hrrr ;_; Serbian film jäi viime minuuteilla kesken kun vaan itkin ja itkin, järkyttävääää hrrr :c

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulin tosi pitkään, että human centipede on kauhukomedia ja läpällä tehty :D mut Serbian film oli aika karmee kyllä!

   Poista
 25. Tuohon Sonta-laatikkoon kannattaa ehdottomasti katsoa (jos haluaa itseään rääkätä) niin ainakin Antichrist (joka on saanut useammasta paikasta sen viisi tähteä, ehkä periaatteella koska Lars Von Trier..), toisena Faust ja vielä yksi japanilainen pohjanoteeraus Otogiriso.
  Kas tästä leffanautintoa kymp.. jaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kans kattonu Antichristin, mut se oli mun mielestä lähinnä tekotaiteellista paskaa :D niin moni yrittää tehdä jotenki hirveen kulttuurisesti merkittäviä leffoja mut ei oikeen onnistu. Mut noi kaks muuta menee ehdottomasti rääkkäyslistalleni, kiitos! :D

   Poista
 26. Tuohon luokattoman huonoihin leffoihin lisään kolme pätkää, jotka kannattaa ehdottomasti katsoa (vain tietääkseen, millaisia huonot leffat on ja että muistaa taas arvostaa niitä hyviä leffoja)
  1) Faust http://www.imdb.com/title/tt1437357/
  Ei toimi missään olotilassa, ei edes kuoleman krapulassa. Kokeiltu.
  2) Antichrist http://www.imdb.com/title/tt0870984/?ref_=nv_sr_1
  Kriitikoiden arvostama! Kenties vain, koska Von Trier..
  3) Otogiriso http://www.imdb.com/title/tt0293478/
  Ehdottomasti huonoin japanilainen pätkä

  (jos edellinen kommenttini tuli näkyviin, voisiko sen poistaa, kiitos :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiätkö tää oli mennyt roskapostikansioon! :D nyt vasta huomasin! Mut kiitos, laitan katselulistalle! :D

   Poista